Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Együtt 2014-ben a bukásba

2012.10.29. 20:12 | Lord_Valdez | 173 komment

Címkék: belpolitika

Az elmúlt hét legnagyobb szenzációja Bajnai Gordon visszatérése a politikába. Nem vagyok örökös fanyalgó, de ennek most nem tudok teljes szívvel örülni.

Nem azért, mert nem örülnék annak, ha valami értelmesebb kormány váltaná fel a jelenlegi kormányunkat. Ennek nagyon is örülnék, mert ami itt folyik az oly mértékben irracionális, sőt időnként szürreális, hogy teljesen felesleges bármilyen drogot szedni. Egy se tudja felülmúlni a valóságot. Aki nem hiszi az gondoljon bele a legújabb ötletbe: 250 ezer eurónyi államkötvény jegyzéséért letelepedési engedélyt adnak és állampolgárságot. Érted? Még csak nem is pénzért árulják, hanem hitelért. Ugyanakkor, persze, titkosszolgálati feladattá tették a nagyobb hitelezők megfigyelését. Ez egy agyrém.

Akkor miért nem örülök mégse?
Bár én Bajnait csípem, de egyrészt ott a borzalmas tagság. Sem a Milla, sem a Szolidaritás és társai nem egy olyan alap, amire kormányzást lehet alapozni. Mindegyik erősen protesztjellegű szerveződés. Az ilyenek csak állandó ellenségkép mellett jelentenek stabil bázist. Az ellenségkép, pedig természetéből fakadóan idővel megkopik, hacsak nem táplálják. Ha viszont táplálják, akkor abból nem lesz színvonalas kormányzás.
A másik, hogy jelenleg Magyarországnak nem egy baloldali kormányra van szüksége (a Fidesz is az, csak nem ennyire őszinte).

De a legfontosabb, hogy nem lenne jó, ha más nyerne, mint a Fidesz. Ezt azért mondom, mert olyan problémák lógnak a levegőben, amibe bárki is lesz kormányon szinte garantáltan belebukik. Ha ez nem a Fidesz, akkor visszajön diadalmasan és folytatódik az elmúlt 22 év. Esély nem lesz arra, hogy normális közélet alakuljon ki. Bent ragadunk a demagógia és hideg polgárháború lövészárkába. Ebből, sajnos, nagyon úgy néz ki, hogy csak a Fidesz megsemmisítő veresége tud kiemelni. Bár abban közel sem vagyok biztos, hogy mindez milyen áron fog megtörténni. Megéri-e egyáltalán az árát. Ezt ugyanis biztosan, nagyon megsínyli az ország.

Nézzük, hogy milyen csapdák várnak a következő kormányra.
Az első az alaptörvény adósságszabálya. Ezt jelenleg 2016-ra időzítették. Ettől kezdve hihetetlen nehézségek árán lehet majd csak költségvetési törvényt elfogadtatni.
A második, hogy minden intézmény tele van az embereikkel. Ezen embereknek hosszú időre szólnak a mandátumaik és leváltani se nagyon lehet őket.  A tárgyilagosságra se feltétlen érdemes számítani, mert csak meg kell nézni az MNB-be, vagy az alkotmánybíróságba beinjektált embereiket.
Aztán olyan kihívások is előttük állnak, mint a nyugdíjba menő Ratkó-korosztály. Pár év alatt több száz ezerrel csökken a dolgozók száma és nő a nyugdíjasoké. Emiatt elkerülhetetlenek lesznek bizonyos megszorító intézkedések.
Aztán közeledik a földpiac nyitása, ami nem akkora tragédia, de hatalmas hiszti lesz miatta.
Ott van az alacsony beruházási ráta problémája. Egy beruházás a döntéstől a megvalósulásig 3-5 év. Most ugyan még meglehet élni a 2009 előtt eldöntött és megkezdett beruházások átadásából, de nincs utánpótlás. Mostanában nem indulnak újak. Ez nem csak azért baj, mert nem lesz mit mutogatni és esni fog a kormány népszerűsége, de ami nagyobb baj, hogy az ország lemarad.
Ehhez kapcsolódik az eljátszott bizalom kérdése. A kormány nem ismerte fel a bizalom fontosságát az üzletben, ezért bátran meglépett olyan lépéseket, amik megkárosítottak befektetőket. Viszont a befektetők nem felejtenek annyira könnyen, ezért nem is várható a beruházások fellendülése, hacsak nem sikerül a jogszabályok állandóságába és pártatlanságába vetett hitet visszaadni.
Van egy olyan probléma is, hogy jelenleg elég magas hozammal bocsájtjuk ki az állampapírokat. Ennek megfelelően a szokásnál drágább lesz visszavásárolni őket.

Gondolom ezek figyelembe vételével mindenki előtt nyilvánvaló, hogy a 2014-2018 közötti időszak sokkal komolyabb nehézségeket tartogat, mint a mostani. Mivel tömegeket befolyásolni csak a Fidesz tud, ezért bárki más kerül hatalomra, dupla nyomás alatt lesz.
Ezt pedig én nem kívánom Bajnainak. Úgy gondolom, hogy jobb sorsa érdemes politikus. És, ami még fontosabb, hogy ha kormányon bukik, akkor visszazuhanunk ebbe a fejlődést nehezítő vergődésbe.

Update: Mivel sokaknak nem jött át: Ha valaha is normális országot akarunk, akkor meg kell szabadulni egy bizonyos populista mentalitástól. Az pedig nem fog sikerülni csak, ha a főpopulista saját maga kell, hogy megegye, amit főzött.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr664877814

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Bajnai-csapda 2012.11.02. 11:25:13

Alig telt el pár pillanat az Együtt2014 meghirdetése után, a régi baloldali és liberális vezetők egy része rögtön kijelentette, hogy csatlakozni akar az együttműködéshez. Gyurcsány Ferenc és Kuncze Gábor mellett Ungár Klára is jelezte részvételi szándé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redriot77 2012.10.30. 09:35:26

@MACISAJT: nincs gusztustalanabb egy komcsizó fideszestől. Ti vagytok a konzervatív jobboldal? A nemzeti ügyek kormánya? Tőletek mocskosabb bolsevik bandát még nem szartak a világra.

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 09:37:39

@I_Isti:
Nagy Imre egy kamupárt, a Magyar Szocialisták pártja örvözetében a fiatal Kádár janival egy kiküldetésen harcpolt a szocdem ősellenségek ellen? (igen)
Nagy Imre kommunista volt-e? (igen)
Nagy Imre fizetett ügynöke volt-e az nkvd-nek? (nem*)
Nagy Imre az antikommunista 56-os forradalom mártírja, és nemzeti hőse, aki méltó tiszteletünkre, és arra hogy megemlékezzünk róla? (nemigen igem, nem **)

*Az nkvd egy ganyi fizetést nem adott

**Az 1956-os őszi anarchia és lázadás esetleg forradalomként kiragadható mozzanataiban kommunisták voltak az élenjáróak, Pl nagyon hasznos a kommunista galgóczi Erzsébet szimpatizáns naplója. Erdős Pétert le is tartóztatták. Rakásra és főleg kommunisták vettek részt forradalmi mozzanatokban. valamint szocdemek is. Mindenoldali volt ..és ez célja is volt Kádárnak a tervszerű provokációsorozattal, ugorjanak csak ki a provokációkra minden oldal nyulai! Sőt, túl kevés hóttifaszista nyúl ugrott ki, ezeket úghy kellett mémelni meg kreálni aztán...

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 09:39:37

Ugye szenzáció esetleg azok számára volt Bajnai visszatérése, akik nem tudták, hogy el se ment, legföljebb tavaly egy félévet lobbyzni az USÁ-ba... Van még efféle bambga báááboci rácsudálkozás: arra, hogy Zseniális Ferenc mögé állt.. amikor ki se lépett

jaj

Kókadt-szegfű 2012.10.30. 09:44:46

Hatalmas pusztítást,
hatalmas hiteleket,
óriási szegénységet hagytak maguk után
... milliók "élvezik" akár évtizedeken keresztül a gyurcsányi-bajnai féle szakértők gyalázatos magyarellenes eredményeit!!!!

Kókadt-szegfű 2012.10.30. 09:46:00

Bajnai őszinteségét, HITELESSÉGÉT
sok minden más mellett beárnyékolja az is, hogy
2009 és 2010 között kormányfőként minden lehetősége
meglett volna arra, hogy eljárásokat kezdeményezzen a "felelősök" ellen...
mno.hu/magyar_nemzet_belfoldi_hirei/hiteltelen-bajnai-szembenezese-2006-tal-1114424

Rick Carton 2012.10.30. 09:48:02

Minél többen vonják kétségbe Bajnaiék győzelmének lehetőségét sokak által olvasott helyeken (pl Index címlapra kikerülő blog), annál inkább nagy az esélye, hogy nyakunkon marad Orbán, és akkor mindennek vége gazdasági meg társadalmi értelemben.

Frizuravarjú 2012.10.30. 09:49:50

"Bár én Bajnait csípem"

Csak nem hasznod volt a liba-üzletből neked is?

coni 2012.10.30. 09:51:36

Bajnainak 100%-ig igaza van, ha nem állítja le valaki ezeket az őrülteket több évtizedre végünk van.
Amiben nincs igaza, nincs annyi spiritusz ebben a népben, hogy megtegye, ezért megérdemli.

biobender 2012.10.30. 09:55:41

@Kókadt-szegfű: osi kinai mondas: a hulyek felelosoket keresnek, az okosak megoldasokat. A fidesz ket even gyurcsanyozik, emutnyocevezik mikozben sulyedunk a szarba. Bajnai annak idejen megoldotta a problemat, ahogy lehetett mikozben zorbkan a vekkerrel hadonaszott es a bandaja az utcan uvoltozott.

Lehet valasztani.

fremskritt (törölt) 2012.10.30. 09:55:53

Belegondoltam az "ez egy agyrémbe", de nem fogtam fel miért. Belegondoltam másodjára, akkor sem fogtam fel miért. Aztán rájöttem hogy szdsz-es pincsi kutya vagy akárminek álcázod magad.

2016-tól adósságplafon lesz? Nem lehet nyakló nélkül fölvenni a jobbnál jobb hiteleket? Hát ez tényleg óriási szopás a baloldalnak!

coni 2012.10.30. 09:56:17

@Rick Carton: 10.30.9:49
"nyakunkon marad Orbán"

Olyan irtózatos mennyiségű fizetett blogger "libázik" hogy sok lúd disznót győz.

biobender 2012.10.30. 09:57:15

@MACISAJT: a szomoru hogy hamarosan Esztergomot csinalnak az egesz orszagbol. Akkor majd orullhettek fideszhulyek.

fremskritt (törölt) 2012.10.30. 09:58:17

@Rick Carton: Be kéne újra vezetni azt a kurva cenzúrát mi?

Egyébként Bajnai nyer sőt már nyert csak Orbán eltitkolja.

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 09:59:08

@Kókadt-szegfű: Sőt, tűzzel oltott tüzet.
Régi ügyvédi fogás egy nagystílű védelmében, hogy feljelenteti egy kisebb vétségért. Bajnai esetében a Sukoró "ügy" kínálkozott a sok-sok hasonlóan piti hétköznap kicsinységekből. Incl: LMP

biobender 2012.10.30. 10:01:31

@ca2: 2008-ban szemben azzal amit a fityesz sugall, nem gyurcsany omlasztotta ossze a vilaggazdasagot. Persze ezt neked nincs honnan tudnod, talan kezdj el olvasni. Es nem csak partpropagandat.

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 10:01:40

@Kókadt-szegfű: Tolvaj leváltott polgármester feljelentésért maga az újraválasztott bandája harcolt, mihamarabb feljelentik, annál sikerületlenebb lesz az eljárás

Szevasztok 2012.10.30. 10:04:16

@Lord_Valdez: Szóval azt akartad írni, hogy NAGYON meg kell verni a Fideszt!

Végülis egyetértek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.30. 10:04:37

@Frizuravarjú:
Bajnainak se volt. Megpróbáltak megmenteni egy veszteséges céget és nem sikerült.

@fremskritt:
Szerinted miért halasztották el 2012-ről 2016-ra a bevezetését? Segítek: mert a költségvetési törvény automatikusan alkotmányellenes lett volna...

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 10:05:19

@fremskritt: Bajnai nem is veszített. Rögtön az elején megmondta, hogy csak egy évig teszi a csudát vagyis amíg az IMF keret futja. Ebbe belebukni nem is lehetett volna, hiszen így, ilyen csudára még Stadler Józsi bácsi ismeretlennevű kretívkönyvelője is képes lett volna. Sőt, hát Bajnainakj nagyságrendekkel kisebben rutinja volt már az efféle csudákho, lenyúlni feljavítás hiteleit, maj csődbevinni,, lefosztani és eladni egy strómannak.
Itt meg nem is kellett keresgélni strómant , rohantak azok oktondi barommód maguktól :D Sőt,, az istenatta nép még taszajtott is rajtuk!

Szevasztok 2012.10.30. 10:05:39

@Kókadt-szegfű: "Bajnai őszinteségét, HITELESSÉGÉT
sok minden más mellett beárnyékolja (...)"

És OV hitelességét mi árnyékolja?

Rémbódess 2012.10.30. 10:06:19

@Önnek megyünk: "Te tényleg azt gondolod, hogy azzal, hogy a másikra is kensz a kakából, vagy megmutatod, hogy ő is sikeresen összekente már magát, attól te mentesülsz?"

Nem kívánok "mentesülni" semmi alól, ugyanis nincs mi alól :-)) Viszont szerettem volna bemutatni a szálka-gerenda elvet (ez a kormánypárti kommentelőknél úgyis gyakori), erre tökéletesen megfelelt a kommented.

sterimar 2012.10.30. 10:06:24

@Nemdakota: Neded milyen lázálmaid vannak polgárháboróról meg hasonlókról? Még Gyurcsány elkúrásából és a rendőrterrorból sem lett hasonló, egyszerűen csak kivágták őket a kormányzatból az ogy választáson, mint macskát szarni.
Ha majd tényleg tömegek lesznek olyan lelkiállapotban ahogy írod, akkor ezeket is elküldik a választók a választásokon. Egyelőre azonban ez inkább tűnik egy szűk kisebbség irracionális víziójának mint valóságnak. Legalábbis a közvéleménykutatási adatok nem igazolják vissza ezt a vágyadat.

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 10:07:59

@Alkibiadesz: Az oldal mint olyan jó régen nem divat. 2014-ben csak akkor lesz Orbánváltás, ha már konszolidált a csőd, amit Bajnai hagyott maga után 2010-ben. Akkor esetleg Bajnai hajlandó lesz a csudára megint. A baloldal az valami nyugdíjasoknak való cucc, mint a Nótatévé, vagy a papírújságok vagy újabban a blogolás.

biobender 2012.10.30. 10:09:49

@sterimar: azert kepzeld el mi lesz ha tomegek lesznek ilyen lelkiallapotban es nem szavazhatnak, mert pl nem volt egy napjuk sorbanallni a regisztralashoz. Nos?

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 10:09:56

@Szevasztok: OV hiteleségét nagyon beárnyékolja Stefánia kisasszony fasza :D sőt, máma meg már náci stichet is kenyt rája!

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 10:11:31

@Szevasztok: OV hitelességét nagyon beárnyékolja Stefánia kisasszony lobogó nagy vaszorája. Sőt, máma már még náci stichet is kenyt rája

sterimar 2012.10.30. 10:11:36

@Alkibiadesz: "A legjobb persze az lenne, ha 2/3-ot kapnának"

Aztán felébredsz és ott a kezed a biliben. Mondd, tényleg ennyire el vagy szakadva a valószágtól. Ettől a társaságtól már az is meglepetés lenne, ha megnyernék a választást.

ca2 2012.10.30. 10:13:18

@biobender: a világgazdaságot nem gyurcsány -bajnai omlasztotta össze, de a magyart viszont igen, mivel erősen nem volt mindegy, hogy a válságba egy ország stabil gazdasággal vagy 10% éves hiánnyan nyargal bele...
az persze külön pechünk, hogy erre az egészre rájött egy világ méretű válság, hiszen igy lényegesen nehezebb elkenni a szart, mint válság nélkül lett volna..
elég rövid lehet az emlékezeted barátom - biztos a régebbi dolgok törlődnek a sok olvasással szerzett új információ befogadása következtében - ugyanis azt mint ha elfelejtetted volna hogy nálunk a gondok nem 2008-ban, hanem 2006-ban kezdődtek... illetve nem akkor kezdődtek, csak akkor jöttek felszínre...

ca2 2012.10.30. 10:18:01

@sterimar: sztem még az 1/3 is nehezen fog menni ilyen csapattal..

Rémbódess 2012.10.30. 10:23:39

Akik itt (és más fórumokban) fröcsögve "jobbereznek" meg "ballibáznak", azoknak felhívnám a figyelmét egy tényre: itt már régen nem a jobb-bal küzdelméről van szó (mivel pl. Orbán teljesen megsemmisítette az oldalak eredeti jelentését azzal, hogy önmagát jobboldalinak apostrofálva lényegében baloldali elemeket tartalmazó politikát folytat).

Hanem a demokrata-nem demokrata párharcról van szó, azaz a politikai intézményrendszerek és ellenőrző testületek helyreállítását váró, európai normákat magukénak valló, a prudens gazdaságpolitikát igénylő oldal szembenállása a tekintélyelvű kormányzást pártoló, "vesszenekagazdagok", "pateroljukiazimfet", "elmúltnyolcév", "orbánakirály", "félázsia", libajnai" jelszavakra felfűzött tömegekkel.

Tehát ez már régen nem jobb és baloldali kérdés az eredeti politikai értelemben véve.

Lazán kapcsolódik ehhez:
Évekkel ezelőtt olvastam egy felmérést, amit önmagukat keresztény konzervatívoknak valló alanyokkal végeztek arról, hogy hogyan szeretnek/szeretnének élni. Meglepő módon az eredmény az lett, hogy az elvárásaik a liberális szemlélethez álltak a legközelebb. Persze most kezdődhet a hörgés, de ez teljesen érthető, hiszen Magyarországon a liberalizmus definícióját is eltorzították és a konzervatív fejekben a liberalizmus egyenlő "a romkocsmák mélyán merengő füvező hippikkel, akik délután kimennek a parádéra és lila tollszerkóban rázzák magukat, majd onnan hazamenve a 8 éves gyerekükkel együtt tolnak egy csíkot a prostik se..éről" :-)

Brix 2012.10.30. 10:24:07

@MACISAJT: Igen, 2009-ben Világválság volt. Néhány közép -eu országban, közel 15%-ot esett éves szinten a gazdaság, te a ballibek nyakába akarod varrni a magyar 6,3%-ot?. MI üjság van most? A lengyelek és a balti államok száguldanak, nálunk viszont újra recesszió van, és lesz jövőre is!!!
@Blogger Géza:"Pár év alatt több száz ezerrel csökken a dolgozók száma" Hálistennek az utóbbi két évben inkább nő, és remélhetőleg ez a tendencia tartós marad" - írod.- Akkor, nézz utána jobban, a privát szektor munkahelyeinek száma mostanában csökken, mindössze az államilag finanszírozott munkahelyek száma növekszik, ami önbecsapás.
A beruházási rátánk a legalacsonyabba régióban 16%-os, GDP arányosan , ebből nem lesz munkahely. A hitelezés visszaszorulásáról már ne is beszéljünk. Az, hogy mennyi új munkahely van Magyarországon, a kivándorlás csúcsra emelkedése mutatja leginkább
A 2014-es választásról: Ha az ellenzék képes lesz közös jelölteket állítani, akkor van esély Orbán legyőzésére, másképp nincs. Az a kérdés, hogy van-e olyan politikai erő, amely ebből a szartengerből képes kivezérelni az országot. Egy komoly ellenzéki győzelemnek inkább lesz esélye 2018-ban, mint 2014-ben. Addigra megerősődnek az ellenzéki politikai képződmények és felnő egy új generáció, amelyek helyet kiván magának a politika színpadán. Addig folytatódik a fidesz diszkreditálódása. Most , jelen helyzetben még nehéz lenne eltávolítani a regnáló hatalmat, mivel megvásárolta magának a társadalmi elit nagyobb részét és a törvényeket is úgy alakítja hogy a lehető legnehezebb legyen eltávolítani óket
Az állampolgároknak fel kell készülni, hogy a " kutyavilág " még csak ezután fog következni: a szakértők már jövőre is recessziót várnak, tekintve belső folyamatokat és a külső körülményeket.
Magyarországon folytatódik a trendszerű reálbér-csökkenés és az életszínvonal esése a lakosság túlnyomó többségénél
Az Orbán rendszer viszont itt marad a nyakunkon, ezeket demokratikus eszközökkel, szabad választás útján nem lehet eltávolítani., csak erőszakkal. Valószínű, hogy Orbán minden eszközt alkalmazni fog a lakossággal szemben , hogy megőrízze hatalmát,.

Anti Anyag (törölt) 2012.10.30. 10:27:58

Hihetetlen, hogy még ma is szinte meglepődik a ballib azon, hogy az emberek sok mindent nem akarnak, de ballib kormányzást pláne nem.

Ezek visszahívják azt a szobafestőt, aki nem csak a lakást baszta el, de még a pénzt is ellopta? Szerintem nem.

gigacherry 2012.10.30. 10:30:43

@Légifarkas: "És félig-meddig azért tudok egyetérteni a poszttal, mert addig, hogy Orbántakaroggy, nagyon szépen eljutott mindenki, de az utána következő időszakról jobb esetben is csak lila ködös álmok vannak, rosszabb esetben meg síri kuss." - Hallottad/olvastad Bajnai beszédét? Pont erről szólt. Hogy az Orbántakaroggy nem elég, ki kell dolgozni a közös célokat, a programot, a legfontosabb intézkedéseket az elkövetkező hónapokban.

biobender 2012.10.30. 10:30:54

@ca2: lakashitelezes megszaladasa 2002? Jarai az MNB elen, magas forintkamatok? Neazemberek fizessek meg kampany? Hat igen.

biobender 2012.10.30. 10:32:23

@Anti Anyag: maradunk a turulpasztornal aki szetveri a lakast bunkosbottal?

sga 2012.10.30. 10:37:04

Nem értek egyet a posztíróval. Viktor 8 évig ugatott, hogy majd minden szép és jó és tökéletes lesz csak szavazzanak rá a népek. A hardcore magon kívül mindenki látja, hogy ez távolról sem sikerült, ellenben el kell viselnünk a baromságaikat. Szerintem, ahogy a szocik nem szalonképesek már a protest szavazók nagy része számára, Viktor se lesz az, csak azért, mert épp megint ellenzékből nyomja. Úgy tűnik, hogy a választók egy jelentős része kezd megtanulni nem felejteni, ami egy remek tendencia, és optimizmusra ad okot.

Még egy dolog: jelenleg a fideszből és holdudvarából senki sem mer kiszólni a hivatalos álláspontból, akármekkora baromságot is kell védeni. Egy esetleges vereség után a király nagyon hamar meztelen lesz, és (szerintem) látványos széthullás következik. Gyurcsány se maradt szalonképes, le is választották az MSZP-ről Most politikai hullaként lézeng a 3%-os pártja élén.

drwest 2012.10.30. 10:40:02

Az itt hangoztatott álláspont az egyik legveszélyesebb az összes téves elképzelés között. Egy antidemokratikus kormány nem akkor takarodik el, amikor az ország gazdasága romba dőlt, még akkor sem, amikor a polgárok jelentős része éhen döglik (lásd Észak-Korea). Akkor takarodik el, amikor ELKERGETIK!

Blogger Géza 2012.10.30. 10:44:03

@Brix: Utánanézem, nem az államigazgatás létszáma nőtt, hanem a magánszféráé. Az átlagos beruházási ráta meg nem sok mindenre jó (riogatáson kívül). attól hogy építek egy alagutat, még nem lesz utána munkahely. Igaz ez lakásokra stb is. Ezt mutatja is a valóság, alacsony átlagos beruházási ráta mellett nőtt a foglalkoztatottság (és az export) Magyarországon, mivel a munkahelyteremtő feldolgozóipari, kitermelőipari beruházások szintje továbbra is magas. Pont az állandóan kritizált "stadionépítések" és hasonlók szinte alacsony most, ezért alacsony az átlagos ráta.

ca2 2012.10.30. 10:44:55

@biobender: és ennek mi köze bajnai-hoz?
demagóg pénzosztogatásra éppenséégel az mszp kormányzás alatt is találunk példákat, de sztem az egyik fél hülyesége nem hitelesíti a másikat,,,
attól mert az orbán kormány nagyon sok mindent rosszul csinál gyurcsány gazdasági minisztere még nem lesz hiteles ember...
ha valóban politikai kultúra váltást akarunk akkor ezt kéne végrel megérteni...

sterimar 2012.10.30. 10:45:04

@biobender: A szavazásra is egy napjuk van, akkor ha azon sincs ideje az embernek, akkor szar lelkiállapotba kerül? Ugyanmár

pucros 2012.10.30. 10:48:55

Nem az a gond, hogy Bajnainak ne lehetnének megoldásai a posztban felsorolt problémákra. A baj az, hogy rendszerszinten komolytalanná válik és még egy lépésben erodálja az össznemzeti bizalmat, ha négy év után nulláról újraírják az ország alkotmányát, és megszülnek egy n+1-edik Köztársaságot.

És a rátermett politikus az sajnos nem csak egy okos ember, aki tudja a megoldást. Jó megoldásokat tudó okos emberekből nagyon is jól állunk! Mindig is jól álltunk. A támogatást megszerezni, az teszi a politikust.

Mégpedig két "szinten" is kell a támogatás. Az egyik triviális: kell a választóké, akik pozícióba helyezik a politikust. A másik patologikus: a program egyes részleteinek végrehajtásában érdekeltté kell tenni azokat, akiknek a jóindulatára szükség van. Na itt van a betegség, és nekem az a félelmem, hogy se Gordonnak, se senkinek nincs erre más ötlete, mint hogy mindenki ígérje meg, hogy jó lesz, rendesen viselkedik, és nem fog belecsempészni magánérdeket a közügyekbe.

Csodálkozunk, hogy minden erő a korrupció felszámolását ígéri, aztán csak még mélyebbre süllyed. Pedig korrupt népnek sosem lehet tiszta kezű kormánya! Egyszerűen, a gépezet nem képes megmoccanni, ha az alkatrészeket nem kenik meg, ha pedig megkenik, már egész mást csinál, mint amire tervezték. Korrumpáljon, aki akar valamit tőlem, különben kuruc vagyok, lázadok és betartok. Magyarországon ilyenek az "alkatrészek".

Felfoghatjuk úgy is, hogy Orbán Viktor eleve olyan gépezetet építene, ami figyelembe veszi ezt a fél-ázsiai sajátosságot.

Ez viszont nem kompatibilis a finnyás Európával, amihez meg nem tudunk nem kötődni millió szálon.

Változz meg, fiam Bendegúz, különben elvisz az Ördög.

sterimar 2012.10.30. 10:49:20

@Anti Anyag: "az emberek sok mindent nem akarnak, de ballib kormányzást pláne nem."

Igen, sokan - nagyon tévesen - azt a következtetést vonják, le, hogy ha ettől a kormánytól elfordulnak az emberek, akkor automatikusan szavaznak az elkúrókra.
Ez egyelőre nem negyon látszik beigazolódni.

bgp 2012.10.30. 10:52:34

@magyar ember teli szájjal: egyetértek. Monnyonle és legyen elszámoltatás. Komolyan.
Posztoló: Ellenségkép kell?
Ott a teljes Közpénzgép vezérkar. Csak egy új 2/3 és teljes nagytakarítás teheti helyre az elmúlt 2/8/22 év hibáit.

ca2 2012.10.30. 10:53:46

az tetszk még nekem amikor a baloldal lelkes bloggerei révületben értekeznek arról, hogy egy mszp-lmp-milla-dk-mit tudom még mi összefogás majd 2/3-os orbánváltáshoz vezet...
na most ebből a bandából az mszp momentán ad vagy 20%-ot, az lmp azért vszeg be tud kerülni- a többieknek együtt összesen sincs meg a parlamenti küszöb...
szép cél lenne kezdetnek az 1/3 is sztem... :)

bgp 2012.10.30. 10:55:07

@Anti Anyag: Orbánt leszobafestőzni azért durva :)

drwest 2012.10.30. 10:56:10

@pucros: "Felfoghatjuk úgy is, hogy Orbán Viktor eleve olyan gépezetet építene, ami figyelembe veszi ezt a fél-ázsiai sajátosságot.

Ez viszont nem kompatibilis a finnyás Európával, amihez meg nem tudunk nem kötődni millió szálon.

Változz meg, fiam Bendegúz, különben elvisz az Ördög. "

Pont ezen a hozzáálláson kell változtatni, különben itt fogunk megdögleni, és még egy szavunk sem lehet. A fidesz ezt a hozzáállást használja ki, csak úgy tudunk továbblépni, ha megmutatjuk, hogy ez így ma már nem működik.

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 10:58:41

@Rémbódess: Ki kivel végzett. 15 éves urbanlegend szerint Orbán szalámizta le a kisgazdapártot vagy pl az MDF-et.
És pl mi a tény? Az FKGP abba szalámizódott le, hogy a belsőellenfeleknek a párt kebelében tartására nem volt úgy pénz, mint pl az MSZP-ben, ahol a Horn ellen puccsoló nagy Sándorna, amikor a csiki-csukiban egyféleképpen veszített Hornnal szemben (ha "nyer" akkor a munkaügyi tárcát kapja és úgy bukik meg, ez a csiki-csuki lányege) tehát nagy Sándort kapot pártautót, párt-titkárnőt irodával, apanátzst, sőt kisebb feladatokat is.

Viszont mi törölte el végképpen az SZDSZ-t és az MDF-et a politikaipalettáról? Hát pl a 2009-es előrehozott választások kibekkelése. Az MDF-nek a kegyelemdöfést Bokros Lajos EP képviselősége adta be.. ÉS Bokrosnak pedig az össze-MDF-eseződés. Bokros a liberálisokhoz akart szegény beülni.. akkora politikai analfabéta.
És kinek volt igazán útjában Bokros? Gyurcsánynak! gyurcsány emberei dógozták ki és a jóoldali magyar sajtó önkéntelen bááboci bambaságban mitsesejtvén még powerelte is a Bokros-égetést! Bokrost meglátták az EP-ben Georg von Habsburggal egyplakáton, vége volt. csak itt magyrországon bambult rá mindenki mitsesejtve. Nem volt Bokrosnak egy politikához értő jóoldali barátja, hogy észretérítse???

Azért ha 2009. elején előrehozott választások vannak, lehet, hogy a FIDESZ yner .de nem kétharmaddal. Viszoint még becsúszik az MDGF és talán az SZDSZ is.
Nem jut be azonban az LMP

Ami LMP-re meg ,most láthatóan nincsen is már szükség a jóoldalon. Érdekes kisérlet volt egy komolypárt netokratikus feljuttatására.

Az, hogy Orbán szalámizott volna.. egy elég ócska duma. Zseniális Ferenc! -ő aztán igen!

2009. márciusár kiderült, az IMF nem akarja Gyurcsányt (ezt Róna Péter terjesztette el a magyar jóoldali sajtóban tavaly) Az MSZP nem akarta Bajnait (azzal, ugye ők értenek a politikához, tudták, hogy GYurcsánnyal egycég bajnai)
Erre mi történik? Két hét alatt minden lehetséges ME jelölt lefikázódik és kiderül, hogy Gordonka a jó!
és most mi derül ki?
Hogy Gordonka a jó.
És ki a semmilyenoldali? Gordonka.
És kik oldalfölöttiek? Zseniális ferencék. Ki tesz vastzag bakfitty pászmákban az oldalra, ahol feljött? Zseniális ferenc. Ki beszél Súlyozó Közép -ről? Ferenc és.. Gordon!

Én ,ár évek óta használom így:
jóoldal (Az igazak, pl a sajtómunkásság vagy Gordonkáék)
és Rosszoldal (akik az Igazaknak fujjfujj) Pl mióta folyik mmár az MSZP összemsogálása-kenyegetése a FIDESZ-szel és akkor a patkány szemében Denreceni könyvében mi a két szemgolyó? a FIDESZ logo és az MSZP logo.

Liberálisokról meg ne is beszéljünk, mert 1994 óta hoová tűntek, bár állítólag még él a z17 éves Kőszeg feri bácsi, meg beszélik, hogy vidéken utolsójapáénharcolókatonaként küözd egy pár ős-SZDSZ-es

Egy focicsapatra való valódi liberálist nehéz lenne pályára állítani és vannak mköztük "tolószékes aggok" jópáran...

Erre a rosszoldaliak mit csinálnak? libsiznek meg ballibsiznek

és ettől galvánozódik néhány semmilyenoldali jóoldalivá...

drwest 2012.10.30. 10:59:07

@ca2: "az mszp momentán ad vagy 20%-ot" igen, akárcsak a fidesz... :D

biobender 2012.10.30. 11:01:08

@ca2: csak annyi, hogy Bajnai nem elszurta hanem a barmok uvoltozose kozben rendbetette a gazdasagot. Amit a barmok most dontenek be,

biobender 2012.10.30. 11:03:30

@sterimar: nyitva van a zonkormanyzat vasarnap egesz nap, hogy regisztraljak? Mert munkaidoben dolgozom. Nos?

Azt tudod-e, hogy szavazni munkaszuneti napon szokas?

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 11:03:55

@Lord_Valdez: Mennyire nemakkora tragédia az, hogy mi történik a földpiacon? Mi lehet annak az oka, hogy a Bezzegónió minden országában valamilyen trükkel protekcionisták a földvédelemben, pl Dániában dán agráregyeteni végzettség kell +5év dániai helybenlakás. Ez a nemannyira afféle pongyola ráhagyás, ami pongyola ráhagyásokkal a FIDESZtörvénykezés is tele van, meg a as kétharmadba bele, idevezető út kikövezve is. És bizony nem Orbánék rakjták maguk alá a követ, hanem soksok jóoldali kéz is! Tudván a ravaszabbja, pl Zseniális Ferencék, bután az oktondipocka, pl a Sólyom-fikázó jóoldaliak!

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.30. 11:05:26

@Lord_Valdez: írád *Bár én Bajnait csípem, de egyrészt ott a borzalmas tagság. Sem a Milla, sem a Szolidaritás és társai nem egy olyan alap, amire kormányzást lehet alapozni.* ... *A másik, hogy jelenleg Magyarországnak nem egy baloldali kormányra van szüksége (a Fidesz is az, csak nem ennyire őszinte).*

fogalmi zavarban szenvedsz, ha jól látom.

1, bajnai nem baloldali cseppet sem, max lózungokban, szimbólikus maszlagban, szónoklatokban
- ő gyurcsány jó haverja, egy jó techno-bürokrata a megfelelő/megkívánt neolib/neokon szemlélettel, azaz nem balos gazdaságban gondolkodik.
Fő pozitívuma, hogy nem azonosítja magát magyarországgal, a magyar néppeé és nem nyilatkozik a nevükben....

2, a fidesz is a szimbólikus maszlagjaival ellentétben: -- koronaúsztatás anno, 0/100-alékos kdnp szeretet, borozgatás decens polgári témákról, turulmadarazás, lovagolgatás a pusztában, futballozás- szintén neolib/neokon politikát folytat --
gyakorlatban:
IMF/EU tárgyalások: viktor behódolt, <itthon szabadsághősként adja el magát>,
a nagy hősi szembeszállás a bankokkal eddig annyit jelentett, hogy 1 ezrelék banki tranzakciót kellett fizetnie a <brühühűű> szegény
bankoknak, AZZAL A MEGKÖTÉSSEL, hogy 6 millió felett nem kell fizetni a tranzakcióért, -> 6000 ft az adó 6 millára és 600 millára, vagy 5 milliárdra is...,
neolib-/neokon-abbak usánál is az önfenntartó felsőoktatási tervükkel.

A fidesz baloldalisága... gondolom az államosításokról van szó/ezekre gondoltál te is/
ez nem -csak és kizárólag- a baloldal felségvize, sőőt,
ez az IRÁNYÍTOTT ÁLLAMKAPITALIZMUS egy alapjellemzője,
az irányított államkapitalizmus sokszor állította magáról azt, hogy *szocialista* *népidemokratikus* *kommunista*, de nem voltak azok..... [nézz nyugodtan utána a wikin a definícióknak];
itt a lényeg a kozpontosításon, a hatalom koncentrációján van, ez ugye külonosképp a diktatúráknál elengedhetetlen feltétel a jó műkodéshez......
-------------------------

bár hozzátenném, hogy magyarország lófing a nemzetkozi vizeken, nincs játékterünk, szóval egy kormány nem lehet nem IMF/EKB/nagytőke/stb stb ellenes, ahogy eddig nem is voltak az eddigi kormányok a GYAKORLATBAN és NEM SZIMBÓLIKUSAN.

szóval Valdez, se a fityisz, se bajnai leendő kormánya nem lesz baloldali, gazdaságilag 100százalék, és a gazdaság a lényeg, az hozza létre a 4 millió nyomorultat/létminimum alattit/ és a 11 százalékos munkanélküliséget...

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 11:10:17

@drwest: Ez a politikaiképlet kb kőkorszaki. Azóta sokat fejlődtek a politika műveletei és pl a kőbalta meg a fabunkó egyelőre kiment a divatból, viszont van olyan kormány, ami nem is demokratikusan került hatalomra és nemhogy csődbevitel után önként adja át a hatalmat, de még jókora nagy többségekbe rongyoltatja a hatalomra vak botorságban rohanókat. és tovább is van, a zistenatta népük még könyörög a csődbevivőknek, hogy jertek, vezessetek. Sőt ez a korszerű politukus hezitálni mutatkozik
miközben pedig az USÁ-ban már lobbizott is támogatásért.

2012.10.30. 11:11:08

@félázsiai 2llkedő: ez ugye azt jelenti, hogy biankó csekket ad a nép valakinek, és megpróbál reménykedni. Nem valami ilyenért szokás a Fideszesek fejét csapkodni, ráadásul jogosan?
Nem tudom, mit volna helyes (vagy akár okos) dolog tenni, de bízni valakiben, na, az kemény menet lesz.

Alkibiadesz 2012.10.30. 11:27:12

@sterimar:
Nem tudom, hogy tudsz-e olvasni.
A 2/3-al kapcsolatban azt írtam ,hogy mi lenne a legjobb, és nem azt, hogy az meg is valósul.
Ha esetleg elolvastad a korábbi hozzászólásaimat, akkor láthatod, hogy a 2/3 ad szerintem se fog összejönni. Ettől függetlenül Bajnai részéről igencsak racionális ennek a célnak az eléréséért dolgozni.

Alkibiadesz 2012.10.30. 11:28:26

@magyar-magyar szótár:
Ez szimpla hülyeség! Úgyhogy ezzel a teljesítménnyel mehetsz GFG mellé politikai gondolkodónak!

sterimar 2012.10.30. 11:30:11

@biobender: És te ismered a regisztráció szabályait? Ja, hogy még ki se telálták?

Alkibiadesz 2012.10.30. 11:31:44

@ca2:
"a, ezt 22 éve halljuk már, csak kár hogy mindig ugyan azok az elvtársak tünnek fel a "valóban modern baloldal"-ban"

Jogos ellenvetés!
Garancia nincs arra, hogy nem ugyanaz lesz a baloldalon, mint 22 éve. Ez csak egy lehetőség. Az egyetlen amiben bízhatunk, hogy a mostani helyzetben jóval nagyobb veszélyt jelent mindenkinek, ha nem teljesítik be a várakozásokat.

sterimar 2012.10.30. 11:34:21

@szorokin: "techno-bürokrata a megfelelő/megkívánt neolib/neokon szemlélettel, azaz nem balos gazdaságban gondolkodik."

Igen, ezért is elég érdeks, mit keres TGM-el egy színpadon, de ennél még érdekesebb, hogy kormányozna együtt az mszp-vel, ami meg pont most talál vissza látványosan a baloldali gyökereihez.

Kenedy1 2012.10.30. 11:34:27

A lényeg az hogy mindegy hogy hogyan de a Fideszt lekell választani erről az országról, és Bajnait miniszterelnöknek.

magyar-magyar szótár 2012.10.30. 11:36:18

@Alkibiadesz: Most egy ilyen üres puffogásra mit válaszoljak, hogy denem-denemhülyeség?? Hol a mi a hülyeség és hol a szimpla?

biobender 2012.10.30. 11:37:47

@sterimar: de a Zalkotmanyban mar benne van ugyebar. Pl nem lehet levelben regisztralni csak ha igazmagyar vagy kulfoldrol. Szerinted majd hetvegeken nyitva tartanak a zonkormanyzatok hogy tegisztralni lehessen, igaz?

Hany eves vagy kiralylany?

Alkibiadesz 2012.10.30. 11:41:55

Hogy gfg szellemét idézze: "te teszel olyanná amilyen vagyok".
Igazad van! Amit leírtam az üres puffogás, vagy nevezzük inkább szimpla ízlésítéletnek. Na de ha nincsenek érveid, akkor csak ilyen "ellenérvekre" számíts!
Másképpen fogalmazva: az érveidre adott racionalizálhatatlan reakciókból még nem következik az, hogy érveid racionálisak voltak.

Alkibiadesz 2012.10.30. 11:49:13

Rátérve a konkrétumokra:
Csak kijelentő mondatokat látok, de érvelést sehol!
Ezért hülyeség amit írsz.

"Az oldal mint olyan jó régen nem divat" Miért?

"2014-ben csak akkor lesz Orbánváltás, ha már konszolidált a csőd, amit Bajnai hagyott maga után 2010-ben." Miért?

"A baloldal az valami nyugdíjasoknak való cucc, mint a Nótatévé, vagy a papírújságok vagy újabban a blogolás." Miért?

Mercel 2012.10.30. 11:49:32

Hello!

Ez az írás tökéletesen megfogalmazta a jelenlegi, és a kibontakózófélben lévő problémát.

2014-ben a legnagyobb probléma egy értelmes ember számára az lesz amit az írás is felvázolt.

Az mindenesetre biztos, hogy a fidesz csak úgy bukik meg ténylegesen, ha pont úgy nullára írják magukat mint a szocik.

Vajon a droidok kivételével még hányan fognak a fideszre szavazni "csináld végig - rohadj meg alapon"?

Vonnék egy durva párhuzamot: hitler - orbán..

A németek simán bekajálták az egyébként tényleg baromi szuggesztív hitler idióta ámokfutását. A háború közepéig a németek nagy része. Persze egy idő után már a gestapo kellett az elégedetlenkedők eltűntetésére..
A párhuzam?
Egy elmebeteg romlásba vitt egy egész országot.

Ma Németország a rengeteg probléma dacára is az egyik legstabilabb ország, mind a gazdaságot mind pedig a társadalmi állapotokat figyelembe véve.
De. Ehhez csaknem 50 év kellett két elvesztett háborúval gazdasági összomlásokkal társadalmi, és morális csőddel.
Viszont ma egy Német nem is kajál be akármit..

Az idióta fideszdroidokkal ezúttal ezúttal nem foglalkozom csak ismételgessétek "hinni akarok". Mindenáron:D

"Frigyes"

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.30. 13:27:29

@sterimar: írád: *Igen, ezért is elég érdeks, mit keres TGM-el egy színpadon, de ennél még érdekesebb, hogy kormányozna együtt az mszp-vel, ami meg pont most talál vissza látványosan a baloldali gyökereihez.*

hát kb pont úgy, mint anno 3*4 évig, ahogy a maszop együtt kormányzott a szadesszel.

max itt a szadesz [-> azaz a neolib/neokon/vadkapitalista irány] lesz az erősebb

mizrolist 2012.10.30. 18:29:52

@fremskritt: tudod, ez az adósságplafon eredetileg 2012-től lépett volna életbe. Aztán Matolcsy rájött, hogy nem tud olyan költségvetést csinálni, ami megfelelne a saját Alaptörvényüknek, és akkor hirtelen egy képviselői indítványra kitolták a határidőt...

szempontpuska 2012.10.30. 19:41:44

@MACISAJT: Ezzel a "nyomtalanul elköltött 9,5 milliárddal" blogról blogra vándorolsz, aztán beteszik a ktsgvetési elszámolást, mire te továbbállsz :-)

Deadasfak 2012.10.31. 03:44:23

Hát bazzeg ez a rombolni kell ahhoz hogy építhessünk lehetőség eléggé elkeserítő, pláne hogy pl. jövőre fogok munkába állni...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.31. 07:18:18

@Deadasfak:
Sajnos, úgy néz ki, hogy a magyar választó csak akkor veszi észre, hogy rossz ötlet elégetni a gerendákat, ha már omlik a ház...

Frizuravarjú 2012.10.31. 08:20:38

@Lord_Valdez: Ez bizony rossz előjel. Nyilván egy veszteséges országgal sem menne.

Blogger Géza 2012.10.31. 08:28:07

@Lord_Valdez: Te szerintem nem vagy abban a helyzetben, hogy házi feladatokat osztogass. Pláne, ha te is olyan hülye vagy, hogy szerinted egy kötvényt vissza kell vásárolni.

Free_soul 2012.10.31. 11:19:02

Nem értek egyet azzal a logikával hogy 2014-ben jobb lenne a Fidesz hogy még jobban megbukjanak.
Egyrészt magad is írtad, hogy valószínűleg nem éri meg az árát.
Szerintem biztos hogy nem éri meg az árát.
Másrészt az, hogy 2014 Bajnai majd 2018 Fidesz csak egy rossz scenárió a sok közül. 2018 elég messze van még, addig rengeted dolog történhet.
Lehet egy csomó más eset, igaz különböző valószínűséggel. De a 2014 Fidesz okozhat olyat is hogy 2018 Jobbik. Abban egyetérthetünk, hogy ez lenne a legrosszabb scenárió.

De lehetnek még a következők is:
2014 Bajnai 2018 Mérsékelt Fidesz Orbán nélkül
2014 Bajnai 2018 Megváltozott Európa-Piacbarát Orbán
2014 Bajnai 2018 Egyéb létrejött mérsékeltebb párt
de akár 2014 Bajnai 2018 Bajnai is lehet

Nyilván a valószínűségek különbözőek és azzal egyetértek hogy 2014-2018 nagyon nehéz lesz, könnyen bele lehet majd bukni.

De jelentős változások vannak a világban. Az internet és IT technológia terjedésével minden transzparensebb lesz és mindenki tájékozottabb. A technológiai fejlődés inkább a demokráciának kedvez.
2014 -ben vége lehet akár a válságnak, akár be is indulhat a gazdasági növekedés Európában (bár ebben kevésbé hiszek).
De nyilván az is lehet hogy még eszkalálódik az adósságválság.

Szóval szerintem minden esetben jobb 2014 Bajnai, s én a nagyobb bajt nem 2018-ban látom, hanem inkább abban hogy az Együtt 2014 csak az MSZP-nek fogja kikaparni a gesztenyét és Bajnai csak statisztaszerephez jut egy szocialista kormány mellett.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.10.31. 11:42:17

@Blogger Géza:

"A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A kötvényben a kibocsátó (az adós) arra kötelezi magát, hogy az ott megjelölt pénzösszegnek az előre meghatározott kamatát vagy egyéb jutalékait, valamint az általa vállalt esetleges egyéb szolgáltatásokat, továbbá a pénzösszeget a kötvény mindenkori tulajdonosának, illetve jogosultjának (a hitelezőnek) a megjelölt időben és módon megfizeti, illetőleg teljesíti. "

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kötvény

Blogger Géza 2012.10.31. 11:43:59

@stoic79: Köszönöm, tehát szó sincs semmiféle visszavásárlási kötelezettségről...

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.10.31. 11:44:25

@Lord_Valdez: "Igen. Erősen túlbecsültem az olvasói intelligenciát :)"

A mellékelt ábra mutatja, hogy túlságosan is. Szerintem ideje lenne a posztokat alapoktól kezdeni, pl. hogyan kell két számot összeadni, valamint hogy bizonyos szavak mit jelentenek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.31. 12:48:38

@Blogger Géza:
Segítek ez úgy működik, hogy:
Én kiállítok egy kötvényt, ami azt jelenti, hogy valamilyen feltételek mellett tartozom a kötvény tulajdonosának.
Ezt utána eladom, és ez azt fogja jelenti, hogy neki tartozom. Ő ezt tovább adhatja és akkor már annak tartozom.
A hitelviszony végül úgy szűnik meg, hogy én (a kibocsájtó) a kötvényt visszavásárolom a pillanatnyi tulajdonosától. Így történik a kötvény kifizetése.

Kötvényből sokféle van, az állampapír olyan, hogy fix lejárati ideje van. A kibocsájtó köteles a lejáratkor visszavásárolni, a kibocsájtáskor meghatározott áron. Ez a kötvénység legfontosabb tulajdonsága. Ha nem lenne köteles, akkor nem "kötne" és a papír csak egy fecni lenne. Épp az ad értéket neki, hogy a kibocsájtó köteles visszavásárolni, ha teljesülnek a feltételek.

De egyébként lehet előbb is, volt is rá példa nem rég. Az ÁKK visszavásárolt magasabb kamatozású állampapírokat még lejárat előtt. Ilyet akkor szoktak csinálni, ha van lehetőség kedvezőbb kamatozásút kibocsájtani helyette.
És vannak visszahívható kötvények, amikor a pillanatnyi tulajdonos köteles visszaadni, amikor a kibocsájtó vissza akarja vásárolni.

Blogger Géza 2012.10.31. 15:04:01

@Lord_Valdez: Te ne segítsél, mert hülyeségeket írsz. A kötvény visszavásárlása rohadtul nem azonos a kötvény lejártával.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.10.31. 16:00:10

@Blogger Géza: ne hazudj ilyen átlátszóan.

az államnak vissza kell fizetnie a kötvényért kapott pénzt + kamatokat legkésőbb a lejáratkor. ez a lényeg.

a többi csak szokásos fideszes hazugság és terelés. szükségtelen.

Blogger Géza 2012.10.31. 16:06:09

@mcs: Ez tény. De más hazudozott itt holmi visszavásárlásról.Ami szintén van néha, de marhára nem kötelesség.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.10.31. 16:10:40

@Blogger Géza:
Kedves, tudatlan barátom, a kötvény kifizetésének a formája a visszavásárlás...

Blogger Géza 2012.10.31. 18:51:29

@Lord_Valdez: Jobb, ha most megtanulod egy életre, hogy nem.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.11.01. 12:32:41

Hát, én a magam részéről úgy döntöttem, hogy először az életben (magyarul gondolkodva és magyarországon élve is) megpróbálok a tennivalókkal törődni - az úgyis/úgysem lemondás helyett.

Nem feltétlenül azért, mert a helyzet diktálja, hanem mert én értem abba az életszakaszba, hogy még egy kortyot nyelek ebből a busongásból és mindenkit lehányok.

Komolyan gondolod, hogy csak azért turulozzunk még X évet, hogy OV megegye, amit főzött? Mert szerinted nem tudja, mit főz? Mert szerinted érdekli?

És azzal mi van, hogy ha elég ideig nézik, a tömegek bizony elhsizik, hogy ez a normális? Gazdaságpolitika ide vagy oda, a retorika is maradandó károkat okoz. Ha még négy év legitimálja, nem jobb lesz nekünk, hanem rosszabb.

@mcs: @Blogger Géza: @Lord_Valdez:
"az államnak vissza kell fizetnie a kötvényért kapott pénzt + kamatokat legkésőbb a lejáratkor"

Refinanszírozással szokták intézni. Ami nagyjából továbbgörgetést jelent, amikor a visszafizetendő pénzt (kamatostul) megpróbálják egy új balekból kiénekelni. Ha sikerül. A kérdés, hogy lesz-e balek és mennyiért.

Bár amíg lázárék nem fogják fel, hogy bármilyen állami (vagy állam által átvállalt) tartozás akárcsak részben nem-visszafizetése csődeseménynek minősül, addig ugye rezeg a léc. Most mintha azt hinnék, hogy ahhoz totális nem-fizetés kell, hogy bóvliból nukleáris huladékká minősítsenek minket. (Nem mintha egyetértenék a hitelminősítés intézményével, sztem az a government failure minősített esete, de most még működik.)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.11.01. 13:38:43

@Quadrille Lobster: én magam sem értek egyet ebben.
nem érdekel, hogy nehéz, meg lejt a pálya. ha valaki nekiáll lebontani ezt a jogi nyomornegyedet, ami a közigazgatásunkból és jogrendszerünkből lett, akkor tőlem kap hozzá felhatalmazást.

aki képes megérteni, hogy miért vállalhatatlan ez az út, amit a kormány követ, az már most is érti, akinek még nem esett le, annak vélhetően el kell magyarázni, mert 4 év múlva is lesznek megszállottak.

Egy kormánynak akkor fellegzett be, ha az emberek már azt sem hiszik el, hogy legalább a szándéka jó volt - kis zsarnokunk már rég elhagyta ezt a lélektani határt, szóval a kérdés az: ki és milyen módon takarítja el a mocskot, amit hagytak.

Nem lesz könnyű a takarítás, de a részemről örömmel segítek benne, és viszek is még egy embert.

---

Az a baj, egyébként, az ilyen lassan adagolt aljasságokban, hogy nehéz rábökni, mi is az az elvi határ, ami után azt mondja az ember, hogy eddig és ne tovább. Eddig tart a váltó, innen a rendszer váza jön, arra pedig nem kértetek és nem is kaptatok felhatalmazást, hogy a rendszerrel babráljatok.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.11.01. 18:51:24

@Free_soul: @Quadrille Lobster: @mcs:
Semmi gond, ez pont az a hely, ahol nincs egyetértési kötelezettség :)

Higgyétek el, hogy én is hátam közepére kívánom Viktor és tetves bandáját.
Viszont úgy gondolom, hogy tartós eredményt csak úgy lehet itt elérni, hogy ha rájuk dől a kóceráj. Nagyon gáz, de az emberek nem elég okosak ahhoz, hogy kevesebből felfogják, hogy ami most folyik az nekik is rossz. Ha most Bajnai nyer, akkor az ő fejére fog omlani és az emberek azt fogják mondani, hogy bezzeg Viktor milyen jól kormányzott. Azt fogják gondolni, hogy úgy kell kormányozni, ahogy ő csinálta. Ez pedig szerintem még rosszabb, mert akkor még évtizedekig nem lesz itt semmi se.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.01. 19:05:03

A teljesség igénye nélkül néhány gondolatra válasz(kérdés)kényszer keletkezett bennem:

1. "Bár én Bajnait csípem, de egyrészt ott a borzalmas tagság."
- Na egy ilyen hozzáállással soha nem lesz változás. Mi az, hogy az a borzalmas tagság? Csak olyan tagok lehetnek bármely szervezetben, akiket nem találsz borzalmasnak? És mit tegyenek azok az emberek, akik borzalmasak? Húzzák magukra a földet, hogy ne zavarjanak téged, meg másokat, akik hasonlóan gondolkodnak állampolgártársaikról?

2.) "Bent ragadunk a demagógia és hideg polgárháború lövészárkába."
- A fenti mentalitással soha nem is fogunk a lövészárokból kimászni.

3. "Nézzük, hogy milyen csapdák várnak a következő kormányra.
Az első az alaptörvény adósságszabálya. Ezt jelenleg 2016-ra időzítették. Ettől kezdve hihetetlen nehézségek árán lehet majd csak költségvetési törvényt elfogadtatni."
- Már miért ne lehetne? Muszály mindig olyan költségvetést alkotni, ami túlköltekezik? A munkanélküli állampolgárnak is van költségvetése, de csak addig nyújtózik, amíg a takarója, akarom modnani a pénze ér. Tegye ezt az állam - illetve a kormány - is.

4. "Ezt pedig én nem kívánom Bajnainak. Úgy gondolom, hogy jobb sorsa érdemes politikus."
Szerintem Bajnainak tőled több esze van, ezért vállalta, hogy szembe áll a kihívással, és nem azzal foglalkozik, hogy milyen jobb sors járna neki. Talán ettől a politikus ő, és nem te, én, meg azok, akik nem mernek kiállni a tömeg elé.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2012.11.01. 19:30:07

@Lord_Valdez:
"Viszont úgy gondolom, hogy tartós eredményt csak úgy lehet itt elérni, hogy ha rájuk dől a kóceráj. Nagyon gáz, de az emberek nem elég okosak ahhoz, hogy kevesebből felfogják"

1) Egyáltalán nem biztos, h nem omlik még ebben a ciklusban.
2) Mit jelent pontosan az omlik?
3) Én némi duzzogást (no offence) és elégtétel-vágyat érzek a gondolatmenetben, hogy tessék, parasztok, egyétek meg amit főztetek. Hidd el, egy általad említett paraszt BÁRMIT megtesz, de nem ismeri be, hogy hibázott. Akkor inkább forradalmat, háborút, pogromot akar, bűnbakot keres és gyilkol, de nem bírja elviselni a saját döntése súlyát. Nem mondhatja ki, hogy tévedett.
4) Ezzel szoros összefüggésben, ha tényleg omlik a hegy, hirtelen háromharmad fog úgy emlékezni, hogy ő nem erre szavazott. Aki sarokba szorul, az agresszívvá válik, nem belátóvá.
5) Van még egy adag lekezelő paternalizmus is a félázsiaizásnak ebben a megjelenési formájában. Mert ez is az. Megorrolunk, ha Kopátsy vagy OV mondja, de közben mi is a lehető legrosszabb emberfajtára optimalizálunk. Az antropológiai pesszimizmus pedig önbeteljesítő jóslat.

Nem, én sem tudom a megoldást, de legalább fel kell kínálni egy civilizált alternatívát. A tömeges hisztéria közben az egyetlen civilizált hang tarthatja majd életben a józan észt. Szal nem feltétlenül győzelemre kell gyúrni, hanem arra, h hallassuk a hangunkat. Győzelemre hajtson Gordon, én sztem rá fogok szavazni.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.01. 19:34:24

@Lord_Valdez: "Nagyon gáz, de az emberek nem elég okosak ahhoz, hogy kevesebből felfogják, hogy ami most folyik az nekik is rossz. "

Fordítva ülsz a bilin! Te is a fideszi elvet vallod, hogy az emberek hülyék pl. egy alkotmány népszavazásához? Miért kell ennyire lenézni a népet?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.01. 19:38:40

@ca2: "...közben meg ő maga már eleve egy ennyire szánalmas, olcsó politikai hazugsággal próbálja magát eladni, mint hiteles politikust..."

Osztán mi a fene az a nagy hazugság? Leírnád?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.01. 19:43:18

@ca2: "nagy imre a per során is sztálint éltette beszédeiben..."

Na és? Ma meg van aki OV kezeit csókolgatja, oszt mi lesz, ha majd néhány év(tized?) múlva ő lesz a legnagyobb hazaáruló, mert kezet csókolgatott? Ki lát a jövőbe?

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.01. 19:48:12

@Frizuravarjú: "Csak nem hasznod volt a liba-üzletből neked is?"

B*meg, Békés megyében nem volt Bajnai ( nem őt akarni védeni), oszt mégis csődbe ment a baromfi termelés, és a ráépült feldolgozó ipar. Kérdezd csak meg a volt Barneválos dolgozókat!

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.01. 19:50:38

@sterimar: "Egyelőre azonban ez inkább tűnik egy szűk kisebbség irracionális víziójának mint valóságnak."

Azért nem bizakodj ennyire, nagyon sok az éhes száj, mindet a kormány nem bírja betömni hiába erölködik.

látjátok feleim szümtükkel 2012.11.01. 19:54:11

@Rémbódess: "vesszenekagazdagok", "pateroljukiazimfet", "elmúltnyolcév", "orbánakirály", "félázsia", libajnai" jelszavak..."

A vadbarmot se felejtsük ki ( regisztráció indoka ), erre nagyon sokan haraptak!

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.11.01. 22:12:55

@látjátok feleim szümtükkel:
1. A borzalmas tagság (ezt a kifejezést egyébként Antall József használta) alatt azt értem, hogy ezek az emberek elégedetlenek ugyan, de nincs egy konkrét dolog, amit akarnának. Leginkább azt akarják, hogy ne ez legyen akármi is van éppen.

3. Én lennék az első aki támogatja a zéró hiányt, de ez igen durva megszorítással érhető el és az a bizonyos tagság nem akar megszorítást. Sajnos, ismerem a preferenciákat és nagyon kevés ember hajlandó itt lemondani az állami szolgáltatásokról és támogatásokról.

4. Az jó, ha bátor, csak attól félek, hogy a dolog fordítva fog elsülni. Nézd meg Esztergom esetét. Elqrták és most a következő polgármester nyakába borítják a szart.

A magyar emberek nagyon keveset tudnak a gazdaságról. A többségük még tapsolt is a bankadóhoz.

@Quadrille Lobster:
Az elégtétel jó dolog, de ez nem az elégtételről szól, hanem a hosszútávú megoldásról. Amíg nem veszti el teljesen a hitelét ez az ostoba populista, majd mi megvédjük a zembereket duma, addig nem nagyon lesz fejlődés.
Igazából csak arra számítok, hogy
- a többi visegrádi ország annyira elhúz, hogy azt már nem lehet kimagyarázni
- kénytelenek hozzányúlni a nyugdíjakhoz
Az államcsődöt talán azért mégse hozzák össze.
4. Ez valós veszély, bár azért még mindig reménykedem, hogy többen fognak kijózanodni, mint bepipulni.

A civilizált alternatíva miatt lenne jó parlamentbe jutni.

Frizuravarjú 2012.11.02. 11:18:52

@látjátok feleim szümtükkel: Számodra ettől alkalmassá válik a balfék?

pucros 2012.11.10. 13:38:13

@drwest: Mit akarsz megmutatni? Látod, hogy működik.
Csak a magad nevében tudsz lázadni, mások helyett nem.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.11.15. 10:45:03

Tokfalvi cikkét ajánlom, elég jól leírta, hogy mi a baj a Bajnai projekttel:

kapitalizmus.hvg.hu/2012/11/14/bajnaiek-baloldali-keretben/

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.11.15. 19:58:37

@stoic79:
És nagyjából egyet is értek vele. Egyedül abban nem, hogy szerintem is kell a progresszív jövedelemadó. Igaz, nem azért, mert igazságos vagy ilyesmi, hanem mert baromi kell a pénz a kasszába.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.11.16. 12:05:45

@Lord_Valdez: @stoic79: szép, cizellált gondolatok a balos-liberális állam megformálása érdekében. bár kissé irreleváns.

bár szerintem ez a közös nevező projekt óhatatlanul átalakul majd egy egyre bővülő kívánságlistává, aztán csendben széthullik.

jobban járna mindenki egy 5 pontos intézkedéscsomaggal, mi a legfontosabb öt közjogi elbaszottság, és azt hogyan fogjuk kijavítani. konkrétan. ha oké, jössz, ha nem, nem.

---

a szegény gazdaság meg leginkább akkor tud fejlődni, ha békén van hagyva. szerintem egy olyan törvény, ami garantálná, hogy 5 évig nem módosítunk a társasági adózás szabályain, és nem lesznek szektorális különadók, az önmagában produkálna 1% körüli gdp emelkedést. (nyilván, ha lenne mellette valami hihető össznépi/párti egyetértés)
süti beállítások módosítása