Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Kolumbusz tojása

2012.08.31. 08:00 | Lord_Valdez | 9 komment

Címkék: társadalom külpol baloldal

Érdekes tippet kaptam, hogy miről is kellene írni.
Amiért hálás vagyok, mert sokkal több értelme van, mint amivel mostanában foglalkoztam: egy gárdistát felváltva cikiztem és aggódtam az elmeállapotáért. Mindkettőre rászolgált egyébként.
Ellenben a világban történnek fontosabb dolgok is pl. a lassan közelgő amerikai elnökválasztás.

Az amerikai elnökválasztás hatása általában az egész világra komoly hatást gyakorol, ezért lehet, hogy érdemes meghallgatni ezt a beszédet, amit Obama mondott.

A beszéd átirata:
"There are a lot of wealthy, successful Americans who agree with me -- because they want to give something back. They know they didn’t -- look, if you’ve been successful, you didn’t get there on your own. You didn’t get there on your own. I’m always struck by people who think, well, it must be because I was just so smart. There are a lot of smart people out there. It must be because I worked harder than everybody else. Let me tell you something -- there are a whole bunch of hardworking people out there.

If you were successful, somebody along the line gave you some help. There was a great teacher somewhere in your life. Somebody helped to create this unbelievable American system that we have that allowed you to thrive. Somebody invested in roads and bridges. If you’ve got a business -- you didn’t build that. Somebody else made that happen. The Internet didn’t get invented on its own. Government research created the Internet so that all the companies could make money off the Internet.

The point is, is that when we succeed, we succeed because of our individual initiative, but also because we do things together. There are some things, just like fighting fires, we don’t do on our own. I mean, imagine if everybody had their own fire service. That would be a hard way to organize fighting fires.

So we say to ourselves, ever since the founding of this country, you know what, there are some things we do better together. That’s how we funded the G.I. Bill. That’s how we created the middle class. That’s how we built the Golden Gate Bridge or the Hoover Dam. That’s how we invented the Internet. That’s how we sent a man to the moon. We rise or fall together as one nation and as one people, and that’s the reason I’m running for President -- because I still believe in that idea. You’re not on your own, we’re in this together."

Először is ez egy tipikus baloldali politikusi beszéd. Általában színvonalasabb, (bár nem túl eredeti, mert mások is mondtak már hasonló beszédeket) mint amiket a magyar baloldalak, beleértve a Fideszt is, képes produkálni, de ugyanúgy komoly csúsztatásokra épül.

Ezt a beszédet nehéz elemezni, mert nehéz részekre vágni.  A második részben csak arról van szó, hogy mennyire fontos a közös munka, meg központi koordináció. Ez sem éppen kikezdhetetlen, de az igazi gondok az első felével vannak. Elemzés szempontjából is, mert nagyon monolit. Nehéz megtalálni a pontot, ahol érdemes felhasítani.
Ennek fő témája, hogy a sikeres emberek nem egyedül érték el a sikereiket és igazán adhatnának vissza valamit többieknek.

Kezdem talán azzal, hogy csak felsorolom a főbb észrévételeket és utána merengek rajtuk.
Az első, hogy ha valaki alkot valamit, az miért tartozna?
A második, hogy hol a határa az egyén és a társadalom felelősségének?
A harmadik, hogy tényleg nem adnak a sikeres emberek semmit a társadalomnak?

Történetesen tényleg igaz, hogy az ember a sikereket nem teljesen egyedül éri el. Senki se egyedül éri el őket. Ahhoz egy emberélet túl rövid. Képzeljük már el, amint Steve Jobs kimászik a barlangjából és nekiáll keményen dolgozni, majd 5 évtized múlva büszkén villog az iPhone-nal. Ez abszurd. Teljesen természetes, hogy vannak előzmények, amikre az ő munkája épül.
Nem találsz épeszű embert, aki vitatná, hogy Kandó nem találhatta volna fel a váltóáramú villanymozdonyt, ha előtte valaki nem találja fel a mozdonyt és a váltóáramot. De ebből tényleg következik, hogy Kandó fizessen azért, mert kitalált valamit? Talán szegényebb lett ettől a társadalom? Nem elég hozzájárulás a villanymozdony maga? Vagy az adó, amit termelni fog?
Senki sem vitatja, hogy nem lehetne valaki mérnök, ha nincs az egyetem, ahol megtanulja. Vagy ad abszurdum egy villanykörtét se tudnék egyedül kicserélni, villanykörte nélkül. Ez egész egyszerűen annyira triviálisan igaz, hogy a felületes hallgató úgy fogadja el, hogy közben átsiklik a másik komponens felett. Az aktor felett.
A villanykörte kicserélődéséhez nem csak a villanykörtére van szükség, hanem rám is, aki kicseréli. Való igaz, hogy ez apróság ahhoz az úthoz képest, ami a villanykörte kifejlesztéséhez vezetett, de semmivel se kevésbé fontos.  Ez ugyanúgy sine qua non, mint a villanykörte maga.
Ha azt mondom, hogy "te nem érdemelsz többet. Igaz, kitaláltál valamit, de mi fizettük az oktatásod", akkor lekicsinylem az aktort. Mintha ő egy gép lenne. Bemegy bele az oktatás és kijön belőle a találmány, vagy vállalkozás? Így működik ez, nem?
Gondoljunk bele, hogy hány ugyanilyen végzettségű szakembert képeztünk ki és mégis csak egynek jutott eszébe. Hogy lehet ez? Talán bárki képes lett volna megtenni az utolsó döntő lépést? Talán bárki képes lett felismerni, hogy mire is van igénye az embereknek?
Hát, nem. Nagyon nem.

Ehhez a jó emberre volt szükség, a jó helyen, a jó időben. Ezt az emberek nagyon hajlamosak nem megbecsülni. Azt hinni, hogy ők is meg tudták volna csinálni. De, könyörgöm, akkor miért nem csináltátok?
A legenda szerint anno Kolumbusznak is azt mondták, hogy bárki elhajózhatott volna "Indiába". Erre azt mondta, persze, semmivel nem nehezebb, mint a hegyén megállítani egy tojás. Pofonegyszerű, ha valaki tudja, hogy kell. De rajta kívül senki se tudta...


Általában a jobboldalak szoktak beleesni abba a hibába, hogy minden érdemet egy-egy hősi figurának tulajdonítanak. Ezt mindig is elutasítottam, mert egyáltalán nem igaz, hogy egy-egy történelmi szereplőnek korlátlan mozgástere lett volna. Különféle folyamatok és körülmények rendszerint nagyon is behatárolják a szereplők lehetőségeit, de ez a szemlélet a ló másik oldala. Egyáltalán nem igaz, hogy ugyanabból a helyzetből különböző kvalitású szereplők ugyanazt hozták volna ki. Hogy egy példát említsek, ha már a szóba került a villanykörte, akkor nem csak Edison dolgozott ám azon sem. Sok éve mérnökök százai, hanem ezrei próbáltak olyan izzólámpát gyártani, ami elég jó ahhoz, hogy el is lehessen adni. Neki is már a sokadik változata volt, ami tényleg bevált. Miért pont Edisonnak sikerült és nem valaki másnak? Másoknak is pont ugyanannyira voltak adottak a körülmények.
Áltathatjuk magunkat, hogy csak szerencséje volt, mert azért előfordul, hogy valakinek csak szerencséje van. Az sem lebecsülendő egyébként, de a szerencsével se tud mindenki élni, ahhoz is kell felkészültség1. Igen tipikus történet, hogy valaki hirtelen sok pénzt nyer és pár év múlva csóróbb, mint volt. Vagy gondoljunk csak bele, hogy a Microsoftnál szerencse volt, hogy megkapták a DOS megírását? Az bizony, piszok mák, de megoldották. Szarul, de megoldották. Viszont utána? Évtizedekig folyamatos szerencse? Ez nem hihető. Kell, hogy legyen benne valami több is. Valami egyéni képesség. (Igazából menedzselni jobban tudtak, mint oprendszert írni, de az is egy képesség.)
Ez az, amit a baloldali politikus nehezen fogad be.  Az emberek különböző képességekkel rendelkeznek.
Értem én, hogy ha azt mondanák, hogy egyes emberek többet adnak hozzá, mint mások, akkor azzal azt is mondanák, hogy az emberek valamilyen értelemben vett értéke különbözik. Azaz a baloldaliság alapkövét vetnék el. Viszont ez így egy nagyon bizarr filozófiai szituációt eredményez. Hogy megmagyarázza az emberek különböző teljesítményét az egyformaság feltételezésének megtartása mellett, minden felelősséget a társadalomra kell hárítania, de ez ugyanúgy nonszensz.
Ha elfogadom, hogy a jót nem egyedül csinálom, akkor a rosszat se. Azaz ha elfogadom, hogy ha sikeres vagyok, akkor az ezért van, mert jó tanárom volt,azaz a társadalom érdeme, akkor ha rossz vagyok, akkor miért engem csuknak le és nem a társadalmat, vagy a tanáraimat? Ezt a problémát a mai napig nem tudták se lenyelni, se kiköpni. Persze, részben igazuk van. Például a szegénység tényleg a bűnözés melegágya, de nem a Szegénység megy el lopni, hanem az ember. Nem tudom megbüntetni a Szegénységet. Az egy állapot, egy jelenség, nem egy cselekvő. Nekem a cselekvővel van dolgom, nem az ő körülményeivel. Azt esetleg figyelembe vehetem, amikor megítélem a cselekvőt és cselekményét, de akkor sem körülményeket és a társadalmat ítélem meg. Nem okolhatom mindenért a társadalmat. Az csak absztrakció. Sok ember együtt.

Szerencsére, ezt a Obama beszédet egyébként nem kell ennyire véresen komolyan venni. Csak learatja az emberi irigység babérjait és annyiban hagyja. Szerintem ő normálisabb annál, hogy cselekvéseket származtasson pár szófordulatból. Ellenben van némi kockázata annak, hogy a beszéd egyes gondolatait importálni fogják hazai szereplők. Az ő józanságuk felől már kevésbé vagyok optimista.


  1. Ezt a gondolatot már korábbi gondolkodók is felismerték, például Machiavelli így ír róla A fejedelemben: "Előttem sem ismeretlen, hogy sokan úgy gondolták, vagy úgy gondolják, a világ dolgait Isten és a szerencse igazgatja, s emberi ésszel ezen mit sem lehet változtatni, ellene nincsen orvosság; mindezt azért, hogy azt állíthassák: nem szabad a munkában megizzadni, bízza magát mindenki a sors kegyére. Napjainkban sokan osztják ezt a vélekedést, hiszen nap mint nap annyi minden történik, ami meghazudtol minden emberi számítást. Erre gondolván magam is némelykor fejet hajtottam vélekedésük előtt. De míg szabad akaratunk van, úgy ítélem, igaz, hogy a szerencse felerészben ura tetteinknek, hanem a másik felét, vagy majdnem annyit, önnön erőnk mozgat. Hasonlatos ez némely pusztító folyóhoz, mely, ha megárad, elönti a síkságokat, összemorzsolja a fákat és épületeket, elviszi a földet egyik helyről, és lerakja másutt: mindenki menekül előle, pusztító haragjától rettegve, s gátat emelni ellene képtelen; de mert ilyen, nem marad más, mint hogy a lakosság nyugalmas időben előre fölkészüljön gátakkal és töltésekkel, mert ha felduzzadván csatornákba ömlik, tombolása korántsem olyan féktelen és káros. Éppen így van ez a szerencsével is: ott mutatja meg hatalmát, ahol nem áll vele szemben biztos erény, s oda fordítja haragját, ahol gát és töltés nem állja útját. S ha szemügyre veszitek Itáliát, amely ezeknek a hullámzásoknak katlana: ahonnan e mozgás elindult, gát, töltés és bármiféle védelem híján lévő síkságot láthattok; pedig megfelelő virtussal védekezve, ahogyan példának okáért Németországban, Franciaországban, Spanyolországban ez az áradás ily nagy hullámokat nem vetett volna, sőt esetleg be sem következik. Kívánom, hogy ez a hasonlat eléggé megmagyarázza, hogy általánosságban mit jelent a szerencse útját állni."

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr524740353

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2012.09.05. 11:22:02

Szerintem az egyik legnyilvánvalóbb csúsztatás Obama beszédében ez:
"Government research created the Internet so that all the companies could make money off the Internet."

A kormányzat nem azzal a céllal fejlesztette ki az internetet, hogy a cégek abból pénzt csinálhassanak, hanem katonai célok miatt, csak aztán voltak, akik rájöttek, hogy az ARPANET technológiája más célok szolgálatára is alkalmas.
Az internet épp attól lett internet, hogy kiszabadult a katonai és kutatói szférából, és az eredeti céloktól egészen eltérő dolgokra kezdték használni. Számos internetes megoldás esetében érződik is, hogy a net nem arra lett kitalálva, amire ma használják, és sok megoldandó problémát okoznak az alapok örökségei...

Ez az egész érvelés egyébként a vallások érvelésére hajaz, miszerint az ember mindenért az isten(ek)nek kell hálás legyen, hiszen ha pl. nem teremtette/ék volna meg a Napot, akkor a fű se nőne és mind éhen halnánk. A gondoskodó isten(ek) tehát igazán megérdemelnek némi áldozatot és/vagy adót, no meg persze a papság is, mert ők biztosítják az isten(ek) jóindulatát.

erdészpista 2012.09.25. 14:01:04

Sajnos pont arról nem írtál, ami sztem a lényeg lenne: Egy szabad társadalomban minden tranzakció önkéntes, és szerződésben van rögzítve, ki tartozik kinek. Ezen felül senkinek semmilyen tartozása nincs senki felé jogilag (ettől még persze lehetünk hálásak egy feltalálónak, de ő nem várhat el tőlünk semmit). Ahhoz, hogy ez ne így legyen, az állam kell: rákényszerít valaminek az elfogadására, majd azzal, hogy elfogadtad, próbálja legitimizálni önmagát. Mint amikor a rabszolgatartó arra kényszeríti a 2 rabszolgát, hogy osszák meg egymással az ételt, majd azt mondja: Lám, megosztottátok egymással az ételt, tartoztok egymásnak, ezért jogos, hogy a jövőben is meg kell, hogy osszátok egymással, én meg persze szívesen segítek benne. Az állammal semmilyen szerződést nem írtam alá, nem egyeztem bele abba, amit csinál, nem lehet velem szemben semmilyen elvárása, főleg nem az elnyomásomért cserébe, ami teljesen nonszensz.

erdészpista 2012.09.25. 14:05:26

Machiavellit meg azért elég meredek itt idézni, tekintve, hogy a munkássága arról szólt, hogy lehet minél hatékonyabban uralkodni mások felett, elnyomni a jónépet...kb. az antitézise annak, amiről ez a blog szólni kíván sztem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.09.25. 20:07:55

@erdészpista:
Nagyon jó meglátás.
Neked jó meglátásaid vannak. Nincs kedved publikálni itt?
Én örömmel venném, mert nekem nincs sok időm és időnként kell valamit publikálni, mert szétszéled az olvasóközönség.

Ami viszont Machiavellit illeti ott tévedsz. Ő egyáltalán nem akart uralkodni senkin, sem pedig elnyomni. Ő vérbeli köztársaságpárti volt, de mikor a köztársaságot megdöntötték őt száműzték. Viszont nagy patrióta is volt (pedig hívták máshova is szakérteni), ezért vissza akart kerülni Firenze szolgálatába, de ez nem volt lehetséges, hacsak nem tudja meggyőzni a Medicieket arról, hogy ő nagyon ért az államigazgatáshoz. Ezért írta meg a Fejedelmet. A sors iróniája, hogy a műve csak részleges sikert aratott, viszont később, amikor már a Mediciek is belátták, hogy nagyon hasznos ember, nyilvánosságra került, félreértették és megvetés tárgyává tették.

erdészpista 2012.09.26. 11:20:28

@Lord_Valdez:
Köszi! Érdekes, hogy kérdezed, mert pont most akartam indítani egy blogot voluntarizmusról és hasonlókról, igaz angolul, de a magyar verziót elküldhetem, hátha tetszik. Írok majd privit, ha elkészül az első cucc.

Ami Machiavellit illeti, bevallom nem nagyon tanulmányoztam még őt, de amit most írtál, az nem győzött meg. Nem azt írtam, hogy ő maga akart elnyomni valakit, de amiről a munkássága szólt, az kb. manual ahhoz, hogy lehetne minél ügyesebben. Az, hogy patrióta volt, inkább negatív, mint pozitív, az meg, hogy kompromittálta köztársasági elveit, pláne gáz. :) Orbánt sem mentesíti az, hogy a rendszerváltás idején miket mondott. :)

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.09.26. 14:06:08

@erdészpista: Örülök, hogy blogot indítasz, majd valamilyen formában légyszi' közöld a helyét.
Amúgy az általad voluntarizmusként emlegetett dolog alatt mit értesz? Amennyire én meg tudom ítélni, Magyarországon voluntarizmus alatt a "csak akarni kell" hozzáállást, azaz a szándékorientált gondolkozást értik, míg angol nyelvterületen a voluntarism az önkéntességről szól.

erdészpista 2012.09.26. 16:48:08

@stoic79: Ja, majd reklámozom, ha lesz. :) A voluntarizmust kínomban találtam ki (igen, az angol voluntar(y)ism helyett), az önkéntesség vagy önkénteselvűség nem elég ütős, az anarcho-kapitalizmusnak meg mindkét része teljesen le van járatva, és nem is teljesen ugyanaz, mint a V. Nemtom amúgy a magyar voluntarizmust honnan a szöszből szedték itthon, de pont az ellenkezője kb. :) Viszont voluntarianizmus még nincs magyarul, lehet azt kéne inkább. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.09.26. 20:52:11

@erdészpista:
Ami azt illeti érdekel.
Az önkéntességet meg különösen szeretjük errefelé :)

Még mindig nem értek egyet. A fejedelem igazából egy késői munkája és nem is a nyilvánosságnak szánta. Ellenben a Beszélgetések Titusz Liviusz első tíz könyvéről-t igen és ezt tekintette a fő művének. Ez viszont gyakorlatilag a modern köztársaságok alapkönyve. Gyakorlatilag ő volt az első, aki fékekről és ellensúlyokról írt, a hatalmi ágak szétválasztásáról, Itáliáról, mint nemzetállamról, az állami hadseregekről (az állam polgáraiból álló hadseregről, szemben a nemesi, illetve zsoldoshadsereggel) stb.
De egyébként A fejedelem sem olyan szörnyű, ha elolvasod. Abban se bíztat kegyetlenkedésre, meg elnyomásra. Csak elemzi a hatalomgyakorlási módszerek és várható hatásukat. Tény, hogy viszonylag keveset moralizál közben. (emiatt szokták az első politikatudósnak nevezni :) )
Könnyű így ítélkezni, de nem élt könnyű időket és úgy vélte, hogy Firenzének egy monarcha is jobb, mint a bukás.

Egyébként sokszor gondoltam rá, hogy írni kellene róla, mert bizonyos értelemben a liberalizmus egyik szellemi elődje, de egy annyira bonyolult és zűrös korban élt, hogy az nem férne bele egy posztba. Sorozatot meg inkább nem írnék.

erdészpista 2012.09.27. 11:06:37

Ok, ezt így már el tudom fogadni, kösz.
süti beállítások módosítása