Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Maffiapártok

2013.04.27. 13:28 | stoic79 | 9 komment

Címkék: választás társadalom állam megmondás emberi természet belpolitika

"Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek ülnek egy bölcs és becsületes nép nyakára, akkor a nép azokat a silány fickókat minél hamarabb a pokol fenekére küldi. De ha egy hitvány kormány huzamosan marad a helyén, akkor bizonyos, hogy a nemzetben van a hiba… Akkor a nemzet aljas, vagy műveletlen.” - Surányi Miklós, Egyedül vagyunk

Van abban valami kafkai, hogy mind a fidesz, mind az mszp kb. ugyanabban az időben "kapott papaírt" arról, hogy lényegében maffiapártok. A Portik-ügy, valamint a dohánykoncesszió körül létrejött nyilvános mutyi után már tényként kezelendő az a korábban már sok helyen hangoztatott, de eddig csak költői túlzásként emlegetett állítás, hogy ez a két párt lényegében konkurens maffiózók konglomerátuma. Amit ebben az írásban kifejtenék az az, hogy itt nincs semmiféle "magyar balsors", ez nem összeesküvés, hanem a magyar választók egy rossz hozzáállásának a következménye. Ahhoz, hogy ezek a maffai-csoportok eltűnjenek a süllyesztőbe az kell, hogy a szavazási és közügyekbeli viselkedésén változtassanak a magyar választópolgárok. Amennyiben ezt nem teszik meg, ne lepődjenek meg, ha ezek a csoportok a fejükre nőnek, és a végletekig kizsigerelik.

Te vagy a hibás

A választópolgár felelőssége elsősorban négy viselkedéstípus köré csoportosul (persze több is van, de ezek a legjellemzőbbek):

- "A legkisebb rossz" elve, ami más formában "de a MÁSIK azt csinálta, hogy ..." mentalitásban nyilvánul meg azt eredményezi, hogy az ilyen pártoknak nem kell feltétlenül jónak lennie, hanem elég, ha elhitetik, hogy az ő általuk elkövetett disznóság nem rendszerhiba, hanem egy sajnálatos "bug", aminek javításán dolgoznak. Persze ez nem igaz, de ha a választópolgár elhiszi, hogy ez így van, akkor a pártra leadja a voksát attól függetlenül, hogy mit csinált. Ennek következtében a megtisztulás, megújulás valamikor a távoli jövőbe mutató remény, amikor is a párt prominensei megígérik, hogy márpedig ennek MAJD, VALAMIKOR következménye lesz. Ha csak akkor adnád le a voksod a pártra, ha már TÉNYLEGESEN megváltozott, beljebb lennénk.

- A "jó gazember" elve az az, hogy kifejezetten egy ilyen embert szeretnék vezető pozícióba. Ez persze hatalmas ostobaság, de megvan a maga logikája: az a feltételezés van mögötte, hogy az általam gazembernek hitt csoportokkal szemben csak egy ugyanolyan gátlástalan emberekből álló csoport tud fellépni. Az egy dolog, hogy ez nem igaz - bűnözőkkel szemben nem csak törvénytelen/etikátlan módszerekkel lehet fellépni -, de az is tévhit, hogy a gazember csak az általam rossznak tartott csoportok ellen lép majd fel. Ezt a tévhitet is illene elfelejteni.

- "Valakire kell szavazni" - személyes véleményem szerint ez a legkárosabb és leggyakoribb tévhitnek. Ha elkezded sorolni egy átlag szavazónak a pártok disznóságait, akkor ez szokott a legvégső érv lenni. Pedig a kérdés roppant egyszerű: biztos az, hogy ha a közügyeink intézését egy gazemberre bízzuk az jobb, mint ha végső esetben mi magunk próbálnánk azt megoldani?

- Amikor már lezajlottak a választások, akkor a választópolgár hihetetlen passzív lesz, és szinte mindent eltűr és/vagy megideologizál, amit a hatalom csinál. Egy pici aktivitást, ha kérhetnék! És itt nem feltétlenül csak tüntetésekre gondolok, mert annak túl sok eredménye nem szokott lenni ("Tüntetnek, tüntetnek, majd hazamennek" - ismerős, ugye?), hanem pl. a polgári elégedetlenségnek rendkívül sok megvalósítása lehet. Itt nem csak arra gondolok, hogy a hatalom által hozott szabályt egyszerűen nem tartod be - pl. a dohánykoncesszió esetén attól függetlenül árulsz, hogy nincs engedélyed -, hanem olyanokra, hogy ha pl. egy boltban dolgozol, akkor az adott politikust egyszerűen nem szolgálod ki és távozásra szólítod fel. Ez persze csak két kiragadott példa azon milliónyi lehetőség közül, amit ha sokan csinálnak, akkor az a döntéshozókat az hibás döntés visszavonására, illetve következmények levonására késztetheti.

És most mi lesz

Persze az általam javasolt megoldásokhoz idő kell, sajnos ezek a tévhitek nagyon mélyen beleivódtak a társadalom túlnyomó részébe. Nincsenek illúzióim azt illetően sem, hogy a következő közvélemény kutatások után mind a fidesz, mind az mszp változatlan népszerűségnek örvend, holott egy normális társadalomban az ilyen ügyek után egy párt támogatottságának drasztikusan kéne csökkennie. De mint mondtam, van egy igen kézzelfogható módszer, hogy ez a jövőben ne forduljon elő, és ezt NEKED kell megvalósítani, kedves állampolgár, mert bűnözők csak úgy maguktól nem fognak megváltozni.

FRISSÍTÉS (2013.04.30.)

Az új törvényjavaslat értelmében közpénzek után csak a KEHI és az ÁSZ kutakodhat: http://index.hu/belfold/2013/04/29/sotetedik_az_uvegzseb/

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr845249579

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.04.29. 20:25:16

Talán a legnagyobb baj a szelektív memória. Ezért egy politikus többször is átverheti a választót, mert közben már elfelejtette, hogy miért is utálta annak idején.

aszterixagall 2013.04.30. 09:49:32

Régóta szeretnék olyan választási lehetőséget a szavazólapokon, hogy "Egyik sem". Ha jól tudom, van olyan hely, ahol ez létezik. Komolyan gondolom, hogy hasznos lenne. Üzenet, hogy van rés a politikai piacon, és hogy aki nem szavaz, az nem feltétlenül inaktív politikailag. Paradox módon egyébként az előzetes regisztráció valamennyire szolgálta volna ezt a célt, annak ellenére, hogy a szándék természetesen nem ez volt vele. Az volt a tervem, hogy végigcsinálom a regisztrációt, de nem szavazok, ha nem lesz olyan alternatíva, amit legalább részben el tudok fogadni. Ha ezt elég sokan megtették volna, az világos üzenet lett volna.

Nagyon tetszik a "nem szolgálom ki" hozzáállás. Arra is kíváncsi lennék, hogy állami kitüntetést hányan szoktak visszautasítani. Erről is ritkán szokott szó lenni.

IdomitottFoka 2013.04.30. 10:28:12

@aszterixagall: Magyarországon az "Egyik sem" kategória az érvénytelen szavazat szokott lenni. Sokan üzengetnek vagy csak vmi egyszerű a szaporodás kapcsolatos ábrát helyeznek el a szavazólapon.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.04.30. 10:52:09

@aszterixagall: "Régóta szeretnék olyan választási lehetőséget a szavazólapokon, hogy "Egyik sem". Ha jól tudom, van olyan hely, ahol ez létezik."

en.wikipedia.org/wiki/None_of_the_above

Hivatalosan ha jól látom csak Spanyolországban van. Magyarországon vagy érvénytelenül szavazol (lásd @IdomitottFoka: hozzászólását), vagy el sem mész szavazni.

aszterixagall 2013.04.30. 11:03:44

@IdomitottFoka:

Hát igen. Viszontz az, hogy hányan szavaztak érvénytelenül, nem nagyon jelenik meg hivatalosan sehol, gondolom. És ha igen, akkor sem olyan egyértelmű üzenet. De lehet, hogy én gondolom rosszul.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2013.05.01. 00:55:52

@aszterixagall: de megjelenik, de senki sem hangsúlyozza, egyébként az országos választásokon kb. 25 és 50 ezer között szokott oszcillálni, különösebb rendszer nélkül, az átlag valami 38 ezer.
kis adatbányászattal mindegyik választásé előhozható (mármint a hivatalos adat)

egyébként ez a szám legalább felerészt (vagy több) tényleg olyan szavazó, aki nem képes két egymást metsző vonalat belehúzni egy rubrikába.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2013.05.01. 08:52:03

Oké, oké megjelenik, de a kutyát nem érdekli.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.05.01. 13:56:47

@aszterixagall: @Lord_Valdez: És pont ez a hátránya a nem szavazok/érvénytelenül szavazok módszernek, hogy erről nem beszélnek. Ha megnézed akár az elmúlt, akár majd a jövőbeli választást, mindenféle százalékot fogsz hallani, csak azt nem, hogy hányan nem szavaztak. Vagy ha hallod is, ezeket a "politikai elemzők" szépen csuklóból lesöprik az asztalról.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2013.05.02. 11:21:32

@stoic79: egy aktív tett mindig sokkal érdekesebb, mint egy passzív nem cselekvés.

érdemes lenne egy népszavazással megpróbálkozni az ügyben, de nem valószínű, hogy széles tömegek sorakoznának fel az egyiket sem mozgalom mögé.

protest nép vagyunk, az igaz, de túl absztrakt ügy ahhoz, hogy felbukjon az átlagszavazó vak komondorában.
süti beállítások módosítása