Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

A tudomány ellenségei

2012.04.17. 20:03 | Lord_Valdez | 694 komment

Címkék: fidesz tudomány vallás

Orbán Viktor nem is olyan rég nyilatkozott valamit, ami félelmetesebb, mint elsőre tűnik. Elsősorban azért, mert vannak, akik tényleg ezt a szellemet képviselik.

Orbán Viktor egy katolikus lapnak azt nyilatkozta, hogy az uralkodó felfogás szerint a hit, a vallás és a teremtés rendjét a vallástalanság és a tudományos világfelfogás, az istentelen kozmosz felé terelik, "mi viszont ezzel ellentétes irányban haladunk: nekünk az európai civilizációról és kultúráról más értelmezésünk, felfogásunk van"
Ez túl sok figyelmet még nem érdemelne, mert Orbán sokkal inkább szélkakas, mintsem iránytű. Ha gyáriparosok előtt beszél hihetetlen nagytőkebarát, ha szakszervezetek előtt, akkor munkavállaló barát, ha nyugdíjasok előtt, akkor az idős ember elszánt védelmezője és így tovább. Az se probléma, ha esetleg ezzel ellentmond egy hónappal korábbi nyilatkozatának. Nyilván egy katolikus lapnak nyilatkozva, nagyon vallásossá válik.

Csakhogy ezzel párhuzamosan történt valami, ami látszólag nem függ össze ezzel. Az új alaptörvényben az egészséghez való jogból levezetve szerepel a génmódosított növények termesztésének tilalma. Még, ha létezne is olyan összefüggés, miszerint a genom első előállításától függ az egészségesség1, akkor is ott lenne a probléma, hogy jogszabályban rögzítettek tudományos tényt.
A törvény rögzít egy álláspontot. A tudománynak viszont pont az a lényege, hogy változik, fejlődik. A kettő kizárja egymást.
Még nagyobb baj, hogyha a törvényben rögzített állításokat megpróbálják kikényszeríteni, azaz megtiltják még a vitatását is. Ez gyakorlatilag az inkvizíció egy formája. Ez megbénítja a tudomány fejlődését.
És a legsúlyosabb, hogy ha ez az álláspont még téves is. A példa kedvéért érdemes felidézni, hogy a Szovjetunióban amikor kötelezővé tették Liszenko nevével fémjelzett sarlatánságot, az nem csak a szovjet mezőgazdaságra bírt tragikus hatással, de évtizedekre leállította az értelmes kutatásokat. Helyette viszont mentek az olyan kutatások, amik sorban hozták a kudarcokat. (A magyar gyapotprojekt is ennek volt a mellékága)

Hogy miért mondom el, mindezt? Jól sejti az olvasó, hogy ez történik ma is, pedig ez nem a 40-es évek Szovjetuniója, hanem 2012, Magyarország.
Nemrég elbocsájtották Popp Józsefet, az Agrárgazdasági Kutató Intézet vezérigazgató-helyettesét, mert azt találta nyilatkozni, hogy káros és indokolatlan a GMO-ellenes hisztéria. Nem mellesleg, ez igaz is. Az elbocsájtás indoklása, hogy szembe megy az Alaptörvény szellemével.
A tények mellékesek, a törvény adott. Pfuj és kész.

Ehhez hasonló a Jobbik egyik törvényjavaslata is, a homoszexualitás megítéléséről. Nem számít, a pszichológia, pszichiátria, szexológia szakmai álláspontja, természetellenes és kész. Aki nem hiszi, azt börtönbe kell vetni.

Ennek ellentéte, amit az Egészségügyi Tudományos Tanács tett, bár teljesen hasonló szemlélet tükröz. Feljelentett egy egyesületet, mert firtatta az oltások jelenlegi rendszerét.
Németországban hasonló esetben tájékoztató füzetet bocsájtottak ki, amiben elmagyarázták, hogy miért fontosak az oltások. Magyarországon feljelentik, aki kérdezni mer.
Bár tudományos testület követte el a tette, a jelenség ugyanaz: Az ellentétes vélemény tilos. Ez a tudomány halála. Amikor dogmává merevedik egy álláspont.
A tudomány változásra alkalmas természete csak szólásszabadság mellett tud érvényesülni. Ennek sajnálatos mellékhatása, hogy Egely, Bogár, Lenkei és hasonló fantaszták is elmondhatják a véleményüket, sőt időnként még tudományosnak is beállíthatják. Sőt, horribile dictu, még egyesek be is dőlhetnek nekik.  Az ellentmondó vélemények eltiprása viszont oda vezet, hogy nem az a vélemény marad fenn, amelyik jobb választ ad, hanem amelyik jobban szolgálja a hatalom érdekeit. Azaz a tényleges tudás visszaszorul.

Hogy jön ehhez Orbán beszéde?
Úgy, hogy a tudomány fejlődése igen kellemetlen a vallási tételek számára. Mind az orvostudomány, mind a biológia, mind a kozmológia fejlődése afelé mutat, hogy a lélek és társai csak fogalmi létező, és a világ, ahogy most ismerjük nem igényli istenek kezeit.
Ez ellen küzdeni csak a tudás ellen való küzdelemmel lehetséges.
Persze, hosszú ideje próbálják a kettőt összeegyeztetni, de többnyire csak újabb problémák merülnek fel tőle. Pl. a katolikus egyház annyiban is különleges, hogy elismeri az evolúció folyamatát. Muszáj, mert túlságosan bizonyított, ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyják, de nem gondol bele ennek teológiai következményeibe. Felületesen belegondolva elég annyi, hogy Isten keze irányítja az evolúciót. De, ha azt nézzük, hogy ez egy ugrásoktól mentes lassú átalakulás jelent, akkor gondban leszünk, amikor embert el akarjuk választani az állatvilág többi tagjától. Volt-e lelke egy homo erectusnak? Ha igen, akkor elmondható-e ez egy homo habilisről is? Üdvözülhet-e? És így tovább.
Ezt a problémát ismerték fel különféle neoprotenstáns és hindu felekezetek és ezért hadat üzentek a biológiaoktatásnak.
Itt szerencsére még nem tartunk, de ez olvasható ki ebből a szerencsétlen nyilatkozatból. Ez pedig közvetve a tudás visszaszorítását jelenti. Viszont, aki a tudás visszaszorításáért küzd, az bár nem tud róla, de Magyarország ellen küzd.

1. Igen, ismerem a Pusztai-féle tanulmányt, de az egy szemét. Alapvető módszertani hibák vannak benne.

Update: Ennek a posztnak nem a GMO jósága, vagy rosszasága lényege, hanem hogy hagyjuk-e dolgozni a kutatókat, vagy sem.

· 7 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr1004457465

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Egely kerék egy drága szélforgó 2012.12.12. 09:48:59

Az Egely kerék, a feltalálót idézve; "játékszer".A banális tévedésen túl, a tények alapján valóban az, csak az. A kereket nem az életenergia, hanem a levegő mozgatja. (tanulmány, Bp., 2000.09.19. - képekkel, linkekkel kiegészítve 2012.05.23.)   ...

Trackback: Két bornírt keresztes lovag: Orbán Viktor és Anders Breivik 2012.04.18. 13:01:25

 Orbán pedig egyelőre nem futkározott fegyverekkel, nem robbantgatott, ám láttuk, hogy ideológiája több ponton sokkal fanatikusabb. ***A cikk apropóját az adta, hogy ma kezdődött el Breivik tárgyalása. Mégis, a kedves olvasó nyilván ledö...

Trackback: Lottó szelet tuti ötössel 2012.04.18. 12:56:19

Ha azt kérdezi bárki, lehet-e Magyarországon tisztességesen boldogulni, azt kell válaszolni: mi az, hogy? Sőt, nagyon is! Mi sem példázza ezt jobban, mint a Közgép Zrt., amelynek tavalyi évi nyeresége közel hárommilliárd forint volt. Ahelyett, hogy jó ...

Trackback: Oszt köztársasági elnök voltál-e már, édesöcsém? 2012.04.18. 11:16:19

Furcsa, de a 2/3-os kormánnyal kapcsolatban nem az irritáló arrogancia és a nagyképűség a legnagyobb probléma. Nem is az, hogy politikai szólamokkal szeretnének, ráadásul meglehetősen ügyetlenül kicserélni tudományos fogalmakat. Vagy az, hogy az észt o...

Trackback: Orbán Viktor is volt fiatal, liberális és demokrata (archív kép) 2012.04.17. 23:11:37

  A fekete-fehér kép valamikor a 80-as évek végén készülhetett Orbánról, Deutschról és Fodorról, a Fidesz akkor még valóban fiatal, valóban liberális és valóban demokrata nézeteket valló három alapító tagjáról. A magukat akkor még „liberális, radi...

Trackback: Kötelező hinnem? 2012.04.17. 22:02:58

Előzmény itt. Egy megrögzött ateista blog-olvasó juttatott el kérdéseket az Államhit, akár akarod, akár nem poszthoz: "Ateistaként sokat gondolkodtam már az alábbi kérdéseken, kérem, ha valaki meg tudja válaszolni őket, tegye meg számom...

Trackback: Államhit, akár akarod, akár nem 2012.04.17. 22:02:09

Jogalkotóink gyermeknevelésre alkalmatlannak találták a magyar családokat. Legalábbis a köznevelési törvény alapján. Réthelyi Miklós a "Lelki nevelés - hitoktatás - esély a holnap számára" című ökumenikus tudományos konferencián arról beszélt, h...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.04.17. 21:17:56

"A törvény rögzít egy álláspontot. A tudománynak viszont pont az a lényege, hogy változik, fejlődik. A kettő kizárja egymást."

itt található a hülyeség az egész érvelésedben. a törvények is változnak. fidesz idején akár visszamenőlegesen is. nemkellett volna ennyit izzadni, elég lett volna csak annyit írni hogy "utálom orbánt" aszt kész :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.17. 21:21:37

@Disintegrator Rising: Nem ismered a normativitás és a leírás közötti alapvető különbség létét és annak következményeit. A törvény szabályoz, parancsol, a tudomány leír. Ezért mond igazat a szerző, amikor a kettő kizáró viszonyáról beszél, és ezért beszélsz sületlenségeket, amikor össze nem hasonlíthatókat hasonlítasz éppen össze.

Asszem 2012.04.17. 21:26:16

@Disintegrator Rising: Csakhogy mi garantálja, hogy a torvény is a tudomány aktualis allasa szerint valtozik? Semmi és pont ez a baj.

Marihuána. Egész mást mond a kutatás és mást a törvények. Csak hogy egy példát említsek, ahol kicsit konkrétabban érezhetik a saját bőrükOn ennek hatását az emberek

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.17. 21:31:26

:0
ha a tudomány tényleg változik, akkor miért magoltatják a tanait szent igazságként állami intézményekben??

és hogy lehet az, hogy egyetlen igazhitű értelmiségi/ateista/liberális index olvasóban sem merül fel egyszer sem, hogy egy tudományos tézis, talán nem igaz, és ő nem ért vele egyet?

no mind1

a lényeg, hogy majd 2014-ben eljön dopeman a messiás, és elvezet minket a kánaánba!

halleluja testvérek! több liberalizmust! máglyára az otthonszülőkkel! az értelem nevében!

IPetya 2012.04.17. 21:32:10

A tudomány és a vallás legnagyobb ellenségei azok akik nem megfelelően használják őket. Ma a "tudomány" felhasználói már a Föld élővilágát fenyegetik. A tudomány embereiben való vakon bízás a vallás egy sajátos formája. Az európai etika a zsidó/ keresztény eredetű. Lényege az önzetlenség. A tudomány bebizonyította, hogy azok az élőlények képesek szembeszállni a legvadabb természeti erőkkel, amelyek szimbiózisban élnek. A ragadozók a legsérülékenyebbek közé tartoznak. Nehéz azt az oroszlánról elhinni, de igaz.

dr. Bubó 2012.04.17. 21:36:54

kit érdekel mit mond egy bűnöző? országvesztő hazaáruló....

mafiakormányzás fődakotája...

remélem eléri a végzet hamar... kívánom és jósolom...

dr kíváncsivagyok 2012.04.17. 21:38:05

@Disintegrator Rising: " itt található a hülyeség az egész érvelésedben. a törvények is változnak. fidesz idején akár visszamenőlegesen is. "

Hé,...ennyire primitív vagy ? A törvények nem változnak , hanem MEGVÁLTOZTATJÁK őket.....

dr kíváncsivagyok 2012.04.17. 21:39:54

@dr kíváncsivagyok: " A törvények nem változnak , hanem MEGVÁLTOZTATJÁK őket..... "
Viszont akik kitalálják , az örrékévalóságnak készítik....csak nem jön be nekik , hál' Istennek ...

Rántott máj (törölt) 2012.04.17. 21:40:57

"Úgy, hogy a tudomány fejlődése igen kellemetlen a vallási tételek számára. Mind az orvostudomány, mind a biológia, mind a kozmológia fejlődése afelé mutat, hogy a lélek és társai csak fogalmi létező, és a világ, ahogy most ismerjük nem igényli istenek kezeit."

1. Kik a lelek tarsai? Sokmindent szerettel volna cafolni, csak eppen egy sem jutott eszedbe ezen kivul?
2. A biologia, orvostudomany es kozmologia nem cafolja a lelek letet. Es nem is bizonyitja. Ugyanis nemes egyszeruseggel nem is foglalkozik vele (pedig mondjuk az orvostumdomanynak neha nem artana).
3. Magam is tobb vallasos kutato fizikust, biologust es orvost ismerek. Ok ossze tudjak egyeztetni a kettot.
4. A fizika manapsag tobbnyire csak fogalmilag letezo objektumokkal dolgozik :)

"A tudomány változásra alkalmas természete csak szólásszabadság mellett tud érvényesülni. Ennek sajnálatos mellékhatása, hogy Egely, Bogár, Lenkei és hasonló fantaszták is elmondhatják a véleményüket, sőt időnként még tudományosnak is beállíthatják."
"Igen, ismerem a Pusztai-féle tanulmányt, de az egy szemét. Alapvető módszertani hibák vannak benne."

1. Aki nem azt allitja, amiben te hiszel, az fantaszta. Megsincs szolasszabadsag a tudomanyban?
2. A tudomanyos modszertan is egy dogmarendszer a maga modjan.
Biztos, hogy ami most modszertanilag helyes es pontos tudomanyos eredmeny, az holnap is az lesz? Es biztos, hogy akit most fantasztanak allitasz be, az holnap is az lesz?
3. Ha mindenki ilyen mereven ertelmezte volna a tudomanyt es a tudomanyos modszertant, villanykortenk sem igen lenne.
Az igazan nagy tudomanyos felfedezesek pontosan azoknak a nevehez fuzodnek, akik szembe mertek menni a koruk elfogadott tudomanyos elmeletevel es gyakorlataval.

IPetya 2012.04.17. 21:43:34

Emlékszem a martonvásári kutatóintézet liszenkóhíhívő vezetőjére.
Az ügyeletes (1968) ELTE genetikusai hülyének nézték, mert kritika nélkül elhitte a szovjet eredményeket, amelynek a lényege az volt, hogy a környezet megváltoztatja a géneket. Ma már tudjuk, hogy a DNS megváltozhat a környezet hatására.
Egyébként a marxizmus tudománynak tartotta magát. Soros György legutóbb a piacok önszabályozásának feltétlen híveiről azt állította, hogy ugyanolyan hibát követnek el mint a marxisták.

Hertelendi 2012.04.17. 21:43:37

@Disintegrator Rising: Akkor tessék! Utálom orbánt! De nem csak őt, hanem akik hatalomra segítették...azokat jobban! Következésképp téged is...

Kalmár 2012.04.17. 21:47:20

Egy hajánál fogva előrángatott, erőltetett baroság ez a blog.
Ennyire sivárság van az ellenzék fejében??
Azt hiszem ez már az agyhalál állapota uraim.
Béke poraitokra liberális értelmiség.....

Gera 2012.04.17. 21:49:12

Ateista vagyok. Hiszem, hogy a mérnöki és a természettudományok adhatnak egyedül megoldást a problémáinkra. Önmagában a géntechnológiával nincsen problémám, nagyon ígéretes kutatások vannak ezen a téren.

DE

Egyetértek a génmódosított növények termesztésének tiltásával. Jelenleg ezt a területet olyan cégek uralják, mint pl a Monsanto, aminek több évtizedes pályafutását áttekintve egyértelműen a filmekben látható gonosz és profitéhes nagyvállalat sztereotípia ugrik be az embernek. Az ilyen cégek elé nagyon erős és egyértelmű akadályokat kell állítani, mert a gyengébbeken simán átgázolnak.

Ami meg Orbán szövegét olvasva nekem is hasonló gondolatok jutottak eszembe először, de aztán másodpercek alatt beugrott, hogy én azt sem hiszem, hogy egyáltalán istenhívő lenne, úgyhogy ez csak szöveg, nem kell beszarni. Persze jobb lenne, ha nem mondana ilyen ótvar hülyeségeket, de hát ez van, nekünk ez jutott.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.17. 21:52:01

@Rántott máj:
Olyan problémákra gondolok, mint pl. az entheogén drogokra, amik Isten-élményt váltanak ki, vagy hogy agykárosodás következtében megváltozhat a személyiség, vagy csak az ikerré válás folyamata stb.
Nem véletlen, hogy biológusok közt van a legkevesebb hívő. Az USA-ban, ami egy igen vallásos ország, mindössze 8%. A biológiát a legnehezebb összeegyeztetni a vallással.

1. Szólásszabadság van, de attól még, hogy elmondhatják a véleményüket, az nem válik tudományossá.
2. Teoretikusan nem, de 99,999999%, hogy igen. Ugyanis a valósággal való összevetésben rendre hibáznak. És bátran kijelenthetjük, hogy minden meg nem értett zsenire jut 100 ezer kókler.
3. A nagy tudományos felfedezések nem úgy születtek, hogy valaki kijelentette, hogy mindenki más hülye, hanem, hogy látta, hogy az általánosan elfogadott elméletnek vannak hiányosságai.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.04.17. 21:53:48

de elfogy az olaj, véget ér a jólét, kihalnak a liberálisok és a tudományhívők is...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.17. 21:54:11

@IPetya:
Történetesen a környezet a DNS-t csak mutálja. Amire te gondolhatsz, az az epigenetikus hatás. Akkor a DNS nem változik meg, csak az egyes szakaszok kifejeződése.

@Kalmár:
Köszönjük, Emese.

@Gera:
"Jelenleg ezt a területet olyan cégek uralják, mint pl a Monsanto, aminek több évtizedes pályafutását áttekintve egyértelműen a filmekben látható gonosz és profitéhes nagyvállalat sztereotípia ugrik be az embernek. Az ilyen cégek elé nagyon erős és egyértelmű akadályokat kell állítani, mert a gyengébbeken simán átgázolnak."
Ez oké, csak ez nem egy tudományos probléma.

bm613 · http://izland2009.blog.hu 2012.04.17. 21:54:18

"A tudomány változásra alkalmas természete csak szólásszabadság mellett tud érvényesülni. Ennek sajnálatos mellékhatása, hogy Egely, Bogár, Lenkei és hasonló fantaszták is elmondhatják a véleményüket, sőt időnként még tudományosnak is beállíthatják. Sőt, horribile dictu, még egyesek be is dőlhetnek nekik. "

Viszont ha emberek bedőlnek az ilyeneknek, és fizetnek a humbugjaikért, az már a Btk. 318. paragrafusába ütközik.
318. § (1) Aki jogtalan haszonszerzés végett mást tévedésbe ejt, vagy tévedésben tart és ezzel kárt okoz, csalást követ el.

Gera 2012.04.17. 21:58:07

@Lord_Valdez: Nem hát. Ennek megfelelően GM növények termesztésének tilalma sem egy tudományos tétel, hanem egy törvény. Amíg a GM növény gyakorlatilag a Monsantot jelenti, addig én messzemenően egyetértek a teljes tiltással. Ennek a tudományhoz a világon semmi köze.

magyar ember teli szájjal 2012.04.17. 21:59:59

A cigánsággal kapcsolatos nempc vélemênyek szabad hangoztatásáról is emlékezzünk meg az előző érából, hisz akkor még száz virág virágzott hazánkban.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.17. 22:02:50

@Gera:
mondjuk egyébként nem csak a Monsantót jelenti, mert a piacon ott van még a Syngenta, a Pioneer, a BASF meg pár kisebb cég.
Meg azt se felejtsd el, hogy a vetőmagfüggés problémája a hibrid kukoricánál is fennáll. Megveszed, ötszörös hozamot hoz, de ha tovább akarod termeszteni, nagyon meg fogsz lepődni. A második generáció már csak a normál hozamot tudja...

Lord Snow 2012.04.17. 22:04:53

Túlgondolod ezt, jóbarát.

"Ha gyáriparosok előtt beszél hihetetlen nagytőkebarát, ha szakszervezetek előtt, akkor munkavállaló barát, ha nyugdíjasok előtt, akkor az idős ember elszánt védelmezője és így tovább."

Ennél nem is kell továbbmenned.
Ha majd a haverok génmódosított növényeket akarnak termeszteni, akkor majd kikerül az alaptörvényből a tilalmuk. Ha meg nem, akkor benne marad. Ennyi az egész.

A fővállalkozó átcsörög a szektavezérnek, hogy írják át, az átcsörög az ipadosnak, hogy írja át, az átszól a főbírófeleségnek, hogy mi legyen mégis az ítélet, és rácsörögnek a pártügyészre, hogy mi van. Szólnak a párt-MTA-elnöknek, hogy mi a tudomány mától, meg a párt-iskolaigazgatóknak, hogy mi a beszéd a tanévnyitón. A bulvárkacsa meg lenyilatkozza, hogy végig ez volt, ami mostantól van. Ez max. 1 hét. Ekkorra minden hívő véleménye is visszamenőleg 180 fokot fordul. Akinek majd nem tetszik, az libsi zsidó komcsi lesz. Jónapot. Ennyi a konzervatív elv.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.04.17. 22:05:52

egyszercsak félrenézünk, és mire újra felkapjuk a fejünket, már a kreacionizmus lesz a kötelező ...

Nils. H 2012.04.17. 22:07:46

@wmiki: Szegény wmiki sosem értette mi az hogy tudomány, vagy miben különbözik a hittől...

lacalaca · http://cydonia.blog.hu 2012.04.17. 22:14:12

@Gera: miért, a nem-GMO vetőmagokat a kisangyalka hozza éjjel, kis masnival átkötve a jó magyar gazdáknak? Vagy tán csak azt is mindenféle cégektől veszik-e? Akkor meg miért ne dönthetnék el maguk.

Bambano 2012.04.17. 22:14:13

oké, tehát a gmo jó, mert te azt mondtad és kész. ez nem dogmatizmus?

a gmo engedélyezése lehet, hogy tudományos szempontból indokolt lenne (nem), de gazdasági szempontból biztosan nem az. kiszolgáltatni az utolsó értékeinket a monsantonak, az kb. hazaárulás kategória nálam.
erősen felhívnám a figyelmet, hogy ettől a kijelentéstől nem lettem se fidesz, se orbán fan.

másrészt meg arra sincs semmi bizonyíték, hogy jól járnánk azokkal a gmo növényekkel. az egész világ a bio felé megy, hajlandó a vevő iszonyat felárat fizetni a bio cuccokért, erre ennek fordítsunk hátat és legyünk gmo szennyezett ország? persze...

Lord Snow 2012.04.17. 22:14:20

@Lord Snow: A pártállam-elnököt kifelejtettem, a Káder Jánost. Természetesen ő 4 másodperc alatt aláírja, hogy a génmódisított jó, de ha odaát unatkoznak a pártalkotmánybírók, akkor visszadobja nekik játszani 1 hétre.

Szóval Bibón belül marad az egész.

Még hogy tudomány! :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.04.17. 22:16:02

Amit Orbán mondott – feltéve, hogy az idézet pontos és nem egy eltérő értelmű szövegkörnyezetből kiragadott –, az hülyeségnek hangzik. Nem akkora hülyeség, mert egy nézetről, felfogásmódról beszél, amelyet nem a tudományos élet egy alkotója mondott, hanem egy meghatározó politikus, de mégiscsak egy politikus. Ha ez a felfogás bűnös, akkor máris felszítjuk a vitát akörül, hogy hogyan lehet egy természettudós egyben istenhívő is. Életem sok éve alatt kicsiszolódott bennem egy látásmód, amely megmagyarázhatóvá teszi ezt az ellentmondásos álláspontot, azaz képessé tett arra, hogy a két dolgot összeegyeztethessem.

Én mentes maradtam minden istenhittől, de arra kellett ráébrednem, hogy ha a gyakorlati kellékeket és szokást lehántjuk, a természettudomány törvényeihez való hűséges ragaszkodás is nagyon hasonlít egy vallásos hitre, dogmákkal, papokkal, számomra ellenőrizhetetlen kinyilatkoztatásokkal. És a puszta hittel aziránt, hogy a tudomány papjai többet tesznek a dogmák bebetonozásánál.

Az idősebb tudománypapok sajnos sokszor leragadnak a régi elveknél, és ellenállnak a dogmák megdöntésére irányuló kísérleteknek. Egely állítólag szintén elvtelen ellenállásba ütközött, amikor vezető tudósoknak csak megmutatni próbálta volna azokat a jelenségeket, amelyeket a tudománnyal nem tud megmagyarázni, és a tudósok a demonstrációból sem kértek. Állítólag. Ha igaz, akkor ez hiba, szégyellni való.

A klasszikus értelemben vett vallás és a szokásos értelemben vett tudomány között viszont van egy lényegi, rendkívül fontos különbség. A tudomány ugyanis keresi a saját állításai cáfolatát. És ha megtalálja, akkor ugyan hosszas és néha túl nehézkes procedúra után, de végül befogadja, és az elméletet igazítják a tényekhez. A tudományban ezért érdemes hinni. És a tudomány is képes az embereken segíteni, sőt, úgyszolván csodát tenni is – évtizedek alatt teljesen felfrissülő, gazdagodó technikai világunk által adott káprázatos lehetőségekre gondolok –, ezért még érdemes is hinni benne. Nem fordítható ugyan olyan önző módon a saját javunkra, mint ahogy az istenek kegyeivel bánni szeretnénk, így a tudomány nem annyira népszerű, viszont működik.

Az Alkotmányban tudományos kérdésben való állásfoglalásnak semmi helye nem lenne. Ostobaság volt ilyesmit egy ország alapelveit remélhetőleg hosszú ideig, közmegelégedésre deklaráló irományba foglalni. De a termesztés tilalma nem tiltja a génmódosított növényekkel való kísérletezést, a tudomány működését. Ezt a következtetést levonni nem kellene. Eléggé más, ha tilos az ilyen növények termesztése és mezőgazdasági célokra, állattenyésztésre, emberi fogyasztásra való közrebocsátása, és más a kutatóintézetek és -állomások által ezekkel folyamatosan kísérletezni, természetesen a meghatározott szabályok szerint.

A Jobbik törvényjavaslata szélsőséges és buta. De érthető, mert egy másik, szintén szélsőséges és buta hozzáállással küzdenek látszólag eredmények nélkül. A szélsőségek mindig hozzátartoztak a haladáshoz. A javaslatot nem fogadták el. Ennyi belefér.

Az oltás-ügyben nem tudom, miről lenne szó, én csak arra emlékszem, hogy feljelentést tettek olyan civil szervezet ellen, akik arra bíztatták a szülőket, hogy tagadják meg a védőoltásokat a gyerekeiktől. El kell dönteni, hogy akkor most hiszünk a tudománynak vagy nem hiszünk. A tudomány egy egyedi módon működő, a világvallások sorából kiemelkedő rendszer. A világ a maga szintjén működött akkor is, amikor a tudományos munkát az egyház büntette. Ha valaki azon a szinten akar élni, akkor végül is megteheti, de akkor kéretik a villanyvilágítás mellőzése is, amely a modern kori tudomány egyik korai és alapfontosságú felfedezésének sok-sok kutatás alatt megtörtént tökéletesítése. Viszont ha az emberek mobiltelefont, olcsó zöldséget, csípőprotézist, korróziógátló festéket és fájdalomcsillapító tablettákat akarnak, akkor kénytelenek lesznek hinni abban, hogy a tudomány ezeket ezután is elő fogja állítani, egyre megbízhatóbban, tartósabban, olcsóbban, és egyre hatékonyabb képességekkel. Márpedig a tudomány azt mondja, hogy ha a gyerekedet nem oltatod be, te idióta, akkor ennyi és ennyi eséllyel hal meg paralízisben vagy TBC-ben, akkor ha a tudomány többi állításának eredményeit elégedetten vesszük birtokba, puszta hit alapján nem tagadhatjuk meg ennek az állításnak az igazát. Ha mégis, akkor a hit egy már élő, valóban élő ember egészségét teszi kockára veszélyes mértékben. Ez pedig minden értelmes társadalomban mindig is tiltva volt a mindenkori alaptörvényekben.

A közoktatásból a természettudományok lassú kivonása pedig tragikus folyamat. Ha nem állítjuk meg, eljutunk odáig, hogy nem lesz mobiltelefon, csípőprotézis és a többi, de még az esélyét is elhalasztjuk annak, hogy ezekig újra eljussunk. A tudományt, és mindenekelőtt annak működését csak fenntartani is tudománnyal lehet. Ha valahol vakfolt alakul ki, onnan az összes ahhoz tartozó terület is szépen elkezd kopni. Lehet, hogy száz, kétszáz év kell, mire a barbárság beköszönt, de elnézve, ahogy a kereskedők által aljas felelőtlenséggel felhasznált technika teljesen magához láncolt bennünket, egy kisebb megbillenés is több millió védtelen, felkészületlen ember halálát fogja okozni. Egy komolyabb megrendülés pedig a fél világot elsöpri. Vajon hány ember lenne képes egy hónapig életben maradni a világ "civilizáltabb" felén akkor, ha megszűnik az áramszolgáltatás? Amikor lealjasuló hordák fosztogatnak és ölnek? Amikor fogalmunk sincs arról, hogy ha elmenekülünk egy védett földterületre, akkor hogyan termeljünk a legközelebbi aratásig elegendő mennyiségű élelmet, beleszámolva a kártevők elleni védekezést és az öntözés mechanikus megvalósításának kényszerét? Ha a tudományt az iskolásoktól elvesszük, és csak egy szűkebb, "érdeklődő" réteg számára tesszük elérhetővé, akkor kitermeljük magunknak a babonás hívő népséget és az őket függőségben tartó papságot. Valóban szükségünk van erre? Én tudom, hogy a babonás, hívő népség jó igavonónak, modernebb elnevezéssel Fogyasztónak, de volt már olyan a világban, hogy a babonás népség értetlen rettegésében elsöpörte a tudomány papjait is, aztán éldegéltek a sárkunyhókban, nyilván boldogan, és a tudomány fáradságos átkaitól védve, közel az anyatermészethez. Addig, ameddig sikerül elkerülni a gyermekbénulást, a TBC-t, a tífuszt, vagy simán az éhenhalást.

Egyetértek, a tudományt a vallás nevében félreállítók, bírálók veszélyesek, és hittel állítom, hogy jóval veszélyesebbek lehetnek, mint azok, akiknek elege van abból, hogy mindenhol arról lehet már hallani, hogy milyen természetes dolog is a homoszexualitás. Ha a társadalomban elenyészővé válik a homoszexuálisok aránya, azt a társadalom még gond nélkül túl fogja élni, erről maga a természet gondoskodott, ugye, a kétivarú szaporodás feltalálásával, de ha a tudományt értők aránya lesz túl alacsony, akkor az összes isten is úgy fog dönteni, hogy ideje bezárni a boltot, és következzen valami másik kísérlet. És korántsem olyan ártatlan és ártalmatlan megszólalásoktól kell csak félnünk, mint amit egy mértéktartó vallásos nevelésben felnőtt politikus elejteni tud. Sokkal inkább olyan elvakultaktól, akik a saját gyerekük életét kockáztatják azért, mert ők nem figyeltek oda biológiaórán, amíg még volt olyan.

Pobjeda elvtárs 2012.04.17. 22:18:56

Ez a cikkely:

(2) Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élõlényektõl mentes
mezőgazdasággal....

Az sötét és műveletlen butaság csimborasszója. Technikailag ezzel betiltották a magyar mezőgazdaságban a kultúrnövényeket, és háziállatokat, ugyanis a növénynemesítés, és az irányított szaporítás kétséget kizáróan genetikailag módosított élőlényeket (tegyünk már egy csivavát egy farkas mellé!) eredményező eljárások, márpedig ma mezőgazdasági termelésben kizárólag ilyen növények és állatok találhatóak.

Csak gratulálni tudok "okos" politikusainknak.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.17. 22:20:14

@Bambano:
"oké, tehát a gmo jó, mert te azt mondtad és kész. ez nem dogmatizmus?"
Nem mondtam ilyet. Azt mondtam, hogy az egészséghez való jogból nem vezethető le a tiltás.

Gera 2012.04.17. 22:21:41

@lacalaca: Szerintem érted te magadtól is.

Bambano 2012.04.17. 22:23:48

@Pobjeda elvtárs: a nemesítés és az irányított szaporítást nem nevezik gmo-nak. gmo az, amikor más, fajtaidegen génszekvenciát visznek be egy növénybe valamilyen idegen hordozóval, pl. vírus.

semmi gond nincs ezzel a törvénnyel.

egyébként is undorítónak tartom, hogy az ilyen nagy gmo gyártók olyanokért is pénzt követelnek, amihez semmi közük (pl. átfújja a szél a gmo pollent a növényedre, akkor beperelnek szerzői jogok megsértéséért).

Bambano 2012.04.17. 22:24:55

@Lord_Valdez: akkor most jó a tiltás vagy nem? csak annyi a bajod, hogy egy jó eredményt rossz premisszákból vezettek le, vagy más bajod is van?

Acmee 2012.04.17. 22:27:35

@endike:

Ja, mondjuk a mérnökök (mint tudományhívők) pont kihalnak... A magadfajtára meg rádől a viskó...

(Azért nem vennék mérget, hogy a keresztvető versenyből enni lehet...)

hotredchili 2012.04.17. 22:27:38

@Disintegrator Rising: Mert Orbán mindenhez ért: génmanipulációhoz, gravitációhoz, űrkutatáshoz, akármihez: hol képezik a hozzá hasonló polihisztorokat? Ha Orbán marhaságot nyilatkozik, akkor a szakmai ellenvélemény érzelmi alapú.Ha Orbán mindenhez ért- ő nem Ceausescu, hanem Jézus újra eljövetele, aki kinyilatkoztat. Kérem, tessék követni!

nál 2012.04.17. 22:27:55

Kiváló írás!
Sajnos, a kommenteket elnézve, gyöngyöt a disznók elé.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.17. 22:29:16

@Bambano:
A ciszgénikus GMO-knál közeli rokonból ültetik át. Tulajdonképp meg lehetne csinálni keresztezéssel is, csak sokkal tovább tartana.

Egyébként rossznak tartom, mert növényfajtánként kellene megcsinálni az engedélyezési vizsgálatot. Így ez most olyan, mintha azt mondanám, hogy a fekete tintával írt versek rosszak.

Kopi3.14 2012.04.17. 22:29:56

@Nils. H: szerintem ő a hitet sem érti.

Alapvetően a biológiánál is megvan a helye egy istenképnek, nincs kizáró eleme a tudományágnak. Mi váltja ki a mutációt? Egyáltalán miért van mutáció? Miért válik ketté a petesejt, hogy két embrió legyen belőle, mikor egynek kéne lennie? Miért kell azt hinni, hogy Isten kizárólag azonnal, csettintésre tudta megteremteni a dolgokat. Ha az idő paramétert "rugalmasnak" tekintjük, akkor a Bibliai tereméstörténet hét napja szépen megfeleltethető egy hosszabb időtartamnak, a folytonossággal együtt. Csak az első, második és harmadik napok hossza teljesen eltérő a jelenlegi időrendszerünk szerint. mint amikor egyetlen óraként szemléltetjük a bolygó történetét.

@Rántott máj: hát, egely munkásságát bármilyen formában is összehozni egyetlen szövegben a tudományossággal, igen nagy fokú hülyeség.

Bambano 2012.04.17. 22:33:17

@Lord_Valdez: más gmo-knál meg olyan helyekről, amiről álmodni se merne az ember... mindenféle kártevő rezisztencia esetén pl.

soha senki nem fogja tudni megmondani, hogy hosszútávon a gmo-s növényeknek mik a közvetlen és közvetett biológiai hatásai. szerintem jobb nem játszani a tűzzel. az viszont nyilvánvaló kell legyen mindenki számára, hogy mik a gmo-s növények közgazdasági hatásai, így hát egy kis csibészkedés a törvény szövegében nálam ebben az esetben nem verte ki a biztosítékot.

gyul 2012.04.17. 22:33:43

@Pobjeda elvtárs:

Látom neked nincs cöliákiás gyermeked. Ha lenne tudnád, hogy az elmúlt 200 év nemesítése miatt a glutén megtöbbszöröződött a gabonafélékben. Emiatt hatalmas mértékbe nő a lisztérzékenyek száma. Ráadásul a gluténérzékenység nagy részben látens. Sokan szenvednek egész életükben számtalan gonddal és soha nem fogják megtudni, hogy mi az oka,mert az orvosok többsége sincs még képben. Ha mégis lennének kétejeid, akkor ugorj be egy gasztroenterológia rendelésre és nézd meg a tömeget.
És a nemesítés sehol sincs a GMO-tól.
Szerintem egye aki akarja, de ha én nem akarom akkor nekem ne kelljen.

Pobjeda elvtárs 2012.04.17. 22:34:16

@Bambano:

Nevezheted a vizet életadó folyadéknak attól ez még víz marad.

Az alaptörvényben a génmódosított élőlényeket tiltották be, márpedig a kultúrnövények melyeket nemesítéssel állítottak elő azok bizony ipso facto génmódosított élőlények. Ugyanígy a háziállatok is. Nagyokos politikusaink sikeresen betiltották a tehenet a disznót, és a kutyát.

hotredchili 2012.04.17. 22:36:12

3. Magam is tobb vallasos kutato fizikust, biologust es orvost ismerek. Ok ossze tudjak egyeztetni a kettot .Összeegyeztették vagy igazolták- ez nem ugyanaz! Hogy vannak, akik össze tudják egyeztetni a tapasztalaton túlit a hittel, mire bizonyíték? Arra, hogy vannak hívők. De arra, hogy tényleg van lélek- az összeegyeztetésen (kompromisszumon) túl van valami igazolásuk? Vagy ha valaki összeegyeztetni képes, akkor az mindenki számára kötelező mert csak?

Pobjeda elvtárs 2012.04.17. 22:37:55

@gyul:
Gratulálok. Akkor egyél bogyókat, és vadhúst. Nyersen.

A cölikália pedig tisztán genetikai alapú autoimmun elváltozás, a világon semmi köze a növény nemesítéshez.

Bambano 2012.04.17. 22:38:12

@Pobjeda elvtárs: a magam részéről úgy gondolom, mindegy, milyen latin kifejezésekkel takargatod a dolgokat, ettől a tény még tény marad: a tudományos világ nem nevezi génmódosított élőlénynek a nemesített és az irányítottan tenyésztett élőlényeket.
már csak azért sem, mert egyik esetben sem végez az ember génmódosítást, a gének módosulása ugyanolyan természetes folyamat, mint akárhány milliárd éve a földön, amióta élet van. az a két folyamat a szelekcióba nyúl bele és így éri el azt, hogy dominánssá váljon egy természetes formájában kialakult gén.

ezzel szemben a gmo közvetlenül piszkálja a dns szekvenciákat, ami nem természetes.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.17. 22:38:56

@Pobjeda elvtárs: Azért a kutyák emberhez szoktatását, meg laborban isten játszást ne keverjük már.
Másfelől a tiltásnak semmi értelme, ha van szellem a palackban mi előbb vagy utóbb úgy is kiengedjük. Inkább irányítani kellene, mint tiltani.

gyul 2012.04.17. 22:39:35

@Pobjeda elvtárs:

Én rendesen beszéltem hozzád. Amit írsz az utolsó mondatodban az nem igaz.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.17. 22:40:40

@Lord_Valdez: szkeptikus lennék ezügyben.

a gmo veszélyes üzem.

1. primér kérdéskör a gazdasági oldal, itt egyértelmű ismerethiányból következő veszélyek vannak, mivel a gmo beengedése egyirányú utca, soha többé nem leszünk gmo mentes ország, ha egyszer elkezdtük használni. igen csúnya, nemzetgazdasági bukták lehetnek belőle, azért ez nem egy rosszul felmért devizahitel, amit elbuksz, oszt annyi, legfeljebb bérelsz utána. nem. nagyon durva károk származhatnak belőle.

2. a másik a holisztikus elv. a gmo minimum veszélyes üzem. amíg egy atomerőmű esetén kb. 100 törvény, szabvány, nemzetközi eljárás és biztonsági előírás próbálja minimalizálni a kockázatot, addig egy gmo projektnél van a profitérdekelt gyártó, meg a felkészületlen és szintén profitérdekelt termelő.
alig van ellenőrző szerv, és azok is gyenge jogosítványokkal és szinte forrás nélküli ellenőrző kapacitással. néhány gyártási és használati hiba tud olyan ökológiai katasztrófát okozni, hogy ahhoz képest egy atomerőmű leolvadás csak egy cudar időjárásnak tűnik.

3. a gmo használata az emberi butasággal, a profitéhséggel és a szabályozás hiányával olyan potenciális veszélyforrás, hogy megkockáztatnám -minden liberális elkötelezettségem ellenére- van értelme a törvényi tiltásnak.
az egészséghez való jogból még akár le lehetne is vezetni, hogy az extrém emberi hülyeségnek van olyan foka, amikor a társadalom érdeke fűződhet bizonyos eljárások tiltásához.

---

ezek mellett természetesen beszélni kell róla, kísérletezni is kell, de kellően zárt és biztonságos rendszerben.

az LHC-t sem genf tőterén építették meg.

eax_ 2012.04.17. 22:42:14

"Ennek ellentéte, amit az Egészségügyi Tudományos Tanács tett, bár teljesen hasonló szemlélet tükröz. Feljelentett egy egyesületet, mert firtatta az oltások jelenlegi rendszerét. (...) Bár tudományos testület követte el a tette, a jelenség ugyanaz: Az ellentétes vélemény tilos."

Itt azert hozza kell tenni, hogy ez nem egy ellentetes velemeny. Ezt jo magyar szo hianyaban ugy hivjuk, hogy FUD.

Gera 2012.04.17. 22:42:21

@Bambano: Na igen, a gazdasági kérdések egyértelműbbek. Amíg az európai emberek többsége teljesen elutasítja a GMO termékeket és egy rakás EU tagország van még, amit nem tudott megvenni a Monsanto, addig nekünk egyértelműen a tiltás az érdekünk, akkor is az lenne, ha a GMO növények a létező legegészségesebbek és minden szempontból sokkal jobbak lennének a hagyományos nemesítetteknél.

Pobjeda elvtárs 2012.04.17. 22:43:16

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:

Semmi olyan nem történik abban a laborban amit a természetben isten nem tett volna már meg sok sok milliószor. Különböző vektorokkal tömegesen fordul elő géntranszfer a természetben is, sőt az össze ma élő faj, beleértve az embert is tartalmaz idegen eredetű génszekvenciákat.

Akkor talán tiltsuk be az összes élőlényt? Hm?

hotredchili 2012.04.17. 22:43:53

@wmiki: mert van egy NAT, és azzal nem lehet szembeszállni. Van tanerő, aki renegátkodik, de hamar bekussoltatják és az évtizedek óta begyöpösödött tudományfélét okíttatják vele. Ha nem tetszik, fel is út, le is út. Hát ezért. Ma az oktatás fényévekre követi a tudományt, és aki ki meri a fejét emelni a gödörből, arra jól rácsapnak. Hát ezért.

igazi hős 2012.04.17. 22:44:15

@Gera: Írnál pár szót az olajcégekről? Utána betiltjuk a kőolaj alapú technológiákat, ugye?

ob.szerver 2012.04.17. 22:45:57

"aki a tudás visszaszorításáért küzd, az bár nem tud róla, de Magyarország ellen küzd."

Orbán pontosan tud róla, hogy minden hadszintéren Magyarország ellen kűzd. Hiszen annak az oligarcha-maffiának a reprezentánsa, amely mára teljesen összefonódott az állammal és amely a nemzeti erőforrások korlátlan uralmára tör, így ellenérdekelt a társadalom túlnyomó többségével. A gmo kérdés alkotmányba emelése mögött, biztosan kimutatható lenne gazdasági érdekcsoportok lobby tevékenysége. Ahogyan egy blogger a közelmúltban szellemesen megállapította, az orbánrezsim alatt immár nem arról van szó, hogy egyesekre nem vonatkoznak a törvények, hanem arról, hogy egyesek maguk írják azokat a törvényeket, amelyek rájuk vonatkoznak.

Pobjeda elvtárs 2012.04.17. 22:47:54

@gyul:

Egyrészt megkövetlek flegma voltam, bocsánat, másrészt viszont igaz amit írtam. A lisztérzékenység genetikai eredete jól bizonyított, ha neked lisztérzékeny gyermeked van akkor a családodban (vagy a párod családjában) is találni fogunk lisztérzékenyeket. Talán ezért is gondolod hogy annyira gyakori lenne. Viszont ezzel szemben a japánok, és a négerek között gyakorlatilag nincsenek lisztérzékenyek.

Egy genetikai hibáért kár a tízezer éves növény nemesítést hibáztatni. Mert ugye a munka 99% át nem az elmúlt 200 évben végezték.

eax_ 2012.04.17. 22:48:27

@Acmee: Endikenek kar irni neki, nem tud olvasni. Egyszer leirta neki valaki a hulyesegeit, azota azt paste-eli mindenhova.

Gera 2012.04.17. 22:48:29

@igazi hős: Nincs különösebb bajom az olajcégekkel. De ha lenne is, teljesen irreális a kőolaj eltüntetése az életünkből, ezzel szemben GMO növények nélkül prímán elvan a világ.

Pobjeda elvtárs 2012.04.17. 22:48:31

@gyul:
Tegyük még hozzá, hogy a génmódosítás viszont segíthet egy nap a lisztérzékenyeken.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.17. 22:50:23

@Pobjeda elvtárs: Azért ha belém kötsz olvasd már el a teljes hsz-em. "Inkább irányítani kellene, mint tiltani."
Ha meg van(nak) isten(ek) akkor ő(k) egy kicsit másképpen látja/ák át ezeket a dolgokat mint mi, másfelől mi csak felhasználunk egy létező adatbázist, megpróbáljuk azt újraírni, ő(k) meg a semmiből hozták létre az életet. Innentől kezdve nem helytálló a hasonlatod.

2012.04.17. 22:52:22

@gyul: Bocs, de ennek semmi köze a témához. A tejérzékenyek szerinted a tehén háziasítása miatt lesznek allergiások?
Vagy a kutya-macskaszőr allergia a domesztikált állatok miatt alakul ki???
Sajna az emberben kell keresni az allergia esetén a hibát.

Blogger Géza 2012.04.17. 22:52:46

@Pobjeda elvtárs: Nem baj, ha teljesen hülye vagy egy témához, de azért nem kell ezt feltétlenül hirdetni... És hiába magyarázzák el neked, folytatod. Senkit nem érdekel, hogy te miként értelmezel félre egyes szavakat, amikor azok nem azt jelentik, amit te elképzelsz, ez van, törődj bele.

julios 2012.04.17. 22:53:15

Az ilyen kettős mércékért szeretjük a liberalizmust. Amikor a Homo Sapiensről van szó, akkor visszavezetjük az Erectusig meg a Habilisig meg a pitecusokig is talán, és ez biza mind ugyanolyan.

Amikor az abortuszról van szó, és valaki azt mondja, hogy a zigóta lényegileg ugyanolyan, mint az ember, akkor meg megy a befesz.

Bambano 2012.04.17. 22:53:51

@Gera: olyan problémák is vannak, hogy akkor van értelme a gmo-t átvenni, ha kompletten vesszük át az egész technológiát tokkal vonóval törvényekkel együtt. Mert hiába tudna egy gmo kukorica 30%-kal nagyobb terméshozamot, ha ehhez olyan mennyiségű műtrágya kellene, amit az eu szabályok tiltanak. eu-s szabvány műtrágyázás mellett meg ki tudja, mennyivel jobb a gmo mint a sima nemesített hibrid? lehet, hogy semennyivel.

meg tök frankó, hogy egyes gmo kukoricák pl. rezisztensek bizonyos kártevőkre. csak van olyan kártevő, aminek nálunk hideg van, tehát nem él meg akkor se, ha a tápnövénye nem rezisztens rá, viszont a mérgeket termelik a növények, a nem létező kártevő ellen. ezt meg minek?

dr. mesterséges színezék 2012.04.17. 22:54:30

@Lord_Valdez: "Így ez most olyan, mintha azt mondanám, hogy a fekete tintával írt versek rosszak."

Inkább olyan, mintha azt mondanád, hogy a fekete tintával írt versekről nem tudod, hogy hosszabb távon nem fakulnak-e előbb, mint a kékek. Leszámítva azt az apróságot, hogy verset csak átvitt értelemben fogyaszt az ember, és nem nagy gond, ha fakó.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.17. 22:54:48

valamint: @poszt:

meglepő módon számtalan "tudományos" kérdés van szabályozva törvényben. fele jól, fele rosszul, de nagy részük legalábbis ingatag lábakon áll.

saját kis szakmámban napi szinten találkozom olyan törvényekkel, rendeletekkel, szabványokkal, amik nemcsak a józan észnek, a szakmai gyakorlatoknak, az elérhető technológiáknak, hanem simán a matematika, absztraktnak és elfogadottnak gondolt axiómáinak mond ellent. napi szinten.

ingoványos terep ez. és még csak a jogalkotóról beszélünk, a jogalkalmazók párját ritkító idiótaságairól nem is szólván.

Bambano 2012.04.17. 22:55:16

@julios: ha össze akarsz hasonlítani valamit, akkor a teljes kérdéskört hasonlítsd össze. az abortusz kérdésében csak a zigótát vizsgálni az kb. annyi, hogy a jogalanyok feléről vagy kétharmadáról elfelejtkezel. így azután jó hamis ítéletet lehet meghozni.

agentT 2012.04.17. 22:57:50

Szeretném megkérdezni, hogy ha
1, nem szabad tiltással akadályozni az ellenkező álláspontok ütköztetését
2, a legocsmányabbb dolog hatalmi erővel dogmásítani egy álláspontot, akkor
MIÉRT NEM SZABAD
olyanokat kérdezni például, hogy ha Auschwitzban először azt mondták, hogy négymillió embert öltek meg, aztán ezt hivatalosan levitték másfél millióra, akkor hogy a picsába jön ki még mindig a hatmilliós holokauszt áldozatszám? Találtak a sufniban két és félmillió eddig nem jegyzett halottat?
És ehhez még hozzá lehetne írni további ötven hasonló kérdést.
ERRŐL MIÉRT NEM SZABAD BESZÉLNI, MIÉRT FENYEGETI A TÖVÉNY AZT, AKI NEM DOGMATIKUS EBBEN A KÉRDÉSBEN,
hm? Liberálisok, szabad szólás-hívők, szabad véleményalkotás-hívők, hm?

fakof 2012.04.17. 22:57:52

egyrészt:
ti itt mind azt mondjátok amit igaznak gondoltok,
de egy vezető csak azt mondhatja, ami szükséges.

másfelől:
"Mind az orvostudomány, mind a biológia, mind a kozmológia fejlődése afelé mutat, hogy a lélek és társai csak fogalmi létező, és a világ, ahogy most ismerjük nem igényli istenek kezeit."
ezt meg honnan vette a kedves posztoló? kiolvasta kávézaccból?
mert, hogy ez is csupán egy feltételezés. még mindig csupán a "valami" eredetét kutatjuk, amiről csak azt tudjuk, hogy hogyan is viselkedik bizonyos helyzetekben. vannak modelljeink, amit a "valamire" ráhúzunk, de valójában nem értjük. csak a modelljeinket. újabb és újabb kísérletek bizonyítják a modelljeinkre épített teóriákat (vagy cáfolják - akad bőven mindkettő) de a "valami" az még mindig csak egy név, ami egy darabja a modellnek. valójában, mindig is bele fog férni egy felsőbb alkotó elképzelése a világképünkbe, kár is ezért ezen rágódni.
én például azért nem hiszek istenben, mert tudom hogy van. kössél belém emiatt.

Bambano 2012.04.17. 22:58:47

@fakof: Constantin hasznos forrásmű :P

julios 2012.04.17. 22:59:01

@Bambano: Továbbá a GMO lényegében a gyomnövényekhez viszi közelebb a haszonnövényt, nagyobb rezisztenciákkal, stb., vagyis ahol egyszer megjelent, onnan többé nem lehet kiirtani. Az ilyen mindent eltűrő, semmire sem érzékeny növények viszont tipikusan az ökológiai sivatag megtestesítői, l. pl. akácerdő, kérdés, hogy ilyen áron kell-e nekünk (egyetértve az összes érveddell a nálunk nem élő kártevőkkel stb. kapcsolatban).

is 2012.04.17. 22:59:28

@Blogger Géza: "a genetikailag módosított kukoricánál és más terményeknél"

szóval nem csak a GMO terméknél, hanem egy általánosan elterjedt valamilyen növényvédőszerről van szó, GMO-tól függetlenül. figyeld:

a piros porschékban és más autókban használt benzinben lévő adalék bizonyítottan káros. ezért tiltsuk be a piros porschét. véletlenül sem a benzint (növényvédőszert), hanem a porschét (a GMO kukoricát).

na ezt szoptad be.

Rántott máj (törölt) 2012.04.17. 23:02:16

@hotredchili: Egy kis logikatanulas meg radferne.
Nem mondtam, hogy tudtak bizonyitani a lelek letezeset. De cafolni sem tudtak. Ezert tudjak osszeegyeztetni a tudomannyal.

julios 2012.04.17. 23:03:32

@fakof: Az egész poszt teljesen elhasal ezen a vonalon, mert a God of Gapset cáfolja, viszont a God of Gaps egy marxista konstrukció, épp azért. hogy cáfolni lehessen. Viszont semmi köze a teológiához. Az aranyos dolog az, hogy ezerfelé olvasni hasonló érvelést, ami persze az ezeregyedik helyen is ugyanolyan nulla, mint a korábbi próbálkozások.

Én a magam részéről azért irtózom a természetteológiáktól ("jaj milyen csodás a búzaszár, biztos van Isten"), mert God of Gapset implikál, ami teológiailag egyértelműen hülyeség.

dr. trafik nomac 2012.04.17. 23:04:08

Kar ezen sokat rugozni, orban csak nagy politikus akar lenni, de pechunkre nem nem az.

dr. mesterséges színezék 2012.04.17. 23:04:22

@wmiki: "ha a tudomány tényleg változik, akkor miért magoltatják a tanait szent igazságként állami intézményekben??"

Ha jártál volna ilyen intézményben, akkor tudhatnád, hogy csak annyira magoltatják szent igazságként, hogy generációnként változik az anyag, és része a tudomány története is, amit cudarabb alakok hajtottak és hajtanak, mint az ördög ügyvédje egy szentté avatási procedúrában (remélem, ezt a hasonlatot még feléred ésszel).

"és hogy lehet az, hogy egyetlen igazhitű értelmiségi/ateista/liberális index olvasóban sem merül fel egyszer sem, hogy egy tudományos tézis, talán nem igaz, és ő nem ért vele egyet?"

Ha egyszer kihúznád a fejedet kedvenc politikusaid seggéből, tudományos fórumokon vitatkozhatnál is ilyenekkel, ha nem volnál ehhez túl ostoba.

ob.szerver 2012.04.17. 23:04:27

@agentT:

Teljesen meglepő, és egyúttal reménykeltő, hogy egy gmo kérdéssel foglalkozó poszt első három kommentjében még nem volt zsidózás, és csak úgy az ötvenedik hozzászólás körül bukkant fel az első zsidózó vadbarom.

gyul 2012.04.17. 23:07:31

@Pobjeda elvtárs:

Sajnos a munka 99%-át az elmúlt a 200 évben tették. Ezen felül a finomítás is nagyon sokat változott. A nemesítés célja a gluténtartalom növelése volt, ettől nyúlik és válik alkalmassá kelesztésre.
Sem a japánok, sem a négerek esetén nem elsődleges élelmiszerforrás a glutén. Az afrikai amerikaiak körében viszont nincs lemaradás.
Próbálj meg ma Európában gluténmentes élelmiszert vásárolni. Meg fogsz lepődni milyen nehéz dolgod van.
Az elmúlt 200 év pedig összefügg az élelmiszeripar kialakulásával.
Nem akarlak meggyőzni, örülök, hogy neked nincs ilyen gondod. Ez a betegség valóban autoimmun betegség, csak még azt nem sikerült bizonyítani, hogy elváltozás. A 200 évnél korábbi gabonaminták töredéke ennyi glutént (pontosabban alfa-gladin) tartalmaznak.

Bal 2012.04.17. 23:07:39

@Bambano: hallottál már horizontális géntranszferről? Transzpozonokról? Akkor ne beszélj hülyeségeket.

Aki picit is jobban ismeri az öröklődés menetét, tisztában van vele, hogy a természet a legnagyobb génmanipulátor. Egy komolyabb, nem sötétzöld biológus körberöhögi ezeket az idióta, légből kapott definíciókat a "természetes" génmódosulások meg a rossz, cúna "mesterséges" génmanipulációk között.

Sajnos a lakosság nagy többsége a nagymamám szintjén érti a dolgot, és annyit tudnak, hogy a kapirgálós tyúk, az az igazi. Aztán persze van, aki ezeken a hiedelmeken szépen meggazdagszik, sőt, valamilyen elképesztő tévhit vagy lobbibefolyás miatt úgy tűnik, Európa egész mezőgazdaságát igyekszik ezekre a babonákra építeni.

Ez persze csak addig fog működni, amíg a lakosságával meg tudja majd etetni a tízszer annyiba kerülő rohadt paradicsomot azon az alapon, hogy az "bio". Lehet, hogy száz évig is eltart majd, amíg rájövünk, hogy a természet manipulálásában nem előnyös a vallási alapú stop, de persze addigra a világ piacát már felosztják majd maguk között azok az államok, akik nem szívbajosak ezügyben.

Veszélyei vannak, hogyne, persze. De az első hajók is elsüllyedtek, az első gyógyszerek is öltek, az első atomerőművek is felrobbannak. Évszázadok alatt mégis az nyer, aki fejest ugrik az új technológiába, bevállalja a kockázatokat, és az előnyére fordítja. A GMO-t babonás rettegéssel szemlélők is elodázhatják a változásokat, de csak annyit érnek majd el, hogy a saját társadalmuknak okoznak károkat hosszú távon.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.17. 23:09:50

@agentT: "Liberálisok, szabad szólás-hívők, szabad véleményalkotás-hívők, hm? "
Ha ezt nem írod bele egyetértettem volna veled, de így maradsz egy sötét fasz. :)

agentT 2012.04.17. 23:10:32

@ob.szerver: :DDDDDDDD
Stílusgyakorlat volt.

julios 2012.04.17. 23:10:45

A főtémához pedig: a törvények is változnak, nem csak a tudomány.

Sőt többet mondok, a törvények egyik (egyik legfontosabb) szerepe, hogy az államnak lehetőséget adjon olyan preferenciák megvalósítására, amiben az egyének, vagy a mikro, vagy a makroszintű gazdaság nyilvánvalóan ellenérdekeltek. Tipikus példa, a multik gazdasági érdekből akarnak bejönni, az állam viszont jogszabályokon keresztül mondhatja meg nekik, hogy merre hány méter (l. pl. plázatörvény). Még triviálisabb példa az adótörvény. A GMO-kitétel az alaptörvénybe nyilván gazdasági okból került, a fönt említett funkció alapján.

1kutya 2012.04.17. 23:11:54

nem tudom, miért kell ebből politikát csinálni, de biza, ha nem engedjük be a gmo-t, akkor biza 5-10 év és annyi a híres megyar kukoricatermesztésünknek!

jelenleg közel 80 ha-on termesztünk kukoricát, de még max öt év és a modern technológia ide, hiperszuper növényvédő szerek oda, de a kukoricabogár ellen nem fogunk tudni védekezni!

el kéne végre dönteni, hogy jóllakni akarunk, vagy éhenhalni!

punkfrog 2012.04.17. 23:14:06

@Lord Snow: pontosan erről van szó!!!

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.17. 23:14:17

@1kutya: Akkor is azt mondták mikor antibiotikummal kezdték el nyomni a malacokat. Lassan meg nem lesz megfelelő védelmünk.

agentT 2012.04.17. 23:14:37

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: De kellett bele, úgy volt az igazi. Egyébként meg semmiről nem lehet szabadon beszélni soha, sehol. Végeztem főiskolát, az ugye a tudomány szenzélye, és aki jért már ilyennek a környékén, tudja, hogy sok tanárnál fel sem merül, hogy a diálknak véleménye lehet.
Nem lehet szabadon és értelmesen beszélni a megölt milliókról, se a tudományos kérdésekről, se a politikai kérdésekről, se az élet értelméről, még arról se, hogy a vörös csajok jobbak-e az ágyban, mint a szőkék.
Az emberek döntő többsége unintelligens barom továbbá sértődős fasz, és a két halmaznak van egy nagyon komoly közös szegmense is.

béla a görög (törölt) 2012.04.17. 23:15:15

'A tudomány a génmanipuláció bűn' - mondta Orbán majd magyar pulijával (amit magyar puliként teremtett a Jóisten mint tudjuk) beszállt a ABS-sel és a többi 3 betűssel felszerelt terepjárójába a fedélzeti komputerbe bepötyögte a borospince cimét és a GPS és a műholdak segítségével elment a szőlőjébe amelybe 25 féle nemesített szőlőféle termett. (az előbb felsoroltakat is természetesen mind a Jóisten teremtette)
csak itt, csak most, csak neki

az b...meg. boldogok a lelki szegények :)

julios 2012.04.17. 23:16:50

@1kutya: De mielőtt pl. intenzíven kezdték permetezni a gyümölcsösöket, alig volt kártevő. Most nyomhatod tele peszticiddel, és mégis több a kártétel, mint valaha. Az ok, hogy a kártevők természetes ellenségeit, a madarakat, katicákat, vakondot, stb., sikeresen elüldözték a monokultúrákkal, és sikeresen irtották a permetezéssel. Ebben a kottában potenciálisan az van, hogy ha a GMO önmagától növényt termel, akkor ugyanebbe a zsákutcába jutunk majd előrébb. Viszont legalább lesznek többé kiirthatatlan, permanens ökoszisztéma-mérgeink.

Bal 2012.04.17. 23:17:05

@mcs: jesszusom, ez ilyen veszélyes?

Lehetséges, hogy az alkaloida génmanipulált búzaszemekkel szórja tele a határt, aminek ugye fel-mér-het-et-len következményei lehetnek, amihez képest egy aszteroidabecsapódás smafu?

Nem lehet, hogy nagyon kéne rettegnünk és az asztal alá bújnunk?

Bambano 2012.04.17. 23:17:17

@Bal: úgy látom, veled ellentétben, én hallottam.

az érvelésed meg ott hibádzik, hogy a piac régen fel van osztva eladói szempontból, most max azon mehet a harc, hogy vevői szempontból ezt az utolsó kis szabad szigetet meg tudjuk-e menteni magunknak, vagy ezügyben is előre kell hajolni a nagytőkének és még a saját vazelinünket is hátra kell nyújtani vagy sem.

@1kutya: tán ha nem monokultúrában termesztenétek kukoricát, nem lenne ilyen bajotok. másrészt meg bármi bizonyíték, hogy a gmo tartósan védeni fog a kukoricabogár ellen és a bogár nem mutálódik, hogy kibírja? ugye semmi. szóval előny nincs, hátrány van.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.17. 23:17:20

@béla a görög: nem-e lehetne-e ezt-e a preambulumba-e beletenni-e? :]

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.17. 23:18:31

@Lord Snow: "Ennyi a konzervatív elv."
Neked is csak azt tudom mondani mint 'agentT'-nek. A FIDESZnek meg 0 köze van a konzervatív jobboldalhoz.

röhögő 2012.04.17. 23:19:08

@Blogger Géza: @Kalmár: Jé, előkerültetek! A Simicska féle Közgép témában bezzeg kussoltatok!
@wmiki: "ha a tudomány tényleg változik, akkor miért magoltatják a tanait szent igazságként állami intézményekben??" - A nyolc általános okozta frusztrációdat nem gyógyszereltetnéd inkább?

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.17. 23:23:04

@agentT: Tudod a liberalizmusnak elméletileg az egyik, a szólás-szabadságnak meg pont az a lényege amiről beszélsz, ezért továbbra is sötét maradsz. Persze jogod megvan hozzá, ha szeretsz ebben a dicsfényben tündökölni.

Manapság a tudomány is ugyan az a dogmatikus szar mint a vallás. Kérdőjelezz meg benne valamit, és kicsinálnak. Szabad gondolkodás egyenlő a nullával.

Bal 2012.04.17. 23:24:45

@Bambano: ha hallottál, akkor miért állítod, hogy a GMO nem "természetes"? Mi az értelme ennek a kijelentésnek szerinted?

1kutya 2012.04.17. 23:25:13

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: @julios: @Bambano: de eljutottunk idáig. tudomásul kell venni. ha nem jön a gmo éhenhalunk. választás???

egyébként nem termelünk monokultúrában kukoricát, 150 ha-on gazdálkodunk (kukorica+napra+búza+lucerna), az előírt vetésforgóval (max 2 évig marad kukorica egy táblán).

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.17. 23:25:40

@Bal: nem tudom mik a pontos veszélyek. te tudod?

azt tudom, hogy a röntgent az elején vásári mókának használták.
azt is tudom, hogy curie házaspár nem végelgynegülésben halt meg.
és még azt is tudni vélem, hogy a rezisztens monokultúrák elég durván szét tudják baszni az ökoszisztémákat.

az összes többi hatásról nincs elég infó, tapasztalat, kísérlet, és holisztikus működési leírás.

viszont jártam már emberek profitéhsége miatt visszafordíthatatlanul tönkretett tájakon.

nem volt szép élmény.

röhögő 2012.04.17. 23:26:16

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Mért ne? Génkezeltet kap! :-)) Fontosak a patkány kísérletek!

dr. mesterséges színezék 2012.04.17. 23:26:22

@agentT: "az ugye a tudomány szenzélye, és aki jért már ilyennek a környékén, tudja, hogy sok tanárnál fel sem merül, hogy a diálknak véleménye lehet. "

Létezik ilyen, sőt sok létezik. És mégis, amikor elvégzel egy iskolát, akkor meglesz benned az igény és a képesség, hogy az információknak utánajárj* - a vallásos hozzáállás szerint ezzel szemben kb. kamaszkorodra megismered a fixet, és onnan kezdve kuss. A fix legfeljebb annyire árnyalódhat, amennyire napi egyházpolitikai érdekek mentén a példabeszédeket hol erre, hol arra vonatkoztatják - hol szellemesen, hol szánalmasan.

*Persze reménytelen, melegedni járó hülyékre ez nem igaz.

röhögő 2012.04.17. 23:28:05

@1kutya: Miért halnánk éhen? annyira nő a lakosság Magyarországon hogy nem bírja el a mezőgazdaság?

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.17. 23:28:14

@röhögő: Mert megvuduz minket.
@1kutya: Mint fentebb írtam, irányítsuk, ne tiltsuk, csak nem szeretem az olyan érvelést, hogy ha nem csináljuk meghalunk.

1kutya 2012.04.17. 23:31:35

@röhögő: szerinted egy 30-50%-os kiesés kukorica termésből mit okozna európában? (nem csak mi vagyunk a témában érdekeltek)

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: oké! csak mi esegetünk a ló egyik oldaláról a másikra. vagy engedélyezés lesz, vagy tiltás! én éppen ezért az engedélyezés mellet török pálcát (környezetgazdálkodó agrármérnökként). érted???

takács bálint (törölt) 2012.04.17. 23:32:10

nem az a kérdés, hogy a gmo jó, vagy nem jó. hanem az, hogy mire jó. és nyilván arra, hogy ha a népesség brutálisan növekszik, akkor mégis valahogy élelmezni lehessen. lásd el hagyományos élelmiszerrel pakisztánt. mondjuk kararchi-t.
en.wikipedia.org/wiki/File:Karachi_population.svg
a népességet nyilván valami szapora gombával kell etetni. mert növénnyel, állattal nem lehet. ahol a népesség lényegében nem növekszik, vagy fogy ott nem kell növelni a terméshozamot.

agentT 2012.04.17. 23:32:15

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: "Tudod a liberalizmusnak elméletileg az egyik, a szólás-szabadságnak meg pont az a lényege amiről beszélsz" - ezt én pontosan tudom, tanultam politikai ideológiákról. A kettővel fentebbi kérdést azért címeztem pont nekik, mármint a liberálisoknak meg a szólásszabadság-emlegetés mániásoknak, mert személyes tapasztalataim szerint azoknál, akik előszeretettel aggatják magukra e meghatározásokat, intoleránsabb, vitaképtelenebb, elvakultabb, szűklátókörűbb lényeket nem lehet találni széles e hazában.
Nem végeztem közvélemény-kutatást a dologról, tehát az empíria helyett csak saját élményeimre hagyatkozhatom, de ki merem jelenteni, hogy egy sör mellett a Szíriusz-hívő fasisztákkal, akiknek a Jobbik gyanúsan balos párt, értelmesebben és nyitottabban lehet gondolatokat cserélni a világ dolgairól, mint azokkal, akik állandóan ő de nagyn demokraták meg toleranciabajnokok meg független értelmiségiek... nincs kedvem az összes szar józungjukat felsorolni.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.17. 23:32:57

@1kutya: Én is támogatom, hisz az emberi természet már bebizonyította, hogy nem sok értelme van a tiltásnak. Csak arra kérek mindenkit, hogy óvatosan.

is 2012.04.17. 23:34:59

@mcs: teljesen igazad van. a dolgoknak van mindig akutális állása. az aktuális állás, hogy ellentények nincsenek, csak félelmek. az elmúlt kétezer évben semmit, de semmit nem jutott volna előbbre a műszaki élet, ha mindenről, ami elsőre gondot okozott (és ideveszem a halálos gondokat is, pl. felrobbant egy gőzgép, vagy az automobil 125 év után is emberek tízezreit öli meg évente), rögtön félelemből leálltunk volna. az Amishok ördögi szerkezetekkel operáló technikai utópisták lennének hozzánk képest, ha ez lett volna mindenhez a hozzáállásunk. meg tudod mondani, hogy az autót miért nem tiltják be az évi több tízezres halálos baleset után sem?

amikor a krumplit áthozták Európába, akkor először a levelét kezdték enni, és szar volt. namost nem lenne krumpli, ha ekkor úgy kiátkozzák, mint most a GMO-t.

agentT 2012.04.17. 23:35:45

@dr. mesterseges szinezek: "a vallásos hozzáállás szerint ezzel szemben kb. kamaszkorodra megismered a fixet, és onnan kezdve kuss" - ha csak egyszer az életedben betetted volna a lábad tíz percre egy olyan helyre, mint például a debreceni nagytemplomi ifjúsági közösség (PUSH ifi) és részt vettél volna valamelyik beszélgetésben, magad csodálkoznál a legjobban, hogy mekkora ökörséget bírtál írni.

is 2012.04.17. 23:35:56

@takács bálint: pl. szapora gyilkos galóca :)

Bal 2012.04.17. 23:36:23

@mcs: pedig elég tájékozottnak tűntél, hiszen leírtad, hogy veszélyes, hogy bukta és durva károk lehetnek belőle, ami durvább, mint Csernobil. Konkrétum persze nincs, de féljünk-rettegjünk, mert jujjuj.

Természetesen vannak veszélyek, és kell egy normális szabályozás, és kell egy alapos ellenőrzési rendszer, de nem látom, hogy emiatt keresztes hadjáratra lenne szükség.

Például belegondoltál már abba, hogy a földimogyoró miatt pusztán az Egyesült Államokban évente közel ezren halnak meg? Kicsivel többen, mint Fukushima miatt valaha is fognak. Egy pillanatra képzeljünk el egy GMO-s növényt, ami évente ezer halálesetet okoz. Vajon mi történne azzal a céggel, ami azt kiadta? Vajon sóval hintenék be még a helyét is, és milliók tüntetnének az utcán a génmanipuláció minden formája ellen? Költői kérdés. Mindez azért, mert a földimogyorót ugye a jóistenke teremtette, a GMO-t meg véres köpenyben röhögő, eszelős tudósok.

Szerintem meg inkább néhányan sokat keresnek kőbaltás agyunk primitív ösztönein.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.17. 23:36:48

@agentT: Én meg mivel liberális vagyok magamra vettem. Azért mert összefutottál pár szélsőbal libernyákkal még nem kell az egészet ráhúzni az összes liberálisra. Szocializmust se a kommunizmusból ítéld meg.

"Szíriusz-hívő fasisztákkal, akiknek a Jobbik gyanúsan balos párt, értelmesebben és nyitottabban lehet gondolatokat cserélni "
Mert azok kinyitva tartják magukat a tetánjaiknak. :)

Bambano 2012.04.17. 23:38:24

@1kutya: www.mgki.hu/_user/browser/File/PDF/kukbogar.pdf
ezek alapján miért is veted másodjára is a kukoricát ugyanoda?
jóhogy éhhalált vizionálsz, pedig csak technológiai hibáról van szó.

Utyi 2012.04.17. 23:39:11

Azt hiszem témába vágó kép:
abstrusegoose.com/215

v2peti 2012.04.17. 23:39:41

Ha nem lenne kőbe vésett tilalom, akkor a GM cuccokat a multik pofátlanul a képünkbe nyommák, holott azok hosszabb távú hatásairól még kevés információ áll rendelkezésre. És ami más cuccokkal ellentétben probléma, az az, hogyha pl. 6 lábú csirkéket tenyésztenek, az egy dolog, mert kiszabadulva könnyű őket begyűjteni, és amúgyis szaporodásra képtelen hibridek. De egy nővény magját a szél száz felé viszi, amit meg a szél nem visz el, azt meg a rovarok terjesztik. Úgyhogy a GM cuccok döntő többségét jó, ha szigorúan kordában tartják. Voltak már komoly bajok az USA-ban. A rovarölőszert tartalmazó növényt megszokták a rovarok, és csehették a továbbiakban a GM cuccukat a tudósok. Na meg ha egy kártevő ellen véd a GM-cucc, akkor még ott van 99 féle, ami ellen permetezni kell, tehát sok értelme nincs egyet kiválasztani ezek közül az esetek döntő többségében.

dr. mesterséges színezék 2012.04.17. 23:40:09

@agentT: Konkrétan a Biblia melyik részét írtátok át a PUSH ifiben, vagy legalább melyik részét kérdőjeleztétek meg?

takács bálint (törölt) 2012.04.17. 23:41:00

@is:
oké, de akkor az autó kellett. mert tele volt lószarral az utca. volt értelme felgyorsítani és tisztábbá tenni a közlekedést. de most mi értelme van a krumpliból (ami egy gumós növény) csinálni egy ismeretlen szapora gombát. úgy, hogy a krumpliba oltanak valami bogarat. és akkor nem tudod megkülönböztetni, hogy melyik az igazi. mert ez kicsit olyan, hogy a lószaros paripák helyett lószaros sárkányokkal közlekedjünk. mert az nagyobb. és gyorsabb. aztán lehet, hogy tüzet okád. szóval az inkább ugrás a sötétbe, mint az autó.

is 2012.04.17. 23:42:04

@agentT: már miért ne lehetne a számot pontosítani? hol van ez leírva, hogy a számról nem lehet vitát folytatni? a tényről nem lehet vitát folytatni, és az is csak azon hülye suttyók miatt van, akik a rendelkezésre álló milliárdnyi adat, túlélő, felvétel stb. után is még mindig fantáziálnak, hogy biztos nem volt.

adj egy linket légyszi a 4millió és 1,5milliós adatra. valami hivatalos államit, ha már hivatalosnak mondtad.

is 2012.04.17. 23:46:42

@takács bálint: a Föld lakossága nő, az élelmezési igényszintjük is (cukorból és húsból pl. egymilliárd kínai eszik egyre többet).

nem akarlak elkeseríteni, de tudtommal most is keresztezett kukoricát vetnek, ami nem is képes magát reprodukálni (lásd öszvér), hanem minden évben újrakeresztezik, és adják el a vetőmagot. Micsurinról is biztos hallottál. ezek voltak a korabeli GMO-k, és ma nagyüzemben használjuk. szó nincs arról, hogy most az előző évi megtermett kukorica 10%-át vetjük bele természetesen a földbe, hogy az jó lesz jövőre is. és Micsurin is ugrás volt a sötétbe, meg a fajtakeresztezés is.

de @béla a görög: -nél jobban úgysem tudom elmondani.

is 2012.04.17. 23:47:38

@takács bálint: a Föld lakossága nő, az élelmezési igényszintjük is (cukorból és húsból pl. egymilliárd kínai eszik egyre többet).

nem akarlak elkeseríteni, de tudtommal most is keresztezett kukoricát vetnek, ami nem is képes magát reprodukálni (lásd öszvér), hanem minden évben újrakeresztezik, és adják el a vetőmagot. Micsurinról is biztos hallottál. ezek voltak a korabeli GMO-k, és ma nagyüzemben használjuk. szó nincs arról, hogy most az előző évi megtermett kukorica 10%-át vetjük bele természetesen a földbe, hogy az jó lesz jövőre is. és Micsurin is ugrás volt a sötétbe, meg a fajtakeresztezés is.

de @béla a görög: -nél jobban úgysem tudom elmondani.

röhögő 2012.04.17. 23:49:41

@1kutya: Semmi különöset. Áremelkedést. A magyar búza termés mennyit szokott ingadozni? És miért esne ki 30-40 százalék kukorica? Mi köze ennek a génkezeléshez?

Bambano 2012.04.17. 23:50:11

@is: a föld lakossága nő, de meddig? miért gondolod, hogy a lakosság a végtelenségig fog nőni?

agentT 2012.04.17. 23:50:23

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Arról nem én tehetek, hogy a liberális mára szitokszó lett, vagyis rosszabbul járt, mint a szocialista meg a konzervatív, mert azok csak kiüresedtek meg antitézisükbe fordultak át.
hogy az alapkérdéshez is hozzászóljak (megjegyzem, laikusként) Azon gondolkodom, hogy egy olyan világban, ahol annak idején a csernobili sugárzás három nap alatt ideért, és megtette a maga aranyos kis hatását, feléltlenül szükséges-e a genteikailag módosított magot elvetni a genetikai módosulások létrejöttéhez? Mert ha a vilg országainak mondjuk a fele engedélyezi a GMO növények termesztését, a másik fele meg nem, akkor vajon megáll a határon a módosított növény örökyítőanyagát szállítzó pollen? hány év kell ahhoz, hogy a szél megoldja az engedélyezés/nem engedélyezés kérdését a maga módján? Öt? Tíz? Húsz? Mert nekem olyannak tűnik ez a dolog, mint ha mondjuk egy ország azt mondaná, hogy "mi nem engedünk több CO2-t a levegőbe, nálunk nem lesz klímakrízis"

takács bálint (törölt) 2012.04.17. 23:51:08

@is:
nem gyilkos galóca. de minden gmo gyakorlatilag egy ismeretlen gombafaj. van a növény, az állat, az ember. és van a gomba. ami a növénybe oltott állat. a természet is létrehozza. és az ember is. az ember része a természetnek. na most a gombák egy része rendkívül hasznos tud lenni. egyes fajtáknak csodás hatást tulajdonítanak. de itt ismeretlen fajtákat állítanak elő iparilag. beleoltanak a krumpliba egy férget. és akkor arra a colorado bogár nem száll rá. mert kicsit büdös lesz a pityóka. klassz. csak az már nem krumpli. hanem egy szapora gomba. amiből annyi terem, hogy csak na. ázsiába oké. csak kérdés, hogy európában minek.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.04.17. 23:51:41

@mcs: Jót írtál, egyetértek veled. A gmo nem azonos a nemesítéssel, és szerintem sem kéne engedélyezni a módosított fajtákat.

Orbán igazi szélkakas, lényegtelen, hogy mit mond, azt kell nézni, hogy mit tesz. Idegesít a köpönyegforgatása és az alamuszi természete.

agentT 2012.04.17. 23:53:04

@dr. mesterseges szinezek: Nem írtuk újra a bibliát, gondolom ezt vágod, ellenben főleg az ószövetség egyes dolgaival kapcsolatban többször is elhangzott, hogy az idők során azért változtak a dolgok, pl nem járunk feleséget rabolni a szonszéd orszába, nem végzük állatáldozatot stb.
alapvetően azt nem értem, hogy az olyanok mint te, miért teszik ki az egyenlőségjelent a hívő és a gondolkodni képtelen bigott barom közé.

Bambano 2012.04.17. 23:54:01

@agentT: "feléltlenül szükséges-e a genteikailag módosított magot elvetni a genetikai módosulások létrejöttéhez?": nem
"Vajon megáll a határon a módosított növény örökyítőanyagát szállítzó pollen": a határon nem, de védőtávolság után igen. tehát ha a határ túloldalán a védőtávolságon belül nincs gmo, akkor megáll a határon.
"Hány év kell ahhoz, hogy a szél megoldja az engedélyezés/nem engedélyezés kérdését a maga módján?": nem oldja meg.
A védőtávolság nagyságáról a 89/1997. (XI. 28.) FM rendelet 5. mellékletében olvashatsz.

-JzK- 2012.04.17. 23:54:09

Vallási kérdéseket illetően ajánlok mindenkinek egy kis olvasnivalót:

mek.niif.hu/05300/05394/05394.htm

reginamundi.hu/library.php?id2=library/bangha_bela_30_kotet (elsőre az első három kötetet javaslom)

mek.oszk.hu/07800/07883/html/

-JzK- 2012.04.17. 23:58:07

depositum.hu/tudosok.html A Katolikus Egyház és a tudomány

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.17. 23:58:54

@agentT: "Arról nem én tehetek, hogy a liberális mára szitokszó lett"
Ez igaz sajnos, dolgoztak érte jó páran mind a két oldalon.

"Azon gondolkodom, hogy egy..."
Ezért mondom az irányítást, úgy legalább megpróbálhatjuk minimalizálni a károkat.

agentT 2012.04.17. 23:59:21

@is:Én szeretnék egy olyan világban élni, ahol nem csak a holokauszt létéről lehet vitát folytatni, hanem minden bolondnak joga van teljes komolysággal hirdetni, hogy a föld lapos.
A számadattal kapcsolatban meg a fene emlékszik pontosan már hogy hol olvastam, de valami fénykép is volt, hogy először négymillió volt kiírva, aztán még a bejárati táblát is lecserélték másfél milliósra Auschwitzban.
azért nem szeretek ebbe az irányba elindulni, meert némélyek erre képesk úgy reagálni, mint a kuruc.info, higy ja, ha csak másfélmillió, az semmiség.
Nem mintha az én világomban a kuruc.info ne férne el. elfér, meg az Index is, meg a népszava, meg a Magyar Hírlap és nemzeti sportot is szoktam olvasni, meg a nude.hu -n nézegetni a pinákat. És le......., akinek ez nem tetszik.

dr. mesterséges színezék 2012.04.17. 23:59:42

@agentT: "az olyanok mint te, miért teszik ki az egyenlőségjelent a hívő és a gondolkodni képtelen bigott barom közé."

Itt valami kisebbségi komplexust látok felszínre törni (azért nem annyira erős, mint wmikinél). Ilyet én nem írtam. Ha utaltam valami hasonlóra, az a gondolkodás önkéntes feladása, és nem a gondolkodásra képtelenség.
A bigott stimmel. Ha nem stimmelne, a nyáj a krisztusi példából a templomba nem valók kiostorozását kultiválná, de ennek nyoma sincs, sőt.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 00:01:29

@agentT: :"Én szeretnék egy olyan világban élni, ahol nem csak a holokauszt..."
Még a végén kiderül, hogy libernyák vagy. :)

Bambano 2012.04.18. 00:03:13

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: ööö, a parlagfű is olyan, mint a gmo, hogy vagy teljesen termőképtelen vagy teljesen használhatatlan utódai születnek?

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 00:04:19

@agentT: "Én szeretnék egy olyan világban élni, ahol nem csak a holokauszt létéről lehet vitát folytatni, hanem minden bolondnak joga van teljes komolysággal hirdetni, hogy a föld lapos."

Jó hírem van: nem tudok olyan országról, ahol büntetnék.
A kiröhögés más kérdés... azzal komoly hatalmi gépezetet maguk mögött tudó degeneráltak se tudtak és tudnak mit kezdeni - ami, ha teremtett a világ, a teremtő külünös gondosságából következő eredmény.

xéniav 2012.04.18. 00:04:19

Orbán a polihisztor!!!!
A nagy kinyilatkoztató!!
OV megmondja a tutit!!
A nagy mindenhez értő pökhendi kis pöcs! a tömeg megy utána és imádja, ha szar jön ki a száján akkoris mantra ként ismételegetik a hívők utána. Neki muszály a vallást és a hitet favorizálni,mert az nem gondolkodás alapú, hanem hit alapu.
Ha az egyházon múlnamég aszpirin sem lenne csak ima, erre vágynakaz igaz hívők?, mert én nem!!!

Bambano 2012.04.18. 00:05:41

@dr. mesterseges szinezek: az baj, mert európa zömében büntetik a holokauszt létéről vitázókat.

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: nem tud a gmo terjeszkedni, ha szaporodni sem tud.

krumplipisti 2012.04.18. 00:07:33

@Kopi3.14:
"Alapvetően a biológiánál is megvan a helye egy istenképnek, nincs kizáró eleme a tudományágnak. Mi váltja ki a mutációt? Egyáltalán miért van mutáció?"

te pedig a tudomanyt nem erted. a mutaciot barmilyen kornyezeti valtozo kivalthatja, ugy mint sugarzas, mereganyagok, vagy egeszen egyszeruen az a teny hogy maga a dns sem tevedhetetlen masologep, es elofordulnak benne hibak. igen, spontan is akar.

learn.genetics.utah.edu/archive/sloozeworm/mutationbg.html

es ehhez a legelso google query-t kellett csak bekopiznom. ez pontosabb, jobban dokumentalt magyarazat, mint hogy te azt mondod csak mert isten ugy akarta. az ervelesed kb. olyan szinten van mint amikor a teljesen vak katolikus hivok elkezdik tagadni az evoluciot, csak azert mert a biologia alapismeretuk egy nyolcadikos kisiskolas szintjen van. ettol meg nincs igazuk.

a tobbi kerdesed is ugyanezt bizonyitja.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 00:07:44

@Bambano: Irányított természet. Minden "zs" kategóriás szutyok film így kezdődik, aztán meg mi lesz a vége. Én azért nem lennék benne olyan biztos, hogy nem szaporodik.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 00:08:24

@Bambano: Jajajaj... a mondat első felét nem készültem bekopizni. MC... MMC...
Ez elsmitteltem.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 00:09:14

@krumplipisti: És honnan tudod, hogy nem Isten hozta létre ezt a környezetet? Mi van ha az ő akarata, hogy az egész evolúció így működjön?

Bambano 2012.04.18. 00:11:11

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: pl. ha isten teremtette a világot, miért fáradt két féle fotoszintézis megteremtésével?

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.04.18. 00:11:15

@Androsz: "A tudomány ugyanis keresi a saját állításai cáfolatát."
Nem, a tudomány nem keres semmit és nem is állít semmit. Tudósok keresnek dolgokat, amiket más tudósok szeretnének megcáfolni. Ezért az aktuális tudomány mindig a gyakorlói és az általuk használt eszközök kvalitásától függ. (Meg az őket pénzelők érdekeitől.)

"Márpedig a tudomány azt mondja, hogy ha a gyerekedet nem oltatod be, te idióta, akkor ennyi és ennyi eséllyel hal meg paralízisben vagy TBC-ben, akkor ha a tudomány többi állításának eredményeit elégedetten vesszük birtokba, puszta hit alapján nem tagadhatjuk meg ennek az állításnak az igazát."

Persze nem erről van szó, hanem arról, hogy vannak olyanok, akik ugyanezen tudomány képzett művelői, de látnak bizonyos veszélyeket az oltások mindenkire kötelező alkalmazásában.

A H1N1 botrány nem volt túl régen, amikor a WHO is nyakig sáros volt egy olyan vakcina megfelelő tesztidő nélküli nyomatásában, amikor egy gyakorlatilag a hagyományosnál jóval ártalmatlanabb vírus ellen akartak a tudományra hivatkozva boldog-boldogtalant beoltatni, persze nem csekély anyagi haszon reményében. Amikor már az egész világon állt a bál, a magyar tisztifőorvos még mindig azt hörögte, hogy mennyire kell az az oltás.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 00:11:26

@krumplipisti: Ne vezesd félre! A háttérben a "Fiat mutatio!" erélyes kimondása áll.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 00:13:13

@Bal: @is:
nem vagyok különösebben meggyőzve róla, hogy pl. a krumpli olyan rohadt fontos dolog volt. mindenesetre a kontinensek közti növény-export már anno is okozott durva problémákat. ma is okoz.

ez mindazonáltal történelem, úgy tűnik a burgonya nem volt durva sokk. (de az akácerdő például sokkal több kárt okozott, mint hasznot - legalábbis nálunk)

csernobilból is sokat tanultunk, többek között megtudtuk pl. hogy az ökoszisztéma elég jól kiheverte a katasztrófát, sőt. az emberekre nem volt túl jó hatással, de minden nem jöhet össze.

a gmo növények rövid távú hatásairól nincsenek jó tapasztalataink, hosszú távúak meg egyáltalán. abból, hogy eleink mit rontottak el, vagy mit nem, én inkább azt vonnám le konklúziónak, hogy:
bizonyos technológiák esetén az óvatossággal nem veszítünk, de sokat nyerhetünk, viszont a kockáztatással sokat bukhatunk, és lehet, hogy nem nyerünk semmit.

próbáljunk már meg a múlt hibáiból tanulni, nem pedig megismételni őket.

megpróbálom az örök költői kérdést:
1. ha a gmo technológia tiltása jelenleg hasznot hoz, akkor miért kellene ezen változtatni?
2. ha hosszú távon látjuk, hogy jó, még mindig bevezethetjük 20 év múlva, amikor pontosan tudjuk, hogy mire kell közben figyelni. mi az, ami miatt azonnal kell lépni?

---

valamint természetesen örök probléma: nem az elv a rossz, hanem az alkalmazás vet fel problémákat: de ismerve a honi szabályozás napi gyakorlatát nem látom életképesnek az egyenkénti engedélyezés gyakorlatát.

---

egyelőre a tiltás több eredménnyel jár, mint az engedélyezés. nézzük meg miként szopatja magát a világ, aztán tanuljunk az ő kárukból és néhány dekád múlva térjünk vissza a kérdésre.

nincs élelmiszer problémánk, nincs okunk sietni, és különösen nincs okunk kapkodni.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 00:13:50

@Bambano: Nem vagyok isten, így nem tudom a választ.
Mi van ha humoros, és viccnek szánta?
Az ember élete véges, és mégis egy csomó teljesen felesleges hülyeségre képes elbaszni az idejét.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 00:14:26

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Sőt isten hozta létre az isteni mutációelméletben kételkedőket, hogy azok próbára tegyék az isteni mutációelméletben hívőket, amelyek között az állhatatosak felvázolják az isteni mutációelméletben kételkedőket teremtő istent.

Occam meg felvágja az ereit a borotvájával.

Bambano 2012.04.18. 00:14:29

@Egyedi nicket kell megadnod: ha be tudnád bizonyítani, hogy a h1n1 botrány idején minden vélemény és nyilatkozat tudományosan megalapozott volt, akkor lehetne a tudományban kételkedni a h1n1 botránnyal kapcsolatban. De mocorog bennem a gyanú, hogy ez a bizonyítás nem fog sikerülni :)

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.04.18. 00:14:59

"Felületesen belegondolva elég annyi, hogy Isten keze irányítja az evolúciót. De, ha azt nézzük, hogy ez egy ugrásoktól mentes lassú átalakulás jelent, akkor gondban leszünk, amikor embert el akarjuk választani az állatvilág többi tagjától. Volt-e lelke egy homo erectusnak? Ha igen, akkor elmondható-e ez egy homo habilisről is? Üdvözülhet-e? És így tovább."

Az, hogy nem tudod, hogy volt e lelke vagy milyen lelke volt a homo erectusnak, még nem cáfolja, hogy Isten keze irányítja az evolúciót, mindössze annyit bizonyít, hogy vannak olyan dolgok, amiről fogalmad sincs.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 00:16:39

@mcs: "nem vagyok különösebben meggyőzve róla, hogy pl. a krumpli olyan rohadt fontos dolog volt."

Egy tetszőleges ír fórumon utánajárhatsz.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 00:17:20

@mcs: "nincs élelmiszer problémánk, nincs okunk sietni, és különösen nincs okunk kapkodni. " Ezzel egyetértek, szívjanak azok akinek szüksége van rá.

krumplipisti 2012.04.18. 00:18:52

onnan hogy 2012-ben mar egesz konkret elkepzelesunk van arrol hogy jonnek letre a naprendszerek/bolygok. hosszu tortenet, de alapvetoen befolyasolja az evolucio menetet. (fizikai, kemiai kornyezet)

ezen kivul a fosszilis rekordokbol tudjuk hogy milyen utat jart be az elet a mi bolygonkon. ebben a tortenetben (meg ugy altalaban az univerzumeban) tul sok a veletlen ahhoz hogy egy intelligens tervezot feltetelezhessunk mogotte.

de a lenyeg: en nem tudom, ebbol kifolyolag te sem tudod. mast allitani pedig kar.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 00:19:36

@Egyedi nicket kell megadnod: "Az, hogy nem tudod, hogy volt e lelke vagy milyen lelke volt a homo erectusnak, még nem cáfolja, hogy Isten keze irányítja az evolúciót, mindössze annyit bizonyít, hogy vannak olyan dolgok, amiről fogalmad sincs. "

Nem kell ennyire bonyolítani a dolgot. A elég sokan felteszik a kérdéseket, összeül egy zsinat, oszt megadják a válasz. Mi az nekik?

Törzsanyag 2012.04.18. 00:21:54

Amiről a cikk szólna, és amit a miniszter is elnézett, és így jókora lyukra futott vele, az a mitológiai isten.
De ez ma nem jellemző, a középkori egyház hatalmi tévútja volt valamikor, sőt teljesen szembe is ment a jezusi tanítással, amelyik az erkölcs istenét teszi a hit tárgyává, kora elvilágiasodott egyházi dogmáival szemben. A mai teológia sokkal nagyobb mértékben hasonlít a jézusi tanításra; a mítoszok szerepe a lelki szimbolika, semmi esetre sem az, hogy valaki szó szerint vegye. Természetesen így az a naiv kép végképp értelmetlen, hogy az isten keze irányítja az evolúciót vagy bármilyen beavatkozást végezne a világban. Az isten bennünk lakozik, a cselekedeteinket irányíthatja. Nem a külső világot piszkálja a mutatóujjával. Ne keverjük össze az istent a Mikulással. Amikor a tisztesség, a szeretet vezérli a cselekedeteinket, azt hívják istentől származónak - kétezer éve.

Valamelyik hozzászóló írta itt előttem, hogy a tudomány és a vallás legnagyobb ellenségei azok akik nem megfelelően használják őket. Amióta ember létezik, a legtöbbek szenvedését és erőszakos halálát a vallással való visszaélés okozta a háborúk és a zsarnokság révén. Ma pedig a tudomány eszközeinek használatával készülnek a politikusok kiirani a Föld élővilágát. És ráadásul már megint összekeveredett a két szféra, amik valójában nem is akarnak egymás térfelére menni. Manapság éppen a tisztességes tudósok azok, akikbe egyedül helyezhetjük a bizalmunkat.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 00:21:57

@Bambano: Vagy neked nincs humorérzéked. :)
@dr. mesterseges szinezek: Vagdossa, aztán meg vasalhatja a haját. Nem azt mondta, hogy 100%, csak általában.
Isten szabad akaratot adott, így simán előfordulhat amit mondtál.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.04.18. 00:24:19

@Bambano: Én nem kétkedek a tudományban, mert a tudomány nem olyan, amiben hinni vagy kételkedni kell. A tudomány a jelenségeket vizsgálja és ugyanazokat a jelenségeket állandóan új megvilágításban látja. Ugyanazon tudományág művelőinek a véleménye szöges ellentétben lehet egymással. A tudomány a hittel ellentétben nem statikus dolog.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 00:25:15

@krumplipisti: "fosszilis rekordokbol tudjuk hogy milyen utat jart be az elet a mi bolygonkon. ebben a tortenetben (meg ugy altalaban az univerzumeban) tul sok a veletlen ahhoz hogy egy intelligens tervezot feltetelezhessunk mogotte."

Ezen a ponton csakugyan nem állíthatjuk a vallás monolitikus jellegét, hiszen elég hamar eljutott az "isten ásta be a csontokat, hogy minket próbára tegyen" kínjától az "OK, van evolúció, az abban is a zúr a főnök" kétes értékű diadaláig.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 00:26:28

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Végülis... energiája van, ideje van, miért ne szopatna?

krumplipisti 2012.04.18. 00:26:32

@dr. mesterseges szinezek: es amig penzt+hatalmat hoz a konyhara a tortenet addig ez igy is marad. amen.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 00:27:31

@Bal: egyébként nem a mogyoró, meg az autó a durva, speciel a cukor több halálos áldozatot szed, mint az illegális drogok együtt.

mégsem kell betiltani. se a cukrot, se a mogyorót. de még a légyölő galócát se. a problémát az emberi hülyeség okozza, azt meg nem annyira lehet befolyásolni, viszont távol tudom tőle tartani magam - szigorúan élelmezési szempontból.

a duplacsavar itt jön be a képbe: a gmo elterjedése olyan kérdéseket vet fel, ami egy (tucat) kockázati faktort pakol be a most is igen szar helyzetben lévő élelmiszeripari problémák közé, ami nemzetgazdasági szinten nehezen kezelhető.

mert a cukrot még csakcsak feltünteti a hülye gyártó, de lehet, hogy a gmo szennyezésről ő maga sem tud. itt viszont már erősen csorbul az én jogom arra, hogy megválasszam, hogy mit veszek/eszek.

te lehet, hogy leszarod. jogodban áll. én viszont hadd válasszam már meg, hogy mit veszek.

a kérdés innentől nem a tudatlanság, vagy az irracionális para, hanem a tiszta lapokkal játszás, vagy a sötétben tapogatózás.

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.04.18. 00:28:34

@dr. mesterseges szinezek: Van olyan kérdés, amit elég sokan feltettek már és a válasz mégis csak annyi: ez hittitok.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 00:31:20

@dr. mesterseges szinezek: ha ír lennék, mást gondolnék. de magyarként egészen más jellegű problémákkal szembesültem. és az őseim is.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 00:31:54

@Egyedi nicket kell megadnod: Ez a valami, a nem tudhatót is tudó és kinyilatkoztató zsinatok, és a nem tudhatót tudó, de juszt sem mondók!

Ilyesmin a zöm ugyan az óvoda felső csoportjában túlesik a "tudom, de nem mondom meg" ultima ratio felfedezésekor, de nem korhatáros a dolog.

Alf (törölt) 2012.04.18. 00:32:46

Bocs, de a GMO -ellenes "hisztéria" kurvára nem indokolatlan.

pucros 2012.04.18. 00:36:07

A genetikai módosítással nem az a baj, hogy szándékos módosítás és nem spontán módosulat.
Hanem a módosítás konkrét mibenléte, amennyiben abból áll, hogy a növény beépítve önmagában hordozza az ő növényvédőszerét.

Alf (törölt) 2012.04.18. 00:36:10

A GMO növények előállítójajelenleg 2 azaz kettő cég, a monsanto és a pioneer.

Mivel minden évben magot kell vásárolni a GMO növényekhez, és a hozzájuk kifejlesztett szerek minden mást megölnek, valamint a tájfajták teljesen eltűnnek, az egész ország mezőgazdasága 2 vagy 1 cég döntéshozóitól fog függni.

Ez pedig súlyos nemzetbiztonsági kockázat.

Még annál is súlyosabb.

Alf (törölt) 2012.04.18. 00:37:55

A GMO növényekkel nem biológiai jelentőségű a probléma, az szinte "mellékes" a stratégiai és biztonsági problémákhoz mérten.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 00:39:24

@mcs: Azért ha az XVIII. századvégi őseid nem nyitottak volna a krumpli felé, nem biztos, hogy volna esélyed a korábbi őseidet gondjait vizsgálni.

Persze az "a krumpli nem étel, a tót nem ember" formájú csasztuskák alapján kijelenthető, hogy bizonyos körökben a burgonya nem volt túl népszerű... aztán kisvártatva örültek azok a körök is, ha tolhattak belőle egy picit a mosdatlan pofájukba.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 00:44:26

@Alf: Amíg el nem kezdenek úgy dönteni, hogy ők akkor mostantól mutálódnak. Vagy épp félrebaszott módosítást kapunk. Akkor lesz itt nemzetbiztonsági kockázat, ha elkezdenek a feketepiacról AK-kat venni, aztán ledarál minket a vacsora.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.04.18. 01:03:11

A tudományban pont az tetszik, hogy a tudós folyton kérdez, felülbírálja a kutatásaival a régebbi elméleteket vagy megerősíti azokat.
A vallásokkal az a bajom, hogy önámításon alapulnak. Sajnos még nem sikerült kubai badargombát ennem, aminek segítségével istenélményben lehetne részem. Spontán még nem állt rá az agyam az istenhitre. Ezért várakozó állásponton vagyok Isten léte vagy nem léte kapcsán. Hinni valamiben, ami könnyen lehet, hogy nincs. Ez hazugság lenne. Majd a badargombával lesz olyan istenélményem, hogy mehetek a zárt osztályra vagy alapíthatok egy új vallást. :-D

Kopi3.14 2012.04.18. 01:03:18

@krumplipisti: jólvan, fuss neki még egyszer. Légy okos, pláne a semmi valóságot nem birtokló prekoncepcióid alapján az én tudásommal, világértésemmel kapcsolatosan. Csak azért gondolkodj is, mit írtam, ne csak böfögj.
Jó tudósként alapvetőnek kéne legyen az az ismeret, hogy a folyamatok megismerésének első lépése egy kérdés: Miért? Itt is jön a mutációnál. Miért tökéletlen a gének másolódása, ha a DNS-ben az elemek csak megfelelő párokként tudnak elvileg kapcsolódni a kettős spirálban. Miért befolyásolja a környezet a másolási folyamatot? Miért működőképes többféle szekvencia is ugyanarra a funkcióra? Miért alakult ki redundancia a rendszerben?
Normális tudós nem tagadja istent, ahogy a létezését sem hangoztatja habzó szájjal, mert egyik oldalára a folyamatnak sem tud igazolást hozni. S az, hogy istent, vagy bármi egyéb létének jogossagát megkérdezzük már kissé korábban felvetődik, nem biológiai oldaláról a világnak, s a teljes rendszernek: mi alakította pont olyanra a kezdetekkor a világegyetemet, amilyenből aztán ki tudott alakulni a mostani komplex, életet adó rendszer, ha a kiinduláskor nem volt semmiféle információja az anyagnak- ami a kiinduláskor csak energia volt- a rendszer törvényeiről?
Bár áh, minek is foglalkozni veled, te vagy minden tudás birtokosa, tévedhetetlen igehirdetője.

Kopi3.14 2012.04.18. 01:08:44

@Gamma Leonis: a hívők között is vannak, akik folyamatosan kérdeznek. Egy jelentős részüket tudósnak hívjuk. S biztosan tudni valószínűleg sosem fogja senki a kérdést megválaszolni, lévén ha van isten, akinek aktív beavatkozására jött létre a világegyetem, amelyben mi élünk, akkor evidensen nem ennek a világegyetemnek része- mégis lehet hatással a benne zajló folyamatokra ha át tud haladni annak téridő szövetén, vagy meg tudja formálni azt, torzítani esetleg, kilyukasztani, stb. Amennyiben olyasmi folyamat ez, mint egy szappanhártyán átnyúlni, akkor csak észlelünk egy eseményt, amelynek a kiváltó oka az univerzumon kívülről jön, de azt nincs esélyünk megtapasztalni, megismerni, hisz magáról információ nem tud átlépni hozzánk.

is 2012.04.18. 01:08:59

@agentT: sajnos Európában elkéstél, mert a Felvilágosodás után vagyunk. amiben nem is a tudományos vonulat itt az érdekes, hanem a humanista: mely szerint az emberi élet az olyan, hogy még az isten nevében sem vehető el, nemhogy valami földi hatalom/nézet/ideológia nevében. tehát a Föld lapos, és hogy nem írtottak ki milliónyi embert "alanyi jogon", az két minőségileg különböző állítás, az életet kiemelten védjük.

a Föld sok pontján nem volt Felvilágosodás (pl. sok kommentelő fejében sem, de ez mellékszál), Indiában pl. biztos nem csuknának be, ha tagadnád a holokausztot. Dél-Amerikában még talán karriert is be tudsz futni a sok "emigráns"-leszármazott mellett.

Törzsanyag 2012.04.18. 01:11:18

@Kopi3.14: "a DNS-ben az elemek csak megfelelő párokként tudnak elvileg kapcsolódni"

Ez tévedés. Sőt, éppen komplex másoló és hibajavítórendszerekre van szükség ahhoz, hogy a másolásnál csak viszonylag ritkán kapcsolódjon be másik bázis.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 01:13:36

@Kopi3.14: Én inkább azt a kérdést tenném fel, hogy honnan, miből jött létre az anyag. Az ősrobbanás is csak annyira ad magyarázatot, hogy volt valami nagy sűrű dolog aminek megbomlott az egyensúlya.

@Gamma Leonis: Én sajnos nem látom a különbséget a mai tudomány és a vallás között. Megkérdőjelezheted az alapvető törvényeket, csak "elégetnek" a tudomány máglyáján.

tundrazuzmo (törölt) 2012.04.18. 01:13:49

A homokos ne egyen génmódosított növényt, mert már így is eléggé MÁS.

A tudomány harcos védője pedig most majd megmondja, hogy a génmódosított homokosok vajon a teremtés, vagy az evolúció következményei? Szerintem egyik sem.

is 2012.04.18. 01:15:30

@mcs: ha nem vezetjük be, akkor hogyan lesz hosszútávú tapasztalatunk? te ezen a szinten vagy logikailag, hogy fel bírtad tenni a második kérdést az első, betiltást támogató után?

mondom, szerinted az autót is be kellene tiltani, legalábbis az érvelésed erre pontosan illik továbbra is.

@Bambano: miért, gondolom? írtam volna, hogy a végtelenségig nő? én szoktam írni a sok exponenciálisnak, hogy a Föld 90%-án már csak 2 gyerek születik/anya, és 2050-re a maradék 10% se fogja tartani, és megáll a növekedés. viszont a Föld kétharmada jelenleg alultáplált. tehát miközben a lakosság csak max 50%-kal nő, addig a kajaigény vagy a háromszorosa lesz a mainak.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 01:16:39

@is: A szólás szabadság melyik része enged meg, hogy valakit üldözzünk a nézetei miatt?

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 01:21:52

@is: Esetleg lehetne egy kis ideig (pár évtizedig) izolált környezetben megfigyelni.
"addig a kajaigény vagy a háromszorosa lesz a mainak. "
Talán a katasztrófa után megtanuljuk, hogy ne szaporodjunk olyan nagyon a lehetőségeink fölé, ezzel a GMO-val csak ezt a tanulságot késleltetjük, meg tovább növeljük az áldozatok számát.

Reggie 2012.04.18. 01:26:15

@Kopi3.14: Szerencsere a tudosok elegge kis resze vallasos. Nem veletlenul...

Kopi3.14 2012.04.18. 01:27:41

Egy kérdés: miért hiszi mindenki azt, hogy ha van isten, akkor az csakis egyik pillanatról a másikra tudja a cselekedeteit megtenni? A világ működését leíró törvényeket nem alkothatta ő, s utána engedte szabadjára a folyamatot? Miért gondolja mindenki azt, hogy csakis a sokezer éves, akkor tudatlanságszinttel bíró emberekhez mért istenkép lehet valós, igazi, egyetlen, amit cáfolni kell?S miért kell azt hinni, hogy isten, s a tudomány kizárja egymást? Pláne miért kell azt gondolni, meg erősködni az igazolása, cáfolása mellett, hogy csakis egyetlen isten van?

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 01:33:05

@Reggie: "Szerencsere a tudosok elegge kis resze vallasos."

Igen is, meg nem is.

Klerikálisok tényleg nem hemzsegnek közöttük, viszont azok között, akik megértettek valamit az elmúlt század fizikájából, echte materialista is csak mutatóba akad.

Kopi3.14 2012.04.18. 01:33:32

@Törzsanyag: akkor korrigálom-viszont felvetődik a kérdés- azok a hülye molekulák-mert eszük bizony nincs- hogy jutottak arra, kell egy hibajavító, meg egy redundanciát biztosító elem a folyamatba? Egyáltalán a fizikai energiaminimumra törekvés elve hogy fér össze azzal, hogy a szénhidrogének olyan mértékű komplex rendszereket építenek fel, mint az ember, ami garantáltan nem az energiaminimum felé vezető egyenes út eleme.

@Reggie: tudományterülete válogatja a véletlenült avagy semet. Egyébként bizonyos kérdésekre a tudomány sem tud pontosabb választ adni, mint a hit.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 01:37:23

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: "Én inkább azt a kérdést tenném fel, hogy honnan, miből jött létre az anyag."

Ez az a pont, ami előtt minden hit, az is amit másnak állítunk be. Az a pont, amely előtt a tudományos világszemlélet nem tud fügét mutatni a vallásosnak - csak ez után a pont után.
Madách nagyon tudott.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 01:39:38

@Kopi3.14: "Egyáltalán a fizikai energiaminimumra törekvés elve hogy fér össze azzal, hogy a szénhidrogének olyan mértékű komplex rendszereket építenek fel, mint az ember,"

Ha minden jól megy, holnap reggel ott látod a választ az égen.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.04.18. 01:41:10

Szerintem az istenbe vetett hit a korlátaink miatt alakult ki, hiszen az emberi agy is csak egy eszköz, jól-rosszul értelmezi a világ jelenségeit, és amit nem képes felfogni, a képességei határán túl lévő dolgokra ráfogja, hogy azok ott istennel kapcsolatosak.
Ha továbbfejlődik az emberi agy, könnyen lehet, hogy az utódaink valódi "istenek" lesznek, vagyis mindentudók. ;-)

krumplipisti 2012.04.18. 01:42:00

@Kopi3.14: a legtobb "normalis" tudos ateista. es szerencsere egyre tobben is hangoztatjak.

"Jó tudósként alapvetőnek kéne legyen az az ismeret, hogy a folyamatok megismerésének első lépése egy kérdés: Miért?"

ezzel nagyon egyetertek, a jo tudos ezt is teszi. valamint azt is teszik, hogy ha egy miert kerdesre nem tudjak a valaszt, akkor keresik tovabb, es nem helyettesitik be istennel. aminek egyebkent semmilyen alapja nincs. egyszeruen elfogadjak hogy nem tudjak. te miert nem tudod? es ha nem tudod akkor mi van? miert annyira bizonytalan a sajat identitasaban az ember hogy meg ketezer ev technikai fejlodes utan is szuksege van tundermesekre?

"mi alakította pont olyanra a kezdetekkor a világegyetemet, amilyenből aztán ki tudott alakulni a mostani komplex, életet adó rendszer"

nem tudjuk MEG, de nem veletlenul epitettek 10 milliard dollarbol svajban azt a jatekszert ugye. es gyanitom hogy a nem is olyan tavoli jovoben meglesz erre a valasz, akkor meg egy lepest mesz vissza istennel? meddig lehet meg hatralni?

" ha a kiinduláskor nem volt semmiféle információja az anyagnak- ami a kiinduláskor csak energia volt- a rendszer törvényeiről?"

nyilvan volt, a higgs-bozont se veletlenul keresik, es az anyag se veletlenul lett olyan amilyen. a rendszer torvenyei a kezdetektol adottak, az eltelt idoben csak es kizarolag a homerseklet valtozott.
az univerzum pedig jelenleg is csak energia es ur...

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 01:45:11

@Gamma Leonis: "Ha továbbfejlődik az emberi agy, könnyen lehet, hogy az utódaink valódi "istenek" lesznek, vagyis mindentudók. ;-)"

Létezik az a logikai szingularitás, hogy az isten tud-e akkora követ teremteni, amekkorát nem tud felemelni.
Ennek a fenti jó alverziója lehet: minek lehet nevezni az emert miután mindent megtudott arról a világról, amelyről bebizonyította, hogy teljességében megismerhetetlen.

krumplipisti 2012.04.18. 01:46:28

@dr. mesterseges szinezek: "Ha minden jól megy, holnap reggel ott látod a választ az égen. "

:DDDD vigyazz mert istennek hatalmaban all eltakarni, majd kenkoves esovel buntetni teged ezert a hitetlensegert!

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 01:47:30

@krumplipisti: "meddig lehet meg hatralni?"

A 0. időpillanatig bátran... a már nem a természettudósra tartozik.
Ez a hátrálás egyébként már megtörtént.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 01:50:08

@krumplipisti: Ha a leghűbb követőit is válogatott szadizmussal szopatja - és ezt még dokumentáltatja is -, akkor én úgyse számíthatok sok jóra.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 01:50:17

@dr. mesterseges szinezek: Ezért nem szeretem mikor egyes tudósok kijelentik, hogy nincs isten.
"Madách nagyon tudott."
Nem ő találta fel a deizmust.

@Gamma Leonis: Vagy meglátják azt amit mások képtelenek észrevenni. Ezen a téren sok mindenről lehet vitatkozni, azonban valamilyen szinten igazat adok neked.

Bloodscalp 2012.04.18. 01:53:56

heh:) évekig nyomatták a sódert hogy a baloldal megszűnt az országban...ezeket meg mintha valami láthatlan kéz mozgatná, de aki megtudja mondani milyen ideológia mentén cselekszik szeretett kormányunk és Vezetőnk, az kap egy sportszeletet.

Kopi3.14 2012.04.18. 01:59:16

@krumplipisti: amennyire tudom a nulladik pillanatban még csak energia volt a jelen ismeretek szerint. Valami hatott rá. Senki nem tudja jelenleg. A Higgs bozonnal sem fogják a törvényeket, meg a teljes folyamatot leírni a nulladik pillanattó, mert annak is lesz valami érvényességi korlátja. Ahogy azt sem tudják megmondani, vajon a képzetes időbeli aszimmetria honnan jött. Ha valamire nem tudjuk a választ nem kell egyből rávágni istent, de mi alapon mondjuk azt, hogy nem isten. Mire alapozhatja bárki azt, hogy isten nem létezik? Pláne egy tudós, akinek reprodukálható eredményeket kell felmutatnia, hogy tudományosan elfogadható legyen amit állít? De fordítva is, mi alapján mondhatja egy tudós, hogy van isten? Azt sem tudja semmivel sem alátámasztani. Amíg a tudomány nem tudja igazolni istenlétezését, nemlétét, addig mind a hívők, mint az ateisták ugyanolyanok.

Törzsanyag 2012.04.18. 01:59:26

@Kopi3.14:
a szénhidrogén az más.

A rendszer az, ami "törekszik" energiaminimumra, a rendszer alkotórészeire ez nem teljesül. Ha egy mérleg egyik serpenyőjébe nagyobb súly kerül, a másik felemelkedik, holott azt is vonzza a Föld. A nagy súly a külső energiaforrás, a napsugárzás. A molekuláknak csak egy elenyésző hányadának nőtt a komplexitása, és ezek között voltak autokatalitikus tulajdonságúak, olyanok, amik a saját másolódásukat segítették.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 02:00:07

@krumplipisti: "a legtobb "normalis" tudos ateista. es szerencsere egyre tobben is hangoztatjak."
Miért olyan kurva fontos, hogy ateista legyen? Einstein meg Newton is eléggé vallásos figura volt.
"tundermesekre"
Nincs rá bizonyítékod, semmivel nem tudod alátámasztani.
"svajban azt a jatekszert..."
Az a játékszer a keletkezéskor létrejövő állapotokat vizsgálja. Abból semmit sem tudunk meg mi volt előtte.
"nyilvan volt, a higgs-bozont se veletlenul keresik..."
Nagyszerű, meglesz végre (ha) miként jött létre az anyag az ősrobbanás után. Sajnos azt viszont nem adja meg mi volt az ősrobbanás előtt. Sőt mivel a tudósok is elismerik, hogy ez a mondat logikai bukfence, mert az idő is akkor jött létre, innentől kezdve csak a hit marad. A jelen állás szerint.

krumplipisti 2012.04.18. 02:03:54

@dr. mesterseges szinezek: "minek lehet nevezni az emert miután mindent megtudott arról a világról, amelyről bebizonyította, hogy teljességében megismerhetetlen. "

gyanitom akkor mar nem az lesz a legfobb problemank hogy Schmitt ur masolta-e a doktorijat vagy sem. bar igazabol nekem tokmindegy, mert ha az emberiseg mostani helyzetet nezem ugyse tudjuk meg milyen is az. hamarabb gyaluljuk elettelenre ezt a sargolyot magunkkal egyutt.

es azert valljuk be ebben a vallasoknak oroszlan resze lesz/van.

Törzsanyag 2012.04.18. 02:05:32

@Kopi3.14: "de mi alapon mondjuk azt, hogy nem isten"

A hegyibeszédben erre megtalálhatod a választ.

Csiken Disztroly · http://youtu.be/ipFHAAR8H-A 2012.04.18. 02:09:39

Javaslom a címet kijavítani, "A tudomány sötétben bujkáló ellenségei"-re - így jobban is hangzik, meg jobban is lehet belőle érteni , hogy miről van szó a posztban.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 02:10:37

@krumplipisti: "hamarabb gyaluljuk elettelenre ezt a sargolyot magunkkal egyutt."
Egyesek túl sokra tartják az emberi fajt. :)

krumplipisti 2012.04.18. 02:22:48

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: "Miért olyan kurva fontos, hogy ateista legyen? Einstein meg Newton is eléggé vallásos figura volt."

pont azert mert isten letezesere sincs semmilyen bizonyitek. az ateizmus nem vallas, hanem a mindennemu termeszetfolotti elutasitasa. tehat PONT a vallas ellentete. egy tudos, aki a termeszet torvenyeit vizsgalja, ne higyjen mar olyan dolgokban hogy feltamadas, szeplotlen fogantatas, Jonas a hal gyomraban harom napig, vizen jaras, stb. Einstein es Newton koruk meghatarozo figurai voltak, es meg ma is azok. azonban nem voltak tevedhetetlenek, es tudasuk is veges volt. igen, meg Einsteinnek is, o konkretan hulyet kapott a kvantummechanikatol. minel tobb a homalyos folt, az ember annal hajlamosabb termeszetfolottivel betolteni ezeket a lyukakat. ezek a lyukak most egyre kisebbek, igy egy "mai" Einsteinnek mar nincs szuksege vallasra. (Hawking) hozzareszem teljesen jogosan.

"tundermesekre"

lasd az osszes bibliai csodat. bizonyitekom van ra hogy lehetetlenek.

lehet soha nem tudjuk meg mi volt az osrobbanas elott. engem konkretan nem is nagyon erdekel, amig meg tudjuk magyarazni annak az univerzumnak MINDEN aspektusat amiben elunk, en keszseggel elfogadom hogy fingunk nincs mi volt a 0. pillanat elott. az en eletemre nem fog hatni hogy erre akarmikor is valaszt talalunk-e. mondjuk az se ha egyszer sikerul terhajtomuvet epitenunk, de en megis inkabb ebbe az iranyba mennek el, mint hogy bibliaval a kezunkben verjunk buzikat, epuleteknek vezessunk repulot, vagy szo nelkul turjuk hogy egy intezmeny gyerekeket dug nagyuzemben vilagszerte titokban.

krumplipisti 2012.04.18. 02:25:25

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: ha a technikai feltetelekre gondolsz, akkor tevedsz. mar most van annyi nuklearis robbanofej a planetan amivel sterilizalni lehetne egy jo idore a helyet. azon kivul szerintem semmibe nem kerulne fokozni meg egy kicsit a szendioxid kibocsajtasunkat, csak szepen kell kerni.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 02:37:05

@krumplipisti: "aki a termeszet torvenyeit vizsgalja, ne higyjen mar olyan dolgokban hogy feltamadas" Én még mindig nem értem miért baj az ha hisz benne, a fenti két példámból kiindulva is látszik, hogy nem feltétlenül jelent hátrányt ha valaki hívő, úgy is bőven hozzá tud járni a tudomány fejlődéséhez. Végső soron meg az a cél. Az, hogy ő utána mi előtt térdepel nem lényeges ebből a szempontból.

"lasd az osszes bibliai csodat. bizonyitekom van ra hogy lehetetlenek."
A biblia nem határozza meg az összes vallást, másfelől elég sokan próbálták már bebizonyítani, de egyiknek sem sikerült.

"engem konkretan nem is nagyon erdekel"
Rendben, nem ez volt az alapvető felvetés. Ha nem tudod mi volt előtte, azt se tudod bizonyítani, hogy Isten nem létezik.

"hogy bibliaval a kezunkben verjunk buzikat..."
A három ábrahámi vallás egyházával azonosítani minden vallásos embert, és minden vallást elég téves irány.

"ha a technikai feltetelekre gondolsz..."
Ez is valami CIA-és álmodozás lehet, mint a bolygó ripityára robbantása. Túlélt már a bolygó és rajta az élet jóval súlyosabb dolgokat is nálunk.

Dirty Harry 2012.04.18. 02:42:19

@Alf: criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2012/03/30/Honnan_jon_a_kukorica/

Eszerint már évtizedek óta a Pioneer és a Monsanto uralja felénk a hibrid kukorica vetőmagpiacát, másfajta kukoricát meg a kutya se vet.
Akkor máris kezdhetünk nemzetbiztonságilag félni, nem?

Reggie 2012.04.18. 02:50:57

@dr. mesterseges szinezek: Azert nem mondanam, hogy csak mutatoba, ilyen szempontbol inkabb az 50%-hoz van kozel mint a 0-hoz.

@Kopi3.14: Van meg hova fejlodni ez nem ketseges.

krumplipisti 2012.04.18. 02:59:03

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: valoban nem hatrany hogy hisznek benne, de teny hogy az altalam emlitett okoknal fogva (is) korlatoltsagot okoz. ok nem is jottek ra minden titokra... jo, Einstein mondjuk konkretan azert mert nem maradt eleg ideje, de Newton meg is allt egy ponton, es az ismeretlent lelkiismeretfurdalas nelkul be tudta helyettesiteni a vallassal. a tudomany lenyege ugye hogy folyamatosan kerdeseket tegyen fel, mig a hit ennek szoges ellentete. ha vak hittel elfogadod valaminek az igazsagat, ra sem kerdezve annak letjogosultsagara, akkor nyilvan eselytelen hogy egy masmilyen valaszt kapj, vagy tovabb lepj egy lepcsot feljebb.

ha gondolod akkor prezentalj nekem vizen jarast, barmikor megneznem hogy csinalod.

"Ha nem tudod mi volt előtte, azt se tudod bizonyítani, hogy Isten nem létezik."

de azt se hogy igen, viszont mivel itt a 0. pontig hatraltunk mar, es a folott mar egeszen jol meg tudjuk magyarazni a vilag mukodeset, akkor adja ugye magat a kerdes hogy miert is van szuksegunk erre? (istenre)

"A három ábrahámi vallás egyházával azonosítani minden vallásos embert, és minden vallást elég téves irány."

jogos, szanom-banom. gondoltam kezzelfoghato peldakkal jovok, de valoban altalanositason kaptal. gyanitom amugy hogy ha barmelyik monoteista vallast nezzuk, ugyanugy utalja a buzikat mind, ugyhogy talan nem lottem annyira melle. plusz mivel ezek a vallasok szerintem a legveszelyesebbek, a tobbivel nem kivannek foglalkozni amugy se.

"Túlélt már a bolygó és rajta az élet jóval súlyosabb dolgokat is nálunk. "

ez valoban igy van, itt is kicsit tuloztam nyilvan. a bolygo itt fog maradni meg egy par milliard evig, de az ember mar nem biztos. az meg azert szomoru. az a 20-22 ezer robbanofej viszont ami jelenleg is eles, tudna olyan pusztitast vegezni hogy egy ideig ne lassuk a napot. nyilvan nem azonnali armegeddon, death star a star warsbol meg ilyenek, de elbagatelizalni is kar lenne.

egyebkent a robbanofejes dolgot is csak a vallas tukreben hoztam fel, mert szerintem ha valaki hasznalni fogja egyszer oket, az gyanitom nem racionalis indittatasbol fogja megnyomni a piros gombot, sokkal sanszosabb hogy kozben a masik keze egy "szent" konyvon lesz.

Mister Gumpy 2012.04.18. 03:01:23

Alapvetően egyetértek, sok jó találatod van, de:

1. A fenti szövegből a magyar helyesírás és a (szerintem) természetes nyelvhelyesség szabályainak megfelelően legalább 15 vessző elhagyandó. Gátolom a nyelv fejlődését, biztos, de azért zavar. Képpzeldd el, hoggy valakki duppla mássalhangzótt tessz sokk hellyre, nemm vvollna furra?

2. Több véleményedet is tényként állítod be. "azt találta nyilatkozni, hogy káros és indokolatlan a GMO-ellenes hisztéria. Nem mellesleg, ez igaz is." WTF? Bizonyítva látod, hogy káros és indokolatlan? "Mind az orvostudomány, mind a biológia, mind a kozmológia fejlődése afelé mutat, hogy a lélek és társai csak fogalmi létező, és a világ, ahogy most ismerjük nem igényli istenek kezeit." Tényleg, objektíven afelé mutat? És az mit jelent, hogy fogalmi létezö, biztos, hogy az lenézendő? CG Jung, hívő keresztényként, aszondta, nem is repesett az egyház, hogy Isten aligha létezik, de ez nem számít, olyan erős a pszichikai igény rá, hogy már létezik.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 03:32:17

@krumplipisti: "ha gondolod akkor prezentalj nekem vizen jarast, barmikor megneznem hogy csinalod."
Akkor tisztázzuk, ateista vagyok. Csak nem szeretem, ha valaki támadja valaki alapvető vallási nézetét főleg ha az bebizonyította, hogy felül tud ezen a dolgon emelkedni, és hozzá tud járulni a tudományhoz.
1:50-től, kezdetnek megteszi szvsz. :)
www.youtube.com/watch?v=U1JMLZ0PYRM

"de azt se hogy igen, viszont mivel itt"
De én nem állítom, hogy létezik Isten.
"ugye magat a kerdes hogy miert is van szuksegunk erre?"
Szép meg jó csak bekavar a deista nézet.

"monoteista vallast nezzuk..."
A monoteista vallásokat én se nagyon csípem, de szerintem Ehnaton nagyon üldözte a melegeket. Amiről te beszélsz az alapvetően az ábrahámi vallásokra jellemző.

"egy ideig ne lassuk a napot"
Ezt az elméletet már cáfolták, túl nagy szeműek maradnak a szemcsék, pár nap alatt visszahullanak a földre, vagy egyenesen kirobbannak az űrbe.
"20-22 ezer robbanofej viszont ami jelenleg is eles"
A hidegháborúban vagy 1000-et ellőttek, még sem érzel semmit. A fele meg besülne vagy megsemmisítené a rakétaelhárítás. Társadalmi katasztrófa lenne, nem ökológiai.

"elbagatelizalni is kar lenne."
Nem akarom, hisz meglátásom szerint milliárdban mérnénk az áldozatokat az urbanizációnak köszönhetően, de a populáció, a földi élet szempontjából elhanyagolható, 100 év múlva kb mint ha misem történt volna.

"sokkal sanszosabb hogy kozben a masik keze egy "szent" konyvon lesz."
Attól függ a kommunizmust mennyire tekintjük vallásnak.
Itt alapvetően nem a vallásokkal van probléma, hanem a hülyékkel, meg az elmebetegekkel.

komplikato 2012.04.18. 03:35:22

A 2011-es GMO kukorica hiszti állítólag azért tört ki, mivel nem értek hozzá inkább kérdezem, mert állítólag amerikai szabadalom alá esett és ha nem irtják le időben és elterjed iszonyat pénzeket kellett volna kifizetni. Ilyen létezik???

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.04.18. 03:36:33

Látom, hogy sokan csapnak össze olyan eredetfilozófiai kérdéseken, amelyekről feltehetőleg soha nem tudjuk meg az igazságot, tehát mindenkinek igaza van. De hadd emlékeztessek arra, hogy a vallásos hit két lényeges elemre vagy típusra bontandó: a teremtő és a "megtartó" isten koncepcióira. Az első arról vitázik, hogy a világ teremtésének mindenféle részletei hogyan és miért zajlottak. Hogy miféle marhaság az, hogy egy láthatatlanul apró pontba volt összezsugorítva a komplett Univerzum az összes galaxisával együtt. Hogy a kockásfülű cápalepke füleire hogy a szentégbe tervezett a vak véletlen olyan szép trapezoid mintákat. Hogy mégis hogyan hozta össze a hajdani molekulák őstrutyiban való szédelgése bármennyi idő alatt is, puszta véletlenségből a Golgi-készülék néven ismert apró csodát, a zenei hallást vagy az agysejtek inger hatására való önszerveződését. Én nem hiszek Istenben, de abban sem tudok hinni, hogy ez a puszta véletlennel kielégítően megmagyarázható. Mondhatnám úgy is, hogy itt valami gyanús. Egész pontosan: nem tudom kizárni az átfogóan intelligens tervezésnek nevezett lehetőséget. Nem visz rá a lélek. Talán csak nem tudom felfogni – mint ahogy tényleg nem tudjuk felfogni –, mi az, hogy százmillió év, márpedig volt ennyi ideje egy csomó apró izének, hogy nagyobb és működő izékké tapadjanak össze. Ha valaki az eredet hihetetlenségének lelki problémájával küzd, azt semmi sem akadályozza abban, hogy onnantól kezdve viszont aprólékosan vizsgálja meg a működés, a jelenségek törvényeit. És akkor a fene bánja, hogy a verklit ki és hogyan indította be. Egy ilyen vallásosság az emberi gondolkodás természetes műve, és szót sem érdemel.

Ha valaki már arról fantáziál, hogy a verklit egy valamelyik alapműben vázolt jellegű és személyiségű istenség hozta létre, sőt, még el is mondta nekünk, hogy miért, az már egy kicsit problémás. Az illető nem nőtt ki a mesefogyasztó gyerekek korából. Érdemes szemmel tartani, nehogy bepöccenjen, mint ahogy mindig fel is bukkan egy-egy őrült, aki az ő istenenének csak általa ismert terveit valósítja meg, általában nagyobb létszámú ember legyilkolása révén.

Ha valaki viszont már ott tart, hogy szerinte egy isten szemmel kíséri a mindennapjait, és neki úgy kell élnie, hogy az isten elégedetten mosolyogjon, és jutalmat osszon, hát, az már konkrét pszichiátriai eset. Vallásosnak leginkább az ilyen embereket nevezik, és nevezem én is. Az ilyen gondolkodás lényeges lelki torzulásokat jelez, csak a példátlanul erőszakos keresztény vallás sok évszázados pragmatikus uralkodásának következményeként még mindig annyira elterjedt kór, hogy minden ország törvényei szemérmesen elfordulnak, ha az idiotizmusra valaki azt mondja rá, hogy az vallás. És senki nem meri ugyanolyan pszichiátriai problémaként legalább megvizsgálni a dolog természetés és következményeit, mint ahogy megvizsgálják, ha én azt állítom, hogy Darth Vader szólított meg engem, álmomból ébresztve, és felszólított arra, hogy minden fogkrémes tubust alakítsak át fénykarddá. Miért dili ez és nem dili az? Csak mert abban a diliben túl sokan szenvednek. Okos. Ha van Isten, akkor ezt a marhaságot látva eltakarja a szemét.

És végül: a bigott, a megvilágosításért erőszakkal is küzdeni kész vallásharcos. Aki az ördög művének tekint minden olyan lehetőséget, amely esetleg megkérdőjelezheti az őt annyira megragadó mesék pontosságát. Ilyen lehetőség az is, hogy a tudomány a vallás dogmáival ütközésbe kerülő eredményeket mer felmutatni. Az ilyen bigottak egyszer-kétszer már képesek voltak nemcsak feltartóztatni, hanem lerombolni a tudományos eredmények épületeit. Ne akarjunk okosabbak lenni Istennél, mert megbüntet. Vagy ha Isten nem, akkor majd ő büntet meg Isten helyett. Ez közveszély, fenyegetés, és büntetném azt az embert, aki egy nyiladozó gyermeki értelmet ezzel az őrültséggel rongál meg. Nem csak az bűncselekmény, ha valaki szünet nélkül ordít a gyerekével, hanem az is, ha a gondolkodás szabadsága ellen neveli. Ezek a tudomány ellenségei, és az lehetne az emberiség saját érdeke, hogy ezt a betegséget minél teljesebb mértékben visszaszorítsa. Tudom, vallásszabadság, miegymás, de a józan ész talán még nem áll véglegesen vesztésre.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 03:41:54

@krumplipisti: "Einstein mondjuk konkretan azert mert nem maradt eleg ideje"
Nem, ő konkrétan beleőrült abba, hogy meg akarta tudni mit gondol Isten, hogy ez által megtudja a jövőt.

"Newton meg is allt egy ponton, es az ismeretlent lelkiismeretfurdalas nelkul be tudta helyettesiteni a vallással."
Azt hiszem, hogy ő eléggé hozzájárult a tudományhoz ahhoz, hogy ne rójunk fel neki emiatt semmit a vallásával kapcsolatban.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 03:57:59

@Androsz: "aki az ő istenenének csak általa ismert terveit valósítja meg, általában nagyobb létszámú ember legyilkolása révén."
Sajnos az ilyen hülyék lassan az ateizmus körül is megfognak jelenni, akkor kerülünk megint szopóágra.

"Ha valaki viszont már ott tart, hogy szerinte egy isten szemmel kíséri..." A vallásosságot én nem tartom örültségnek, de ez mindenkinek a saját dolga eldönteni. Ahogy azt is, hogy miben hisz, és ezért nem érhetik hátrányok, e mellet emeltem ma fel a szavam.

"Miért dili ez és nem dili az?..."
Most nem mond azt, hogy nem mosolyognál egy ilyen hallatán. Amíg meg másoknak nem okoz kárt addig had haluzzon amit akar.

"a bigott, a megvilágosításért erőszakkal is küzdeni kész vallásharcos."
Ez megint nem csak vallás specifikus. Az élet sok részére jellemző, sajnos ez emberi tulajdonság és sokakból előtör.

"Ezek a tudomány ellenségei, és az lehetne"
Sajnos amióta ideérkezett ez a deviáns vallás Ázsiából azóta szívunk. Addig senkinek nem volt baja a melegekkel, a tudomány meg szent volt. Sok volt az isten imádat, meg a babona, de imádták a tudományokat az akkoriak. Ez kezd ma visszatérni, ezért magyaráznak sokan a világvégéről meg a sátán felemelkedéséről. Kezd visszatérni az eredeti európai mentalitás és ez sokaknak nem tetszik.

gerdo 2012.04.18. 04:03:11

magyarinfo.blog.hu/2011/11/09/kerenyi_imre_2010_marciusaban_ha_kormanyra_kerulunk_visszacsinalunk_mindent

A kerenyi megmondta, vissza lesz csinalva. Ugy tunik ugy belejottek, meg parszaz evet visszacsinalnak. Jon az inkvizicio, a tudomanyellenesseg. Nem mellesleg orban magasrol tesz a kutatasra. Nyilvan nem hoz olyan jol a konyhara mint kuszaszem fantasztikus adoi, vagy a kommunista kinanak valo csontig benyalas.

krumplipisti 2012.04.18. 04:30:41

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: "Azt hiszem, hogy ő eléggé hozzájárult a tudományhoz ahhoz, hogy ne rójunk fel neki emiatt semmit a vallásával kapcsolatban. "

csak mintegy targyilagosan allapitottam meg hogy voltak korlatai, en szemely szerint nagyon tisztelem.

"Attól függ a kommunizmust mennyire tekintjük vallásnak.
Itt alapvetően nem a vallásokkal van probléma, hanem a hülyékkel, meg az elmebetegekkel. "

en gond nelkul annak tekintenem, es emiatt nem lesznek almatlan ejszakaim. (nem ugy mint most) ugyanolyan dogmatikus nonszensznek tartom mint mondjuk a katolicizmust vagy az iszlamot. eleg csak a "kedves" vezetok tarsadalmi statuszat megnezni. a bajom nekem igazabol az, hogy az elmebetegek tul gyakran jutnak hatalomhoz, hulye meg altalaban tul sok van. ez a ket dolog egy konnyen emeszheto mesevel kombinalva garantalt verfurdot eredmenyez. sajnalom de a hulyeket pont az ilyen vallasos baromsagokkal lehet a legkonnyebben iranyitani. a legjamborabb kereszteny is lehet nagyon karos hatassal.

amikor Bush megtamadta Afganisztant, azt mondta hogy minket itten megtamadtak, meg fogjuk torolni, es isten a mi oldalunkon all. (nem ezt mondta szo szerint, de a keresztenyseg bele volt szove a mondokaba, kvazi szent haboru lett hirdetve) ez eleg volt ahhoz hogy az usa amugy is igen vallasos nepe felsorakozzon moge, es meg evekig ne kerdezoskodjon arrol miert bombaznak a kozel keleten valojaban. ha nem hasznalhatta volna a vallasi kartyat mit mondott volna? hogy lehet meggyozni racionalis ervekkel embereket hogy onkent haboruba menjenek? lehet van erre precedens a tortenelemben, csak en epp most egyet se tudok felidezni.

plusz ha mar Bush szoba jott, a deli allamokban egy nagy csomo ember CSAK azert szavazott ra, mert azt mondogatta vegtelenitve hogy mennyire hisz istenben. emberek vallasi szempontok alapjan dontottek, es milyen jol is jartunk vele...

nu pagagyí 2012.04.18. 05:10:17

Orbán fogyatkozó nemzettel számol. Azt a néhány embert, amelyik itt fog bóklászni, eltartja majd a vadászat és a bogyók gyüjtögetése. A GMO-s beavatkozások hatására dúsan termő szeder nagy része csak ott rohadna a bokron.

nu pagagyí 2012.04.18. 05:21:46

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Más jelent az, hogy valaki vallásos, vagy hívő. A vallásos ember csak alkalmazkodik a közösséghez, ha éppen ez a menő. Meghallgatja a papot, hogy éppen kit prédikál ki erkölcsi nevelés céljából, aztán csinálja a dolgát, ahogy jónak látja.
A hívő az más tészta, "megfellebezhetetlen" véleménye van mindenről. A gondolkodás képességének hiányát dogmákkal pótolja.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.04.18. 06:45:08

Khm, a GMO be van tiltva egész Európában (szerintem is marhaság tiltani, de sok befolyáunk nincs).
Na most ha OV itthon engedélyezi, akkor körbefertőzünk vele minden környező országot, akik bemószerolnak minket az EU-nál, és megint megfingatnak minket.
Elég egyszerű...

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.04.18. 06:46:04

@dr. mesterseges szinezek: A hittitok nem azt jelenti, hogy tudom, de nem mondom meg, hanem azt, hogy tudom, de nem értem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.18. 07:10:05

Srácok, ez a poszt nem a GMO-ról szól. Az csupán egy mellékszál.

@julios:
Nem nagyon értetted te ezt meg.
A szembenállás a biológia fokozatos átalakulása és teológia/jog fekete-fehérsége közt van. Ugyanez igaz az a zigóta csecsemő átmenetre is.

@agentT:
Anno tiltakoztunk is a holokauszt tagadás tiltása ellen. Pont ugyanezen az alapon. Tudományos tényt nem szabad törvénnyel védeni.

nu pagagyí 2012.04.18. 07:11:39

@ColT: Az a baj, hogy a kutatást is ellehetetlenítik. A felhasználási célú termesztést kellene szigorúan szabályozni, de ehhez a tudásunk sem lesz meg. Félő, ha teret nyer a világban a GMO technológia, nálunk fogják előállítani, amit máshol nem engedélyeznek.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.04.18. 07:20:32

@Androsz:

"Hogy mégis hogyan hozta össze a hajdani molekulák őstrutyiban való szédelgése bármennyi idő alatt is, puszta véletlenségből a Golgi-készülék néven ismert apró csodát, a zenei hallást vagy az agysejtek inger hatására való önszerveződését."

Nem "puszta véletlenségből"; ezért volt korszakalkotó Darwin (és Wallace) meglátása az evolúcióról _a természetes kiválasztódás által_. A véletlen csak a módosításokat (mutációkat) dobja a rendszerbe, a természetes szelekció az ami kiválasztja a hasznos változatokat, és ezáltal az "apró csoda" irányába tereli a folyamatot.

Ezt figyelembe véve már nincs szükség a "bármennyi idő" kitételre: az a 3,5 milliárd év ami eltelt az Élet földi kezdetétől elégséges az apró (vagy nem is annyira apró) csodák sorozatához. Csak a nagyságrendek kedvéért: ha 5 millió évre tesszük annak az evolúciós elágazásnak a kezdetét ami a Homo sapiens sapienshez vezetett, akkor az kb. 1/700-ad része az Élet teljes földi korának.

lobster thermidor 2012.04.18. 07:20:34

@ColT:

Abban azért csak van némi különbség, hogy egy országban sem az alkotmányban tiltják.

lima31 2012.04.18. 07:21:52

Egyébként nem tökmindegy, hogy milyen baromságokat hordanak össze?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.18. 07:24:46

A GMO nem azt jelenti, hogy magában hordozza a növényvédő szert is. Van olyan is, de még millió mást is jelent.

@Alf:
És a Syngenta és a BASF és a kisebbek. Az, hogy te csak a két legnagyobbat ismered, nem érv.

És a vetőmagfüggés a hibridkukoricánál is fennáll. Ehhez nem kell GMO.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.18. 07:25:56

@lima31:
Amíg csak beszélnek addig mindegy. Amikor már kutatókat kezdenek kirugdosni miatta, akkor már nem.

lima31 2012.04.18. 07:30:33

@Lord_Valdez:

Értem. Az ilyen húzások mögött ugyanúgy gazdasági érdekek állnak és nem a hit (bár hinni kell a tudománytalanságban is igaz?).

Egyébként nyilatkozhatnának azok az emberek akiket mondvacsinált módon rúgtak ki. Kíváncsi lennék rájuk.

nu pagagyí 2012.04.18. 07:32:37

@Lord_Valdez: A holokauszt tagadás tiltása a házi atombomba készítés tiltásával egyenértékű. Nem a tudományt akarja ellehetetleníteni, csak a rosszindulatú hozzállást a tudományhoz.

nu pagagyí 2012.04.18. 07:53:17

@Androsz: Nagyon jó amit írtál. Csak kiegészítésként:
Einstein szerint az Isten (a mi világunkban) az ősrobbanáskor létrejött szabályok összesége. Ami viszont megismerhető, sőt egy egyenletbe leírható lesz valamikor, legalábbis Einstein ezen dolgozott élete nagy részében. A tudomány persze nem mond ki semmit véglegesnek, tételei addig élnek, amíg a valóságnak megfelelnek. Az ő elképzelésébe is bekavart a mikrovilág véletlenszerű viselkedése, a kvantummechanikai jelenségek.
Ezt a fajta Istent azonban elég nehéz lesz beadni egy falusi templomban a jó népnek, nem beszélve a társadalmi mondanivalóról.

alfabela2 2012.04.18. 08:01:51

"törvény rögzít egy álláspontot. A tudománynak viszont pont az a lényege, hogy változik, fejlődik. A kettő kizárja egymást."
Mintha a tisztelt posztíró nem lenne tisztában azzal, hogy egy hétfőn meghozott törvény már kedden is meg lehet változtatni. A törvények sincsene kőbe vésve, azok is folyton változnak.

Meg nem kéne összkutyulni az egyházat, a vallást és a hitet, az egyház által elkövetett tévedések és hibák miatt a másik kettőt is blamálni.

Valamint egy anekdóta: a párttitkár előadást tart a szovjet űrkutatásról:
- Gagarin elvtárs járt a világűrben, de nem találta a mennyországot.
Mire felszólal egy agysebész:
- Már sok agyműtétet végeztem, de még én sem találtam egy gondolatot sem.

Isten léte vagy nem léte tudományosan bebizonyíthatatlan, éppen ezért csak "hinni" lehet benne. Fel lehet állítani egy olyan világmodellt, amely Isten nélkül is működik, ez viszont még messze nem cáfolat.

Hunor Levente 2012.04.18. 08:14:26

A nyeszlett LMP ha lehet még elvakultabban GMO-ellenes. Antiglobalista köcsögök.

alfabela2 2012.04.18. 08:15:35

@Androsz:
"Ha valaki viszont már ott tart, hogy szerinte..."
Miért a rossz példák jutnak az eszedbe? Mégis, hányan voltak azok, akik vallási indíttatásból alapítottak kórházat, iskolát, szegénygondozást, elmentek leprásokat ápolni Afrikába?

"csak a példátlanul erőszakos keresztény vallás"
Tudnék példát mondani, csak ugye minek.

Sok-sok "ateista" beírásból is ugyanúgy süt a fanatizmus, mint a legelszántabb fundamentalistából. Lehet, hogy igaza volt annak a South Park résznek, ahol a vallásosak eltüntetése után az ateisták estek egymásnak :-)
en.wikipedia.org/wiki/Go_God_Go

Hunor Levente 2012.04.18. 08:19:06

@lima31: Nem mindegy, mert abszurdum, olyan mintha összehordanák, hogy a védőoltás mint olyan vagy a mikrohullámú sütő használata káros.

meszena 2012.04.18. 08:20:47

A poszt írójának lövése sincs arról, hogy mit jelent vallásosnak lenni, hogy a hívő emberek hogyan gondolkodnak. A totális tájékozatlanság már-már komikus.

Miért kezd valaki a húrok pengetésihez, ha a zene alapjait sem ismeri?!

"a tudomány fejlődése igen kellemetlen a vallási tételek számára. Mind az orvostudomány, mind a biológia, mind a kozmológia fejlődése afelé mutat, hogy a lélek és társai csak fogalmi létező, és a világ, ahogy most ismerjük nem igényli istenek kezeit."
A lényeg: a világ nem igényli istenek kezeit :)

meszena 2012.04.18. 08:21:47

@Hunor Levente: Azt ajánlják a babát váró édesanyáknak, hogy ne álljanak a mikrohullámú sütő elé, amikor az működik...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.04.18. 08:22:40

@Egyedi nicket kell megadnod: "A H1N1 botrány nem volt túl régen, amikor a WHO is nyakig sáros volt egy olyan vakcina megfelelő tesztidő nélküli nyomatásában, amikor egy gyakorlatilag a hagyományosnál jóval ártalmatlanabb vírus ellen akartak a tudományra hivatkozva boldog-boldogtalant beoltatni, persze nem csekély anyagi haszon reményében."

hmm

ez sokkal jobban hangzik, mint az isten neveben kifosztott es lemeszarolt milliok europaban, kozel-keleten es az amerikai kontinensen...

tudod mit? a bizonytalan vakcinat valasztom a biztos pszichopata vallasi fanatikusok helyett.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.04.18. 08:23:56

@meszena: ahhoz, hogy megalapitsuk valakink a mentalis serultseget nem kell magunknak is mentalisan serultnek lenni.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.04.18. 08:26:06

@alfabela2: egyelore mi fizetjuk a ti hobbitokat..
szoval jo l;enne, ha tudnatok hanyas kabatot h ordotok, gyerekek. amig az en adombol finanszirozzak a kurva ajtatossagoitokat, lehet, el kellene gondolkodni miert is harcolunk a kizsakmanyolasunk ellen...

de tudod mit? van nekem is hobbim. koltseges, de korant sem annyira, mint papokat es templomok fenntarttasat fizetni es gyerekkorban elkezdeni az agymosast. fizetsz az en hobbimra? adhatom a szamlaszamot?

Nazareus 2012.04.18. 08:30:06

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:

Einsten nem volt vallásos.

Az, hogy mi volt az ösrobbanás elött pont olyan értelmetlen kérdés, mint az, hogy mi van az Északi-sarktól északabbra.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 08:31:07

@is: nos, tekintve, hogy a világ néhány pontján már dolgoznak gmo-val (és sok káros hatását már meg is tapasztalhatták) ezért én az ő kárukból tanulnék. nem a sajátunkból.

de ezt már írtam. mantrázás helyett néha belegondolhatnál abba, hogy egy óvatos álláspont nem csak a szemellenzenző miatt alakulhat ki.

---

az autó hőskorában egész más környezetben éltünk, fel sem merült, hogy ekkora környezeti károkkal járna a bevezetése. most már látható, hogy az sem volt egy sikersztori.
ennek ellenére a motorizáció hátrányos hatásai -ha nagyon nehezen is, de- izolálhatók. a gmo móka kissé más tészta.

mindezek mellett nem vagyok biztos benne, hogy ennek a motorizációs szintnek, ahol járunk össztársadalmi szinten nem negatív-e a szaldója.

ettől még nem akarom betiltani, de már elég sok helyen elkezdték korlátozni a használatát. okkal. és nem mellesleg szénné van szabályozva.

a probléma, mint oly sok esetben, itt is az, hogy nem az fizeti a károkat, aki a hasznát élvezi.

---

egyébként természetesen az alkotmányban rögzített tilalom marhaság. (mondjuk ez szinte az egész alaptörvényre igaz, miért lenne ez a passzus kivétel)

meszena 2012.04.18. 08:31:31

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Akkor a véleményalkotáshoz nem szükséges ismeretekkel rendelkezni arról, amiről véleményt alkotunk? Hagyatkozzunk az előítéletekre? Igaz, hogy ez ma elég divatos, de én mégsem értek vele egyet :)

meszena 2012.04.18. 08:33:00

@Nazareus: A vallásos azt jelenti, hogy valaki a valamely vallás előírása alapján gyakorolja a vallást.
Ezzel nem ellentmondani akarok, mert ilyen valóban nem volt.

meszena 2012.04.18. 08:34:26

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: A papokat és a templom fenntartását a hívek fizetik. ja, azért ne zavarjanak a tények :)

zw007 2012.04.18. 08:37:23

Orbán Viktor letétezése, már önnönmagadban kizárja egy tökéletes, és igazságos teremtő létét!!!!!!

alfabela2 2012.04.18. 08:39:42

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
A stílus maga az ember. Éppen ezért írtam, hogy egy fanatikus ateista semmiben sem különbözik egy fanatikus vallásostól.
"the idea of satirizing the "militant" or "evangelical" atheism as represented in the episode by Dawkins and Garrison"
en.wikipedia.org/wiki/Go_god_go

Akkor én is nyugodtan megmondhatom, hogy melyik pártot NE támogassák az én adómból?

XCat 2012.04.18. 08:39:55

Nos szigorúan a posztíró logikájánál maradva, ha Istent kihagyjuk mindenből, akkor a jelenlegi állapot az eddigi evolúció csúcsa, elvégre ez van az összes többi után. Ilyenformán teljesen felesleges nyenyeregni ellene.

Majd kiderül, hogy ez marad, vagy elmúlik. Ha mégis maradna, ez volt a lehetséges legéletképesebb megoldás (evolúciós szempontból). :)

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 08:40:19

Ez igen. Az alkalmatlan miniszterelnökünk hülyeségeitől a poszt sikeresen eljut a jól bejáratott vallásellenességhez. De mindenki megnyugodhat, barátunk egy pár soros bekezdésben megvilágítja a probléma lényegét, a tudományos igényesség jegyében...

XCat 2012.04.18. 08:41:32

@zw007: Akkor ő lenne a csúcslény? Ez azért egy icipicit túlzás. Vagy mégsem?

Na ugye, hogy kell nektek Isten, nyomikáim. :D

XCat 2012.04.18. 08:42:38

@Muad\\\'Dib: Röhögni fogsz, de én egyre több értelmet vélek felfedezni abban, amit csinálnak. Ijesztő érzés, úgy egyébként. :)

XCat 2012.04.18. 08:44:30

@meszena: "A poszt írójának lövése sincs arról, hogy mit jelent vallásosnak lenni, hogy a hívő emberek hogyan gondolkodnak."

Azért lássuk be, a valóságban valahol a sehogy és a nagyon szűk határok között. :) De a vallást nem érdemes keverni a hittel, sem a vallásos emberek minőségét magával a vallással.

Crescendo 2012.04.18. 08:44:32

Na megint egy osszeollozott ertelmetlen bejegyzes...
Jol indul, aztan elvesziti a fonalat, de nagyon. Feltetelezem a szerzo alapveto ismereteinek, ill. adott temakorokre valo ralatasanak a hianya az oka.
A tudomany nem demokratikus: ha a tenyek, megfigyelesek es erdemenyek altal alatamaszthato valosagot tekintjuk.
Ha a tudomanyt azonositja a kulonbozo tudomanyos szervezetekkel mar mas a helyzet. Itt tombol a demokracia sok teruleten, kulonosen az orvostudomany teren, gondolom az oriasi anyagi potencial miatt, es hasonloan a politikahoz effektive kis erdekcsoportok tudjak ezt vezerelni.
Hasonloan a kozepkorhoz leteznek "eretnekek" (maskent gondolkozok), akik a tenyekhez igyekeznek ragaszkodni, akiket hasonlo modon probalnak megsemmisiteni.
A szerzo a felvilagosultsag neveben a gondolati diktaturat partolja. Gondolom lejarato PR cikk szuletett valaki megbizasabol, ami nem sikerult. Ha sikerdijra jatszott remelem levonas jar a dijazasbol. :(

Hertelendi 2012.04.18. 08:44:42

@Nazareus: Nem olyan értelmetlen, hogy mi volt az ősrobbanás előtt, engem is foglalkoztat. Legalább annyira, mint a Világegyetem végtelensége...de ez már félig meddig filozófia.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.04.18. 08:45:06

@alfabela2:

Valóban; és Richard Dawkins stílusa kiváló, amit "Az Önző Gén", "The Extended Phenotype" és "The Blind Watchmaker" c. könyveiben is megtapasztaltam.

szemet 2012.04.18. 08:47:22

Csak érdekességképp: azért kell az alkotmányba rakni a GMO-s levezetést, mert egyedül akkor nem kell vizsgálni a rendelkezés alkotmányosságát, egyébként elvérezne az alaptörvény X. cikk/(2) passzusán:

"Tudományos igazság kérdésében az állam nem jogosult dönteni, tudományos kutatások értékelésére kizárólag
a tudomány mûvelõi jogosultak."

Nem ez az egyetlen példa ahol az alkotmányossági vizsgálatot az alkotmányba helyezéssel ússzak meg. Az hogy így egy önellentmondásos alaptörvényünk lesz, az úgy tűnik nem baj...

Hunor Levente 2012.04.18. 08:49:21

@alfabela2: A tudomány ellenségei a téma, nem az ateizmus. Te meg zavarod és terelnéd apológiával a diskurzust.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 08:49:48

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:
'"Madách nagyon tudott."
Nem ő találta fel a deizmust.'

Persze, hogy nem - éppen csak a műhöz illő zsenialitással választotta ki a raktáron lévő hókuszpókuszok közül azt, amelyikre 150 év múltán is, a legjólfejlettebb epével is max. hümmögni lehet.

meszena 2012.04.18. 08:50:06

@Vedere' Lavór: Ha keresztény kifejezéseket használunk, akkor a vallás a hit gyakorlása, megjelenése.
Igen a keresztényeket meghatározza egy határ: hisznek Istenben. Ez egy csomó egyéb dolgot eleve kizár.

zw007 2012.04.18. 08:52:04

@Vedere' Lavór: Nemigen értem a "logikád", de félek a hiba nem az én készülékemben van! Amúgy most magyar országon valamilyen szinten tényleg Orbán országgyilkos a csúcslény (vesztünkre).

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 08:52:13

@gyul:

A búza tízezer évvel ezelött egy jelentéktelen fűféle volt. Ma több mint 10000 változata ismert, mérete morfológiája, és génállománya jelentősen különbözik az ősbúzáétól. Ez egy sok ezer éves nemesítési folyamat eredménye, ennek az utolsó 200 évre eső része elhanyagolható. A nemesítési folyamat 99% a nem az elmúlt kétszáz évben történt, valójában a legnagyobb változások az első ezer évre tehetőek.

Ami az elsődleges élelmiszerforrást illeti, egyrészt afrikában igenis elsődleges élelmiszer forrás a gabona, másrészt pedig a lényeg az a történetben hogy az elmúlt - és említett - 200 évet
európában usab-ban töltött négerek sem lisztérzékenyek. A lisztérzéknység genetikus eredetű, nem pedig környezeti hatásnak köszönhető. Amelyik populációban megvan a hibás génszekvencia, ott előfordul, ahol nincs meg ott nem.

XCat 2012.04.18. 08:52:47

@meszena: Sajnos ettől általában jóval szűkebb határok határozzák meg őket... de ezek valószínűleg a saját határaik, és nem a valláséi. :)
Ismerek ellenpéldát is, de őket valahogy nem zavarja, ha valaki másként gondolja.

De érdekel az álláspontod; mit zár eleve ki, hogy hisznek Istenben?

meszena 2012.04.18. 08:53:09

@Crescendo: Annyiban sántít, hogy a középkorban az eretnekek nem feltétlenül a "tényekhez" ragaszkodtak. Persze a saját véleményüket akkor is tényként tüntették fel :)

bgp 2012.04.18. 08:54:00

Nekem semmi gondom a génmódosított növényekkel. De amikor egy külföldi cég (Monsanto) monopolizálja a földművelést globálisan, akkor valóban öngyilkosság őket egyáltalán beengedni Magyarországra.

XCat 2012.04.18. 08:55:35

@meszena: Látod ez is egy érdekes pont... mitől lesz valami "tény"? Mert bemondták a tévében? Mert az MTA szerint is úgy van? Vagy mert működik? Vagy a pápa jóváhagyásától? :)

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 08:55:57

@Bambano:

Talán előbb olvasd el a vitatott törvényt mielött ajnározni kezded. Szó nincsen benne se génmódosításról, sem gmo-ról. Genetikailag módosított élőlényekről van benne szó. Ami az összes kúlturnövényre, és háziállatra igaz. Ami a fajtaidegen génszekvenciákat illeti, hát kapaszkodj meg, de napi rendszerességgel megtörténik a természetben, maga az emberi genom is tömegével tartalmaz fajtaidegen génszekvenciákat.

Írod: Beperelnek, ha átfújja a szél a gmo pollent :D :D :D Nem nagyon vagy otthon a témában ugye?

Írod:
"ezzel szemben a gmo közvetlenül piszkálja a dns szekvenciákat, ami nem természetes." Jah persze, mert a virusos, és parazitikus géntranszfer az nem közvetlenül piszkálja a dnsszekvenciát ugye? Sohasem hallottál még a horizontális géntranszferről ugye? A teljes élővilág természetellenes ezek szerint nemdebár?

XCat 2012.04.18. 08:56:35

@zw007: De. De ez ne zavarjon, te már ezzel a készülékkel fogod leélni az életedet.

XCat 2012.04.18. 08:57:14

@Pobjeda elvtárs: A növény nem élőlény?...

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 08:58:25

@Vedere' Lavór:

:D Dehogynem, figyelj a kontextusra.

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 09:02:01

@Blogger Géza:

Ha érdemben nem tudsz hozzászólni a témához, de beesel és lehülyézel mindenkit, aki esetleg aprócskát többet tud a témáról mint te, akkor csak magadból csinálsz hülyét. Mások lehülyézése helyett máskor próbálj meg a témában érvelni, - az valahogy kimaradt az ideböffentett hozzászólásodból - azzal nagyobb sikered lesz. Addig is maradok a ne etesd a trollt szabálynál. Bye.

Hertelendi 2012.04.18. 09:08:18

@Pobjeda elvtárs: Helyes!:) Mindig ezt csinálja! Bejön, beleböfög a levegőbe és annyi...

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 09:16:27

@bgp:

Miért is? Ha jobb vetőmagot árulnak akkor mi ezzel a problémád?

meszena 2012.04.18. 09:19:50

@Vedere' Lavór: Mindenkit meghatároz valami, és nem nem feltétlenül a hittől függ, hogy mennyire. De a hit is meghatározó.

(Független ember eleve nem létezik, aki nagyon modernnek gondolja magát, azt az határozza meg. A meghatározottság emberi létezésünk alapvető tulajdonsága. Csak egy életet élhetünk: nem lehetünk egyszerre több szemlélet, vagy vallás követői, mert így igazán egyiket sem követjük...)

Az istenhit eleve kizárja, hogy valaki a hite tanításával ellenkező területekkel foglalkozzon: mint pl a keresztények esetében nem mélyül el a többi vallás ismeretében, mert a sajátját akarja megélni. (nem azt jelenti, hogy nem ismerheti, de az átlag, - ha nem kutatási területe - nem ezzel foglalkozik.) Ugyanígy nem vonzódnak a kifejezetten ateista alapú elképzelések felé.
Ugyanakkor a tudomány művelését egyáltalán nem zárja ki, sőt.
A hívők a tudományt nem tekintik ellenségnek...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.18. 09:21:32

@Crescendo:
Olvasd el még egyszer.

A tudomány nem demokratikus, de diktatórikus se lehet. Azzal meg szűnik tudománynak lenni.

maretz 2012.04.18. 09:23:55

HÜLYEGYEREKEK!!! A GÉNMÓDOSÍTOTT NÖVÉNYEK TERMESZTÉSE EURÓPAI UNIÓS KÖTELEZŐ SZABÁLY!!! EGÉSZ EURÓPÁBAN TILOS A TERMESZTÉSÜK.....

*FACEPALM*

maretz 2012.04.18. 09:24:45

@maretz:

*termesztének TILALMA. Ez a szó kimaradt.

XCat 2012.04.18. 09:31:36

@meszena: Ennek alapján nem lehet túl jó dolog vagy kereszténynek vagy embernek lenni, de köszi hogy leírtad. :)

sötéthülye.tahóbarom 2012.04.18. 09:32:47

az egesz arra emlekeztet, amikor indianaban megprobaltak torvenybe foglalni, hogy a pi = 3.2 (en.wikipedia.org/wiki/Indiana_Pi_Bill).

@Alf: meg ha igy is lenne, arra sem a gmo betiltasa lenne a megoldas. a problemat kellene megoldani, ami nem a gmo letezese, hanem esetleg az emlitett cegek monopol-helyzete.

(mellesleg azt sem feltetlenul a cegek betiltasaval kellene orvosolni, hanem mondjuk a kutatasok tamogatrasaval, ami elosegitene a versenytarsak megjeleneset. a kutatasok nehezitese / tiltasa eppen a monopoliumok fenntartasaban segit.)

tovabba, meg ha el is fogadjuk, hogy a gmo rossz, akkor sincs ennek semmi helye egy alkotmanyban.

Hát nem ezt akartátok? 2012.04.18. 09:34:31

A vallással az a baj, hogy ha itt születsz ezt hiszed, ha máshova születsz akkor azt hiszed. Mindegyik tanítás csak a saját maga igazát hangoztatja! Tiszta középkor!
Különben meg I. Viktor király személye sérthetetlen! És így nem csak őt hanem az őt megválasztó tömeg 2/3-át butázzed le. Értem én, hogy igazad van, de ezt itt nem szabad!

alfabela2 2012.04.18. 09:36:32

@Hunor Levente:
Valahogy reagálni kellett arra a sárdobálásra, amelyet némely kommentelő megengedett magának. (Nem vették észre, hogy a vallásos hisztériává fajuló hit- és/vagy vallás- és/vagy egyházellenesség stílusa és módszere semmiben sem különbözik magától a vallásos hisztériától. De többször már nem ismétlem magam :-)

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 09:40:33

@maretz: Azért ennek a megfellebbezhetetlen tiltás-tiltásnak nézz utána, mielőtt betöröd az ajtót.

- o -

Egyébként a zeu nem tiltja a gondolkodást - még a joxabályaival ellentétes sodrút sem, továbbá az közhelyes, hogy pont olyan kodifikációs vásárcsarnok, mint a mi t házunk.

XCat 2012.04.18. 09:41:28

@alfabela2: Ha ennyit sem bír ki a hited, nem lehet túl erős. :)

spinat 2012.04.18. 09:48:35

észrevette valaki, hogy nem arról van itt nagyba szó, hogy jó-e a gmo, vagy nem, meg hogy a monsanto csúnya-e, hanem hogy hülyeség arról törvényt írni, hogy a gmo az egészségtelen. De ezt pl wmikinek vagy disintegratornak elmaygarázni hiábavaló fáradság.

bocs, hogy csak ilyen késön írom ide a kommentet.

kalandfereg 2012.04.18. 09:48:38

Egyetértek a cikkel. Mo-n jelenleg az ostobaság, a korlátoltság, a visszafele haladás az úr OV személyében. Borzasztó, hogy idáig jutottunk és sehol a fény az alagút végén.

alfabela2 2012.04.18. 09:49:22

@Vedere' Lavór:
A vitában való védekezést hol tiltja a Biblia? :-)

Te mit szólnál hozzá, hogy egy értelmesnek szánt bejegyzésre kapsz egy ilyen mocskolódást?
"egyelore mi fizetjuk a ti hobbitokat..
szoval jo l;enne, ha tudnatok hanyas kabatot h ordotok, gyerekek. amig az en adombol finanszirozzak a kurva ajtatossagoitokat, lehet, el kellene gondolkodni miert is harcolunk a kizsakmanyolasunk ellen..."

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 09:52:17

@Vedere' Lavór: Adjuk! Jelzáloghitelt úgyse kapunk rá.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.18. 09:53:21

@maretz:
Ordítani már tudsz, lépjünk tovább. A következő lecke az olvasás :)

neoteny · http://word.blog.hu 2012.04.18. 09:55:26

@Counter:

A második linkről: "complete safety".

Azért ez nagyon tetszik nekem az EU-bürokratákban: nem megalkuvóak, egyszerűen a "teljes biztonságot" várják el. Ami gyakorlatilag abszolút tiltás: egyetlen technológia sem jut eszembe ami "teljesen biztonságos", most és mindörökké.

belekotty 2012.04.18. 10:01:52

@spinat: Nekik bármit magyarázni hiába való tevékenység.

Zus 2012.04.18. 10:01:52

Az első vallás akkor keletkezett, mikor az első csaló találkozott az első hiszékeny emberrel.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 10:02:04

@krumplipisti: Szerintem a két lángoló torony pont elég volt erre, a fél világra atomot dobtak volna, nem nagyon kellett a vallás. Az USA meg rohadtul vallásos állam ez van.

@Nazareus: Miért ne lett volna az?
Az ősrobbanással kapcsolatban én is írtam hasonlót. Viszont valamiből létre kellett jönne, és innentől kezdve simán lehet Isten műve.

@dr. mesterseges szinezek: Azért tegyük hozzá, hogy elég erősen hatott rá a Faust, de persze elég jól összerakott egy mű. A deizmus meg mindig is egy érdekes, misztikus vonal lesz, az alkalmazásával nehéz mellényúlni.

IdomitottFoka 2012.04.18. 10:02:47

@Csiken Disztroly: Hát ezek a legkevésbé sem a sötétben bujkálnak. Pont az a probléma, hogy a rivaldafényben kreténkednek.

Joooe 2012.04.18. 10:07:00

Valdez: a GMO károssága tudományosan elismert, most te pusztán hit alapján rittyentettél egy ilyen cikket? A vallási fanatikusoknál már csak azok rosszabbak akik a tudományhoz közelítenek vallásos alapon :)

XCat 2012.04.18. 10:08:45

@dr. mesterseges szinezek: Érdekes.... nekem az egész embertragédiájából annyi maradt meg, hogy unalmas, szürke, avitt, eztmegezt lopta, miafaszértutáltaezennyireanőketbiztoslátensbuzivolt :)

Majd ha nagyon ráérek, és túl leszek a teljes Marx életművön, elolvasom újra. Hátha felnőtt szemmel jobbnak tűnik.

kerecsen2010 2012.04.18. 10:12:21

Megjegyzem, a tudomány - és különösen a fizika - legnagyobb alakjai istenhívők.
Tegnap néztem a Discovery Science-n a Morgan Freeman közreműködésével készített nagyszerű sorozatot a világegyetemről, és többek között sok minden elhangzott a kvantumelméletről, lenyűgöző kísérletet is bemutattak, meg olyan fizikus is megszólalt, aki vitatja a most érvényesnek tekintett elméletet. Nem is ez a lényeg, csak eszembe jutott közben Einstein közismert mondása az általa nem igazán hihetőnek tartott kvantumelméletről: "Isten nem játszik kockával." Engedtessék meg, hogy azt mondjam, amit a modern fizika is állít (csak éppen más okból): Einstein tévedett. A mikrovilág abszurd jelenségei csak Isten agyából pattanhattak ki. Azért is, mert ebből a teljesen más fizikai törvények alapján működő mikrovilágból épült fel az emberszemmel nagyon is logikus törvények alapján működő makrovilág. Ami a kvantumfizika alapján lehet, hogy pusztán a mi megfigyelésünkben létezik, mely esetben Platón járt legközelebb az igazsághoz.
Mindettől függetlenül hiszem, hogy hagyni kell a tudományt békén. Nem szeretnék egy olyan Magyarországot, ahol az iskolákban vagy a keresztény teremtés-elmélet, vagy a kreacionizmus oktatása közül lehet választani.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.18. 10:13:23

@neoteny: Félek, nagyon kevesen ismerik a "complete safety" EU-zsargon szerinti jelentéstartalmát. Mindenesetre a fordulat ilyen kontextusban szerepel:

"In order to ensure that the development of ... GMOs, takes place in complete safety"
Tehát a "development of GMOs" az a jelenség, aminek a körülményeire nézve a "complete safety"-nek, bármit is jelentsen egyébként, érvényesülnie kell.
A direktíva: eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R1829:HU:HTML //
eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R1829:EN:HTML nem használja a complete safety fordulatot, egyébként.

Ezen lista szerint: ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/index_en.cfm
mindenesetre számos GMO-növény engedélyezettnek számít, de most hadd ne kelljen kikutatni, hogy a termesztése, a behozatala, a forgalmazása, a belőle készült termék behozatala, forgalmazása vagy úgy konkrétan egyáltalán *micsoda* az, amit szabad vele kapcsolatban.

Pl. ec.europa.eu/food/dyna/gm_register/gm_register_auth.cfm?pr_id=39
Ez a BPS-25271-9 nevű GMO-burgonya a német BASF cégtől, amelynek a termesztése engedélyezett az unióban. Egészen biztos tehát, hogy nincs EU-szintű "tilos GMO-növényt termeszteni" tartalmú szabályozás, hiszen ezt a GMO-növényt szabad. Más GMO-növények termesztésének engedélyezése is folyamatban van.

XCat 2012.04.18. 10:15:16

@alfabela2: Drága csillagom, láttál te már mocskolódást? Úgy valódit. Nézd meg egyszer, de most szólok, hogy ez nem az.

Nem célom védeni Sipit, sok mindenben nem értünk egyet, de az ő szempontjából speciel igaza van. Neki ez egy hülye hobbi. Nekem hülye hobbi a foci vagy a forma1, pénzkidobás a terhesgondozás vagy az idősellátás (egyikben sem vagyok érintett), feleslegesek a kórházak (inkább azt tanítanák meg a majmoknak, hogy ne betegedjenek meg), sőt, az alapszintű oktatás is (úgysem tanultok semmi hasznosat, sőt, a legtöbb frissen szabadult palána írni-olvasni sem tud) viszont a nyaralásokra és a HelloKittys cuccok váráslátására szerintem teljesen jogosan várnék el alanyi jogon állami támogatást.

Az ember olyan, hogy a saját hülye fantazmagóriáit tartja fontosnak.

insert random 2012.04.18. 10:15:22

@kerecsen2010: Einstein nem volt vallásos, Istent metaforaként használta. Idézet tőle:

"It was, of course, a lie what you read about my religious convictions, a lie which is being systematically repeated. I do not believe in a personal God and I have never denied this but have expressed it clearly. If something is in me which can be called religious then it is the unbounded admiration for the structure of the world so far as our science can reveal it."

"The word god is for me nothing more than the expression and product of human weaknesses, the Bible a collection of honourable, but still primitive legends which are nevertheless pretty childish. No interpretation no matter how subtle can (for me) change this."

XCat 2012.04.18. 10:16:41

@kerecsen2010: Einstein voltaképpen hazudott, de ez nem az a blog. :)
A DS meg olyan mittudomén. Kicsit mint a spektrum, szemrágóguminak elmegy, de ha onnan akarsz művelődni, nagy baj van.

XCat 2012.04.18. 10:18:29

Morgan Freeman viszont isteni volt a RED-ben. :D

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.18. 10:18:47

@Joooe: Feltéve, de meg nem engedve, hogy minden GMO feltétlen károssága tudományosan igazolt tény (forrás?!), Orbán interjúbéli állítása teljes hülyeség. Hiszen azt állítja, hogy az EU a tuományos világkép felé mozdul, mi meg az ellenkező irányba.
Na most mi tiltjuk a GMO-t en bloc, az EU nem. Ha a tudományos igazság az, hogy a GMO káros, akkor az EU az, ami a tudományos világképpel ellentétesen mozog, és mi vagyunk, akik felé.

Wigey 2012.04.18. 10:20:07

@takács bálint: ezt a gombás dolgot kifejtenéd, kérlek! Mármint, hogy a növénybe oltott állat az a gomba, illetve ebből adódóan a GMO burgonya egy szapora gomba. Igen izgalmas elképzelés.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 10:21:09

@Vedere' Lavór: Biztosan máshogyan jönne le. Hajdan naná, hogy csak a zéreccségi miatt szenvedtem túl magam, miközben sokadszor is újra lehetett volna olvasni az Alapítványt. Aztán valahogy újra előkerült... először "csak" a sinkovitsos színházi előadás felvétele, aztán a könyv.

Joooe 2012.04.18. 10:21:56

@Counter: készséggel elismerem hogy amit egy politikus interjúban mond az szinte mindig hülyeség :))
Amúgy az eu is tiltja (legalábbis élelmezési céllal) a GMO-t, nem?

insert random 2012.04.18. 10:22:01

@nu pagagyí: Ez jó hasonlat, mert mindkettő ugyannyira nem működik, hiába tiltják az atombomba gyártását, legalább 9 országnak van ilyen fegyvere. Annyit hozzátennék, hogy a holokauszttagadás nem a tudomány rosszindulatú felhasználása, hanem áltudomány.

XCat 2012.04.18. 10:22:54

@dr. mesterseges szinezek: Jah hát érettségizni, azt fogok kérlek (a második diplomám utánra tervezem). :D

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 10:23:21

@kerecsen2010: "A mikrovilág abszurd jelenségei csak Isten agyából pattanhattak ki. Azért is, mert ebből a teljesen más fizikai törvények alapján működő mikrovilágból épült fel az emberszemmel nagyon is logikus törvények alapján működő makrovilág."

Az állítás és az indokolás között nincs kapcsolat.
Annyira azért jók a tudományos módszerek, hogy érvelés közben ne dobjuk sutba azokat.

insert random 2012.04.18. 10:24:05

@Muad\\\'Dib: Ez ne legyen már a cikkírók hibája, az alkalmatlan miniszterelnök az, aki látszólag vallási államot akar kiépíteni.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 10:24:26

@Vedere' Lavór: Nekem is megőszült azóta a szakállam és megsárgult a diplomám, már amelyik.

XCat 2012.04.18. 10:24:51

@insert random: Tökmindegy mennyinek van, úgysem fogja használni egyik sem.
Atomerőműve többnek van. :)

XCat 2012.04.18. 10:26:33

@dr. mesterseges szinezek: Izé, te nem nő vagy? Alapítvány amúgy nem jött be annyira, nekem vontatott Asimov. Herberttől viszont el voltam ájulva, már akkor is. Meg most is, félévente újraolvasom mindet.
:)

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 10:28:19

@Vedere' Lavór: Azt tudjuk, hogy ha egy darab elején a színen van egy pisztoly, az el fog sülni. És az is ismert, hogy a színen korlátozott racionális a rendezőelv.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 10:30:25

@Hertelendi: a világegyetem végtelensége vs tudományos álláspontról nyissak egy vitafelületet?

tőlem belekeverhetjük hari seldont is.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 10:30:26

@insert random:
Ne legyen a cikkíró hibája, hogy összefüggéstelenül baromságokat hord össze egy bekezdésben, mint meggyőző érveket, miért is ellensége a vallás a tudománynak?

XCat 2012.04.18. 10:32:51

@dr. mesterseges szinezek: Ejnyemár. Ne legyél pesszimista. Én az atomfegyvereket a béke zálogának tekintem, tudod, súlyok, ellensúlyok, miegymás... mondjuk tény hogy hat és félmilliárd mazsomot ki kell valahogy irtani a legújabbfajta vallás (hihi) szerint, de vannak annak hatékonyabb módjai is, amik nem tezsik tönkre a teljes bolygót.

Ezen kívül nekem mindenféle problémáim vannak az atomenergiával, de ez már végképp nem ide való téma. :D

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 10:33:33

@Vedere' Lavór: Hmmm.. adtam valamivel okot nőségem feltételezésére? Pedig bizisten igyekszem annyira cinikus és zord lenni, ahogy a csövön kifér... esetleg, ha bazdmegoznék...
Szóval nem - annyira nem vagyok nő, hogy a fantasybe belealszom, még ha a Dűnét filmen el is viseltem: a Korbácsot hajdan végigszenvedtem, a LOTR pedig az I. kötet után lett nálam kizárólag polcdekoráció.

XCat 2012.04.18. 10:34:12

@insert random: Mi a baj a vallási állammal?...

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 10:34:51

@Muad\\\'Dib: na, valamit tisztázzunk: az istenhit nem ellensége semminek, különösen a tudománynak nem.

a különféle vallások követése nagyon sok mindennek ellensége, többek között a tudományhoz igen fontos szkepticizmusnak.

ez két külön dolog, ne mossuk össze.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 10:37:06

@Vedere' Lavór: "Ne legyél pesszimista. Én az atomfegyvereket a béke zálogának tekintem, tudod, súlyok, ellensúlyok, miegymás... "

Természetes és köztudott. De ezt a racionalitás ismeri fel. A korlátozott racionalitás kimenete viszont alig kiszámíthatóbb, mint az elmebeteg következő lépése.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 10:38:07

@mcs:
Én nem mosok össze semmit. A cikkíró gondolja úgy, hogy a vallás mindenképpen hátráltatja a tudományt. Ez pedig szimplán marhaság így kijelentve.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 10:39:34

@mcs: "ez két külön dolog, ne mossuk össze. "

Tényleg különböző, viszont a szervezett vallást nem követők aránya az istenhittel élők között olyan marginális, hogy aki mégis összemos, inkább mérési hibát követ el, mint módszertanit.

XCat 2012.04.18. 10:39:58

@dr. mesterseges szinezek: A lotr tényleg borzalmas... azt én is utáltam. :DD És én még az 1800 oldalas verziót szenvedtem végig, úgy 1200 felett már tényleg kínszenvedés volt. Filmen sem bírtam végignézni, szerintem egyszerűen gagyi volt. Látványos gagyi, de gagyi.
Fantasyból vannak ritka gyöngyszemek, kb. úgy minden háromszázötvenedik, legalábbis tizenplusz évvel ezelőtt úgy volt... manapság állítólag ebből is romlik a felhozatal.

Harberttől az utolsó három viszont erősen ajánlott, tulajdonképpen irányításról szólnak, csak látszólag regénynek vannak öltöztetve. :) Jah és frank bácsiról van szó, a fiacskája valami ótvarszar fércműveket hozott össze.

Nem tudom, miért tűntél nőnek. Általában a nemannyira egységtérfogatú egyedeket automatikusan nőnek veszem.... bisztosazér.

Wigey 2012.04.18. 10:40:40

@Joooe: valami forrás erre?

XCat 2012.04.18. 10:41:21

@dr. mesterseges szinezek: Bízzunk abban, hogy akik a világot irányítják, nem csak a racionalitást veszik figyelembe. ;) Elvégre elég jól csinálják.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.18. 10:41:27

@Joooe: Nem tiltja, olvass egy kicsit vissza a hozzászólásaim között. Egy terjedelmes, bonyolult és drága engedélyezési procedúrán és vizsgálaton kell átesnie, de ami GMO-növény ezeken átesik, az az engedélynek megfelelően felhasználható takarmányozási, élelmezési, élelmiszer-előállítási vagy akár termesztési célokra is. Ezekről nyilvános, hozzáférhető listát is közöltem, ahol a részletes engedélyek is megtekinthetők.

@Muad\\\'Dib: Éppenséggel a cikkben idézett nyilatkozatban beszélő politikus is úgy gondolja, hogy tudomány és vallás egymással ellentétes intézmények.

insert random 2012.04.18. 10:42:50

@Muad\\\'Dib: Az a helyzet, hogy bármilyen vallás megváltozhatatlan dogmákra épül, míg a tudomány az ismeretek állandó felülvizsgálatára, ez a két gondolkodásmód nem egyeztethető össze. Legjobb esetben békés egymás mellett élés lehet a kettő között.

XCat 2012.04.18. 10:45:05

@dr. mesterseges szinezek: A Korbács nem valami gyerekmese volt, ahogy valami szőnyegbe szőttek bele egy világot, és hurcolászták összevissza, vagy ilyesmi?..
Barkernek voltak nagyon durva dolgai, de inkább a hellreiser témájában. Ha jól emlékszem, vagy másfél oldal volt a könyvben, amit elolvastam, és lefagytam tőle. Kb azért a másfél oldalért volt érdemes elolvasni az egészet.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 10:46:28

@dr. mesterseges szinezek: úgy vélem a tudomány terén komolyabb eredményeket felmutató isten-hívők közül a többség meglehetősen távol áll a vallási dogmáktól.

IdomitottFoka 2012.04.18. 10:46:55

@insert random: A békés egymás mellett élés inkább csak a tudomány ignorálása a vallás részéről, már amennyiben nincs eszköze annak ellehetetlenítésére, amennyiben kicsit is ellentmond a dogmának.

XCat 2012.04.18. 10:47:22

@Counter: Én nem hiszem, hogy úgy gondolja. Már ha Orbánra gondolsz.

A nyilatkozatában semmi ilyesmi nem volt, ez már csak a posztíró belemagyarázása, meg a birkáké, akik mennek szépen utána.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 10:47:29

@dr. mesterseges szinezek: a korbács, btw, zseniális könyv, igen pocsék fordítással.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 10:49:04

@Vedere' Lavór: "Tökmindegy mennyinek van, úgysem fogja használni egyik sem. "
A világ 5 legnagyobb agresszora (USA, Izrael, Oroszo., Észak-Korea, Kína) közül 4-nek van 1 meg nagyon szeretne. Ha meg szereznek hidd el, nem fogja őket zavarni ha a világot lehúzzák a saját szintjükre.

@mcs: "a különféle vallások követése nagyon sok mindennek ellensége, többek között a tudományhoz igen fontos szkepticizmusnak."
Ne azonosítsuk már a vallást a három ábrahámi vallással. Most ezek a menők, viszont volt olyan időszak mikor alig akadt követőjük, majd megint lesz (remélhetőleg minél hamarabb).

Wigey 2012.04.18. 10:50:46

@maretz: attól, hogy mindenkit lehülyézel és mindezt üvöltve teszed még nem lesz igazad. Nem jut eszembe a pontos évszám, de pár éve már föloldották a GMO moratóriumot az EU-ban. Innentől kezdve a tagországokra volt bízva, hogy eldöntsék engedi a termesztést, avagy nem. És ez így is történt. Néhány engedélyezte, néhány meg nem (ide tartozunk mi is).

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 10:51:27

@insert random:
Mivel a tudomány még nem tart ott, hogy Isten léte, vagy nemléte legyen a vita tárgya, így teljesen jól megférnek egymás mellett.
Az, hogy bizonyos egyházak dogmákra építették magukat, nem jelenti azt, hogy a vallás mint olyan, szigorúan dogmákra épülne.

XCat 2012.04.18. 10:51:48

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Én ilyen konzerves példány vagyok, aki szereti azt vizionálni, hogy akik fent vannak, azok azért vannak fent, mert több eszük van, mint azoknak, akik alattuk vannak (azaz mint nekem).

Namost, én például nem használnám, mert félnék attól, aki odarakott ahol vagyok. :D

irógép 2012.04.18. 10:52:13

Elhiszem, hogy van igaza a szerzőnek, azokban, amit leír, mert én nem vagyok jártas GMO ügyben. De amit a szerző ki akar hozni az egészből azzal nem értek egyet egyáltalán.

"Úgy, hogy a tudomány fejlődése igen kellemetlen a vallási tételek számára. Mind az orvostudomány, mind a biológia, mind a kozmológia fejlődése afelé mutat, hogy a lélek és társai csak fogalmi létező, és a világ, ahogy most ismerjük nem igényli istenek kezeit."

Ez úgy marhaság, ahogy van!!!! Én nagyon szeretem a tudomány fejlődését, és mellette hívő vagyok. A tudománynak van még bőven, hova fejlődnie, és az nem fogja a hitet befolyásolni. Nem véletlenül sok-sok nagy tudós is vallásos.
És, ha már az orvosok, akkor a szerző olvassa el az Új emberben, a Tulossayval készült interjút, Talán kiderül számára, hogy mekkora sötétségeket írt ide le.
És hát Tulossay úgy is olyan menő most a ballib oldalnak, hátha az ő szava jobban hat , mint Orbán Viktoré.

XCat 2012.04.18. 10:52:30

@Muad\\\'Dib: Tulajdonképpen de, már ott tart. Igaz, vita nincs belőle. Mindenki egyetért. :)

Szabad Gábor 2012.04.18. 10:53:48

„Orbán előadja a színpadon a saját maga írta darabot a nemzeti együttműködésről, meg a magyar szabadságharcról a honi és külhoni, úri és kevésbé úri közönségnek, hátul meg Lajosék kipakolják az egész színházat kellékestül, jelmezestül, színpadtechnikástul, de még a kábeleket is kitépkedik a falból, mire a katarzis eljő.”
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2109_magyarorszag_megujult

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 10:55:24

@Vedere' Lavór: "Én ilyen konzerves példány vagyok, aki szereti azt vizionálni..." Nagyon gyorsan szedd ki a kezed a biliből, így nem fog annyira fájni a pofára esés.

"Tulajdonképpen de, már ott tart. Igaz, vita nincs belőle. Mindenki egyetért. :) "
Bizonyítsd, hogy nincs isten(ek)!

bgp 2012.04.18. 10:55:25

@Pobjeda elvtárs: Az, hogy nem jobb. Csak ellenállóbb az ugyancsak a Monsanto által forgalmazott gyomirtóval szemben.
Eredmény: több gyomirtó a szervezetedben, a Monstanto növények szétszórják a génjeiket és ha valakinél megtalálják, akkor azt perlik is.
A parasztnak nem lesz több bevétele.
Az országnak nem lesz több bevétele.
A Monsantonak lesz több bevétele.
A vásárló meg kapja a gyomírtót és a genetikailag degradált terméket.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 10:56:35

@Vedere' Lavór:
Tényleg? Te biztos valami olyat tudsz, amit más nem...

XCat 2012.04.18. 10:57:44

@Muad\\\'Dib: Dehogy. Másoktól tudom. :)

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Te, én még túl sok politikust nem láttam közelről, de akiket igen, azok között volt mindenféle. Csak hülye nem. De tényleg.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 10:59:46

@Vedere' Lavór:
Érdekes módon én nem tudok olyan fene nagy egyetértésről a kérdésben...

Archenemy 2012.04.18. 11:00:15

"Orbán Viktor nem is olyan rég nyilatkozott valamit, ami félelmetesebb, mint elsőre tűnik."

ÚRISTEN A BŐRÖND MÁR AZ ÁGY ALATT!

XCat 2012.04.18. 11:01:37

@Lord Snow: Túl sok orwellt olvasol...

@Muad\\\'Dib: És ez mennyire mérvadó rajtad kívül bárkinek? Mert például az én véleményem csak nekem az. :)

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 11:02:04

@Vedere' Lavór: Jaj..., ezt az implicit piros pontot köszönöm, még ha nehezen is tudom kezelni az ilyen helyzeteket (elvégre mégis csak a polfórum kopár pusztaságához vagyok szokva, onnan lettem száműzve pár hónapja smittpálos felségsértésért).

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 11:03:12

@Vedere' Lavór:
Miután kijelentetted, hogy mindenki egyetért, gondoltam megkérdem ki az a mindenki. De most már látom, hogy te vagy az a mindenki...

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 11:03:50

@mcs: Persze, de a tudomány terén eredményeket felmutatók létszáma csakugyan fedi a marginális kifejezést.

XCat 2012.04.18. 11:04:52

@dr. mesterseges szinezek: polfórum? Az meg micsoda?

Schmittpálba ha egy mód van rá, ne menjünk már megint bele... elmondták ezerötszázhuszonhétszer mindenféle verzióban, és már nagyon uncsi. :)

XCat 2012.04.18. 11:05:57

@Muad\\\'Dib: Lásd. Engem senki véleménye nem zavar. Az meg nem te vagy, aki engem el fog számoltatni akármiben. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.18. 11:06:00

@Joooe:
"GMO károssága tudományosan elismert"
He? Ezt meg honnan a bánatos francból vetted?

@Muad\\\'Dib:
"A cikkíró gondolja úgy, hogy a vallás mindenképpen hátráltatja a tudományt."
Nem írtam ilyet. Azt írtam, hogy a cenzúra hátráltatja, meg azt, hogy a kutatások eredményei egyáltalán nem erősítik a vallási tanokat.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 11:06:39

@Vedere' Lavór: Az az. Lengénytollpelyeztető koromban tudtam értékelni King agymenéseit, és aszontam, hogy ha ő ajánlja...
Na, még egy ékes példa arra, hogy nem szabad kritika nélkül elfogadni a készen kapott gondolatokat.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 11:07:24

@Vedere' Lavór: Azért tényleg kíváncsi lennék mivel igazolod Isten nem létezését.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 11:09:02

@Vedere' Lavór:
De azért ezt írod:
"...Igaz, vita nincs belőle. Mindenki egyetért."
Aranyos, ahogy két hozzászólásonként ellentmondasz saját magadnak. Felőlem egyébként te azt gondolsz,amit akarsz. Ha úgy érzed te vagy mindenki, ez is rendben van, bár ez szerintem pszichiátriai eset...

XCat 2012.04.18. 11:10:06

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Éppen ha nagyon megerőltetném magam, biztos tudnám igazolni miért nem létezik, de szerintem félreértettél. Speciel arra utaltam, hogy ez az álláspont erősen kezd kimenni a divatból.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 11:10:35

@Lord_Valdez:
Ám legyen, bár igen erősen utalsz arra, hogy a vallásnak elemi érdeke a tudomány akadályozása. Ami igaz lehet bizonyos egyházi személyekre, de kompletten a vallásra túlzás kiterjeszteni.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 11:11:12

@Vedere' Lavór: Bizonyítsd, kíváncsi vagyok. Ne áltasd magad, bőven a kisebbséghez tartozunk.

XCat 2012.04.18. 11:11:28

@Muad\\\'Dib: Hogy te nem tudsz szöveget értelmezni, arról nem én tehetek. :)

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 11:11:37

@bgp:

Ez konkrétan nem igaz. Amire te utalsz, a pereléssel az Schmeiser perben Schmeiser védekezése volt a szétszórt génekkel, azonban a bíróság előtt konkrétan kiderült hogy Schmeiser a szomszédaitól lopta a vetőmagot, ők pedig legálisan vásárolták a boltban a GMO vetőmagot. El is vesztette a pert. Ezt az apróságot elfelejtik elmesélni a mélyzöld ferdtítők az üggyel kapcsolatban. No meg azt is hogy Schmeiser tábláján 95% ban GMO termények nőttek melyekért elfelejtett fizetni.

Ami a több növényvédőszert illeti, van olyan gmo vetőmag is melyre ez igaz, ugyanakkor van olyan is, és ez a nagyságrendekkel jobban elterjedt amelynek éppenhogy nincsen szüksége a növényvédőszerek többségére azaz kevesebb benne az ilyen szer. Valamint azt sem árt megemlíteni hogy az említett GMO variánshoz való növényvédő szer a Roundup sokkal kevésbé toxikus, mint a GMO free táblákra tonnaszám szórt tiolkarbamátok.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 11:11:41

@Vedere' Lavór: Eszembe sem jut palizni, csak a háttérhez tartozik, hogy azért vágtak ki a polfórumról, az index politika fórumáról, amelyen egyébként koncentrálódik mindaz a vonalas elmebetegtömeg, amellyel a blogokon csak felhigítva találkozhatsz.
Viszont sajtófigyelőnek kiváló (volt).

XCat 2012.04.18. 11:13:06

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Majd kicsit később talán. Ha már felébredtem, és nem figyelek négyfelé.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 11:13:42

@Muad\\\'Dib: Egyetértek, főleg úgy, hogy minden vallásra. Érdekes módon a hellén/római vallás mellet nagyon szépen megfért, sőt a mai tudománynál is szabadabb volt. De aztán meg jöttek Saulék, hogy ott rohadtak volna meg.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 11:15:57

@Vedere' Lavór:
Nézegetem a hozzászólásaidat, te is ahhoz a szép nagy tömeghez tartozol, aki egy darab tényt nem tud kiizzadni magából, ellenben azonnal felsőbbrendű álláspontra helyezkedik, amint ezt a tudomására hozzák. Ne aggódj, nem lógsz ki a sorból...

XCat 2012.04.18. 11:16:04

@dr. mesterseges szinezek: Hát az indexnél mostanában rendesen be vannak szarva. A moderátoraik meg szvsz elsőrangú szociológiai/pszichopatológiai tanulmányok, a "hogyan hat az egyszeri kisemberre, ha látszathatalmat kap" témakörében. :)

XCat 2012.04.18. 11:19:10

@Muad\\\'Dib: Én nem olvastam a tieidet. :) De tévedsz, én azokhoz tartozom, akik nincsenek róla meggyőződve, hogy rád (és a többi hozzád hasonlóra) tartoznának a blogokba nemannyiravaló elképzeléseik.
És minél jobban ordítasz hogy de neked ez igenis kijár, mert te fontos vagy, és valaki is vagy, annál jobban leszarnak. Még akkor is, hogy ha te ebből azt a következtetést vonod le, hogy ha nem hajlandóak a te szintedre lehülyülni, akkor bizony nem tudnak semmit.

Van egy rossz hírem; ez mind csak te vagy.

bgp 2012.04.18. 11:19:46

@Pobjeda elvtárs: ha a szomdszédoktól lopta volna, akkor miért a Monsanto perelte. Ne röhögtess.
Egy 5-4 es arányú bírósági ítéletre ne legyél büszke.
Monsanto olyan fukar, hogy csak 5 tagot fizetett le?

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 11:25:14

@Vedere' Lavór: (BINGÓ! Ha már így félig kiöntöttem a lelkem, nyomom a másik felét is. Konkrétan az történt, hogy leírtam a véleményemet Pali bá gyanús oldalairól. Erre kaptam egy hónap zárkát, mondván, hogy a KE szigorúan védett állatfajta (felségsértésügyileg a fórum messze megelőzte az évvégi jogszabályt).
Leültem a sittet, de visszatérvén - akkor már minden portálon SP volt a téma, és nem éppen keszyűs kézel írattak a szövegek -, nem tudtam meg nem jegyezni a moderának, hogy az, amiért engem kalodába zárt, a zindex főoldalán linkelt szerkesztőségi cikkek és blogok anyagához képest dicséretnek is elment volna.
Erre egy betű megjegyzés, indok, sóhaj nélkül nyomtalanul törölték azt a 12 éves nicket, amellyel a tucat éven keresztül egy perc letiltás nélkül kritizálhattam bárki arra érdemest.
Jellemes csapat jött össze.)

Hunor Levente 2012.04.18. 11:29:30

@Muad\\\'Dib: A tudatlanságból (az ismeret hiányából) ered a vallás, és ezért tipikusan "ellensége" a tudománynak.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 11:31:52

@Hunor Levente: Akkor miért van az, hogy az ókori vallások támogatták a mainál is jóval szabadabb tudományt?

XCat 2012.04.18. 11:32:10

@dr. mesterseges szinezek: Vannak dolgok, amiből jobb kimaradni. :) Fogd fel úgy, hogy téged csak emlékeztettek arra, hogy ez nem a te közeged. Én is így fogtam fel anno, és ahányszor belenézek, egyre inkább ez az érzésem... :D

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 11:33:33

@Hunor Levente:
Erre most felsorolhatnék jó pár Nobel-díjas fizikust, akik hittek Istenben, de gondolom megtalálod őket magad is.

XCat 2012.04.18. 11:34:32

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Az a pulóver azzal a zakóval tényleg GYILKOS.......... :)

IdomitottFoka 2012.04.18. 11:35:41

@irógép: "Ez úgy marhaság, ahogy van!!!! Én nagyon szeretem a tudomány fejlődését, és mellette hívő vagyok."

Az régóta ismert, hogy az emberi elme simán képes egyszerre kedvelni több egymásnak többé-kevésbé vagy akár teljesen ellentmondó dolgot.

"És, ha már az orvosok, akkor a szerző olvassa el az Új emberben, a Tulossayval készült interjút, Talán kiderül számára, hogy mekkora sötétségeket írt ide le."

gondolom erről beszélsz:
www.ujember.hu/index.php?option=com_flexicontent&view=items&cid=45:interju&id=18940:amitabiologiaesamitahitmond

De ebből is csak az jön le, hogy az emberi elme simán.. stb. Az interjúban a tudomány és a hit nem kerül szintézisbe.

"És hát Tulossay úgy is olyan menő most a ballib oldalnak, hátha az ő szava jobban hat , mint Orbán Viktoré. "

1. csak azért mert a szerző liberális, attól még nem baloldali
2. Tulassaynak (aki nem Tulossay) nem csak a ballibeknek kéne menőnek lennie, hanem azoknak akik képesek respektálni azokat akik (politikai és vallási nézeteiktől függetlenül) nem marionett bábjai a mindenkori hatalomnak...

kerecsen2010 2012.04.18. 11:38:01

@insert random: Nem azt írtam, hogy Einstein Isten-hívő volt, csak idéztem a kvantummechanikával kapcsolatos mondását, amiben történetesen Istenre hivatkozva utasította el az elméletet. Vagy ez csak egy legenda lenne?

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 11:38:29

@IdomitottFoka: "kedvelni több egymásnak többé-kevésbé..."
Miért ellentéte a tudomány a vallásnak. Eddig még senkinek sem sikerült bizonyítania, hogy egyik kioltja a másikat.

Mr. Waszabi 2012.04.18. 11:38:58

A GMO ellenesség igazi oka jogi/gazdasági jellegű.
Jelenleg mindössze pár amerikai cég szabadalmát képezik a piacon forgalmazott GMO fajták (kukorica, szója), amik a világ élelmiszeriparának alapanyagait képezik. Nálunk is! Ha megnézed az összetevőket bárminek a címkéjén, fel fogod fedezni hamar.
A lényeg, hogy ezek a cégek 20 év alatt jogi úton lehetetlenítették el az amerikai farmergazdaságokat a szabad választásban s tették rá kezüket a termesztésre. A drogkartellek kiscsoportos ovisok ezekhez képest - volumenben, kiterjedtségben.
Módszerük, hogy szigorúan védik a szabadalmukat. A velük szerződött partnereknek a vetésből visszamaradt vetőmagot vissza kell szolgáltatniuk. Elméletileg csak a cégtől szerezhet bárki ilyet - vagy is ha nem szerződött tulajdonos földjén nő ilyen növény, akkor az illegálisan vetett.
Ezt kihasználva, akár autóból szórnak bárki földje szélére ilyen magot vagy a másik módszer, hogy egy valakivel leszerződnek, saki a vetés során óhatatlanul megfertőzi közvetlen földszomszédjait is. Amikor kikel a cucc, megjelenik a cég és megzsarolja a tulajt, szabadalmi perrel. Aki ezek után nem szerződik le velük, azt be is perelik és nyernek simán.
A buli az benne, hogy a cégek a szerződésben mindenre kiterjedően hivatkoznak szabadalmaik védelmére, így még az értékestésbe is beleszólnak, vagy kötelező modernizációs beruházásokba kényszerítik a föld tulajdonosokat, bankhitelből, eladósítva őket. A feltételeket folyamatosan szigorítják, s ai egyszer beszállt, nem tud kiszállni. Ez már komoly gazdasági befolyás, amibe viszont különböző gazdasági érvek mentén versenyjogi gátak miatt nem szólhat bele a politika sem az USA-ban, sem az EU-ban.
Ezért került a "tudományos" indok a magyar törvénybe.
A tavalyi magyarországi "véletlen" eladott GMO magok is ennek a fertőzési trükknek a kezdeteként kerültek egyes forgalmazókhoz. Nem véletlen, hogy elégették a termést - mivel így nincs bizonyíték, nincs lehetőség perre sem.

XCat 2012.04.18. 11:39:25

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: A youtubeos. Egy pillanatig azt hittem, hogy a hozzászólásodhoz tartozik. Aztán láttam, hogy a nicked része. :)

Viszont alatta van a Dögkeselyű, az egy istenkirály film. Be is nyomtam háttérzajnak.

kerecsen2010 2012.04.18. 11:39:47

@Vedere' Lavór: Nem csak onnan művelődöm, de kösz, hogy aggódsz értem.

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 11:39:55

@Wigey:
a gomba kívülről olyan, mint egy növény. fizikai értelemben úgy viselkednek, mint a növények. a helyüket nem változtatják, a maghoz hasonló spórával szaporodnak. aztán kiderült, hogy ezek a fajok kémiai értelemben inkább állatok. a gomba olyan, mintha a természet (vagy akinek így jobban tetszik isten) növénybe oltott volna állatot. a gmo pontosan ez. nem növényeket kereszteznek hanem növényt és állatot. azért, hogy szapora fajokat hozzanak létre. esik egy kis eső. és a gmo már nő is ki a földből. a bogarak nem okoznak kárt bennük. a gmo legtöbb tulajdonsága a gombákkal rokon.

ami nem feltétlen rossz. lehet, hogy gmo élelmiszer kell középafrikába. mert a népesség egyszer csak ellenállóvá válik egyes tömegpusztító járványokkal szemben. de az is lehet, hogy a gmo újabb népbetegségek forrása lesz. szerintem jobb ha ismert gombafajtákat eszünk, mintha ismeretlent. de ha a népességet másképp nem lehet élelmezni, akkor inkább együnk gombát, mint élelmiszerbe kevert műanyagot.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 11:41:02

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: :D Bizony, a velvetes kommentekkel mindig jól indult a nap. Azóta sem sunáznámoztam egy jót.

Attilajukkaja 2012.04.18. 11:41:03

@Lord_Valdez:
A temahoz "ujjonckent" szinte ertelmetlen hozzaszolni, mert nincs idom vegigolvasni az osszes kommemtet.
A tema nagyon erdekes, mert elgondolkodtato. Nem minden kovetkezteteseddel ertek egyet, mert velemenyem szerint Orban nem volt tisztaban a nyilatkozata ilyen ertelmezesevel. Nem jutott el odaig, hogy erzekelje, ezzel a szoveggel valojaban mit is mond. A tudomanyokrol, a kutatasokrol pedig annyi fogalma van, mint Schmittnek a helyesirasrol! (Szegeny Schmitt! Hany bo"rt fogunk meg lenyuzni rola? He-he...)
Az en bajom, hogy az elmult ket evben nagyon sok kutatast/innovaciot tamogato projekt leallt azon a cimen, hogy azokat eloszor felul kell vizsgalni. Kulonbozo "visszaelesek" gyanuja merult fel, amelyek kozul talan akadt nehany valos is. A tobbieket egyszeruen csak ellehetetlenitette ez a hiszteria. Sokan nem is tudtak, pontosan miert is keveredtek valami kabatlopasi ugybe....
A lenyeg, hogy a kormany nagyon docogosen adja elo a tudomanyhoz fuzodo elkepzeleseit. Palinkas Jozsef (Fidesz), az MTA elnoke, viszont azonnali atszervezest hirdetett meg, ami intezetek osszevonasaval, leepitessel jar. Mert az orszagnak nincs szuksege ennyi "vizfejre". De az egyetemek sem jartak sokkal jobban.
Ez a tema valoban nem a GMO-rol szol....;o)

kerecsen2010 2012.04.18. 11:41:19

@Vedere' Lavór: Morgan Freeman mindenben isteni, sőt Istennek is az volt :D

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 11:43:18

@takács bálint: Aztán akkora lesz a bódottság, hogy vesznek pár Ak-t és fellázadnak gazdáik ellen. Nem szeretem mikor ilyennel játszanak.

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 11:45:09

@bgp:

Mert a tábláján 95%-ban Monsanto terméket vetett annélkül hogy fizetett volna érte. Tetszik neked vagy sem ez az ítélt dolog. Schmeiser lopott. A szakértői vélemények egyértelműen bizonyították hogy lehetetlen hogy a tábla 95% úgymond fertőződjön, ráadásul a genetikai vizsgálatok alapján szó sem volt hibridizációról a GMO, és a "természetes" kultúrnövény között, viszont 100% megegyezett a szomszéd táblán vetettel, ahonnan Schmeiser vetőmagot lopott, majd arról felszaporított elegendő mennyiséget hogy már az egész tábláját szinte azzal tudja vetni.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 11:46:02

@Vedere' Lavór: Jogos, de azért egy-egy magas labdákkal szolgáló hírnél sajnálom jobbról, balról, középről azokat (vagyis magamat), akikkel összeszokottan, vonneguti alapokon lehetett értékelni a napi eseményeket (másként meg nem is szabad): "Azért vagyunk a világon, hogy ökörködjünk"

Zus 2012.04.18. 11:46:57

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: De még mennyire, hogy igaz. Annak idején a vallások jók voltak arra, hogy népcsoportok tagjait összefogják (adott esetben) egységes nemzetekké és aztán jól lehetett irányítani a híveket. Dőlt a lé az ilyen-olyan vallásokra alapított egyházakhoz és az egyházakat támogatókhoz. Csalás és humbug az egész.
Apropó: ha már vallásról van szó, akkor ma idehaza Abszurdisztánban a vallás miért csak a kereszténység ? Ha az iskolában kötelező hitoktatás lesz, akkor vajon ott mit fognak okítani ? Bibliát ? A Koránt vagy a Talmudot nem ?

XCat 2012.04.18. 11:49:39

@dr. mesterseges szinezek: Ahogy elnézem, azt egyre veszélyesebb manapság... mindig van pár hülye, aki komolyan veszi ami viccből írsz, és elviszi az egészet rossz irányba. Ha téged nem tud, akkor az összes többit, amikor úgy adja elő, ahogy az ő pici agyának dekódolni sikerült a mondandódat.

Én pl. ezért trollkodom. Másra nincs nagyon felvevőközeg. :D

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 11:50:01

@Zus: Miért mindig az 3-as vallással jönnek? Nem csak az létezik, ezt miért olyan nehéz megérteni?

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 11:51:42

@Zus:
"...Csalás és humbug az egész..."
Ha te mondod.
"...Apropó: ha már vallásról van szó, akkor ma idehaza Abszurdisztánban a vallás miért csak a kereszténység ?..."
Miért csak az lenne? Az izraelita is ugyanúgy államilag elismert vallás pl.
"...Ha az iskolában kötelező hitoktatás lesz, akkor vajon ott mit fognak okítani ?..."
Szó nem volt kötelező hittanoktatásról. Kötelező hit, vagy erkölcstanról volt szó. Az erkölcstan speciel ráférne az emberekre (mondjuk a hittan is). Kezdhetnék pl. a parlamentben az erkölcstan oktatást...

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 11:52:10

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:
szerintem a gmo-t európai forgalomból ki kellene tiltani. lehessen ezt zárt laborokban kutatni. mert lehet ez a dolog nagyon hasznos. csak vigyázni kellene vele.

XCat 2012.04.18. 11:52:27

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Onnan kitiltottak. :( Elmagyaráztam, hogy kit figyelmeztetgessenek, meg majd mikor.

Különben egy teljesen normális hozzászólásra ugattak be, rászóltam az egyik kislányra, hogy talán kisebb részletességgel kellene ecsetelni az altestéből kifolyó dolgok állagát, mert ez így kissé hányingerkeltő.

Lehet hogy nem kellett volna utalni rá, hogy a valóságban a moderátor csontja is ugyanúgy törik?... :)

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 11:53:13

@Muad\\\'Dib: "mondjuk a hittan is" Miért is?
"erkölcstan speciel"
Ha a keresztényi erkölcsöt tanítják ugyan ott vagyunk ahol a part szakad.

nemecsek ernő áruló 2012.04.18. 11:55:00

"A törvény rögzít egy álláspontot. A tudománynak viszont pont az a lényege, hogy változik, fejlődik."
Hajjaj. Beszélgess egy kicsit a wmiki bottal, és próbáld meggyőzni. Vallásos embereknek ez felfoghatatlan. Nem elég fejlettek hozzá! :)

Láttam egy pólót multkor, kell: "Túl hülye vagy a tudományhoz? Próbáld ki a vallást!"

XCat 2012.04.18. 11:55:51

@Muad\\\'Dib: A muszlim meg például nem, pedig elég régen itt vannak. Ahhoz képest a hitgyüli, az történelmi egyház.
:)

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:
Azért a keresztény erkölcs, ha ésszel csinálják, egy teljesen jó és normális dolog. Ezt nem ártana kicsit belegyomlálni a köztudatba.
Bár lehet hogy az ésszel kellene kezdeni....

IdomitottFoka 2012.04.18. 11:56:13

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:
Egyes tudományos eredmények (evolúcióelmélet), egyes tudományos célra használt módszerek (boncolás), a tudományos gondolkodás elterjedése (az egyház embereket befolyásoló képességének csökkenése) szembemennek egyes egyházak álláspontjával és/vagy érdekeivel. Az érdekellentétek nyilvánvalóak, azt hiszem. Az hogy vki tudós is és hívő (valószínűleg egy egyház tagja) szép példája annak, hogy egy vállrándítással tovább tudnak lépni a nyilvánvaló ellentéten. Félreértések elkerülése végett, számomra ez nem negatív jelenség, csak egy jelenség.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 11:56:31

@nemecsek ernő áruló: Nem minden vallásos ember sötét mint az éjszaka. Vannak köztük értelmesek is.

nemecsek ernő áruló 2012.04.18. 11:57:37

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Eddig ezt csak sötét vallásos emberek bizonygatták nekem, szóval sajnos a tapasztalat mást mutat.

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 11:57:45

@Mr. Waszabi:

Ezekre a súlyos vádakra tudnál mondani talán egyetlen egy olyan esetet is amikor azok bíróságon is megállták a helyüket?

Elég ocsmány dolog ám az a hazug rágalom hadjárat amelyet egyes emberek megengednek maguknak a beteg rögeszméik szolgálatában, legyen az libatömés, GMO vagy akár atomenergia.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 11:57:58

@Vedere' Lavór: Ebben is van igazságod, de ettől még se képes se hajlandó nem vagyok lemondani a szatíráról. A gyerekeimnek okkal magyarázom a világ dolgait modoros didaktikával, de rajtuk ki is élem ilyen irányú igényemet annyira, hogy a világ többi részével szemben már ne erőltessem.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 11:58:06

@Vedere' Lavór:
Hiába, a pénz beszél, meg a megfelelően erős lobbi...

bgp 2012.04.18. 11:58:18

@Pobjeda elvtárs: Ha nem hibrid lett volna, nem tudott volna szaporodni, mivel az eredeti Monsanto növényben volt stop gén.

polly graph 2012.04.18. 11:59:41

Számomra az az érdekes, hogy a hasonló eszmecserék során előbb-utóbb mindig felbukkan Einstein neve, akit az ateisták/szkeptikusok szinte már-már védőszentjüknek tekintenek.

Ellenben nem akadtam még össze egyetlen Einsteint kiáltó személlyel sem, aki értelmesen, részletesen tudta volna velem ismertetni a nagy tudós főbb elméleteit. Már ami túlmutat az E=mc2 szinten.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 12:00:23

@Vedere' Lavór: Én nem feltétlenül értek ezzel sem egyet. Vannak benne hasznos erkölcsi tanítások, de az egész keresztény erkölcs szerintem nem a legjobb.

@IdomitottFoka: Azt nem tudod megmondani, hogy 1-2 tudós mit miért gondol úgy ahogy. Innentől kezdve egy vallásos embert nem érdekel a bizonyítás, meg elintézi félvállról, téves kijelentés.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 12:00:35

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:
Alapvetően miféle problémáid vannak a ne ölj, ne lopj kitételekkel mondjuk? Az, hogy mit tanítanának nem derült még ki. Így tippelgetni is felesleges. Megjegyzem a keresztény erkölcstan, ha kivesszük a vallási szabályokat, abszolút egyezik az alapvető "emberi" erkölcsi szabályokkal.

Hunor Levente 2012.04.18. 12:01:47

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Az ókorban még nem tisztult le, hogy mi tudomány és mi hiedelem. A madárbélből jóslást is lehet tudománynak vélték, úgyhogy ez nem nyom sokat a latban.

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 12:01:56

@bgp:

Hamis. Az un. GURT tedhnológia sohasem került kereskedelmi forgalomba, azaz nem nem volt benne semmilyen stop gén. Éppen ezért tudta a szomszéd földjéről lopott terményből felszaporítani magának a vetőmagot.

XCat 2012.04.18. 12:01:58

@dr. mesterseges szinezek: Hát én csak ezért nem csinálok gyereket.... de az ötlet jó. Kiszolgáltatottak, és kénytelenek végighallgatni, akármit mondok. :D

belekotty 2012.04.18. 12:02:19

@polly graph: Gravitáció okozta térgörbület, idő dilatáció. Csak így kapásra.

Hunor Levente 2012.04.18. 12:03:36

@Muad\\\'Dib: A felvetésed nincs ellentmondásban azzal, amit írtam, sőt, inkább alátámasztja. A vallás a tudománynak tipikusan ellene van. Például ha a területére téved vagy össze akarja mosni a kettőt.

XCat 2012.04.18. 12:04:23

@polly graph: Látod, atomfizikusokkal kellene barátkoznod. :)

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Mit látsz benne problémásnak? Nekem bejön, inkább csak arról nem vagyok meggyőződve, hogy az emberi faj úgy általában ezt képes lenne betartani.

Hunor Levente 2012.04.18. 12:05:12

@Wigey: Remek cikk, kösz a linket.

XCat 2012.04.18. 12:05:32

@Vedere' Lavór: ... no meg, szeretett nagyjaink is mutathatnának példát belőle, kicsit sűrűbben.

nemecsek ernő áruló 2012.04.18. 12:05:36

@polly graph: Nézd meg Yahoo Serious főszereplésével az Ifjú Einstein című komédiát. Nagyon sok elméletét "paraszt nyelvre" lefordítva elmagyarázzák benne. :)

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 12:05:57

@Muad\\\'Dib: Miért van az, ha szidom a keresztény erkölcsöt egyből az jön fel, hogy mi bajod a ne ölj kifejezéssel?

"abszolút egyezik az alapvető "emberi" erkölcsi szabályokkal."
Nem igaz. Alapvetően üldözi a melegeket, a fő tana az ember születésétől fogva bűnös ezért vezekelni kell. Elutasítja az e világi élvezeteket és még lehetne sorolni.

polly graph 2012.04.18. 12:07:18

@belekotty: nem néhány Einstein által használt kifejezés szajkózására gondoltam, hanem kiállni egy szál fekete tábla elé egy szál fehér krétával a kézben és kapásból tolni.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 12:07:59

@Hunor Levente:
Tehát az, hogy rengeteg Nobel-díjas fizikus hitt Istenben, mivel tisztában voltak vele, hogy jelenleg semmiféle bizonyíték nincs ebben a kérdésben, azt támasztja alá, hogy ezek a dolgok ellentétesek egymással. Az, hogy ők kivételes felfedezéseket tettek vallásosságuk mellett, azt támasztja alá, hogy ezek a dolgok kizárják egymást. Érdekes...

polly graph 2012.04.18. 12:10:25

@nemecsek ernő áruló: azaz egy film magyarázza el, nem az Einsteinre lépten-nyomon hivatkozók.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 12:12:38

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:
"...fő tana az ember születésétől fogva bűnös ezért vezekelni kell..."
Ez egyáltalán nem igaz. Most ne menjünk bele teológiai vitákba, lévén én sem vagyok jártas a témában, de az eredendő bűnösség elve nem azt állítja, hogy egy újszülött bűnös lenne. Erről rengeteg anyagot lehet találni a neten, kérlek nézz utána, mert ez így pontatlan.
A világi élvezeteknek pedig a habzsolását utasítja el. Pl.: igyál nyugodtan pár pohár bort/sört, de nem biztos, hogy szerencsés, ha a saját hányásodban fetrengsz.
Az a vicces, hogy a kereszténység elleni kritika mindig kiválasztja a legbigottabb megnyilvánulásokat és kijelenti, hogy a kereszténység ilyen, úgy egyben.

nemecsek ernő áruló 2012.04.18. 12:12:43

@polly graph: Az Einsteinre lépten-nyomon hivatkozók is rendszeresen magyarázzák, csak ők harmadrendű polinomiális időben megoldható differenciálegyenletek, meg hasonló barbár szavakkal dobálóznak (lásd CERN) ezért javasoltam az Ifjú Einsteint, amiben például egyszerű, ausztrál földműves számára is érthető módon van kimondva, miért nem lehet semmi gyorsabb, mint 300000 km/s.

XCat 2012.04.18. 12:13:40

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Hát a melegekkel szemben a legtöbb embernek ellenérzései vannak. Nekem is. Betegeknek tartom őket, és baromságnak tartom a genetikai meghatározottság elvét.
Ettől függetlenül nem megyek ki őket dobálni, és az ismeretségi körömben is van meleg. Ő tiszteletben tartja, hogy nem tart nekem kiselőadást gayprideból, mert ideges leszek tőle, én meg cserébe ugyanúgy viselkedem vele, mintha nem lenne az.

A biblia leírásainál meg tisztában kell azzal lenni, hogy ezek metaforák, másrészt akkor íródtak, amikor, és már akkor sem kimondottan az értelmiségnek, mert az enélkül is boldogult. Aztán ezen a módon kell őket kezelni.
Ha így nézed, a szenvedésvezeklés elve kb. egyezik azzal, amit a keletiek karmának neveznek.

Tulajdonképpen a világi élvezetek mértéktelen élvezetét utasítja el, normális léptékben a közember számára megengedett. Papnak nyilván nem, de asszem ez is csak a katolikusoknál van. A többi prücskölhet, amennyit jólesik neki. :)

Wigey 2012.04.18. 12:13:53

@takács bálint:
áhhá szóval ez itt valami allegórikus gomba, vagy mi a szösz. A gombák ugye mindenképpen egy külön országot képviselnek, bármely rendszertan szerint (legalábbis úgy tudom). Amúgy értem a hasonlatot, vagy nem, ez mingyárt kiderül. Azonban vannak kisebb tévedések a kommentetben:
-a GMO nem növény és állat keresztezése
-a GMO növényeknek nem, legalábbis nem egyedüli, célja a "szaporaság" növelése
-a GMO nem valami varázsbab, hogy rácseppen a víz és kipattan a földből, közben máris karddal a kezében várja a kártevőket
-"a GMO legtöbb tulajdonsága a gombákkal rokon" ez pedig nem igaz
Azzal mondjuk egyetértek, hogy jobb ismert gombákat enni, mint ismeretleneket, illetve azzal is, hogy a műanyag evése nem jó dolog.

XCat 2012.04.18. 12:16:08

@Wigey: Dehogynem. Tudtál már úgy bemenni mekibe, hogy ne lett volna teli? A műanyag finom. :D

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 12:17:44

@Hunor Levente: Pont ez mutatja, hogy semmit nem vetettek el. A mai tudományos élet ugyan úgy dogmatikus, mint a keresztény vallás. Einsteint kiröhögték mert meg merte cáfolni Newtont, ma pedig senkit nem vesznek komolyan aki azt állítja, hogy lehet gyorsabban utazni a fénynél.

Sokkal nyitottabban lehetett beszélni az alapvető dolgokról mint ma, a gondolkodást szentnek tartották.

"A madárbélből jóslást is lehet tudománynak vélték"
Pont ebből a mondatodból jön ki mennyire le vagyunk tőlük maradva.

polly graph 2012.04.18. 12:23:26

@nemecsek ernő áruló: :)
Nem, nem az volt a gond, hogy mivel dobálóztak!

Konkrétan nem volt mivel dobálózniuk! És itt nyilván nem a CERN tudósaira gondolok. Ők relatíve ritkán vesznek részt hasonló vitákban.

XCat 2012.04.18. 12:24:30

@polly graph: Miért, te mennyire sűrűn vitatkozol a szorzótábláról?..

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 12:26:53

@Muad\\\'Dib: Azért az eredendő bűnösség elve nem elhanyagolható szerintem.
Vehetünk más vallásokat is, ott se a keresztény elvek az alapok.

@Vedere' Lavór: "Hát a melegekkel..." Mert ezt nevelte beléd a társadalom, ami manapság nagyobb részt még mindig a keresztény erkölcsre épül. Amíg meg nem jelent itt ez a vallás a kutyát nem zavarták, sőt...

Világi élvezetek: Ez szerintem meglátás kérdése.

Én alapvetően a hellén/római erkölcsöt, alapokat tartom követendőnek, vannak abban is bőven hibák, de kevesebb mint a kereszténybe, meglátásom szerint.

Mr. Waszabi 2012.04.18. 12:28:46

@Pobjeda elvtárs: Nem vádak, tények. Ez nem a technológiáról szól, annak tudományosságáról, jóságáról vagy egészségtelenségéről - hanem a piacról, a pénzről. Földrészeket átívelő méretekben.
Az HBO készített átfogó tényfeltáró riportot Élelmiszeripar Rt. címmel, 2 éve. Cégekkel, nevekkel, konkrétumokkal, melyik cég kit perelt be, hogy csinálták, milyen precedensek stb.
Érdemes megnézni, mert nem csak a GMO érdekeltségekről ad korrekt rajzot, de a teljes élelmiszeripari láncolat működéséről, hegemóniájáról, a termelőtől az félkész élelmiszeralapanyagok előállításáig, értékesítéséig, s beépülésükről a késztermékekbe. Az is érdekes. Hogy mi miből lesz, ki kinek adja el, s miben van, amit megveszel a boltban stb.
Én, amikor láttam, utána kíváncsiságból megnéztem sok magyar termék címkéjét, amiket régóta ismerek és megdöbbenve láttam, hogy időközben az összetevők "modernizálódtak" a filmben bemutatottakra. Glukóz-fruktóz szirup és társai. Növekedési hormonnal kezelt állatok. Mindez már itt is jelen van évek óta.

Mindennek a magyar géntechnológiai kutatásokhoz nem sok köze van, mivel nálunk egyelőre még állami intézetekben folyik a legtöbb kutatás és eredmény is ott születik, így a szabadalmak is állami tulajdonúak. Arról nincsenek információim, hogy ezeket a hazai alapkutatásokat hol használják fel nálunk a gyakorlatban, ha már egyszer GMO mentesek vagyunk.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 12:30:08

@Vedere' Lavór: Ezt hívják késleltetett, többszörös orgazmusnak.

XCat 2012.04.18. 12:32:00

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Nem, nekem megvannak a magam elképzelései. Ha egy hím pucsít, és másik pedig a seggébe veri a faszát (elnézését, ezt lehetett volna szebben, de így érzékletesebb, mi történik), az sem nem szép, sem nem helyes, sem nem elfogadható az én számomra. Ha a teljes társadalom megbuzul, akkor sem.

Egyébként nagyon sokfelé szokás volt, szokás rá spártát hozni példának, Platónt is szokás de az nekem erőteljes félremagyarázásnak tűnik, meg ugye az állatvilág meg ez meg az, de nekem az a rögeszmém, hogy az emberiség előbbutóbb elju oda, hogy kivetkőzik az ösztönlény mivoltából.
Addig meg igenis terelgetni kell őket arrafelé.

A hellén/római erkölcshöz mi is tartozott meglátásod szerint?

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 12:32:48

@Mr. Waszabi:

Ezek egészen addig vádak, amíg nem hozol konkrét eseteket, dátumokat, dokumentálva, lehetőleg bírósági ítélettel. A rágalmazás bűncselekmény, tisztában vagy vele?

XCat 2012.04.18. 12:33:43

@dr. mesterseges szinezek: Ez ebben a kontextusban egy icipicit perverz. És egyébként is, évekig kell késleltetni, azt kinek van türelme kivárni. :D

polly graph 2012.04.18. 12:37:07

@Vedere' Lavór: Nem akarom tovább kergetni ezt a témát, csak annyi lett volna a megjegyzésem lényege, hogy:

1. ateisták (vagy szkeprikusok) vs. hívők eszmecseréje mindig felhozza előbb-utóbb Einstein nevét.

(ezen állításomat több hozzászólás igazolja)

2. az már egyéni tapasztalatom, hogy sokszor olyanok hivatkoznak Einsteinre, akiknek semmi közük nincs a tudományhoz, nem értik, nem művelik azt, de szeretnek viták során Einsteinre ill. másokra hivatkozni, s a vitapartnerben azt az illúziót kelteni, hogy benne van a hiba, mert ő nem értené meg a magas szintű eszmefuttatást.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 12:38:52

@polly graph: "kiállni egy szál fekete tábla elé egy szál fehér krétával a kézben és kapásból tolni. "

Próbálkozz Dávid Gyulával (disclaimer: a tábla fehér)!
Sajnos a téma röviden tárgyalhatatlan, és torz, hosszan meg unalmas és nehéz. Ezen próbál DGy valahogy úrrá lenni, de még így is tízórás előadássorozat alakult ki a dologból.
De ezzel nem antipropot szeretnék a lenti linken fellelhető anyagnak, hanem megnézésre provokálni.

www.mcse.hu/index.php?option=com_mediatar&ev=&location=&mgID=&type=&Itemid=338&limit=10&limitstart=60

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 12:40:32

@Vedere' Lavór: "Ez ebben a kontextusban egy icipicit perverz"

Most már muszáj férfiasam állnom ehhez a hozzászólás-dologhoz, ha femininként vagyok olvasható.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 12:41:15

@Vedere' Lavór: Mint mondtam mert ezt nevelte beléd a társadalom. Ilyen téren nem tudunk sterilek maradni. Hat ránk akár akarjuk akár nem, és módosítani fogja a gondolkodásunkat. A te dolgod ha elítéled én nem szólok bele, csak megjegyeztem.

"rögeszmém, hogy az emberiség előbbutóbb elju oda, hogy kivetkőzik az ösztönlény mivoltából. Addig meg igenis terelgetni kell őket arrafelé. "
Tipikus keresztényi erkölcs alap.

"A hellén/római erkölcshöz mi is tartozott meglátásod szerint? "
Alapvetően nem tartja bűnnek az ember állati mivoltát, amit le kell győzni. Fontosnak tartja, hogy a lehető legteljesebb legjobban kiélt életet éljünk. Az örömszerzés fontos, nem pedig annak korlátozása.

Tiszteli és követendőnek tartja a tudást, nem pedig kizáró üldözendő dolognak, mely Isten ellen vét, és megkérdőjelező az ő hatalmát.

A szépség, az e világi dolgok imádata istenítése.

Amit ma sokan a bűnös, elítélendő nyugat mocskának tartanak, és erkölcstelenségnek.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 12:46:29

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:
Azért enyhén leegyszerűsítetted a római/hellén erkölcsöt. Pont azt csinálod, amiért leszóltál a keresztény erkölccsel kapcsolatban (ne ölj, ne lopj).

Mr. Waszabi 2012.04.18. 12:47:05

@Pobjeda elvtárs: fordítsunk. Elmesélnéd, mire vagy kiakadva, mire ez a merev ellenséges fellépésed? A konkrét okát?
Mivel hogy nem a technológiát kérdőjeleztem vagy vitattam, már csak ezért.
Úgy láttam, hogy itt vélemények hangzanak el, miért került be a törvénybe oda nem illő indok. Én így látom, amiként írtam. És miért kéne egy véleményt bizonyítani? Beszélgetünk, mindenki mondja, amit gondol. Szerintem.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 12:47:19

@Vedere' Lavór: "Ha egy hím pucsít, és másik pedig a seggébe veri a faszát (elnézését, ezt lehetett volna szebben, de így érzékletesebb, mi történik), az sem nem szép, sem nem helyes, sem nem elfogadható az én számomra."

Nem nehéz olyan küllemű nőt/férfit találni, hogy ha belegondolsz, hogyan kefél, egy pillanatra nem is tűnik rossz gondolatnak, a szex végleges betiltása, halálbümtetés terhe mellett.
Egyesek unokák szerint a nagyiék biztosan nem hetyegnek, de ha mégis, akkor nem kéne nekik.

De ha nem gondolsz bele, akkor belátod, hogy a dologgal nincs semmi baj, és semmi közünk hozzá (persze a belátással már belegondoltál, de legyen nekem megengedve ez a logikai bakugrás).

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 12:49:27

@polly graph: Naon szsen, jó szórakozást és kellemes döbbeneteket!

sisifux 2012.04.18. 12:52:16

@Muad\\\'Dib:

"Erre most felsorolhatnék jó pár Nobel-díjas fizikust, akik hittek Istenben, de gondolom megtalálod őket magad is."

Attól, hogy Nobel díjat kaptak, még nem tudtak mindent. Mert, ha úgy lett volna, utánuk már senkinek sem kellett volna Nobel díjat adni. Egyébként, egy olyan lény elképzelhető, aki a jelen ismereteinkhez képest sokkal nagyobb ismeret anyaggal rendelkezik, mondhatni isteni hatalommal.
Az, hogy nem "találkoztunk" még vele, nem zárja ki a létezését, de nem is bizonyítja.

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 12:53:35

@Mr. Waszabi:

Egyszerű. Tudományos kérdések hatalmi szóval történő eldöntése már a katolikus egyháznak sem jött be, pedig sokakat megöltek miatta.

Az hogy a gmo káros e az egészségre vagy sem az egy tudományos kérdés, nem pedig jogi. Itt pedig szeretett törvényhozóink hatalmi szóval kimondták hogy a PI=3.2 és veregetik a saját vállukat hogy milyen ügyesek voltak, miközben éppen hülyét csináltak magukból.

És mindezt a tudatlanságnak és a rágalmaknak egy olyan áradatára alapozzák, melynél lejjebb nem igen van.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 12:54:14

@Muad\\\'Dib: Én próbáltam leírni az alapvető különbségeket, ha annyira érdekel valakit mi a teljes alap akkor nézzen utána. Nem fogok ide regényeket írni.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 12:56:30

@sisifux:
Pontosan arról beszélek az elejétől fogva, hogy közel sem tudunk még eleget ahhoz, hogy kijelentsük márpedig a vallás hülyeség/hatalmas igazság.
Azért hoztam fel Nobel-díjas fizikusokat, mert általában az óriási elánnal vallást kritizálók mindig azzal jönnek, hogy komoly tudós/gondolkodó nem hisz Istenben, csak az ostoba pronyók...

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 12:56:32

@sisifux: Soha sem értettem a tudásra miért kell véges dologként gondolni. Eddig csak azt sikerült bebizonyítanunk, ha megfejtünk valamit jó pár újabb kérdés merül fel.

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 13:01:12

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:
Ezzel én is pontosan így voltam. Csak épp te kiemeltél egy olyan dolgot a keresztény erkölcsből mely erősen félremagyarázott, ráadásul nem is azt jelenti, amire sokan asszociálnak.
Hogy értsd, olyan ez, mintha én ezzel jellemezném a hellén erkölcsöket (amiről mindketten tudjuk, hogy féligazság):
Platón szerint a demokrácia vacak, a csőcselék uralma, tehát a hellén erkölcs diktatórikus.
"„… ha a lélek egy férfiban csődöt mond, akkor egy nőbe költözik, s ha még ebben az életben sem képes gonoszságát feladni, akkor vadállattá változik ...”
Tehát e hellén erkölcs bigott nőellenes.

XCat 2012.04.18. 13:03:17

@dr. mesterseges szinezek: :)))

A dologgal nincs semmi baj, amíg csendben történik. Amikor elkezdenek érte harcolni, hogy de őket fogadják el, akkor már problémásabb... és nem azért mert nem akarod őket elfogadni, hiszem voltaképpen leszarod, hanem mert olyasmire irányítja rá a figyelmedet, amit semmi kedved nézni.

Egyébként az egész problémát nagyszerűen bemutatja a következő kis szemelvény; www.youtube.com/watch?v=fz2athaKx2U&feature=related (csavard előre 2:00-ig)

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:" Mint mondtam mert ezt nevelte beléd a társadalom. "
Mint mondtam, nem. :)

"Tipikus keresztényi erkölcs alap." Ebben mi a tipikusan keresztényi?

Amit hellénrómai erkölcsként leírtál, azt eddig ugyan sehol sem olvastam (bár szvsz elég sokat tudok az ókorról az átlagemberhez képest), viszont nem látom ellentétesnek a keresztény erkölccsel.

A kiélést meg nem biztos hogy ugyanúgy érti, ahogy most értjük, bár az is tény, hogy léteztek bobatóriumok. :)

XCat 2012.04.18. 13:04:15

@dr. mesterseges szinezek: Áhh értem... szóval trükközünk, trükközünk. :D

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 13:08:48

@Mr. Waszabi:

Hát hogyne kérem. Az demagógia hogy egy politikus ne mondja meg mennyi 2+2 pláne ne hozzon törvényt róla hogy 5.

De persze ordas hazugságokat sorolni bekezdéseken keresztül, majd ha megkérdezik hogy ezt honnan, és hogyan, akkor pár éve láttam a HBO-n a válasz, az rendben van. :)

Fuss neki újra.

2012.04.18. 13:10:31

'a tudomány fejlődése igen kellemetlen a vallási tételek számára. Mind az orvostudomány, mind a biológia, mind a kozmológia fejlődése afelé mutat, hogy a lélek és társai csak fogalmi létező, és a világ, ahogy most ismerjük nem igényli istenek kezeit.
Ez ellen küzdeni csak a tudás ellen való küzdelemmel lehetséges.'

Jaj de fárasztó már ez. A 'tudományos világnézet' önjelölt képviselői mindig ezt mondták - mindig éppen koruk aktuális (ma már sokszor mosolyogni való) ismeretei alapján.

' gondban leszünk, amikor embert el akarjuk választani az állatvilág többi tagjától. Volt-e lelke egy homo erectusnak? Ha igen, akkor elmondható-e ez egy homo habilisről is? Üdvözülhet-e?'

Hát igen. Katolikusként baromira aggaszt, hogy üdvözülhetnek-e a homo erectusok.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 13:10:59

@Vedere' Lavór: Akkor szerinted miből fakad?
"Ebben mi a tipikusan keresztényi?"
A keresztény erkölcs (is) tanítja, hogy próbáld meg levetni állati mivoltod, hogy feljebb emelkedj, akár a buddhizmus. Szerintem viszont a környéken rád a kereszténység hat nem pedig más vallás.

"viszont nem látom ellentétesnek a keresztény erkölccsel."
Több mindenben eltér a két erkölcs, persze sok mindenben közös.

"A kiélést meg nem biztos hogy ugyanúgy érti, ahogy most értjük"
Hidd el mi még kezdők vagyunk hozzájuk képest.

@Muad\\\'Dib: Te hoztad fel a ne ölj tételt, én arra reagáltam. Most is te hozod fel a vádakat. Így alapvető különbség van.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.18. 13:12:30

@khamul: Ha jól hiszem, a katolikusok általában szoktak törődni mások üdvözülésének kérdésével, hiszen mi másért folytatnának térítő tevékenységet például?
Illetve mi másért foglalkoztak nagy katolikus, keresztény gondolkodók azzal a kérdéssel, hogy a Jézus előtt élt emberek üdvözülhettek-e, vagy úgy általában az üdvözülés mint jelenség követelményeivel, módjával, menetével?

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 13:14:25

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:
Na ezt most nem értem. Én nem vádoltam csak leírtam, hogy beszűkülten szemléled a dolgokat. A hellén erkölcsiségnél elegánsan átlépsz olyan dolgok felett, melyekre külön vadászol a keresztény erkölcsben. Miközben az alapvető erkölcsi üzenete nagyon is hasonló mindkettőben.

XCat 2012.04.18. 13:15:04

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: "A tudomány ellenségei - Liberatórium"

Gyakorlatilag az összes vallás ezt mondja, vagy így, vagy úgy. :) Azt meg szerintem te sem gondolod komolyan, hogy a római orgiák vallási indíttatásból jöttek létre. (Bár volt olyan is, de az más).

XCat 2012.04.18. 13:17:39

@Muad\\\'Dib: Hát a hellén erkölcsiségben elég jól elfért a pedofílis például, amit akárhogy nézünk, manapság köztörvényes bűncselekmény. Kivéve persze, ha családon belül történik, valamelyik szülő, vagy közeli rokon által, mert akkor agyonhallgatott "egyedi jelenség". Áááá, mi nem, mi nem vagyunk olyanok. Hogy lennénk. :)

Muad\\\'Dib 2012.04.18. 13:19:12

@Vedere' Lavór:
Azért az a hellén kultúrának is csak egy bizonyos időszakára volt jellemző. Eleve bajos hellén kultúráról beszélni így egyben, mert azért rengeteg irányzat volt ott.

XCat 2012.04.18. 13:23:21

@Counter: Nem. A katolikusok a saját üdvözülésükkel szoktak törődni. A többi inkább amolyan deficitkezelés volt, csak te elhitted a marketinget. Jobbak voltak ám benne, mint manapság. (meg agyon is ütöttek, ha nem hitted el) :D

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 13:24:47

@Vedere' Lavór: Itt most nem beszéltünk vallásról, erkölcsi dolgokról beszéltünk.

"Miközben az alapvető erkölcsi üzenete nagyon is hasonló mindkettőben. "
Vannak alapvető erkölcsi üzentek amelyek egyeznek ezt soha sem tagadtam. Én mint már írtam kiemeltem az alapvető különbségeket, te ezt nem akarod megérteni. Minek írjak le olyanokat, amiben mind a kettő megegyezik?

"A hellén erkölcsiségnél elegánsan átlépsz olyan dolgok felett"
Nem létem át semmi felett, elismertem, hogy nem tökéletes, csak jobbnak tartom mint a keresztény erkölcsöt.

"melyekre külön vadászol a keresztény erkölcsben."
Nem vadásztan semmire a keresztény vallásban. Ne kiemeltem egy kis semmiséget és azt nagyítottam fel. Szépen látszik, hogy mik azok amiben alapvetően különbözik a két világ.
Az élvezetek, tudás hozzáállásában. A keresztény erkölcs inkább a spirituális tisztaságra törekszik, alapvetően a túlvilági életre koncentrálva, mely akkor jellemző volt a környéken (pl Egyiptom), még a hellén/római inkább az e világi dolgokkal, az élet legteljesebb kiélésével.

XCat 2012.04.18. 13:25:16

@Counter: "Illetve mi másért foglalkoztak nagy katolikus, keresztény gondolkodók azzal a kérdéssel, hogy a Jézus előtt élt emberek üdvözülhettek-e,"

Amiért a brit tudósok foglalkoznak megannyi hasznos és értelmes dologgal.

@Muad\\\'Dib: Az is igaz. :)

2012.04.18. 13:26:27

@Counter:

' Ha jól hiszem, a katolikusok általában szoktak törődni mások üdvözülésének kérdésével, hiszen mi másért folytatnának térítő tevékenységet például?'

Indulok is homo habilst téríteni :)

'Illetve mi másért foglalkoztak nagy katolikus, keresztény gondolkodók azzal a kérdéssel, hogy a Jézus előtt élt emberek üdvözülhettek-e, vagy úgy általában az üdvözülés mint jelenség követelményeivel, módjával, menetével?'

Ez teljesen jogos felvetés.
Ha tudnánk, hogy volt-e lelke a homo erectusnak, akkor lehetne azzal foglalkozni, hogy hogy érintette őket a megváltás.
Ennek hiányában a problémával foglalkozni kb annyira értelmes mint azt vizsgálgatni, hogy hány angyal fér el egy tű fokán.

David Bowman 2012.04.18. 13:26:33

Na és. A "holokauszt" és a tiszaeszlári ügy is tudományos kérdés, oszt az előbbiről mégis törvény van.

PonDrow 2012.04.18. 13:27:20

Szerintem napjaink gazdasági válságát Hermész rossz kedve okozza! :)

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 13:28:39

@Vedere' Lavór: "Itt most nem beszéltünk vallásról, erkölcsi dolgokról beszéltünk." Ezt neked szántam, a többit neki, csak elfelejtettem kattintani.

XCat 2012.04.18. 13:28:46

@khamul: először is, ördg, és nem angyal. Másodszor a tű foka, az a lyuk a végén, azon nem nagyon fér el semmi... ha csak nem kvantumfizikai felvetésnek szántad, mert akkor valóban nagyon érdekes kérdés. :D

XCat 2012.04.18. 13:29:50

@Vedere' Lavór: hacsak

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Gondolod hogy különválasztható a kettő? :)

2012.04.18. 13:30:20

"A törvény rögzít egy álláspontot. A tudománynak viszont pont az a lényege, hogy változik, fejlődik. A kettő kizárja egymást.
Még nagyobb baj, hogyha a törvényben rögzített állításokat megpróbálják kikényszeríteni, azaz megtiltják még a vitatását is. Ez gyakorlatilag az inkvizíció egy formája. Ez megbénítja a tudomány fejlődését.
És a legsúlyosabb, hogy ha ez az álláspont még téves is."

Nem is olyan régen született is ilyen törvénymódosítás. Btk. 269/C
Már azt hittem, ide fog kilyukadni a kedves szerző...

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 13:32:17

@Vedere' Lavór: Hatnak egymásra, és a vallási erkölcs is inkább a társadalmi erkölcs hatására keletkezik. Szerintem nem lehet egyenlőség jelet tenni a kettő közé, a vallás inkább felhasználja azt. Egyszerűség kedvéért írom keresztény erkölcsnek, de valahonnan a Közel-Keletről jön a dolog. :)

XCat 2012.04.18. 13:34:37

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Tényleg? Ez olyan kicsit tyúktojásnak tűnik nekem. :))

2012.04.18. 13:34:46

@Vedere' Lavór:

Kösz, de angyal lesz az.

A tű fokával kapcsolatban igazad van. Mentségemre szolgáljon, hogy az is pont annyira érdekes kérdés lenne :)

2012.04.18. 13:37:46

@David Bowman:

'A "holokauszt" és a tiszaeszlári ügy is tudományos kérdés, oszt az előbbiről mégis törvény van.'

Igen, de ez a törvény inkább az ismereteket védi. Itt egy megtörtént eseményről van szó,aminek létét 1950-ben -tudtommal- elég kevesen vitatták. Az idő azonban halad, a túlélők jórészt meghaltak, az antiszemitizmus viszont itt maradt.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 13:37:56

@Vedere' Lavór: Valamennyire jogos, de szerintem az erkölcs hatot inkább a vallási dogmákra. A mostani közfelfogás is változtatja a biblia értelmezését. Persze ez olyan, hogy ki minek akarja látni, nehéz szétválasztani a kettőt.

XCat 2012.04.18. 13:42:36

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Nem tökmindegy? Egyiket se tartják be. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.18. 13:44:55

@khamul: Igen, a tű fokára szorongatott angyalok megszámolása és megszámolhatósága egy nagyon fontos számelméleti kérdés egyik első feltevése volt...

Persze alkalmas volt a foximaxin is a keresztény gondolkodás nevetségessé tételére.
Kinek mi.

XCat 2012.04.18. 13:45:03

@khamul: Fene tudja, mennyire van itt. Nálunk speciel sosem volt téma, sem otthon, sem iskolában. Igaz, volt egy keményen antiszemita időszakom, de az abból fakadt, hogy amit ennyire erőszakosan nyomtak minthogy szeretni kell a zsidókat, az mindig ellenszenvet vált ki.
Aztán később megismered milyenek azok, akik tényleg antiszemiták, és úgy leszel vele, hogy akkor inkább ezek legyenek, mint azok.

XCat 2012.04.18. 13:46:15

@Counter: Te, mi a fene ez a foximaxi? Már annyiszor hallottam... gondolom nem a rajzfilm.

Mr. Waszabi 2012.04.18. 13:47:09

@Pobjeda elvtárs: Túldimenzionálod magad kissé. Elmondtam a véleményemet - Te is elmondtad. Alma a körtéhez ugyanarról a témáról - ez tényleg tudományos megközelítés. Ha nem tudod elfogadni, hogy másnak lehet más a véleménye, akkor részemről itt a pont. Szép napot!

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 13:49:12

@Vedere' Lavór: "Igaz, volt egy keményen antiszemita időszakom..."
Legjobb családban is előferdül. A zsidókkal meg nincs nagy probléma, dolgos szorgalmas emberkék. Viszont Izrael már rég megérett egy kevés atombombára, úgy 150 elég lesz. Igaz Jeruzsálem is, de az más kérdés, azonban kapóra jön. :)

2012.04.18. 13:51:54

@Vedere' Lavór:

Nem hiszem, hogy a magyar különösebben antiszemita nép lenne. Ettől függetlenül a probléma létezik, ls foglalkozni kell vele. Az más kérdés, hogy alkalmas lehet-e erre egy törvény.

Engem is idegesített a dolog, aztán Németországban (!) találkoztam egy kedves, értelmes örmény hölggyel, aki bevallotta, hogy ő bizony fél az ottani törököktől. Akkor aztán elgondolkodtam azon, hogy 'jogosak'-e a magyar zsidók félelmei.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.18. 13:55:03

@Vedere' Lavór: Az MSZMP által szervezett, szoros pártirányítás alatt működő Dolgozók Esti Egyeteme/Marxista-Leninista Esti Egyetem, ami egy gyorstalpaló, vastagon ideologizált képzési forma volt felnőttek részére, afféle átmenet a pótérettségi és a pártfőiskola között. A pártállam szerkezetének, logikájának megfelelően politikusok és szakmai vezetők egyaránt jártak oda, tudtommal főleg alsó- és középszinteken.

Természetesen a mai értelemben vett tudományos, szakmai képzés háttérbe szorult a korabeli értelemben vett tudományos (vö. "egyetlen tudományos világnézet") képzéssel szemben. Khm.

Magyarán egy ritka primitív, setétbuta, feltűnő nyelvezetű és feltűnően bornírt intézmény volt, bicskanyitogatóan ostoba tanárokkal és hallgatókkal. Felejthető volna, ha hagynák :-)

kerecsen2010 2012.04.18. 13:55:14

@dr. mesterseges szinezek: Én már csak a blogok miatt járok ide az Indexre, meg azért, mert az Origo valamiért piszok lassú a napközbeni gépemen. Egyébiránt mind hírek, mind kommentelési lehetőség tekintetében messze felülmúlja az Indexet a váltás óta. Kár volt így tönkretenni ezt a korábban tartalmilag mindig kiemelkedő portált, de legyen ez az ő bajuk.

XCat 2012.04.18. 13:55:52

@Counter: Ahm. De miért hívták foximaxinak?

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 13:56:15

@Vedere' Lavór: "hellén erkölcsiségben elég jól elfért a pedofílis például,"

Ez ma azért meredek, mert - hacsak nem vagytunk szcientológusok - tudjuk, hogy a gyerek nem mini felnőtt, ezért amíg gyerek pár dolgot tiltunk és távoltartunk tőle, remélve, hogy az érdekeit szolgáljuk. Ez egy fejlődés.
Viszont a fejlődés - hálistennek - olyan irányt nem vett, még ha próbálgatják is, hogy a felnőttet is gyerekként kell kezelni, és tiltani és távoltartani őt attól, amiről azt gondoljuk, hogy neki rossz (ez alól tudnék indokolt kivételt, de az is következetlen), vagy csak nekünk nem tetszik.
Nagyagyáink korában a kutyapóz is apageszatanasz volt, a hokizástól meg mindent lehetett kapni, csak orgazmust nem.
Nem bölcs dolog felnőtt polgártársaink genitáliáira erkölcstani fejezetet szentelni, mert előbb vagy utóbb, de kiröhögés lesz a vége.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 13:59:40

@khamul: nekem az a változat tetszik jobban, hogy előbb bújik át a teve a tű fokán, mint üdvözül egy képmutató (aka gazdag ember)

relevánsabb is, meg kvantumilag is megalapozottabb. :]

---

node vissza a gmo témához. az pl. igen üdvös lenne, ha a dohányt rá tudnánk venni, hogy termeljen thc-t, hogy ne kelljen állandóan kevergetni-szórogatni-bénázni.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.18. 14:00:36

@Vedere' Lavór: Pontosan nem tudom. Az egyik kézenfekvő magyarázat az, hogy a "marxista" (főleg gyenge kiejtéssel, lásd még imprilizmus, eerópónió) megfelel a "maxi" hangalakjának. A másik lehetséges magyarázat az, hogy a kádárizmus alatt népszerű Foxi-Maxi rajzfilmsorozat is esténként futott, akárcsak a foximaxi. :-)

www.antikvarium.hu/ant/foto.php?id=1821674&h=200

Sajnos a magyarországi oral historyban nem vagyok járatos, így a pontos etimológiát nem ismerem.

XCat 2012.04.18. 14:01:04

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Ejnye. Nem szabad ilyet kívánni senkinek. Különben is, túl közel van.

@khamul: Törökök is érdekes népek... de gondolom akitől félni kell, az a bűnöző réteg. Itt is van olyan bőven.

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 14:05:12

@Wigey:
akkor szerinted mi a gmo? szimplán növénynemesítés? mondj 1 olyan dolgot, ami a gmo-ra jellemző tulajdonságot, de nem illik a gombákra. szerintem nincs ilyen. azért nincs, mert mindkettő növénybe oltott állat. csak a klasszikus gombafajokat a természet az ember nélkül hozta létre. a gmo-t pedig az ember találja ki. ami rendben van, csak vigyázzunk vele.

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 14:05:12

@Wigey:
akkor szerinted mi a gmo? szimplán növénynemesítés? mondj 1 olyan dolgot, ami a gmo-ra jellemző tulajdonságot, de nem illik a gombákra. szerintem nincs ilyen. azért nincs, mert mindkettő növénybe oltott állat. csak a klasszikus gombafajokat a természet az ember nélkül hozta létre. a gmo-t pedig az ember találja ki. ami rendben van, csak vigyázzunk vele.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 14:05:30

@kerecsen2010: "Kár volt így tönkretenni ezt a korábban tartalmilag mindig kiemelkedő portált, de legyen ez az ő bajuk. "

Csak műkedvelésből olvasok konteókat, de abban lehet valami, hogy a polfórumról szándékosan, politikai misszióban vadítják el a sok nyájba integrálódni képtelen okoskodót.
Mivel az internetto, az cég gyökere világosan megmutatta, hová vezet, ha egy klikkgyártó fórumot nárcisztikus és cezaromán cenzorok vesznek kezelésbe, kizárt hogy 10 évnyi piacilag ésszerű viselkedés után valakinek hirtelen eszébe jusson, milyen jó is volna ugyanúgy tökönszúrnia a cégét.

2012.04.18. 14:08:23

@Vedere' Lavór:

'Törökök is érdekes népek... de gondolom akitől félni kell, az a bűnöző réteg. Itt is van olyan bőven.'

Elnézést, ha nem voltam elég érthető. AZ örmény ismerősöm nem a bűnözőktől félt, hanem az örmény népirtás miatt általában a törököktől. Mindezt Németországban, ahol rend van, és a törökök kisebbségben vannak.
Azóta eléggé más szemmel nézem a magyar zsidók félelmeit.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 14:19:38

@khamul: "Azóta eléggé más szemmel nézem a magyar zsidók félelmeit. "

Aki nem érti ezeket a félelmeket, nyilván fenntartás nélkül költözne olyan utcába, amelyben kizárólag cigányok laknak, és 50 éven nem volt rendőrségi esemény.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 14:20:01

@Vedere' Lavór: Jól van lásd kivel van dolgod, elé lesz 75 is.
"Különben is, túl közel van."
Pont elég annyira, hogy közel legyen egy kilövéshez.

"de gondolom akitől félni kell..."
Azért az örmények nem ok nélkül félnek, és nem a bűnözőktől.

XCat 2012.04.18. 14:22:35

@khamul: @vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: De mi a francért érdekelne egy mostani, ráadásul máshol élő törököt adott pillanatban, hogy a honfitársai hogy népirtottak? Különben is, száz éve volt.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 14:24:37

@dr. mesterseges szinezek: Utca?
Költözz ilyen faluba, meglátod másként fogod nézni a világot.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 14:25:14

@mcs: Elmondom, hátha nem tudja mindenki, hogy a tű foka a városfalban, az éjszakára zárva tartott nagy kapu melleti kis segédkapu volt, amely pont azért volt alacsony, hogy a tevén portyázgató ne tudjon csak úgy be- és kirobogni. A tű fokán átjutás így a tevének nem lehetetlen volt, csak lassú.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 14:25:33

@Vedere' Lavór: Sajnos a törököknél ez nem ilyen egyszerű. Ott nem lett ez a dolog lezárva mint a németeknél Hitler likvidálásával.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 14:29:45

@dr. mesterseges szinezek: öööööö, erre esetleg valami forrás van-eé?

2012.04.18. 14:32:58

@Vedere' Lavór:

'De mi a francért érdekelne egy mostani, ráadásul máshol élő törököt adott pillanatban, hogy a honfitársai hogy népirtottak? Különben is, száz éve volt.'

Szerintem nem érdekelte őket, sokan talán nem is hallottak róla. (Gondolom, a török közoktatásban nem kaphat túl nagy hangsúlyt a dolog...)
Az az érdekes, hogy örmény barátunk még 3-4 generációval később is hogy félt.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 14:35:16

@khamul: "(Gondolom, a török közoktatásban nem kaphat túl nagy hangsúlyt a dolog...)" Miért ne kapna? Elég fontos momentum volt.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 14:36:38

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Sztem nem értettél meg.
(Egyébként egy Pest megyei falu Dankó utcájában nőttem fel, inkább mesélni tudnék, mint mesét hallgatni.)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.18. 14:37:35

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Naiv.

Mivel a török állam tagadja, hogy történt volna örmény genocídium, pláne hogy azt a török állam és a török népesség követte volna el, nyilvánvalóan nem tanít róla semmit: így állítva elő olyan törököket, akik a török oktatásból kiderülve az efféle vádakat szubjektíve joggal találhatják légbőlkapottnak etcetera.

kerecsen2010 2012.04.18. 14:40:01

@Muad\\\'Dib: Az ősközösségi matriachátus bukása óta minden vallás és társadalmi berendezkedés nőellenes.

dr. mesterséges színezék 2012.04.18. 14:40:28

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Annyira fontos, hogy diplomáciai szinten zokon veszik, ha valaki emlegeti, azt meg pláne, ha valaki holokausztként emlegeti.

2012.04.18. 14:41:02

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali:

Amennyire tudom, igyekeznek agyonhallgatni a dolgot. A franciákra is komolyan megharagudtak, amikor tiltani akarták a tagadását:

'"Nyíltan diszkriminatívnak", "rasszistának", illetve a gondolatszabadság ellen elkövetett mészárlásnak nevezete kedden Recep Tayyip Erdogan török kormányfő azt a hétfőn este a francia szenátus által elfogadott törvényt, amely büntetni fogja az Ottomán Birodalomban elkövetett örmény népirtás tagadását.'

Érdekes, hogy ha arról van szó, a törökök is milyen jól ismerik a liberális normákat.

index.hu/kulfold/2012/01/24/ankara_kiakadt_a_francia_torvenytol/

Üdv mindenkinek, ma már nem leszek.

Wigey 2012.04.18. 14:43:07

@takács bálint:

A GMO egy technológia, illetve az ezen technikával létrehozott szervezetek gyűjtőneve. A lényeg, hogy molekuláris genetikai módszerekkel módosítják az adott szervezetet. Ez lehet növény, állat, baktérium. Gondolom ebből egyértelmű, hogy a kívánságod, hogy mondjak egy olyan dolgot, ami a GMO-ra jellemző, de a gombára nem, értelmetlen. Illetve esetleg az általad adott válszt lehet alkalmazni, miszerint a GMO szervezetet ember hozta létre, míg a gombát nem. De ez elég erőltetett.
Még egyszer mondom: a GMO nem növénybe oltott állat. Például ott vannak a sokat vitatott BT növények (kukorica, gyapott...). Ebben az esetben a növénybe egy baktériumból (ami ugye nem állat) származó génszakaszt építettek be és ezáltal vált ellenállóvá bizonyos kártevőkre. Nyilvánvalóan előfordulhat, hogy állati eredetű génszakaszt építenek be növénybe. Például a zölden flureszkáló növények esetében, ahol egy medúzafajból származik a génszakasz.
Mondandóm lényege, hogy a GMO nem növénybe oltott állat, mint ahogyan a gomba sem az.

XCat 2012.04.18. 14:45:59

@kerecsen2010: Félnek tőlünk. Minden okuk megvan rá. Ha a nő egyszer felhagy azzal, hogy az ostoba, üresfejű tojógép + önjáró kurvaésszobacseléd funkcikban élje ki magát, a férfiakra keserves idők következnek.

Persze ennek nincs reális veszélye. Túl mélyen oltottátok beléjük ezt a szart, amit itt társadalomnak neveztek.

kerecsen2010 2012.04.18. 14:47:48

@dr. mesterseges szinezek: Nem úgy értettem, hogy szándékosan akarják tönktretenni. Csak amit változtattak rajta, az én szememben nagy mértékben csökkentette az élvezhetőségét/használhatóságát, tehát számomra tönkretették. Úgy érzékeltem, hogy Te sem lelkesedsz annyira a polfórumos kitiltásod óta. De lehet, hogy egyeseknek most tetszik jobban.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 14:49:01

@Counter: @dr. mesterseges szinezek: Csak a népirtást tagadják, nem a gyilkosságokat. Ezen kívül eléggé hozzájárul a török történelemhez, így nehéz megkerülni. Mi sem kedvelnénk ha magyar gyilkosságokról beszélnének diplomaták, ez egyszerűen nem illendő.

"Sztem nem értettél meg."
Értettem.
Nálunk is szoktak Debrecenben félni, hogy jaj a cigányok. Én csak azt mondom mindenkinek amíg nem költözöl egy olyan faluba ahol te vagy a kisebbség és több km-re van tőletek a legközelebbi rendőrség addig nehéz átlátni a dolgot a dolgot.

Wigey 2012.04.18. 14:49:45

@mcs: a fotoszintézis elsősorban növényekre jellemző, az a tény, hogy a gombák nem fotoszintetizálnak, még nem egyenértékű azzal, hogy a GM szervezetek igen. Például egy zölden világító egér sem fog fotoszintetizálni. Vannak olyan GMO-k amik fotoszintetizálnak, vannak amellyek nem.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.18. 14:51:45

@Vedere' Lavór: távol álljon tőlem, hogy letörjem a szárnyaló feminizmust, de nem lehet, hogy a körülmények folytán egészen egyszerűen a férfi-domináns társadalmaknak könnyebb volt fennmaradniuk, ezért is maradtak fenn nagyobb számban?

egyébiránt (jellemzően szigeteken) a mai napig működnek nő-domináns közösségi modellek.
érdemes utána-olvasni, érdekes téma. a matriarchális közösségek pont ugyanazokat a hibákat követik el általában, mint a férfi-központú társadalmak, szóval a hiba mindnyájunkban mélyen benne van.

belekotty 2012.04.18. 14:52:11

@polly graph: Fekete tábla és kréta hol van? Mellesleg a termodinamikát sokkal kevesebben értik mint a relativitás elméletet.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 14:53:28

@khamul: Mondj egy olyan népet, aki elismeri a népirtást, úgy hogy azóta még nem cserélődött a kormányzat alapja és nem volt megszálló hadsereg náluk aki előtt feltétel nélkül kapituláltak?

XCat 2012.04.18. 14:53:57

@mcs: Nem, nem hiszem. De ez messzire vezetne, szóval tényleg hagyjuk. :)

kerecsen2010 2012.04.18. 14:54:36

@Vedere' Lavór: Na, én nem oltottam bele. De abban igazad van, hogy a nők is bőven hibásak, és újratermelik a basáskodó férfiakat (ó, azok a fiús anyukák!). Sokan nem is akarnak változtatni, mert kényelmesebb, ha gondolkodnak helyettük. Ezért akarjuk reménytelenül felszabadítani az iszlám országok nőlakosságát. A többség maga is egyetért a helyzet állásával.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.18. 14:56:42

@Nils. H: @röhögő: @spinat: nagyon jól érveltek

látszik, hogy igazi értelmiségiek vagytok,, akiknek Dopeman a példaképe

halleluja testvérek! Máglyára az otthonszülőkkel, és a védőoltás ellenzőkkel! több liberalizmust! az értelem nevében!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.04.18. 15:00:11

@hotredchili: @dr. mesterseges szinezek: arra céloztok, hogy a tudomány néha téved?????

hogyan lehetne ez, hiszen BIZONYÍTÉKOKra épül, hogyan tévedhetne akkor???

nyilván ezért sosem téved, ezért is kajálják be gondolkodás nélkül az igazi értelmiségiek a tanait!

és ezért is helyes, hogy magoltatják szent igazságait állami intézményekben!

de ha szerintetek téved, akkor cáfoljatok meg egy jelenlegi tudományos tant

trollok... :x

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 15:04:25

@Wigey:
válasszuk le azt, hogy a növényt baktériummal beoltják. mert azt klasszikus eljárással is elérheted. állati eredetű cuccot viszont nem tudsz hagyományosan egy növénybe vinni. ehhez kell a gmo technológia. az összes többi parasztvakítás. növénybe oltanak állatot. az sem rossz. csak az onnantól kezdve nem egy új növény fajta. hanem egy új gomba faj.

XCat 2012.04.18. 15:09:08

@mcs: Nem hiszem, tudom. :) Viszont azt is, hogy ha rákérdezel hogy honnan tudom, nem fogom elmagyarázni.

@kerecsen2010: Igen.

Wigey 2012.04.18. 15:19:06

@takács bálint: látom ettől a gomba dologtól nem tudlak eltéríteni. No, mindegy! Én megpróbáltam.
Amennyire emlékszem nem mondtam ilyet, hogy a "növényt baktériummal beoltják". Mire gondolsz, amikor azt mondod, hogy a "növényt baktériummal klasszikus eljárással is be lehet oltani"? Hogy képes a baktérium megfertőzni a növényt, esetlegesen bizonyos génszakaszok természetes módon is beépülnek? Ha igen, akkor igazad van. Azonban te korábban a GMO mibenlétére kérdeztél rá. Én erre válaszolva hoztam föl ezt a példát.

Micsoda a parasztvakítás?
Ez a "növénybe oltanak állatot" úgy hangzik, mintha értelmezésed szerint a két élőlény (adott növény és állat) teljes genetikai anyaga keveredne és így jönne létre a "gomba". Azonban nem erről van szó. Létrehoznak egy konstrukciót, ami tartalmazza a kívánt gént (pl a medúza fluorszkáló fehérjét termelő génjét), az ezen gén kifejeződéséhez (vagyis, hogy fehérje termelődjön) szükséges egyéb szakaszokat, illetve amennyiben szükséges még néhány dolgot "hozzácsapnak" (rezisztenciagének, riportergének...)
Tehát a lényeg, hogy nem "vegyítik" egy az egyben a növényt és állatot.
De még ha ezt tennék, akkor sem lenne belőle gomba :D

XCat 2012.04.18. 15:33:55

@Wigey: Értelmezési probléma lehet, nekem a növénybe oltanak állatot azt jelenti, hogy a növény állatszerű tulajdonságokat kezd mutatni... persze határokon belül. pl nem kezd el mászkálni.

Azzal együtt olyan, mintha egy zs kategóriás horroban suttogná a konteómánis hajlékony az éppen aktuális szexi biogóuslánynak, aki ebből rádöbben a film cselekményére..

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 15:39:59

@Vedere' Lavór: "persze határokon belül. pl nem kezd el mászkálni."
Ennél a témánál nem lennék benne olyan biztos.

Wigey 2012.04.18. 15:40:52

@Vedere' Lavór: :D pedig parádés lenne, ha füttyszóra odajönne a görögdinnye

XCat 2012.04.18. 15:52:08

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Az isten megáldja azt a rémüldöős lelkivilágodat:)))
Nesze csúfság, gyönyörködj benne; www.youtube.com/watch?v=cHJJQ0zNNOM

@Wigey: Te meg képzeld el, milyen lenne, ha kereszteznék a mászkáló görögdinnyével. ;)

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 15:53:35

@Wigey:
egy alacsony rendű baktériumot bele tudsz oltani egy szobanövénybe úgy, hogy attól egyes betegségekkel szemben ellenállóbb lesz. mert a baktérium az alacsonyabb rendű. hagyományos eszközökkel új fajtákat tudsz létrehozni. ez persze létrejöhet keresztezéssel is. ehhez nem kell semmiféle gmo technológia. hagyományos eszközökkel nem lehet megcsinálni azt, hogy magasabb rendű állatnak bizonyos tulajdonságait átvidd a növényre. de ilyen is van a természetben. világítani nem csak a szentjánosbogár tud, hanem egyes gombafajok is fluoreszkálnak. ebből származik egy csomó hiedelem. a sötét erdőben lidércfényes boszorkányok. de az a gomba persze nem tud repülni. minden tulajdonságot nem vesz át az állattól. de valamit mégis csak. a természet is kreál ilyeneket. és az ember is. csak azt mondom, hogy ha te beleoltod az állat tulajdonságát egy növénybe, az nem ugyanaz, mintha beoltod baktériummal. mert az állat felette áll a növénynek, a baktérium meg alatta. egyezzünk meg abban, hogy ez ügyben kölcsönösen hülyének tartjuk egymást.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 15:55:58

@Vedere' Lavór: Ismerem a drágát. :)
"Az isten megáldja azt a rémüldöős lelkivilágodat:)))"
Pazarolja arra aki hisz benne.

XCat 2012.04.18. 15:59:36

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Volt belőle valami hal is, de azt most nem találtam meg... amikor először láttam, elképzeltem ilyenekből egy hadsereget... nagyon érdekes volt.
Múlt héten volt a hírekben, hogy bevezetik őket az amcsik, cipelőgépnek (legalábbis asszem ezeket). De szerintem ki fogják nyírni a gazdáikat. :)

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 16:07:28

@Vedere' Lavór: Még messze vannak a cylon állapottól. :)
Minden esetre nagyon hasznosak tudnak lenni egy csatatéren. Viszont látszik, hogy romos területtel még nem boldogul szegényke, elég esetlenül mozog. A "sima" terepen viszont jó nyomja. A feladatát ellátja, biztosítja az utánpótlást, és nem kevés pszichikai hatást is elér az ellenség körében.

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 16:12:37

@wmiki:
te nem érted a tudományos módszert. a tudomány formális axiomatikus elméleteket gyárt. szabályrendszereket, modelleket, amiket egyetlen tény sem cáfol.

a fizika vagy a kémia egyetlen törvényszerűsége sem igaz. egy se. de normál körülmények között nem nagyon lehet azokat megcáfolni. és ha mégis sikerül, akkor a tudomány alkot egy új elméletet. egy ideig úgy gondolták, hogy az atomot nem lehet tovább osztani. ennek megfelelően nevezték el. aztán kiderült, hogy mégis lehet. megcáfolták az elméletet. na most nyilván vannak a tudományos elméletnek extrém elemei, amik a vallási dogmához hasonlóak. például a világ úgy keletkezett, hogy felrobbant az ősanyag. senki se tudja hogy a világ hogyan keletkezett. a fizikusoknak az ősrobbanás jött ki. az élet keletkezéséhez az evolúciót találták ki. az nem úgy van. hanem az egy formális axiomatikus elmélet, amit nem cáfol semmi. valójában igazolás sincs rá. csak van egy elképzelés, amit eddig tényekkel cáfolni sem sikerült. de lehet, hogy az evolúciós elmélet változni fog. és az is lehet, hogy a biológia teljesen máshogy közelít majd.

a vallással az a probléma, hogy a szabályrendszereket nem definiálják pontosan. illetve ha azokat komolyan vesszük, akkor nem tudnánk létezni. ne ölj. oké, értelmetlenül ne pusztíts el semmit se. de mi az, hogy értelmes pusztítás. te első körben nyilván azt mondod, hogy olyan nincs is. de azért mégis csak van. a tudomány ilyen bizonytalanságokat nem enged meg. de ezzel együtt sokszor a vallásoknál hajmeresztőbb elképzelésekkel áll elő. a világ így kerek. szerintem az teljesen rendben van, hogy az iskolai kötelező tananyagot a tudomány diktálja.

a neveléshez meg egy csomó tudománytalan fantasy kell. de azt nem lehet kötelezővé tenni. aztán van akinek a keleti mesevilág tetszik meg, van akinek jézuska, népszerű még a star wars és a harry potter, és különféle ezoterikus hókuszpókusz. ezek mind nagyon klassz dolgok, de ezeket nem lehet kötelezővé tenni. persze betiltani sem lehet mindaddig, amíg szándékosan nem árt másoknak. és ez jól van így.

Wigey 2012.04.18. 16:16:05

@takács bálint:

ugye a beszélgetés onnan indult, hogy szerintem mi a GMO (ezt a kérdést tetted föl). Én válaszoltam. Majd úgy döntöttél, hogy a válaszom egy részét ignorálod, mivel hamár mindenképpen csak a transzgénikus élőlényekről beszélünk (nem csak az a GMO ahol két rendszertanilag távol álló egyed közötti mesterséges géntarnszfer játszódik le), akkor csakis azokkal foglalkozunk, ahol a transzgén állatból érkezett. Ergo fogtál minden mást és egyszerűen kihúztad a GMO-ból.
Én értem, hogy mit mondasz, vagyis hogy ez egy olyan folyamat ami nem fordul elő természetesen (legalábbis én nem tudok róla, hogy lenne növény állat közötti horizontális géntranszfer, de ez nem kizáró ok), de ettől még nem csak az a GMO. Márpedig az alapvető kérdés ez volt.
Jah és én nem nézlek hülyének.

XCat 2012.04.18. 16:46:36

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Nem szoktam zsidózni. Csak zsidókkal. :)

XCat 2012.04.18. 16:52:16

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Az nem tenne jót a híremnek. :)
Mint hivatásos főgonosz ugye, nem támadhatok egy másik főgonoszt. A mazsomok nem tudnák követni.

XCat 2012.04.18. 16:55:57

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Nagyon kis cuki vagy, de veled nem játszom. Majdnem egy napi ismeretség után most kezdjelek el anyázni? Hát szinte már rokonyok vagyunk!

XCat 2012.04.18. 17:12:07

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Hát kezdetnek rendelhetnél nekem egy pizzát..

XCat 2012.04.18. 17:17:59

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Most hogy mondod, de. Holnap lesz a Torrente 4 bemutatója. :D

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.18. 17:21:37

@Vedere' Lavór: Akkor hajrá vedd meg a jegyet, utána meg elviszlek pizzázni.

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 17:54:45

@Wigey:
a növény-állat tranfszer is előfordul természetesen. de ezt az ember hagyományos eszközökkel nem tudja utánozni. ezt a gmo oldja meg. csakhogy így már nem új növény fajtákat állít elő, hanem új gomba fajokat. ez az, amit nem fogadsz el. mert szerinted minden gmo növény. szerintem meg csak az a növény, ami hagyományos módon is nemesíthető lenne. egy részük viszont teljesen új faj. a földben nem krumpli gumó nő, hanem krumpli gomba. a csövön nem kukorica szem, hanem kukorica gomba, és így tovább. nem kell ezt elhinned.

ez persze ebben az esetben sem feltétlen rossz. a laskagomba is jó, és a vargánya is, meg amit általában ismerünk az jó. de amit a gmo állít elő azok annak ellenére, hogy nagyon hasonlítanak valamire mégsem teljesen azok, aminek látszanak.

Wigey 2012.04.18. 18:59:55

@takács bálint: igen ez tény, hogy nem fogadom el azt, hogy a növényből és állatból gomba lesz. A tanulmányaim és a tudomány nem ezt mondja. Egyszerűen azt látom, hogy te valami sajátos, általam ismeretlen rendszerezést alkalmazol arra, hogy mi a növény, állat és gomba. Ezen nincs értelme vitázni. Én a tudománynak hiszek, te pedig valami másnak.

Amúgy nem mondtam ilyet, hogy "minden GMO növény".

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 19:18:29

@Wigey:
a tudomány azt mondja, hogy a gomba fizikai értelemben növény. kémiai értelemben állat. minden 25 évnél korábbi kiadású biológiai könyben ezt fogod találni.

a növények nem világítanak. csak egyes állatok. és egyes gombák. ez egy kémiai folyamat. egyes erdei gombafajoknak ugyanolyan tulajdonságuk van, mint egyes erdei rovaroknak. de fizikai értelemben növények. olvasd rendszertani könyvben az első fejezetet. addig tartsuk hülyének egymást.

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 19:20:27

@Mr. Waszabi:

Ha jól emlékszem te kezdtél el demagógozni, mikor nem tetszett amit olvastál. Gondold át újra.

Wigey 2012.04.18. 19:43:48

@takács bálint: rendben, akkor maradjunk annál, hogy hülyének tartjuk egymást, ha már ennyira ragaszkodsz ehhez.

Mi az, hogy fizikai értelemben növény? Úgy néz ki? Tehát a külső megjelenése növényre hasonlít? Ha erre érted, akkor miért? Mert nem mozog? Ha nem erre, akkor mire?

Mi az, hogy kémiai értelemben állat? Arra célzol, hogy nem fotoszintetizál, mint a növények nagy része? Ha nem, akkor mire?

Komolyan nem értelek. Egyébként emlékszem valamire, hogy általános iskolában ilysemit tanítottak, célozván arra, hogy nem illenek bele a gombák rendszertanilag sem a növények, sem az állatok országába. De ugye nem az általános iskolás tankönyvet vesszük tudományos alapnak?
Később gimnáziumban már különvált a dolog, itt azt tanultuk, hogy van vírusok, prokarióták és eukarióták. Az eukariótákon belül pedig az állatok, növények és gombák országa. Aztán ez tovább változott. Most nem akarok belemenni a rendszertanba. De ha már a tudományra hivatkozol, akkor légyszíves nézd meg, hogy áll most a rendszertan.
Egyébként szívesen veszek bármely hivatkozást, ami alapján meg kellene értenem, hogy miért gomba egy növény.

takács bálint (törölt) 2012.04.18. 20:26:50

@Wigey:
ezekre. a gomba fizikai értelemben úgy táplálkozik, mint egy növény. kémiai értelemben pedig úgy, mint egy állat. nincs fotoszintézis. ez a mozgásra, a szaporodásra is érvényes. tarthatod ezt tudománytalannak, de mintha egy növénybe állati tulajdonságok lennének beoltva. na most a gmo (a te értelmezésedben a gmo egy része) is ilyen. persze valószínűleg átmenteti fajták jönnek létre. mert a gmo krumpli és a kukorica valószínűleg azért tud fotoszintetizálni. de kémiai értelemben elűzi a kártevőt. pont úgy, mint a gomba. ha ezt tovább oltják, akkor alighanem krumpli és kukorica gomba lesz belőle. olyasmi lesz, mint a növényi zsírból készült "sajt".

szerintem európából ezt az egészet ki kellene tiltani. amerikából nem lehet. ázsiából nem kell. afrikából nem szabad.

Blogger Géza 2012.04.18. 21:04:17

@Pobjeda elvtárs: Bocsi nem mindenkit hülyéztem le, hanem csak téged, mert (mindenki mással szemben) nem akarod megérteni a mesterséges genetikai módosítás és a tenyésztés közötti különbséget. És nem, a kettő nem ugyanaz.

Blogger Géza 2012.04.18. 21:06:23

@is: Jaj, te funkcionális analfabéta, az egész cikk a genetikailag módosított növényekről szól, kukoricáról és más terményekről...

Wigey 2012.04.18. 21:14:32

@takács bálint: nekiálltam egy hosszabb válasznak, de aztán úgy döntöttem, hogy nincs értelme. Te egyszerűen tudományos kijelentéseket teszel egy általános iskolás szintjén. Igazad van abban, hogy a gombák különlegesek, tényleg úgy tanultam én is anno, hogy állati és növényi tulajdonságokkal is bírnak. Ettől függetlenül én mai fejjel nem mondanám azt, hogy a gomba így állat, úgy meg növény. A gomba az gomba. Kész. Senki nem kötelez senkit arra, hogy mindent állatok és növények csoportjába osszon föl. De, ha már így kell tenni, akkor a gomba valóban olyan mintha "állati tulajdonságai lennének egy növénynek". Rendben.

A GMO-ra adott értelmezés az nem az enyém. Távol álljon tőlem, hogy én biológiai fogalmakat alkossak. Amit mondtam, az a tudomány véleménye.

Növények is képesek "kémiai értelemben elűzni a kártevőt". Ez nem állati tulajdonság.

Ha pedig megmaradok ennél a "kukorica gomba" dolognál, amire aztán végkép nem lehet tudományos magyarázatot adni, akkor sem tudok veled egyet érteni. Hogy miért nem:

Ha azt veszem alapul, amit állítasz, hogy a gomba a növények és az állatok keveréke, akkor attól, hogy egy növény egy darab "állati" tulajdonsággal ruházódik föl még nem lesz "gomba". Ez csak EGY tulajdonság.

Ezt a sajtosdit hagyjuk inkább.

A végére meg nem igazán tudok mit mondani. Ez a véleményed. Ehhez meg van minden jogod, amíg nekem semmi, hogy azt mondjam ez rendben van, avagy nincs. Én nem értek veled egyet, de tiszteletben tartom, azt amit te gondolsz.

Pobjeda elvtárs 2012.04.18. 21:18:12

@Blogger Géza:

Itt nem tenyésztésről és rekombinációs DNS manipulációról van szó, hanem az eredményről ami mind a két esetben egy genetikailag módosított élőlény. Nah pont ez az amit betiltottak. Márpedig ez egy nagyon tág halmaz, melyben a kutyától a búzáig az összes haszonállat és kultúrnövény benne van.

Aki pedig vita helyett vagy úgy általában mást, másokat hülyéz, funkcionális analfabétáz, etc, etc. Az saját magáról állít ki szegénységi bizonyítványt.

Blogger Géza 2012.04.18. 21:29:32

@Pobjeda elvtárs: Még mindig nem érted. Ha az alapfogalmakat nem érted, akkor kár koptatnod a billentyűzetet: A kedvedért wiki:

"Genetikailag módosított élőlény, (angolul Genetically Modified Organisms vagy röviden GMO) olyan élőlény, amelynek genomját (génállományát) mesterségesen, molekuláris genetikai eszközökkel hozták létre."

hu.wikipedia.org/wiki/Genetikailag_m%C3%B3dos%C3%ADtott_%C3%A9l%C5%91l%C3%A9nyek

Az alkotmány meg ezt mondja ki:

"Az (1) bekezdés szerinti jog érvényesülését Magyarország genetikailag módosított élõlényektõl mentes mezõgazdasággal ... segíti elõ"

És rohadtul nem érdekel senkit, hogy te más értelmezésben akarsz használd szavakat. Tanuld meg a szavak jelentést, aztán kezdj el vitázni.

burakefendi 2012.04.18. 23:45:41

@Lord_Valdez: "Nem véletlen, hogy biológusok közt van a legkevesebb hívő. Az USA-ban, ami egy igen vallásos ország, mindössze 8%. A biológiát a legnehezebb összeegyeztetni a vallással."

biztos vagy benne, hogy a biológia összeegyeztethetetlen a vallással? vagy éppenséggel a tudósok zömmel olyan személyiségtípussal rendelkeznek, amely rendíthetetlenül hisz abban, hogy minden leírható, minden determinált? (talán pont ezért lesznek tudósok...) és az oktatási rendszer még rá is erősít azzal, hogy a káoszt, kvantummechanikát túl későn vezeti be? nem lehet ez a rendszeren kívül való gondolkodás képtelenségének, fantáziaszegénységnek az eredménye?

a tudomány, bár szeretjük objektívnek gondolni, de azért magán viseli az űzőinek személyiségét, kulturális és ideológiai hátterét ugyanúgy, mint ahogy esetenként lobbiérdekeket is. különösen igaz ez olyan területekre, ahol töredékes információkból fölépített hipotézisekről van szó, vagy mint a pszichológia esetében, a normális és nem normális között vannak szürke területek.

például az általad említett homoszexualitás. tudsz más énképet, személyiséget érintő másságot, amelyet úgy igyekeznének emancipálni, mint az lmbt-t? például miért nem védik mondjuk a disszociatív személyiséget? miért ne lehetne az lmbt-hez hasonló módon méltósággal megélni egy második vagy több személyiséget, ahelyett, hogy gyógyszerrel vagy megalázó pszichiátriai kezeléssel elnyomnák benne az egyiket? miért ne teremthetnénk meg a törvényi lehetőséget arra hogy a több személyiséghez több személyazonossági is járjon, vagy több házasság lehetősége... abszurdnak tűnik, de csak azért, mert nincs egy olyan befolyásos lobbi mögötte, mint az lmbt mozgalom mögött. a tudomány válhat lobbiérdekek és a korszellem kiszolgálójává. ha az emberi faj a gilisztákhoz hasonlóan képes volna a hímnős szaporodásra és a nemváltásra, akkor persze gondolkodás nélkül lehetne normálisnak, természetesnek nevezni..

mindenesetre a tudomány fejlődése egyetlen egy dologban hat kedvezőtlenül a vallásra: elhiteti, hogy az ember már egyáltalán nem olyan kiszolgáltatott, mint a premodern korokban. de ez persze csak egy szép illúzió, az ember pontosan olyan halandó, egzisztenciálisan elszigetelt lény maradt, mint legősibb állapotában. ahogy öregszik az ember úgy ismeri föl ezeket az alapigazságokat.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 00:03:27

@takács bálint: Ha demonstrálni szeretném, hogy milyen keserű egy pedagógus kenyere, bemutatnám a flipcsárt egyik oldalán, amit itt szépen összeszedtél, a másik oldalán pedig azt, amit wmiki ebből megértett.

takács bálint (törölt) 2012.04.19. 00:05:28

@Wigey:
aha. szóval szerinted a növény EGY állati tulajdonsággal a stabil állapot. létrejött egy új faj. nem fajta. faj. szerinted az úgy megy, hogy amikor ez az organizáció a laborból kikerül a természetbe, akkor véletlen sem kezd el a környezetéhez alkalmazkodni, véletlen sem fog tovább módosulni. lehet, hogy nem. de az is lehet, hogy mégis csak. ezt nem tudod a laborban vizsgálni. mivel ez környezetfüggő. ez olyan, hogy lehet eső, lehet hó.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 00:10:12

@Vedere' Lavór: "a növény állatszerű tulajdonságokat kezd mutatni... persze határokon belül. pl nem kezd el mászkálni."

Ontopic önparáztatási céllal érdemes elolvasni az A triffidek napját. A BBC hajdan kurta sorozatot is csinált belőle, ami letölthető, de annak ellenére is csak halvány nyoma a könyvnek, hogy tkp. nem rossz bagatellköltségvetésű darab.

XCat 2012.04.19. 00:11:54

@dr. mesterseges szinezek: Azért a több személyiséghez több személyazonossági, az kicsit meredek. :) Én el tudom képzelni, akár még itt is, de énszerintem az őneki a legdurvább rémálmait is felülmúlná. Az lenne ott a legkisebb probléma, hogy alkalmasint felzabálja a macskát a karalábé.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 00:21:04

@takács bálint: Annél is inkább botorság volna ilyen statikus jelleget elképzelni, mert egy egész földrész kurta írott történelme a példa arra, milyen meglepetéseket tud okozni rövid idő alatt egy szökevényfaj. Ausztrália agyafúrt és agresszív vaddisznói házisertésként kerültek a kontinensre 200 éve, és mára ott tartanak, hogy falkában vadásszák a kecskét és a juhot.

XCat 2012.04.19. 00:26:20

@dr. mesterseges szinezek: Azt nem olvastam. De a Gyilkos Paradicsomok Támadása Az Űrből pl. egy nagyon szórakoztató mese volt.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 00:36:25

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: "Csak a népirtást tagadják, nem a gyilkosságokat."

Értem én, hogy nem büszkék arra, hogy Hitler az elgondolást és még a gázkamrák ötletét is tőlük koppintotta, csak különösebben nem hat meg. Pregmatikus nép, kétlem, hogy azzal zsonglőrködnw, hogy nem egy 600ezer mészárlás volt, hanem 600ezer egyéni gyilkosság - inkább cakkpakk letagadja vagy átstatisztikázza, mint bármelyik valamirevaló hazai nácipalántánk is.

"Ezen kívül eléggé hozzájárul a török történelemhez, így nehéz megkerülni."

Nem az a lényeg, hogy sikerül-e, hanem hogy akarják-e, és a jelek szerint igen.

"Mi sem kedvelnénk ha magyar gyilkosságokról beszélnének diplomaták, ez egyszerűen nem illendő."

Konkrétan a naptárunkban szerepelnek azok az események, amiről beszélhetnek, és beszélnek is, amikor közeleg egyik-másik dátum, és ez a fent említett nácipalántákon kívül nem zavar senkit.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 00:41:46

@Vedere' Lavór: Ha hozzászámítjuk, hogy Szőrmóksegg egyik lába egy brokkoli, azért látszik, hogy a zöldségek nem olyan ártatlanságok, amilyennek mutatják magukat.

73. Vladys - Az antiszemita libernyák · http://youtu.be/SOjwBmdSiKQ 2012.04.19. 00:44:09

@dr. mesterseges szinezek:
"Konkrétan a naptárunkban..."
Szerintem ha elkezdenék sorolni, hogy a mai napon a magyarok 35 embert öltek meg, igen komoly diplomáciai fennakadást okozna.

Én nem akarom a törököket mosdatni. Azt viszont észre kell venni, hogy ez erősen hozzájárult a török revízióhoz. Más országok ezt nem tették/nem érték el és kirobbant a 2. vh. Innentől kezdve nem biztos, hogy minden fekete vagy fehér.
Az alapvető probléma meg ott kezdődött mikor minden kis népcsoport saját államot akart, a törökök meg érdekesen reagáltak.

XCat 2012.04.19. 00:47:45

@dr. mesterseges szinezek: Rágugliztam mi az a Szőrmóksegg.... hátizé. Be kell valljam, hogy a SP eddig túl volt azon a határon, ameddig el mertem merészkdni....... a legmeghatározóbb élményem vele kapcsolatban az volt, amikor megmutattam egy nemannyira okos isminek a Hófehér című zseniális műalkotmányt, és az illető közölte, hogy ennek szarabb a grafikája, mint annak. Arra a bátortalan felvetésemre, hogy netalán a mondanivalóra és annak a kivitelezésére kéne koncentrálni, meglehetősen nagy ívben tojott.

XCat 2012.04.19. 00:48:43

@dr. mesterseges szinezek: @vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Ti miért nem alszotok ilyenkor? Én magamra kenek holnap fél kiló korrektort, aztán rávakolok 4 sorral, de ti csúnyák lesztek.

XCat 2012.04.19. 00:50:45

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: "Szerintem ha elkezdenék sorolni, hogy a mai napon a magyarok 35 embert öltek meg, igen komoly diplomáciai fennakadást okozna."

Nem kell sorolni, elég megmutatni nekik egy átlagos híradót. Szerintem simán megvan a napi 35. Mérgezve, balesve, darabolva, elásva, vzbe fojtva, felrobbantva... még válogatni is van miből.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 00:54:02

@vladys73 - Nem, a FIDESZ nem jobboldali: Ha nem volnának ezek a pontok a naptárban, és ha közéletieket pellengéreznénk ki, mert emlegetnék azt, amiről beszélni sem lehet, biztosan sorolnák is. De erre nincs szükség, mert vannak a pontok, és nincs pellengér, és ez a normális.

Én azt nem firtatnám, hogy a törököknek ez mennyiben és miért volt jó és indokolható - csak azt tudom, hogy hallani sem akarnak róla, ezért sejtem, bár nem tudom, hogy valószínűleg nem is oktatják.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 00:54:52

@Vedere' Lavór: Én vezetek reggel közel 3 órát, azt meg lehet alva is.

XCat 2012.04.19. 00:55:49

@dr. mesterseges szinezek: Reméljük a szembe jövők közül senki nem gondolja majd ugyanígy...

XCat 2012.04.19. 00:59:04

Azért kicsit aktívabbak lehetnétek, mert én így el fogok aludni.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 01:00:03

@Vedere' Lavór: Nem akarom hájpolni, de az SP-nek, úgy az első 8 évadig mindig volt komoly mondanivalója, mocskos és legtöbbször polgárpukkasztóan gusztustalan stanyeclibe csomagolva. Kb. mint a Nyócker... csak az inspirációs irány éppen fordított.
Azóti is gyakran előbukkan ilyesmi, de itt azért már több a lárpúrlár ökörködés... né, már megint a Vonnegut-doktrina...

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 01:01:27

@Vedere' Lavór: Az M3-as védőkolátja erős, és a sávköz elég széles, szóval akár szembealudhatnak is engem.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 01:02:40

@Vedere' Lavór: Azért ez így 1 óra táján nem egy rendkívüli esemény.

XCat 2012.04.19. 01:03:36

@dr. mesterseges szinezek: Hm, fene tudja, majd megpróbálom végignézni... általában egy mennyiség felett zavar a trágárság, még akkor is, ha én esetenként szoktam alkalmazni.
Mondjuk a torrentét már végig bírom nézni. :D

A polgárpukkasztásnak viszont ahogy öregszem, egyre kevesebb értelmét látom. Oké, kétségkívül barmok sok mindenben, de majdnem mindenhol meg lehet találni, hogy mitől azok.
Ezeket nyírni kell, terelgetni, mosolyogni rájuk, és leszarni őket. Ennyi kb. Szerintem.

takács bálint (törölt) 2012.04.19. 01:03:57

@dr. mesterseges szinezek:
ebből kijöhet az is, hogy közép-afrikában nem lesz aids. mert valamelyik gmo lesz az orvosság. de éppenséggel az is, hogy újabb betegséget okoz. óvatosnak kell lenni.

XCat 2012.04.19. 01:05:00

@dr. mesterseges szinezek: Olvass te is alaptörvényt. Ne csak én szenvedjek egyedül.
Érdekes elgondolkodni egyébként azon is, hogy oké hogy a fidesz ezt megírta, de vajon elolvasták-e utána.

XCat 2012.04.19. 01:07:32

@takács bálint: Amíg el nem kezdtük mi, szépséges, felsőbbrendű ls kiválasztott fehér emberek szexuális játékszernek használni a gyerekeiket (nőiket/férfiaikat/állataikat, a nemmegkívánt rész törlendő), addig nem is volt, nem?

Ha véletlenül elmúlna, majd viszünk nekik mást. Viszont a franc tudja akkor, miből fog élni az a sok jótékonykodó szerv...

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 01:08:18

@Vedere' Lavór: "Mondjuk a torrentét már végig bírom nézni. :D"

Na azt speciel a legrosszabb epizódjában is veri a SP.
Szegény Csőre Gábor valszeg az életben nem tudja kiheverni a meghatározó alakot, Cartmant, akinek a hangját adja.
Volt már, hogy tök normális filmen röhögtem fel, miközben ő beszélt, mert szinte hallottam a fülemben, hogy az adott drámai helyzetben milyen állatsággal állna elő Cartman.

XCat 2012.04.19. 01:10:22

@dr. mesterseges szinezek: Komojtalannak teccik lenni a tantóbácsénak.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 01:12:01

@takács bálint: Valószínűleg ha egy híd létezésének kimenetele hosszú távon annyira volna meghatározható, mint egy gmo takarmánynövényé, a szaporító, kereskedő, lobbista és pro-tudományos szakértő venne egy ladikot.

dr. mesterséges színezék 2012.04.19. 01:14:56

@Vedere' Lavór: Mindent elkövetek ennek érdekében. Olykor beugrik, hogy esetleg fel kéne nőni, de megnyugtatom magam, hogy arra a pár évre, amíg beköszönt a szenilitás, már energiapocsékolás volna leszokni a hülyeségről.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 07:16:40

@burakefendi:
Nem igazán. Tervezek szentelni neki egy posztot, de most nem érek rá.

Mondjuk egyértelműbb dolgot: klónozás. Tegyük fel, hogy az egyénnek van lelke (ontológiai létezőként). Klónozom, akkor az új egyénnek is kellene, hogy legyen. Most neki új lelke van, vagy osztozik az elődjével? Ha új lelke van, akkor én most tudtam új lelket teremteni, vagy kényszerítettem Istent, hogy rakjon bele egyet? Ha osztozik, akkor ezek csak egyszerre tudnak üdvözülni, vagy elkárhozni. De az egyik lehet jó ember, a másik nem.

A homoszexualitás társadalmi megítélése lobbi kérdés is, de a tudományos nem. Hogy egy elváltozás kórósnak tekintett-e, az leginkább attól függ, hogy mennyire befolyásolja az illető életminőségét. A disszociatív személyiségzavar igen súlyosan, a homoszexualitás nem (leszámítva a rá adott esetleges társadalmi/törvényi retorziókat).
Viszont ez egy hosszú történet ebbe most nem mennék bele.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 07:33:38

@Pobjeda elvtárs: @Blogger Géza:
Mindkettőtöknek igaza van.
A tudományos szlengben értelmezve a génmódosítás csak a direkt genom manipulációt jelenti.
A szó szerinti értelmezésben viszont mindent és így a kutya bizony genetikailag módosított farkas.

És itt bejön a képbe, hogy a jogász nem tudós, tehát potenciálisan ő harmadik módon fogja értelmezni.
Ezért is szar egy a jogszabály.

Hogy tovább növeljem a zavart, megemlítem a raphanobrassica nevű növényt. Ez a káposzta és retek hibridje, ezek egymásnak elég távoli rokonai. Közönséges keresztezéssel nem lehet előállítani, bár így jött létre. Közönséges keresztezés és egy spontán mutációval (kisebbfajta csodával) jött létre.
Bár szigorúan véve nem számít génmódosításnak, mégis igen nagyfokú beavatkozásról beszélünk. Ha ezt megmutatod az egyszeri jogásznak és hozzáteszed, hogy a mutációs rátát vegyszerrel növelted meg, akkor az igencsak vakarni fogja a fejét, hogy ezt átengedje vagy sem...

Pobjeda elvtárs 2012.04.19. 08:10:48

@Lord_Valdez:
Jogszabályok értelmezésénél főszabályként a szavak köznapi értelmét kell alapul venni. De még ha nem így lenne akkor is kétértelmű lenne hogy vajon a tehén tilos é vagy sem.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.19. 09:10:19

@Lord_Valdez: engedélyt kell kérni erre a raphanobrassica-ra pl. aztán ha elutasítják, lehet perre menni.

de mindenképp szóljatok, mert arra a tárgyalásra be akarok ülni.

küln vicc lesz, ha eljut az AB elé a dolog.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 10:10:25

@mcs:
Azt lehet, de mondjuk sok értelme nincs, mert a raphanobrassica egy kudarc abban az értelemben, hogy a gyökere olyan, mint a káposztáé, a levele meg, mint a reteké, azaz ehetetlen az egész növény. De tudományos szempontból fantasztikus. Egyszerre tartalmazza mindkét növény genomját, de csak szelektíven fejeződik ki.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.19. 10:19:39

@Lord_Valdez: ööö, kis lépés ez az emberiségnek, de nagy ugrás a magyar jogrendszernek, vagy hogyan is mondja a költő.

Pobjeda elvtárs 2012.04.19. 10:53:39

@Lord_Valdez:
Azért az öszvér megeszi :) Jah hog az is tilos? :D

Wigey 2012.04.19. 13:57:16

@takács bálint: "aha. szóval szerinted a növény EGY állati tulajdonsággal a stabil állapot. létrejött egy új faj. nem fajta. faj. szerinted az úgy megy, hogy amikor ez az organizáció a laborból kikerül a természetbe, akkor véletlen sem kezd el a környezetéhez alkalmazkodni, véletlen sem fog tovább módosulni. lehet, hogy nem. de az is lehet, hogy mégis csak. ezt nem tudod a laborban vizsgálni. mivel ez környezetfüggő. ez olyan, hogy lehet eső, lehet hó."

Mikor és hol mondtam én ilyet? Értékelném, ha azokat az állításokat próbálnád cáfolni, amiket ténylegesen mondtam. Szó nem esett fajról, fajtáról.
Még egyszer: Kérdezted, hogy mi a GMO. Én válaszoltam. Te ezzel nem foglalkozol, hanem továbbra is jössz ezzel a növény+állat=gomba dologgal. Nem ez a GMO! Nézz utána szépen neten, hogy mi a GMO fogalma, ha már nekem nem hiszel. A vita itt nem a transzgénikus (állati eredeteű transzgén) növényekről szól, hanem a GMO ról. Figyelembe véve még azt is, hogy ugye itt köztermesztésről van szó, legalábbis a törvény arra vonatkozik. Ott pedig jelenleg nincsen olyan növény, legalábbis tudtommal, ami állati eredetű transzgént tartalmazna.

Kérlek mielőtt erre reagálsz döntsd el, hogy miről akarsz vitázni. A GMO-ról vagy pedig az általad fantáziált "gombákról". Ha a GMO a téma, akkor vonatkoztass el az elképzeléseidtől és nézd meg szépen, hogy mi a GMO!

Crescendo 2012.04.19. 15:53:07

@Lord_Valdez: "A tudomány nem demokratikus, de diktatórikus se lehet. Azzal meg szűnik tudománynak lenni. "
A tudomany melyik jelenteseben?
A todomanyos modszer? (tudas rendszerezett es bizonyithato megszerzesenek modja?) Vagy egy temakor, amelyet elvileg ilyen modszerek szerint rendeztek es ezert bizalommal lehet fordulni fele?
Ahogy utaltam ra az elso definicio "diktatorikus", tenyeket nem lehet figyelmen kivul hagyni.
A masodik azonban epp olyan lesz, mint a demokracia. (Ami nem egy allamforma, pusztan egy hatalomgyakorlasi mod.) Erdekcsoportok hatalmi harcava valik az egesz meghozza az un. "kozjo" karara, tehat a tarsadalom tobbsegenek erdekevel ellentetesen. A regi jo politikai eszkozok hasznalataval pedig a nepet annyira meg lehet osztani, hogy mindig is a specialis erdekcsoport erdeke ervenyesul.
A posztod kiemelt peldakat magyar "fantasztakra"...
Pl. Bogar - aki ki meri mondani azt Magyarorszagon, ami mas orszagokban mar beszedtema, hogy a jelenlegi bankrendszer a kamatpenz rendszere miatt hosszabb tavon eletkeptelen (Exponencialis novekedest kivan, ami veges eroforasok mellett elobb-utobb megall). Ennek a jeleit lathatjuk 2008-tol a valsag evei alatt. Fantaszta az ember, szerintem ezen a teren mero realista.
Lenkei - Szentgyorgyi es Pauling (Nobel dijas tudosok) munkassaganak mai kepviseloje, a vitaminok es taplalkozas hangsulyozasanak a guruja a betegsegek elkerulesere. Ez jozan esz.
Az, hogy a te posztod nem tenyekkel vagy ervekkel, hanem ad hominem tamadassal es negativ erzelem keltessel foglalkozik mutatja, hogy vagy nem erted a kulonbseget es ezert a csordaszellem miatt a nagy taborhoz huzodsz es ezert beteszel ilyen kijelenteseket, hogy ne tamadjanak tulsagosan velemenyedert, ill. a problemafelvetesert egyaltalan, vagy pedig ennel cinikusabb szandek van.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 16:31:25

@Crescendo:
A demokratikus tudomány azt jelentené, hogy ha valaki azt mondja, hogy az örökmozgó működik, akkor az egy tudományos vélemény, ami nem szorul semmilyen bizonyításra. Egyenértékű, azokkal, amiket bizonyítani is tudnak.
A diktatórikus meg azt, hogy egyszer valaki megvizsgálta valamit és attól kezdve minden eltérő vélemény és kísérlet tilos.
A tudomány egyik se.

Bogár, sok már totális baromságot is beszél és ez a válság nem a "kamatpénz" miatt van, hanem az éveken át tartó állami beavatkozás mellékhatása.
Lenkei, légből kapott állításokkal keres baromi pénzeket. Ez sem Szentgyörgyi, sem Pauling munkásságának nem a mai képviselője. Ez mezei sarlatánság. Amellett, hogy Pauling kémiai munkásságáért kapta a Nobel-díjat, nem pedig a C-vitaminmániájáért. Az, hogy valaki valamely területen szép eredményt ér el, nem implikálja, hogy attól kezdve minden szava szent igazság. Ld. Stiglitz, aki előszeretettel nyilatkozik a szakterületéhez nem tartozó kérdésekben is, rendszerint zöldségeket.

Ezek az emberek a posztban puszta példaként jelentek meg, még csak nem is egy túl lényeges ponton, ergo itt nincs helye a részletes kritikának.
Ha Bogár kritikára vágysz, akkor találsz pl. itt:
liberatorium.blog.hu/2011/02/21/bogaras_gondolat

XCat 2012.04.19. 17:32:30

"A demokratikus tudomány azt jelentené, hogy ha valaki azt mondja, hogy az örökmozgó működik, akkor az egy tudományos vélemény, ami nem szorul semmilyen bizonyításra. Egyenértékű, azokkal, amiket bizonyítani is tudnak.
A diktatórikus meg azt, hogy egyszer valaki megvizsgálta valamit és attól kezdve minden eltérő vélemény és kísérlet tilos.
A tudomány egyik se."

tehát ha én láttam már kétfejű csirkét (vagy azt állítom), és publikálom hogy a kétfejű csirke gyakori jelenség, holott rajtam kívül a kutya nem látta még, kénytelenek elfogadni a kétfejű csirkét, mint tényt? :) Asszem a yetiről is szoktak így vitatkozni:)

A mostani éppen inkább az általad említett diktatorikushoz hasonló, csak éppen nem tiltják a ksíérletezést. Igaz, közel lehetetlenné is teszik, és ha netán mégis megoldod, akkor "lelégbőlkapottaznak", mint egyesek ugye lenkeit. Meg égeyt, meg sok mindenki mást. :))

Crescendo 2012.04.19. 17:33:45

Allitasok es axiomak rendszerezett, logikaliag osszefuggo halmaza, melyeket az eletben igazolni lehet. Egyet ertek...
De melysegesen csalodott vagyok a jelenlegi tudomannyal (Def. 2), mert ezt a megismeresi folyamatot egy centralizalt propagandagepezette tettek. Talan a matematika kivetelevel nincs "tiszta" tudomany. Az uj gondolatok, ill. a "tudomanyos konszenzus" kritizaloi azonnal lejarato kampany, allasvesztes, tamogatasmegvonas zarotuzevel neznek szembe.
En ezert is tisztelem az ilyen embereket, mert bar lehet, hogy sokaknak nincs kozottuk igaza, meg is merik vallalni mindez ellenere a kulonvelemenyt, ill. ennek nyiltan hangoztatasat.
Pl. egy diktatura sem mukodott volna, ha lettek volna elegen, akik nem bologatnak es hodolnak be.
Bogar - jo a cikk, csak szerintem te meg a lo masik oldalara esel. O egy tudatosan iranyitott dologrol beszel, te meg teljes kaoszrol. Olvass tobb thedailybell.com -ot. A sracok ott ezt alaposan megvizsgaljak. Az allami beavatkozas persze, hogy csak rombol, de vannak haszonelvezoi is. Pl. amikor az agazati szabalyozasok kidololgozasaban eggyutt mukodik ket vagy tobb vallalat? Milyen piaci mukodes ez? Hivatalos kartell? Uj piaci belepok megakadalyozasa?
Lenkei - szerintem nagyon elfogult vagy vele es nem a jo iranyban. Szentgyorgyi kifejezetten a C-vitaminert kapta a Nobel dijat es ertett hozza. Pauling meg bizonyitott, hogy a kemiahoz ert. A biokemia meg eppenseggel rokonagazat.
Plusz Magyarorszagon a gyogyszerkassza mennyi is 200-300 milliard Ft? Szerintem ez oriasi nagysagrendekkel nagyobb, mint amit pl. egy Lenkei valaha is megkereshet. Ez a piac kartellszeru, allami beavatkozassal. Ha valahol keresgelni kellene en epp itt kezdenem... Miert is kell ilyen eros allami beavatkozas? Miert az allam fizet? Hogy a nyugdijas neni is meg tudja venni a gyogyszert? Altalaban ez az indok. De akkor miert kell a neninek az adofizetoi tamogatason tul is sokszor sulyos tizezreket fizetnie? Na ez tunik nekem igazan gaznak, de errol nem irsz, pedig az allami beavatkozas ellen vagy. Miert?

Crescendo 2012.04.19. 17:37:41

@Vedere' Lavór: roviden, viccesen, amit en akartam irni. gratulalok. :)

XCat 2012.04.19. 18:05:27

@Crescendo: "Pl. egy diktatura sem mukodott volna, ha lettek volna elegen, akik nem bologatnak es hodolnak be."

Szerintem ideje lassan belátni, hogy az emberek többségének igenis a diktatúra az ideális állapot. Ahol megmondják mit csináljon, ahol megtorolják ha mást csinál, ahol nem hagyják tönkretenni neki azt, amit a nála okosabbak elértek... Igazságtalan lenne? Talán. Most igazságos, hogy a legutolsó agyát szétpiált putrista vagy hajlékony szava ugyanolyan súllyal esik latba, mint egy rendes, becsületes, magasan képzett dolgozó emberé? Nem igazságos.

Mit kéne csinálni? Te, aki mondjuk felismered ezt, mit fogsz csinálni? Semmit. És én? Én is semmit. Szépen nézzük, ahogy a csőcselék megint átveszi az uralmat, és ha kifáradtak, kezdjük előlről. Jó ez így? Nem. Rossz ez így? Nem tudom. Tudsz jobbat? Mert én nem tudok....

Crescendo 2012.04.19. 18:23:03

@Vedere' Lavór: Sotetnek tunik a helyzet...
de a remeny hal meg utoljara! :)
Azert van egy felebredesi folyamat, egyre tobb ember ebred ra, hogy a jelenlegi rendszer nem erte van. Hala az internetnek pl. elkezdenek olvasni es az allami kondicionalas (engedelmesseg, a vezer es tekintely feltetlen tisztelete), sorry nyelvbotlas, also es kozepfoku oktatas utan vegre elkezdenek gondolkodni egy picit.
A kerdes az, hogy gyorsabban zullesztik-e le a kozallapotokat oda, hogy az emberek azt mondjak, mindegy, hogy mi lesz, mert ennel mar csak jobb lehet, vagy lesznek elegen, hogy atlassanak ezeken a torekveseken. Fogadni nem szeretnek. :(

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.19. 18:24:53

@Vedere' Lavór: Marhaság, diktatúrában nincs értékmérő a lojalitáson kívül. Tehát épp hogy diktatúrában tehető tönkre könnyebben a "más okosabb által elért" eredmény, hiszen a diktatúra számára irreleváns, hogy van-e eredmény vagy nincs, illetve hogy tönkretétetik-e vagy sem.

XCat 2012.04.19. 18:30:01

" De akkor miert kell a neninek az adofizetoi tamogatason tul is sokszor sulyos tizezreket fizetnie"

Mert a néni egy rakás felesleges gyógyszert szed, amit általában a követező okokból írnak fel neki;

1.; a felíró orvos a gyógyszer gyártója pénzeli (szakmai konferekciák mattrészegen hawaiion, stb), aki kb leszarja, hogy kell az az öregembernek, vagy a fiatalnak, vagy nem.

2.; mert a 27 szedett gyógyszerból néhány darab összeférhetetlen, és a kutyának sem jutott eszébe soha megnézni, hogy ez mitől van, elvégre lehet hogy 2 db gyógyszer bőven elég lenne neki

3.; a gyógyszertári dolgozók gyakran aljasok. Lelkiismeretfurdalás nélkül eladják teljes áron azokat a gyógyszereket, amikről tudják, hogy felírathatná magának a vénasszony töredékáron is, elvégre 15 évig fel volt írva nekik, de a több haszon, az több haszon. Meg ugye zsebbe kapnak belőle százalékot is.

4.; nem fogják fel, hogy az addigi életmódjuk mellett nekik 85-90 évesen bizony már meg kellene halni. Egyrészt mert demensek (ami egyébként szintén nem lenne törvényszerű), másrészt mert annyira tönkre van a testüklelkük, hogy ez már csak üresjárat. Ez lehet hogy szívtelenül hangzik, de attól még így van. NEM jó öregnek lenni, nem cseszettül nem olyan, mint a tévés reklámokban, ahol fehérhajú nénik mosolyognak kedvesen, és hímezgetnek egy parkban.

5.; A gyógyszerek és általában a magyar egészségügy valami egészen képtelen módon el van baszva. Bár a többi is. Gondolok itt olyasmikre, hogy aki valamilyen módon belekerül, az egyből "a beteg" lesz, amolyan megbélyegzésszerűen, hogy minél betegebb annál jobban támogatják, ezzel szemben az egészségmerőrzést egyáltalán nem támogatják még akkor sem, ha mondjuk magadnak fizetnéd ki, pl. rugalmas munkaidővel, hogy az orvosok többsége egy közepesen képzett mészáros szaktudásával rendelkezik, a lelkiviláguk meg erősen kenőpénzalapú, viszont emberek életéről dönt hülyén, részegen, kialvatlanul, stb.

6.; Újra dobhatsz.

Hirtelen ennyi jutott ezsembe.

XCat 2012.04.19. 18:33:42

@Counter: Általában ezt szokták hazudni, igen. :) Viszont általában érdemes kiindulni abból, hogy aki feletted van, az azért van feletted, mert okosabb nálad. Ahol nem, ott nem lesz sokáig feletted.

A diktatúrák általában megbecsülik a valóban brilliáns elméket, és támogatják őket. Igaz néha el is sikkasztják ha elkóborolnak, de hát ez vele jár.
A középszer viszont tényleg nem boldogul. :)

XCat 2012.04.19. 18:35:50

@Crescendo: " egyre tobb ember ebred ra, hogy a jelenlegi rendszer nem erte van. Hala az internetnek"

És azon elgondolkodtál már, hogy ez a csúnyagonosz elnyomó hatalom miért támogatja annyira, vagy legalábbis miért tűri el, hogy a csapból is konteó folyik? :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.19. 18:49:44

@Vedere' Lavór: Azt hiszem, sem az intelligenciát, sem a diktatórikusságot nem tudod azonosítani.

XCat 2012.04.19. 18:52:15

@Counter: Hát hirtelen tényleg nem tudom, benned melyiket kellene keresnem... diktátornak szvsz pocsék lennél. :))

Sértegetésen kívül valami konstruktív gondolatod is akad?

XCat 2012.04.19. 18:59:50

@Counter: Ha nem, nem. Mondjuk nem is számítottam rá. :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.19. 19:04:49

@Vedere' Lavór: Érdekes, hogy hirtelen milyen érzékeny lettél, noha te magad habozás nélkül hazugozod le a vitapartnered.

Láthatóan olyan tévképzeteid vannak a diktatórikus hatalomgyakorlásról, hogy azok teremtik meg az emberi intelligencia társadalmi mobilitásának feltételeit. Mivel ez nincs így, legalább az egyikről (ti. diktatórikus hatalomgyakorlás, illetve intelligencia) nem tudod, hogy micsoda.

Esetleg alá tudnád támasztani valamivel a hipotéziseidet?

XCat 2012.04.19. 19:11:53

@Counter: Szerintem te alapjaiban félreérted, ami itt folyik... baráti hangulatú beszélgetések zajlanak, nem "viták". Hirtelen nem emlékszem, hogy lehazugoztam volna itt valakit mostanában, de attól még lehetett olyan. Talán csak egy kedves, ttf nevű elmebetegre, aki kitalálta, hogy valami focirajongó blogger vagyok álnéven.... Pontosan kire gondolsz? :)

"Láthatóan olyan tévképzeteid vannak a diktatórikus hatalomgyakorlásról, hogy azok teremtik meg az emberi intelligencia társadalmi mobilitásának feltételeit"

Ezt hol írtam? (Miből látod? :) )

"Mivel ez nincs így..."
Hogy mi hogy van, arról itt akkor sem cseviznénk, ha te nem te lennél. :)

"Esetleg alá tudnád támasztani valamivel a hipotéziseidet?"
Melyiket?

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.19. 19:25:10

@Counter: gmo troll. bámulatos hol tart már a tudomány.

Crescendo 2012.04.19. 19:25:36

@Vedere' Lavór: CISPA? ATCA? stb.? magyar internettorveny?
amig a tv, meg ujsagok voltak a fo hiforras meg tolraltak. most, hogy ezek szerepe csokkent, mar nem.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 19:27:05

@Vedere' Lavór:
Nem lehetetlen. Semmi nem tiltja, hogy Egely örökmozgót építsen. Persze, pénzt nem fog rá kapni.

Egyébként pedig mutass pár millió kétfejű csirkét és mindenki el fogja neked hinni, hogy gyakoriak.

A diktatúrák nem a tehetséget becsülik, hanem a hűséget.

@Crescendo:
Nem ilyen drasztikus a helyzet. Bogárnak is állami állása van.

"Pl. amikor az agazati szabalyozasok kidololgozasaban eggyutt mukodik ket vagy tobb vallalat? Milyen piaci mukodes ez?"
Ez normális, mert ők ismerik az adott piacot. Ha egy hivatal teszi, az csak rosszabb lesz.
Attól is függ milyen jellegű szabályozásról van szó. Ha kötelező, akkor vissza lehet élni vele könnyen, de ilyet csak állami segítséggel tudnak csinálni. Ha szabványról van szó, akkor az meg nem kötelező.
liberatorium.blog.hu/2011/01/07/elszabva

Mivel már a harmadik multimat nyúzom, a harmadik iparágban, elég jól ismerem a belső és egymásközti viszonyaikat. Hidd el, káosz van kivűl, belül.

Szentgyörgyi nem kifejezetten a C-vitaminért kapta, hanem a máj anyagcsere folyamataiért, de még a C-vitamin felfedezése sem ugyanaz, mint annak ész nélküli propagalálása. Különösen nem ugyanaz annak terápiás célú alkalmazása.
Pauling hasonlóan. Attól, hogy valaki ért a fizikai kémiához, még rohadtul nem következik, hogy a C-vitamin minden betegségre jó, csak sok legyen.

A gyógyszerpiac kicsit bonyolult dolog.
Vannak generikus szerek. Ezek régi cuccok, jól ismertek, sokan gyártják, olcsók. Ezeken nincs sok támogatás.
Vannak innovatív szerek, ezekben még baromi nagy a kutatási költség, ezért kurva drágák lennének. Ezeken nagy támogatás van.
Vannak ritka betegségek gyógyszerei. Ezek egészen elképesztően drágák lennének, mert nagyon kevés fogy belőlük, de kifejleszteni ugyanannyi.
Na, most, ha pl. nem támogatod a ritka betegségek gyógyszereit, annak az a hatása, hogy a rászorulók nem tudják megvenni, illetve a cégek nem fejlesztenek ilyet, mert nem éri meg nekik.
Egy ideális világban valóban nem lenne semmilyen állami beavatkozás.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.19. 19:31:23

@Vedere' Lavór: Olvasd vissza a saját hozzászólásaidat, és ha megtaláltad, melyikről van szó (érdekes, eddig tudtad...), gyere vissza.

Nem fogunk olyat játszani, hogy napszámban magyaráztatod velem, mit írtál kettővel korábban, és ezzel megfojtsd a diskurzust, illetve magyarázkodásba kényszeríts.

XCat 2012.04.19. 19:40:26

@Counter: Jól van mókuska, akkor ne mutasd meg. Szerintem én nem hazugoztalak le, de ha bárki megmutatja, és tényleg, akkor szívesen elismerem, hogy de.

@Lord_Valdez: "A diktatúrák nem a tehetséget becsülik, hanem a hűséget."

Ennél eléggé leragadtatok. Nem értem, miért. Hűség nyilván mindenhez kell, abban speciel tökéletesen igazuk van orbánéknak, hogy nem egy épeszű állapot az, hogy ők a belüket kidolgozzák, és közben nyolcmillió droid kaffog, hogy takarodjatok, megasastöbbi.

A tehetség meg tehetség.

Égelyt szerintem simán kinyírnák egy örökmozgóért. Én legalábbis az energialobbi helyében azt tenném.

@Crescendo: Najah, de ha elnyomóék mindent elnyomnak és mindent irányítanak, akkor mennyibe telne ezeket megváltoztatni? :) Mi történne, fellázadna a köztudat? Ez nem annyira valószínű, ugye.

XCat 2012.04.19. 19:41:58

@mcs: Ha tudnád, mennyire!..... :)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.19. 19:45:40

@Vedere' Lavór: Látod, cicafiú, ebbe nem fogsz belerángatni, hogy minden egyes névmásomat csakazértis másra vonatkoztasd, mint amire a diskurzus során addig vonatkozott.

A veled való érintkezést befejeztem, addig is nézz utána, ki válaszolt úgy a másik véleményére, hogy "ezt szokás hazudni", illetve ki jelentette ki, hogy diktatúrában "általában megbecsülik a briliáns elméket", illetve ki vezette le, hogy "... a diktatúra az ideális állapot. Ahol ... nem hagyják tönkretenni neki [az emberek többségének]... azt, amit a nála okosabbak elértek... ".

XCat 2012.04.19. 19:48:39

@Counter: Jah, hogy az bántotta meg a picicizellált lelkecskédet... ebben az esetben kérlek védd be magadnak szövegértelmezésből egy szép nagy marha karót. Majd használd rendeltetésszerűen. :D

Jah, és nézz szét magad körül. Néha. Majd ha tartasz ott.

XCat 2012.04.19. 19:49:14

@Counter: Cicalány, mellesleg. :)

XCat 2012.04.19. 19:52:43

@Crescendo: Te, ez a dailybell, ez nagyon jó... kösziiiiiii.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 20:00:59

@Vedere' Lavór:
Történelem, kérem, történelem. Jó elvtárs előre jut, rossz elvtárs a gulágra. Irreleváns, hogy ért-e hozzá.

Ha az örökmozgó létezne nagy baj lenne, mert az a világegyetem végét jelentené.
Feltalálót megölni pedig felesleges (nem is szokás), mert ha valamire igény van, akkor azt úgyis fel fogják találni. Ha nagy igény van rá, akkor sokan dolgoznak rajta, tehát csak idő kérdése. Előrelátó cég ezért az élére áll inkább. Bizarrnak tűnhet, de a nagy energiaipari cégek az élkutatói az alternatív energiáknak is. Naná, majd hagyják magukat kiszorítani.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.19. 20:10:39

@Vedere' Lavór: Látod, megint olyat játszol, hogy kedved szerint tekinted a saját és a másik szövegét is létezőnek, illetve nem létezőnek.

Mondom, ebben nem leszek partner.

XCat 2012.04.19. 20:12:51

@Lord_Valdez: Hát igen, az oroszok nem a legügyesebben csinálták... viszont oda gondolom ez felelt meg. És elég jól működött, aki akkor valaki volt, többnyire most is az (vagy már nem él), Putyin meg egyszer csak előmászott a semmiből, és gyakorlatilag cár. :)

A feltalálós témához; ezt másképp látjuk, de köszönöm hogy elmondtad az álláspontodat.. szerintem optimista vagy. :)

Ha én előrelátó cég lennék, valszeg úgy csinálnám, hogy megvárnám amíg a jelenlegi forrásokból már nem lehet pénzt kiszedni, és akkor hiány lesz, hogy akármit és akármennyiért át lehet nyomni a népeken.... a feltalálóból meg ugye a találmánya a fontos, nem a biológiai létezése. Mondjuk elsuvasztanám valahova pár évre, ahonnan ha élve kijönne (mondjuk a háttérből ügyelnék rá hogy meg ne nyekkenjen) nagyon örülne annak, hogy nekem dolgozhat.

De hát én meglehetősen genyó vagyok, és nincs miből előrelátni sem, tehát az egész csak elméleti fejtegetés. :)

XCat 2012.04.19. 20:14:05

@Counter: Jó, jó, nem vagy, üljél a kis seggeden, játssz mással, meg majd én is.
Nagykaland, vannak még itt pár százan. Ne hisztizz már állandóan. Nesze egy dömper.

XCat 2012.04.19. 20:21:48

@Vedere' Lavór: Jah és persze valamit kitalálnék ahhoz is, hogy a népek kiváltságosnak érezzék magukat, hogy használhatják (jó drágán) a cuccomat. És persze kellenek látványos vesztesek, akikre rá lehet mutatni, hogy "így jársz te is, ha nem fogod be a szádat".

Milyen jó, hogy nincs egy nagy cégem. :DDDDDDDDDDD

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.19. 20:25:04

@Vedere' Lavór: Sértegetni valóban sokkal egyszerűbb, mint vitatkozni.

A csodálatosan egyedi gondolatmeneted elfeledkezik arról, hogy nem csak egy cég és nem csak egy feltaláló létezhet egy időben, illetve hogy ugyanazt a találmányt nem csak egyvalaki fedezheti fel (dacára annak, hogy konkrétan egyszeri mozzanat a feltalálás).

XCat 2012.04.19. 20:31:15

@Counter: A számodra komolyan ekkora problémát jelent elvonatkoztatva gondolkodni? Gyakorold akkor.

Amit leírtam, az egy általános modell, a "mi lenne ha" témakörében. Több cég és feltaláló esetén is nagyszerűen működne - rosszindulatú elemek szerint működik is - de ugye a mi demokratikus, egyenlő és csodálatos (és nem, ez nem csak cinizmus, tényleg kurvára el vagyunk kényeztetve) világunkban, ilyesmi nem fordulhat elő. Mert megvéd tőle minket a..... mi is? :D

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 20:41:20

@Vedere' Lavór:
Nem csak ők. Egy diktatúrában vagy beállsz a sorba, vagy nem jutsz előre. Azon tehetséges emberek, akik nem akarnak beállni, kénytelenek menekülni.

Ha addig vársz, amíg a jelenlegi forrásokból már nem lehet pénzt csinálni, akkor amikor eljön a technológiaváltás ideje, akkor ott fogsz állni kész termék nélkül (évtizednyi technikai lemaradásban) és kinyomnak a piacról.
Például a GE, a Phillips és az Osram piacvezető volt az izzólámpák és a kompaktfénycsövek terén. Elvben nem érdekük a LED-ek kutatása. Ennek ellenére ebből a Phillips és az Osram hatalmas pénzeket ölt a LED-ek kutatásába. Miért? Mert egy nap a kommersz LED-ek elérhetik a a kompakt fénycsövek szintjét és akkor ők koppannak. A GE más utat követett, ő elbambult és elhúztak mellette. Amikor kapcsolt, akkor megvásárolt egy (futottak még kategóriás) LED gyártó céget és kétségbe esetten igyekszik utólérni a többieket.

Egy feltalálót nem olyan egyszerű elsuvasztani, max. diktatúrákban. De, ha egy probléma tényleg fontos, akkor nagyon sok kutató dolgozik rajta egymástól függetlenül. Ha egyet sikerül is, akkor is ott vannak a többiek. Emellett vannak neked konkurenseid is, akik viszont lehet, hogy látnak fantáziát a dologban és nekik meg nem érdekük, hogy te elsuvaszd.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.04.19. 20:42:24

@Vedere' Lavór: Ebből is látható, hogy nincs absztrakciós készséged (amit valamiért az "elvonatkoztatva gondolkodni" körülírással fejezel ki, feltehetően szűkös olvasmányélményeid és kezdetleges műveltséged folytán).

Amit leírtál, az nem "általános modell", hanem egy csökevényes gondolatkísérlet, amit most megtoldottál egy alátámasztatlan hipotézissel. Tudod, ha állítasz, bizonyíts – miért is "működne" valós körülmények között? Mert te azt mondod?

Egyébként gratulálok, ügyesen terelsz a "diktatúrában megvédik az okosokat a butáktól" témáról :-D Ha rádég egy ostobaságod, mondj egy nagyobbat, nem akarsz véletlen spindoktor lenni, ha nagy leszel?

Crescendo 2012.04.19. 21:21:58

@Lord_Valdez: a szabalyozo demokracia (regulatory democracy) sok mindent lehet irni, jot nagyot keveset. Alapvetoen az egyeni dontesi szabadsagot igyekeznek csokkenteni a piaci szereplok elonyere... ennek eklatans peldaja, amikor a gyartoi/szolgaltatoi felelossegtol mentesitik a gyartokat. Ezt nagyiparilag a gyogyszeripar uzi.
A Fortune 500-as listan, par eve, olyan 15 gyogyszeripari ceg szerepelt. Azonban ezen cegek profitja tobb volt, mint a tobbi 485-e osszesen. Ertem en az osszes indoklast, hogy miert is kell ennek igy lennie, meg a szegenyek, meg a ritka betegsegek, meg a civilzacio csak azert van, mert a gyogyszerek es oltoanyagok... de ennek ellenere ez a vilag legnagyobb uzlete. Ezt a profitszintet nem tudnak fenntartani egy szabadpiacon, csak kontrollalt korulmenyek kozott, teljes allami tamogatassal a hatuk mogott. Valamint megszamlalhatatlan marketingdollarral, hogy lesoporjenek barkit, aki szot emel. A tudomany gepezete teljesen atallitva a gyogyszerek elfogadtatasanak.
Van egy par ember, aki ennek ellenere ki mer allni ez ellen. Szerintem ez tiszteletremelto es peldamutato. Pauling-ot is meghurcoltak a Nobel dija ellenere. Lenkei hasonlo cipoben jar...

Crescendo 2012.04.19. 21:22:32

@Vedere' Lavór: en is szeretem oket. Friss uj nezopont dolgokrol. :)

XCat 2012.04.19. 21:30:20

@Lord_Valdez: Én a demokrácia egy hibás értelmezésének tartom azt, hogy mindenki megy amerre lát, és lehetőleg közben akármerről fúj a szél, ellene hugyozik, majd bőszen mutogat az éppen aktuális vezetésre, hogy ez miattatok van.

Érdemes felfogni, hogy közösségben vannak szabályok, amikhez alkalmazkodni kell (nem lehet, kell), és vannak olyanok is, amikhez illik. Aki ezt nem óhajtja felfogni, az kivonulhat a pusztába egy ásóbottal, és onnantól túl sok mindenre nem is lesz ideje.
Innentől én nem érzem akkora katasztrórfának, sem a jogaim sérülésének, hogy be kell állni a sorba.

"Ha addig vársz, amíg a jelenlegi forrásokból már nem lehet pénzt csinálni, akkor amikor eljön a technológiaváltás ideje, akkor ott fogsz állni kész termék nélkül (évtizednyi technikai lemaradásban) és kinyomnak a piacról."

Ez csak akkor igaz, ha a jelenlegi piaci viszonyokat és gazdasági rendszer feltételezed. A valósdi válság és hiány, az valami olyasmi, mint a Mad Max-ben volt. Ott már nem te versenyzel a fogyasztókért, hanem azok azért, hogy a fogyasztók körébe tartozhassanak.

"Egy feltalálót nem olyan egyszerű elsuvasztani, max. diktatúrákban. " Szerintem manapság a legegyszerűbb, még diktatúra nélkül is. Gyakorlatilag bármiről vehetsz pénzért logikusnak és egyértelműnek tűnő szakvéleményt, meg annak az ellenkezőjéről is.
Tegyük fel, hogy születik egy komoly horderejű találmány, ami mondjuk úgy néz ki, mint a pöttyös labda, és ha bepakolod az autódba, az benzin nélkül fog menni. Namost, nekem mondjuk van egy olajkitermeléssel foglalkozó cégem, aminek marhára nem érdeke, hogy a pöttyöslabdát tömegesen használják. Mondjuk a labda feltalálója már megjelent a médiában, mindenhol tapsolnak neki, örülnek nagyokat, hogy van ilyen.

Nosza, felbérelünk szociológusokat, akik meglengetik, hogy mekkora munkanélküliség lesz ebből. Felbérelek orvosokat, akik elmondják, hogy igen, jó a pöttyös labda, de vajon milyen egészségügyi hatásai vannak, és előások pár nyomorultat, aki pont akkor lett rákos, amikor ezt kipróbálta. Szervezek pár roadshowt celebekkel, odacsődítem a népet, majd megrendezek egy balesetet,ahol pár birka megnyekken, és ezt szépen, drámaian bemutatoma médiában, árva kisgyerekekkel, miegymással (én mint részben önmagát felelősnek érző persze támogatom szegény kis árvák családját).
És mondjuk én is piacra dobom a kockás labdát, ami ugyanolyan, csak a fenti hibákat már kiküszöböltem. Majd beperelnek. Majd megnyerik. Talán, valamikor.

Satöbbi.

A végén a csapból is a kurva pöttyös labda fog folyni, de annyi ellentmondó információval, hogy érdemben csak éppen alig lesz valaki, aki használni fogja. Az eredeti feltaláló mondjuk megunja, elmegy nyaralni, és szegényke belekeveredik valami csúnyaságba, mondjuk drogot találnak nála valami olyan helyen, ahol ezt nemannyira szeretik. Mondjuk megkenem azt aki intézi, hogy nagyon szigorúan vegyék ezt a kis botlást. Persze lesznek, akik majd feltételezik, hogy biztos a találmánya miatt, azokat meghallgatjuk, szervezünk nekik szimpátiatüntetéseket, apámfarkát. A közvélemény megnyugszik, és közben nem történik semmi. Feltalálónk raboskodik mondjuk egy thai börtönben.

PöttyösLabda projekt óver, feltaláló kanyec.

Szóval csak némi kreativitás kell a dologhoz. :)

XCat 2012.04.19. 21:33:02

Tyű de hosszú lett:D

@Counter: Te, én kezdelek téged komolyan unni. Voltaképpen mit akarsz mondani? :) Használj sok idegen szavat benne, mert attól tűnsz okosnak! (na jó, nem)

" nem akarsz véletlen spindoktor lenni, ha nagy leszel"
Nem. Az nem. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.19. 22:36:54

@Vedere' Lavór:
Akkor te nem érted, hogy mit jelent a diktatúra. Az nem azt jelenti vannak szabályok, hanem hogy önkény van.
Amikor a vezér gondol egyet, akkor neked kuss. Mész csinálni, vagy mész a gulágra. Ha Rákosi elvtárs azt mondja, hogy gyapot fog teremni az alföldön, akkor jobban teszed, ha sürgősen szerzel valamit, amit bemutatsz, mint magyar gyapotot, különben Recsken fogsz rezet bányászni.
És lehet, te kurva jó szakember, ha Rákosi elvtárs megmondta, hogy gyapot lesz, akkor te nem jöhet olyan dolgokkal, hogy nem él meg az éghajlatunkon, de nem ám. Az egész családodat tönkreteszik.

De nem vagyunk apoklapszis után.

Akkor ott másik cég, akinek a vezetőjének kis dollár/euró jelek csillanak a szemében. És ő meg szervez egy ellenkampányt és elkezdi gyártani a pöttyös labda alapú autókat. Te pedig jobban teszed, ha sürgősen előrukkolsz, a te labdás autóddal, amíg nem késő.

XCat 2012.04.19. 22:53:48

@Lord_Valdez: A szabályok mindenképpen önkényesek. Valakinek meg kell hozni őket. Hogy hol a határ az ésszerű szabályrendszer és a diktatúra között, az érdekes és kényes kérdés.

Szerintem pl. az én jogaimat sérti, hogy akármelyik határontúli, önmagát magyarnak mondó valaki könnyített rendszerben állampolgárságot kaphat, ráadásul ezt általában úgy hálálja meg, ahogy. A legtöbb ember ennek ellenére ezt egy jó dolognak tartja, és örül. Szerintük ez jó.

Szerintem abszolút jó intézkedés, hogy a dohányzást korlátozzák, mert én nem dohányzom és zavaró ha mások az orrom alá bagóznak. Akiket érint, azok szerint ez az ő jogaik durva korlátozása.

íme két teljesen semleges dolog, ami teljesen eltérő megítélés alá esik.

A gyapottermesztős tényleg híres sztori, Rákosi meg nagyot álmodott, aztán felébredt szegény. A család tönkretétele... ez megint valami, ami könnyen megy manapság is.
Igaz most inkább egzisztenciális elleheetlenítés a jellemző, vagy találnak valamit a múltadban, ami miatt jogosnak tűnik. Időközben rájöttek a srácok, hogy nem szabad mártírokat csinálni.

A csőcselék viszont sosem gyűlölte úgy a tudást és a tehetséget, mint most. Akkoriban egy jó szakember "kinyírása" borzalommal vegyes félelmet és elkeseredést váltott ki. Most már csak kárörömöt, hogy "na, ez sem jobb nálam, ugyehogy volt vah a fején".

És ez valahol undorító.
És nem a hatalom miatt. :)

XCat 2012.04.19. 22:59:00

@Lord_Valdez: "És ő meg szervez egy ellenkampányt és elkezdi gyártani a pöttyös labda alapú autókat." Ilyenkor sok múlik azon, kinek van pénze jobb marketingesre.:)

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.19. 23:09:58

@Lord_Valdez: mi lesz a következő? galamboknak? :]

se a gyökere, se a levele, ez hátrány, oké.

viszont baromi jó állatorvosi retek. vagy káposzta. vagy repce, a fene se tudja követni. már.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.20. 10:37:01

@Vedere' Lavór:
A szabályok csak korlátozott mértékben önkényesek. Pont ez a jogállamiság lényege. A jogalkotónak is vannak korlátai, ezért nem hozhat számára tetszőleges szabályokat.

Nem az volt a baj, hogy Rákosi nagyot álmodott, hanem hogy senki nem tudott az útjába állni.
Egy jogállamban egyszerűen közlik vele, hogy ez nem az ő hatásköre.

A csőcselék az örök és változatlan. Csak régen nem kérdezték meg.

@mcs:
Én akartam venni ilyet (részben tudományos csodálatból, részben kertész végzettségű exbarátnő megtréfálása érdekében :)), de képtelenség szerezni.

burakefendi 2012.04.20. 13:25:28

@Lord_Valdez: a klónozással kapcsolatos kérdéseidet nem érzem valódi problémafelvetéseknek. vajon a klónozáskor ugyanaz a tudat osztozik-e a két testen, vagy az azonosság pusztán genetikai-e? úgy sejtem, hogy az utóbbi, és ugyanez a helyzet kell legyen így a lélekkel is. hogy ilyenkor kényszeríted-e istent lélek teremtésére? ha mesterséges megtermékenyítéssel lesz gyereked, az kényszer volt-e, vagy ha természetes úton ejtesz teherbe valakit, az kényszer-e? mindenesetre, ha van lélek, akkor ezekről a dolgokról mi úgyis csak annyit tudhatunk, amennyi ezekből ki lett nyilatkoztatva, hiszen a spirituális világ méricskélésére-megismerésére eszközeink nincsenek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.20. 13:39:41

@burakefendi:
Pedig nagyon is valódi teológiai problémák. Ezek mind arra utalnak, hogy ez az egy ember-egy lélek koncepció sántít.
A tudattal nincs ilyen gond, mert olyanja még nincs és ott megengedett a fokozatos kialakulás.

@mcs:
akkor nem értem

burakefendi 2012.04.20. 14:41:17

@Lord_Valdez: nem értem, miért kellene a léleknek szorosabban kapcsolódnia a genetikai kódhoz, mint a tudatnak? az azonos kódnak talán a lelket is húznia kell magával? nem a tudat-e éppenséggel az, ami a genetikához erősen kapcsolódó?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.20. 15:07:42

@burakefendi:
Nem a genetikai kód a lényeg, hanem az üdvözülés.
Nem, a tudat nem kapcsolódik. Az egypetéjű ikrek azonos genetikai kóddal rendelkeznek és két különböző tudattal.

De erről írni fogok egy posztot, amiben részletesen kifejtem.

XCat 2012.04.21. 11:41:44

@Lord_Valdez: Rám gondolt. Ez amolyan adottság, minél elbaszottabb lelkivilágú valaki, annál inkább bennem látja tükröződni az összes szart, ami a kis lelkében felhalmozódott. Ez a legtöbb emberrel így van egyébként, csak nálam kevesebb a saját szar, és hatványozottan érvényesül.

Nekem meg az benne a biznic, hogy az illető egy csomó olyan dolgot elmond magáról, amit egyébként sosem tenni (többet között mert ő sem tud róla). És jól ki tudom röhögni. :)

Lényeg a lényeg, előbb-utóbb mindenfelé kialakul a saját kis rajongótáborom. :)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.04.25. 21:11:33

@mcs:
Érdekes könyv lehet. Gyakran látogatom könyvesboltok sci-fi részlegeit, de nem rémlik, hogy belefutottam volna egyszer is.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2012.04.25. 21:35:13

@Lord_Valdez: hot stuff, mondhatnók, most jött ki a könyvhétre.
süti beállítások módosítása