Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Nem tetszett a rendszer

2011.10.30. 10:03 | Lord_Valdez | 8 komment

Címkék: baloldal belpolitika

Érdekes dolgok zajlanak a magyar belpolitikában. Valami végre megmozdult. Hogy úgy ne mondjam: Valami van, de nem az igazi (ld. Rajkin).


Október 23.-án tekintélyes közel 100 ezres tömeg tüntetett valami ellen. Nem teljesen tiszta, szerintem a résztvevőknek se, hogy pontosan mi ellen. Nagyjából lehet sejteni, hogy főleg Orbán Viktor hatalomgyakorlási módszerei ellen. Kisebb részben a megnemszorítások ellen. A kormány úgy reagált rá, ahogy a kellemetlen hírekre szokott: igyekezett nem tudomást venni róla.
Kissé eklektikus, de jó kis tüntetés volt. Ami miatt mégse tetszik a nem tetszik a rendszer az az, hogy ez csak elégedetlenkedés. Az elégedetlenség fontos. Szükséges feltétele a változásoknak, de messze nem elégséges. Az jó, hogy sikerült megmozdítani az embereket, de a cél amiért megmozdították negatív. Azt tudják megmondani, hogy mit nem akarnak.

A megmozdulásból pozitív esemény egy új párt megjelenése: a 4K!. Mindezekkel párhuzamosan az MSZP-n belül is szakadás történt és létrejött a Demokratikus Koalíció. Ez az egész történésről ez a jelenet jut eszembe.

Kevesen tudják, de ez a bizonyos jelenetet a 70-es évek brit baloldala ihlette.

Noha nem kétlem, hogy a magyar baloldalnak tényleg meg kellene újulnia, viszont baloldali pártokkal már eddig is Dunát lehetett rekeszteni. Ha tényleg változást akarunk, akkor azt nem ugyanazon a szavazói bázison osztozó még több párttól várhatjuk.
Szerintem sokkal inkább a lefedetlen szavazói területeken kellenének pártok.

Ha tényleg változást akarunk, akkor jó lenne 2018-nak úgy neki menni, hogy világosan tudjuk, hogy mit kell tenni. (2014-nek nem érdemes. Azt jobb, ha a Fidesz nyeri, különben nem bukik elég mélyre és az új kormány bármilyen tevékenységét elszabotálhatja.)
Lassan akkor el is lehet kezdeni összeírni, hogy miket kell majd megváltoztatni és hogyan. Addig természetesen millió dolog meg fog változni, és a lista folyamatos frissítésre szorul majd, de még így is jobb lesz, mert a mostani kormányprogram. Olyan ugyanis nem volt, de sok emberrel sikerült elhitetni, hogy van, csak titkos.


Kezdetnek kapásból itt lesz az adórendszer. Ebben olyan mélységű károkat okoztak, hogy ha ennek kikalapálásába kormányon kezd valaki neki, akkor a fél ciklus elmegy csak azzal, hogy kitalálja hol nyúljon hozzá.
Egyik nagy probléma, hogy magasak a munkát terhelő adók és így se hoz be elég pénzt. A másik, hogy minden célkitűzést az adórendszeren keresztül akar érvényesíteni. Például a 27%-os ÁFÁ-ra szükség lesz ez egészen biztos. A többkulcsos egykulcsos  (fából vaskarika) SZJA helyett nyíltan visszatérnék a progresszív adórendszerhez. Én is szeretnék egy valódi egykulcsosat, de ez nyilvánvalóan nem fog menni. Évi 12 millióig megtartanám a 16%-t, és afelett 22%-t, de mindezt a szuperbruttós trükközés nélkül. Ugyanakkor ezt kiterjeszteném a nyugdíjra, tiszteletdíjakra stb-re is. Vagyonadóra is szükség lesz, bár a jelenlegi tervezetben szereplő 3%, nagyon magas.
Aztán hozzá kell nyúlni az alkotmányhoz is. Pl. a Magyar Művészeti Akadémiát eltávolítani belőle (a hivatalosnak hangzó név mögött valójában csupán egy fideszpárti művészcsoport áll), az adósságkorláton változtatni, mert jelenlegi formájában a 2013-as költségvetési törvény automatikusan alkotmányellenes lenne.
Továbbá én bevezetném a felsőoktatási tandíjat. Ez igazából már most is bevezetés alatt áll, de én nyíltan és tisztán megmondanám.
És így tovább.

Igazából sokkal jobban örülnék, ha ilyesmit látnék, mert az, hogy nem tetszik a rendszer, számomra még édes kevés. Elégedetlenkedni nem nagy kunszt, kivitelezhető alternatívát mutatni az igen.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr613339680

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 4K! Az Orbán-kormány az államcsőd felé vezeti az országot 2011.11.04. 15:27:19

A 4K! szerint a forint szándékos gyengítésével, a kiszámíthatatlan, csapkodó és össze-vissza kommunikáló gazdaságpolitikával a csőd felé kormányozzák Magyarországot. A kormány úgy tesz, mintha az elmúlt hónapokban bejelentett látszatintézkedéseivel meg...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iphilosopher 2011.10.30. 20:56:04

Hát igen, kritizálni mindig könnyű, szokták mondani. Építeni nehezebb, mint rombolni. Szerintem egy komolyabb szemléletváltásra is szükség lenne a politikában. Egy unortodox politikára (nem csak gazdaságpolitikára :-).
1. Mondjuk igazat is mondani néha. Hátha ezzel megszólítható lenne a lefedetlen bázis. És természetesen ezt az irányt végig is kellene vinni, nem csak a választásokig hitegetni a szavazókat. De egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy egy ilyen poitikai formáció hosszú távon is sikeres tudna lenni, a korrupció és az eltévelyedések elkerülése nagyon nehéz lehet.
2. Egyszerűsíteni a jogszabályokon (nyíltan beszélni? - pl. többkulcsos adóról, tandíjról), hogy érthetőbbek legyenek a törvények az emberek számára és kevesebb adminisztrációval működhessen az ország. Persze ez nem érdeke a zavarosban halászó politikusoknak, a kiskapukat kihasználó jogászolnak és sok (léhűtő) állami hivatalonoknak sem. Pedig pont ennek a hármas csoportnak a jóváhagyása kellene hozzá.
3. Hosszabb távon gondolkodni a politikában is. Nem állandóan az elkövetkező fél vagy 1-2 évre hozni kedvező döntéseket a későbbi évek rovására. Esetleg a következő választáson is túltekinteni és az ország javát nézni.

Az adózásban egyetértek az általad megfogalmazott javaslaokkal. Bár most azon is elgondolkodtam, hogy mennyivel lenne bonyolultabb a számítógépek korában egy finomabb lépcsős (akár 4-5 szintű pl. 16-20-24-28-32%) progresszív adó?

És egy kicsit pesszimista kérdés: vajon 2018-ban még fel lehet majd állni onnan, ahova addig eljutunk? Vagy tényleg az kell, hogy olyan mélyre süllyedjünk, ahol már az alapokat is átgondoljuk újra és a lenyúlás, irigykedés helyett az építés és összefogás lesz a természetes?

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.10.31. 14:48:47

jogos. Bár én épp ezért értékeltem az alternatívelnök-választási ötletet. Több tüntetés is volt, ahol ugyanezt éreztem: megmondtuk,hogy nem tetszik, de aztán annyi. Most volt valami feladat, amit adtak a népnek, hogy tegyen.
Talán így.

(Az adót ne ebben a posztban vitassuk meg.)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.01. 08:56:26

@peetmaster:
Csak példaként említettem. Lassan el lehetne kezdeni felvázolni egy árnyékkormány programját. Így hitelesebben lehet ellenzékieskedni és ha valami csoda folytán hatalomra kerülünk (nem mintha létezne olyan párt, ami minket képvisel), akkor nem kell rögtönöznünk.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.11.01. 20:50:53

a tudatos, elemző, mérlegelő, informált választók aránya -kies hazánkban- nem éri el a 20%-ot.

ezen alapadat nagyjából determinálja is azt a maximális bázist, amit meg tud fogni egy ilyen politikai formáció.

az összes többi az hit és sárm kérdése.

ma nincs olyan politikus, -pláne a baloldalon- aki mögé fel tudna sorakozni 30-40%. zsákutca.

ugyanakkor a jelenlegi gárda annyira lenullázta magát morálisan, hogy a wiszkis rabló is jó eséllyel próbálkozhatna pártalapítással.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.11.01. 23:06:49

@erdészpista: saját számítás.:)
nyilván nem célszerű rá mérget venni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.11.02. 15:25:07

@mcs:
Én is erre számítok. Illetve, hogy az őszinteség szinte sokként éri az állandó hazudozásba belefáradt szavazókat.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.11.05. 07:50:37

Én jelen pillanatban pesszimistább vagyok nálatok. Ha lesz a Fidesznek komoly ellenfele a következő választásokon, az egyfajta jóléti koalíció lesz, aki mindenkinek mindent vissza akar majd adni, amit a Fidesz kormány úgymond "elvett" tőlük. Tűzoltónak korai nyugdíjat, mezei nyugdíjasnak nyugdíjemelést, minimálbéresnek adómentességet, alanyi jogon járó szociális segélyt a tömegeknek, MÁV-nak, BKV-nak állami százmilliárdokat. Mivel addigra az önkormányzatok tömege fog csődbe menni, nekik is beígérnek majd néhány száz milliárd plusz forrást. Mindenerre a progresszív adórendszer visszahozása nem fog fedezetet nyújtani. A végén ott leszünk a jelenlegi adókkal, plusz azokkal, amit a Fidesz megszüntetett, és visszatérünk majd az 5-10 % költségvetési hiányokhoz. Azon se lennék meglepődve, ha a svájci frank hitelek újra divatba jönnének.
süti beállítások módosítása