Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Az Ángyán-interjú margójára

2012.05.05. 07:59 | Lord_Valdez | 23 komment

Címkék: mezogazdasag

Páran meglepődtek, hogy miért is neveztem Ángyánt fantasztának. Talán erősen fogalmaztam, de most elmagyarázom mire gondoltam.
Mostanában őt sokan bántják, mert felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar mezőgazdaságban vidékfejlesztés címen bizony intézményesített lopás folyik. Ezért kicsit szerencsétlen dolog, hogy én is kritikát szeretnék megfogalmazni, de az én kritikám ettől teljesen független. Nekem a gondolatmenetében nem tetszik pár dolog. Az, hogy ennek időzítése egybeesik az ellene folytatott hadjárattal csak a véletlen műve.


Nem rég adott egy interjút és abban elhangzott pár gondolat, ami szerintem nem teljesen oké.
Ezt a részt emelném ki belőle
"

 

 

Ellenfelei azt állítják, a kontinens szinte összes országában nőtt az átlagos birtokméret.

 

Így van. Harmincról harmincöt hektárra! De a mi spekuláns oligarcháink óriásbirtokokat akarnak alföldnyi repcetáblákkal, ahol egész nap egy irányba gurulhat a műholdról irányított kombájn, és ahol átlagosan százhetvennégy hektáronként kell egy embert alkalmazni. Ez Dél-Amerika.

 

 

Ott működik is ez a modell.

 

Már ott sem működik, ugyanis tönkreverte a társadalmat. Annak idején megjelent az észak-amerikai tőke, felvásárolt mindent, a falvak népéből kiválogatott magának néhány főt, akit éhbérért alkalmaz, a többieket a városok körüli gettókba üldözte, borzalmas szociális, egészségügyi, bűnözési problémát gerjesztve. A befektető számára ez így hatékony, hiszen olcsón jut erőforráshoz, extraprofithoz, a kisemmizettek ellátását pedig az államra tolja. Ugye ezt mi nem akarjuk?

 

 

A kis családi gazdaságok képesek versenyben maradni a nagyüzemekkel?

 

Hogyne. Ha nem így lenne, akkor Nyugat-Európában már nem létezne a mezőgazdaság. Ott ugyanis nem tőkés társasági formában működő gigabirtokokra épül a szektor, hanem szinte kizárólag kis és közepes családi gazdaságokra. Nem kell messzire menni, tessék átballagni Ausztriába. Egy negyvenhektáros gazdaság önmagában persze nem biztos, hogy megáll a saját lábán, de hát erre találták ki a szövetkezeteket. Önállóan dolgozom, szuverén döntéseket hozok a saját birtokomra, de azokban az ügyekben, amelyekben megéri, összefogok másokkal. Tagja vagyok a gépszövetkezetnek, a beszerzési szövetkezetnek, a feldolgozó szövetkezetnek, az értékesítési szövetkezetnek. És ez nem kolhoz. Itt magántulajdon van a vele együtt járó felelősséggel, tervezéssel, hosszú távú gondolkodással. Ez ma az európai forma. Miről beszélnek az urak?

"

Mi ezzel a problémám? Sok minden.
Az egyik, hogy a farok csóválja a kutyát.
Azt mondja, hogy a nagy birtokkal az a baj, hogy kevés embernek ad munkát. Ez igaz. Viszont kérdés, hogy egy mezőgazdasági vállalkozásnak mi is a célja. Az a célja, hogy embereket foglalkoztasson? Nem. Az, hogy élelmiszerrel lásson el másokat? Nem. Az a célja, hogy profitot termeljen. Ez, persze, nem hangzik túl magasztosan, de ha elfeledkezünk róla, akkor könnyen azon kapjuk magunkat, hogy felesleges dolgokat termelünk és drágán.
Azon emberek, akiket kisemmizetteknek nevez (tévesen, mert nem vettek el tőlük semmit, ami az övék volt) nem csak potenciális munkanélküliek ám, de potenciális munkaerő is az ipar, illetve szolgáltatások számára. Az, hogy Dél-Amerika legtöbb országában ezek nem elég fejlettek jórészt az állam sara. Hiába fizetnek ezek az ültetvények tekintélyes adót, a kiszámíthatatlan környezet és korrupció szinte kizárja a gazdaság fejlődését. Egy jól működő állam mellett a mezőgazdaság hatékonysága egyáltalán nem akkora probléma. Erre viszont nem a hatékonyság csökkentése a célszerű megoldás.

Egy másik, hogy maga is elismeri, hogy egy negyven hektáros gazdaság nem biztos, hogy megáll a saját lábán. 40, értitek? Magyarországon az átlagos birtokméret nemhogy a 40 hektárt nem éri el, de még a 10-et se. Az AgrárUnió 2010-es cikke szerint 6,4 hektár. Ez a 40-nek egy hatoda(!). Most komolyan reálisnak tartjuk, hogy ami Ausztriában nem megy, az nálunk egy hatod akkora méretben jól működik? Oké, sok embert foglalkoztat, ez igaz, de a tönkremenetel szélén egyensúlyozva. Vannak termények, amikből ekkora területen is meg lehet élni, ezt nem vitatom. Viszont a kukorica, burgonya stb. tömegtermékek. Elég naiv dolognak tartom, hogy tömegterméket tömegtermelés nélkül termeljünk.

Persze, tény, hogy sokat lehetne javítani rajta, ha a gazdák összefognának és szövetkezeteket alkotnának, de ez nem történik. Miért nem? Azért nem, mert a magyar gazda nem bízik meg egy másik magyar gazdában és pláne nem bízik egy befektetőben. Ami még rosszabb, hogy erre minden oka meg is van. A magyar jogszolgáltatás ugyanis elég reménytelen. Nagyon nehéz érvényt szerezni a szerződésben vállalt kötelezettségeknek (pl. ha az szerződő fél valami mondvacsinált indokkal nem fizet, akkor évekig lehet a bíróságra járni miatta és mire ítélet születik, már fel is számolták). Enélkül viszont nem lehet egyéni felelősségre építeni. Nincs felelősség kényszer nélkül. Az sem segíti az egyéni felelősség kialakulását, hogy az állam állandóan a segítségére siet annak, aki elég hangosan sír. A hosszútávú gondolkodást ezeken kívül még a gyakorta változó szabályozási környezet is nehezíti. Semmi értelme hosszú távon tervezni egy instabil környezetben.
Ezek kijavítása nélkül teljesen kontraproduktívnak tartom a kisbirtokok erőltetését. Az egyetlen várható eredménye sok, kis erőtlen, satnya birtok.

Amit már nem emeltem ki, hogy ő a kisbirtokoktól várja a termőföld magyar kézben maradásának kulcsát. Szerintem ez is wishful thinking. A gazdák közül az idősebb még esetleg ragaszkodnak a földhöz érzelmi okokból, de a fiatalabbaknál valószínű, hogy egy jó ajánlat eldönti a kérdést. Mint ahogy az osztrák gazdáknak is olyan magyar gazdák adták el a földjeiket, akiknek jobban megérte egy nagyobb összegért cserébe más megélhetés után nézni. Ők amúgy is hajlamosabbak inkább a városi életformát preferálni. Ha viszont már eladnak, akkor valószínűtlen, hogy nem a legtöbbet ajánlónak fogják tenni.

Szerintem Ángyán József rosszul mérte fel a magyar mezőgazdaság pillanatnyi helyzetét, illetve saját romantikus vágyai túlságosan is átszövik a valóságról alkotott képét.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr474489043

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz-jelenség esszenciája 2012.05.08. 14:20:26

A győri önkormányzat tudatosan szeg jogszabályt, ráadásul azt a jogszabályt, amit néhány hónapja fogadott el a fideszes országgyűlési többség, soraikban a győri polgármesterrel. A fideszes vezetésű önkormányzat a plázastop-szabályozás szándékos figyelm...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.05.05. 16:05:37

oké, ez áll.

viszont az úniós támogatásokkal (ami azért tekinthető adottságnak, és egy darabig biztos fennáll majd) egy 30-40 hektáros terület frankón eltart egy családot, hektáronként 300 euró egy ekkora kisbirtoknál is három milla, és akkor még egy szem borsót nem adtál el.

azt kell, hogy mondjam, én is vennék földet, ha egy fikarcnyit is értenék a mezőgazdasághoz.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.05.05. 21:08:05

@mcs: Lehet, de nem 6 hektáros. De sarkítanám a dolgot: akkor se biztos, hogy a kisbirtok a jó megoldás, ha a foglalkoztatási hatást is nézzük. Ha egy 40 hektáros birtok egy családot tart el, akkor még nem teremtett munkahelyeket. Azt sajnos nem tudom, hogy egy nagybirtokon hány hektárra jut egy család. Viszont az tény, hogy ha ez a terület Magyarországon nincs megművelve, akkor parlagfüvet terem, ami egészségügyi hatásában sokkal többe kerül. Értelme csak annak van ezután, ha jövedelmet is termel (mert költsége is van - vagy a benne heverő tőke, vagy a bérleti díj, innentől meg kérdéses, hogy csak a támogatás elég-e a család eltartására). A 2014-gyel kezdődő költségvetési időszakban meg arra kell számítani, hogy a területalapú támogatás kevesebb lesz, erre tehát nem szabadna berendezkedni. Tehát: szövetkezés kell, nem az, ami most van, hogy minden gazdának akkora gépei vannak, hogy egy többször akkora területre elég lenne. Ugyanígy az értékesítés. A gond ugyanis az (én borral láttam ezt), hogy amikor el akar valaki adni magyar bort, akkor vagy nagyobb mennyiséget akarnak rendelni, mint amennyit a termelő önmaga képes szállítani, vagy később ugyanolyan minőséget akarnak utánrendelni (a legdrágább pezsgők (Mumm, Moët-Chandon stb.) nem a legjobb minőségűek, hanem azok, amelyeknek minden évjárata azonos minőségű). És ez a bor, amelyik nem tömegáru.
A kérdést azzal lehetne kiegészíteni, hogy miért is támogatja az EU a mezőgazdaságot, és az egyik cél egyértelműen a vidék népességmegtartó képességének fenntartása. Csakhogy ehhez az is kell, hogy olyan jellegű legyen a mezőgazdasági munka, hogy azt a fiatalok is felvállalják. Ez pedig ennyire széttagolt kisbirtokban nem megy. Innentől kezdve meg illúzió az, hogy a kisebb birtokméret nagyobb foglalkoztatást jelent (ha pedig igen, akkor versenyképtelen termelést). Végül, visszatérve az EU támogatás családeltartó erejére: mennyiben más a földet parlagon hagyó, csak támogatásból élő család a segélyen élőhöz képest? Itt sem, ott sem szokik munkára a gyerek.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.05.05. 22:00:07

@Kuviklacz: ez egyébként egy csodás példája annak, hogy a támogatott szektorok nem működnek logikusan, azaz hosszú távon torz a történet.

mindegy, támogatás van, ez kvázi adottság. valamint azt hiszem művelni kell a földet, tehát azért dolgozik valaki. (parlagfű vetületben akár "közmunkának" is tekinthetjük)
nem igazán láttam alapos tanulmányokat arról, hogy melyik birtokrendszer generál nagyobb foglalkoztattotságot, ezek inkább hitvitának tűnnek.

gondolom művelési fajtánként más birtokméret az ideális, tehát itt sem lehet kinyilatkoztatni az abszolút igazságot.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.05. 22:08:58

@Kuviklacz:
Én is így gondolom.

Egyébként parlagfű termesztésben igencsak élen járunk.

@mcs:
Inkább úgy gondolom, hogy termékenyenként és művelési módonként mondható egy minimum gazdaságos méret.
Azt nem tudom elképzelni, hogy egy birtok túl nagy legyen, szemben mondjuk egy gyárral, ahol elképzelhető, hogy az adott iparágban a kisebb üzem a nyerő.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.05.05. 22:21:29

@Lord_Valdez: ha pl. üzleti szempontból vizsgálod simán lehet több gazdaságossági lépcső a termékenység, a beruházási költség és a minőségi szórás függvényében.

azaz mondjuk hektárra vetítve jóval kisebb haszon jön ki, osztán a gépbeszerzés meg egyforma költség.

illetve a föld minőségi szórása miatt pl. nem tudsz egységes minőségű terméket előállítani, hiába van nagy területed. ha a fele belvizes, vagy akármi.

szerintem vannak lokáis optimumok. ráadásul a kisebb egységek miatt rugalmasabban tud az egész rendszer reagálni a piaci igényekre, vagy az éghajlatváltozásra, vagy egyéb váratlan problémákra (mondjuk egy burgonyavész nem írtja a komplett termést, de még a felét se)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.07. 07:12:51

@mcs:
A több lábon állás az oké, de a minőségi szórást inkább csak elméleti lehetőségnek tartom.
Szerintem a mezőgazdaságban nincs szükség erre a bizonyos gyors alkalmazkodásra. Ez nem olyan, mint a textilipar, vagy a mobiltelefon, hogy pár évente 180 fokot fordul a trend.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.05.07. 09:26:25

@Lord_Valdez: ahogy a mostani klíma-viszonyokat nézem, legalábbis egészen szélsőséges a csapadék mennyisége és időbeli eloszlása.
a hőmérsékleté nem kevésbé. szóval nem biztos, hogy jelent versenyelőnyt a rugalmasság.

minden birtoknak megvannak a természetes határai, vízelvezetése, és egyéb művelést befolyásoló paraméterei. elég ritka az, ha a fél alföld a rendelkezésre áll, inkább azt mondanám kivételnek.

szóval egy dolog az igény, a másik meg az adottság.

illetve továbbra sem látom, hogy melyik rendszer tud optimálisan több családot foglalkoztatni, pláne vidéki kisvárosokban letelepedésre bíztatni.

és azt sem értem, hogy miért ne volna igaz a gyáras példa: létezhetnek olyan speciális termelési viszonyok (pl. bio), amikre pont a kicsi birtok az ideális, mert könnyebb minősíteni és megőrizni az átlagos minőségi szintet.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.07. 20:40:53

@mcs:
Még a bioból is jobb a több.
A vízelvezetés, a helyi munkaerő stb. nem előny-hátrány, hanem inkább kényszer kategória.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.05.08. 15:33:23

@Lord_Valdez: értelek én, mindenből jobb a több. oké. ezt az infót tároljuk.

az csupán a kérdés, hogy vannak-e olyan beruházási lépcsők, amik egy-egy lokális optimumhoz társíthatók.

pl. az 1 traktor és a 2 traktor közötti váltás, vagy a hűtőház kapacitása, vagy a talaj minősége, vagy akármi más faktor.

szerintem vannak ilyen lépcsők, és ezek egyben meghatároznak optimális kapacitásokat és evvel együtt, az ahhoz tartozó földméretet. márpedig, ha vannak ilyen optimum-pontok, akkor ahhoz lehet birtokméretet is optimalizálni, tehát egyáltalán nem igaz, hogy csak 10ezer hektár felett van élet, sőt adott esetben simán lehet, hogy az egy hektárra jutó nyereség megegyezhet egy 100 és egy 1000 hektáros terület között.

szerintem van értelme aprózni, illetve nem értek egyet avval, hogy csak az óriásbirtokoknak van értelme.

nyilván vannak belépési küszöbök, és nyilván a 6-8 hektár nem elegendő. de itt is működhet a társulás, hiába nincs jogbiztonság.

A gazdák nem hülyék, a zsebszerződésre sincs biztonság, mégis virágzik.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.08. 19:58:18

@mcs:
A kvantálási jelenség létezik. Bár azt tegyük hozzá, hogy van kis traktor, nagy traktor, illetve bérelhető is tehát azért nem ilyen éles a határ.

Szerintem az óriás és mikro között nagyon sok átmenet van, de itt most a mikrót erőltetik, holott az nyilvánvalóan életképtelen.

A zsebszerződésnél azt azért érdemes tudni, hogy egyik fél sem érdekelt felrúgni a szerződést.

kronstadt (törölt) 2012.05.08. 23:02:25

„Mostanában őt sokan bántják, mert felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar mezőgazdaságban vidékfejlesztés címen bizony intézményesített lopás folyik. ”

volt honnan tanulni

Fields of Gold: Lifting the Veil on Europe's Farm Subsidies
www.youtube.com/watch?v=dz_rMvIPEDI&feature=player_embedded

Welcome to farmsubsidy.org!
The European Union spends around €55 billion a year on farm subsidies. This website helps people find out who gets what, and why.

farmsubsidy.org/

kronstadt (törölt) 2012.05.08. 23:15:09

„hogy felesleges dolgokat termelünk és drágán.”

Szvsz

Tekintsünk el a királyi többestől:)

2010-ben asz EU27 „workforce” 6,1%-a foglalkozott mezőgazdasági termeléssel…

A Közös Mezőgazdasági politika keretében a támogatások 85%-a a 18% leggazdagabb nagybirtokoshoz ment…

A burkolt támogatások number 1 címzettjei is ők voltak (pl. 18%-os EU védővám)

Az EU lényegében egy csapat nagybirtokost támogat

Mezőgazdasági politikai = ingyen ebéd a gazdagoknak

+ a nyílt és burkolt szubvenciók beépülnek a földárakba

A Közös Mezőgazdasági politika a földspekuláció motorja

Pl. 1992-óta (ekkor jelentek meg a közvetlen kifizetések) az UK-ban 400%-al nőttek a földárak 36%-os CPI infláció mellett.

Globalising Hunger:
Food Security and the EU’s Common Agricultural Policy (CAP)
3.3 Unequal distribution of funds
3.4 The losers: Small farms

www.tni.org/sites/www.tni.org/files/download/CAPpaper-draft_0.pdf

Liberating farming from the CAP
www.iea.org.uk/sites/default/files/publications/files/Liberating%20farming%20from%20the%20CAP.pdf

kronstadt (törölt) 2012.05.08. 23:18:31

„Azon emberek, akiket kisemmizetteknek nevez (tévesen, mert nem vettek el tőlük semmit, ami az övék volt).”

Piaci viszonyok között magasabb árat kaptak volna földjükért

A magyar föld nagyon olcsó… (inkább nem firtatom, hogy miért…)

Klikk az alábbi grafira
www.finfacts.ie/artman/uploads/2/European_land_prices_Feb182009.JPG

nálunk úgy 1500-2000 euró egy hektár föld… Írországban több mint 50 ezer…

kronstadt (törölt) 2012.05.08. 23:20:59

„Az, hogy Dél-Amerika legtöbb országában ezek nem elég fejlettek jórészt az állam sara.”

Nemtom miért keverte ide Ángyán úr Latin-Amerikát

Latin-Amerika kapcsán nekem két dolog ugrik be:
1. Feudális földmonopólium
2. latifundium

persze azért voltak itt-ott üdítő kivételek, de Latin-Amerikában a nagybirtok nagyon hosszú múltra tekint vissza…

kronstadt (törölt) 2012.05.08. 23:22:30

„Hiába fizetnek ezek az ültetvények tekintélyes adót, a kiszámíthatatlan környezet és korrupció szinte kizárja a gazdaság fejlődését.”

Mostanában nagyon szépen fejlődik Latin-Amerika

kronstadt (törölt) 2012.05.08. 23:26:43

„Egy másik, hogy maga is elismeri, hogy egy negyven hektáros gazdaság nem biztos, hogy megáll a saját lábán. 40, értitek? Magyarországon az átlagos birtokméret nemhogy a 40 hektárt nem éri el, de még a 10-et se. Az AgrárUnió 2010-es cikke szerint 6,4 hektár.”

Persze mert az 1946-os állapotokhoz tértek vissza, ami a magyar agrártörténelemben totálisan atipikus volt

A II. vh előtt teljesen más volt a magyar birtokrendszer

Földbirtokviszonyok

www.ksh.hu/statszemle_archive/viewer.html?ev=1938&szam=04&old=106&lap=13

Az 1935. évi országos statisztika az alábbi birtokrendszert tárja elénk:

20 kh-on aluli birtok a földterület 31,9 %-a
20-200 kh közötti birtok a földterület 25, - %-a
200-1000 kh közötti birtok a földterület 13,3 %-a
1000 kh-on felüli birtok a földterület 29,8 %-a.

Néhány példa a föld koncentrációjára ebből az időből:

A római katolikus egyháznak 825.000 kh,
Eszterházi Pál hercegnek 223.000 kh,
Festetics György hercegnek 69.000 kh,
Pallavichini őrgrófnak 51.000 kh
földje volt.

kronstadt (törölt) 2012.05.08. 23:30:13

„Oké, sok embert foglalkoztat, ez igaz.”

Momentán ez sem igaz… 2010-ben mindössze 187 ezer ember volt jogosult agrártámogatásra mintegy 560 milliárd forint értékben… a támogatás meghatározó része azonban 40-50 ezer embernél landolt…

A birtokviszonyok átláthatatlanok…

A mezőgazdasági támogatások megoszlása sokkal reprezentatívabb

Itt kb. 40-50 ezer családról van szó…

A többiek filléreket kapnak…

kronstadt (törölt) 2012.05.08. 23:33:08

„Azért nem, mert a magyar gazda nem bízik meg egy másik magyar gazdában és pláne nem bízik egy befektetőben. Ami még rosszabb, hogy erre minden oka meg is van”

szvsz

a magyar mezőgazdaság riasztó a prudens befektető számára… ez itt a valódi probléma…

ki akar egy ennyire átpolitizált hóbelevancba pénzt fektetni?? pedig a föld bombaüzlet… jobb mint az arany:)

kronstadt (törölt) 2012.05.08. 23:37:46

„Amit már nem emeltem ki, hogy ő a kisbirtokoktól várja a termőföld magyar kézben maradásának kulcsát. Szerintem ez is wishful thinking”

én inkább „agrárszocialista kisgazda-politikának” hívnám

az EU agrárpolitika esetében a lakosság 1%-a haszonélvező

Ángyán gondolatmenete mentén mondjuk a magyar lakosság 5-10%-a lenne a mezőgazdasági politika haszonélvezője…

A modern agrobiznisz pedig a lakosság 99%-áról szól!!!

Klikk az alábbi filmre:

Riverina Agriculture Australia
www.youtube.com/watch?v=WfJY1taM3LE

Ez lenne a valódi közérdek…

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2012.05.10. 22:38:57

És mivel a mezőgazdasági vállalkozásnak az a célja, hogy profitot termeljen, ezért mindennemű támogatást meg kellene vonni tőle, éppen azért, hogy a fenti célt elérje.

Remiti 2012.05.24. 12:55:26

"Ángyán gondolatmenete mentén mondjuk a magyar lakosság 5-10%-a lenne a mezőgazdasági politika haszonélvezője…"

Mondhatjuk, de nem igaz.

Ha a termelési-értékesítési szövetkezeteket sikerül rendszerbe állítani, akkor a termelők kontrollálhatják az eladási árat, kikapcsolva a lánckereskedelmet és a privát értékesítésből adódó kiszolgáltatottság miatti áralkuból származó eleve vesztes helyzetet. Akkor a hazai árak nem a külföldi szemét eladásának az eszközeiként - letolt felvásárlási árak és magasra tolt eladási árak, belföldön hatalmas, részben lánckereskedelemben realizált árrés mellett - üzemelnének. Nem nyelheti azt le a bankoknál is agresszívebb és kontrollálatlan kereskedelmi maffia.
Ez végre jelentős belső forrást akkumulálna, termelésbővülés és biztonság mellett is alacsonyabb hazai árakon, viszonylag jó minőségű, nemcsak élelmiszernek látszó termékpiacon. Ennek persze az a feltétele, hogy a termelők végre észrevegyék, hogy a szövetkezetek kívánatos formái nem kifosztják, hanem megerősítik az egyéni gazdálkodókat, ha összefognak. Ha észreveszik, hogy nemcsak a termelés, de az értékesítés is az ő dolguk, ha a termelés-korszerűsítés és bővítés, valamint a termelési biztonság célját szolgáló többletet meg akarják tartani. Sőt ha észreveszik, hogy ellenőrizhető szervezetekben becsületes, törvényes elszámolás mellett lehet csak valódi szövetkezetről beszélni.
A szövetkezeti kvázi bizományosi rendszerben az árrés jelentős részét vissza kell származtatni a termelésbe, miközben nemcsak a termelő, de a fogyasztó is nyer az árrés csökkenése, a termékminőség javulása árán. Veszíteni csak a főként multi de akár hazai kereskedelmi maffia veszít ezen.. például a közelmúlt tész-ei. :)

Remiti 2012.05.24. 13:17:34

"Amit már nem emeltem ki, hogy ő a kisbirtokoktól várja a termőföld magyar kézben maradásának kulcsát. Szerintem ez is wishful thinking. A gazdák közül az idősebb még esetleg ragaszkodnak a földhöz érzelmi okokból, de a fiatalabbaknál valószínű, hogy egy jó ajánlat eldönti a kérdést. Mint ahogy az osztrák gazdáknak is olyan magyar gazdák adták el a földjeiket, akiknek jobban megérte egy nagyobb összegért cserébe más megélhetés után nézni. Ők amúgy is hajlamosabbak inkább a városi életformát preferálni. Ha viszont már eladnak, akkor valószínűtlen, hogy nem a legtöbbet ajánlónak fogják tenni."

Kedves Lord Valdez! A részvénytulajdon, amit itt a földtulajdonhoz hasonlítok, nem feltétlenül kapcsolódik városi életformához. Nem is szükséges hogy hatalmas rt-ben legyen valakinek résztulajdona ahhoz, hogy jól jövedelmezzen a portfoliója. Lehet, hogy több kisebb cég résztulajdona jobban jövedelmez. Sőt még az is lehet, hogy kisebb vállalkozások jobban jövedelmeznek, mint egy nagynak a résztulajdona. Nem szükséges ahhoz érteni a elektronikához, vagy az információtechnikához hogy valaki abból éljen.

Nem szükséges a földön gazdálkodni ahhoz, hogy valaki földtulajdonból éljen. Mindössze az szükséges, hogy becsületes bérleti rendszerben megkapja a tulajdonos a földhaszonbérét. Az több, már ma is több, később pedig sokkal több lesz, mint a bankkamat!!!! Ezért igaz, hogy bombaüzlet a földvásárlás.

Az persze szükséges, hogy a földre ésszerű jelzáloghitelt vehessen fel a tulajdonos, többek között épp azért is, hogy ha akar más területen profitabilis gazdálkodásba kezdeni, ne kelljen eladnia a földjét, pusztán azért, hogy a tőkéjét átvihesse. Kezdjen bátran hitelből gazdálkodni és ha tényleg profitabilis, amit csinál, hát megtarthatja a földjét is és kitermelheti a vállalkozásához szükséges tőkét is.....

Ha valaki tényleg gazdálkodni akar, nyugodtan bérlejen földet és fizesse meg a becsületes haszonbért. Nem kell hatalmas birtokokat összevásárolgatni ahhoz, hogy nagybirtokos szerkezetben gazdálkodjon valaki, ez ma sem és később sem lesz feltétel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.05.24. 21:05:47

@Remiti:
Igen, bérbe is lehet adni, de kérdés, hogy neki mi éri meg jobban. Ha úgy adódik, hogy kell neki a pénz, akkor eladni fogja, és nem bérbe adni.
süti beállítások módosítása