Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteo (12) konteó (3) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Szerb kárpótlás és okozás

2011.10.17. 20:03 | Lord_Valdez | Szólj hozzá!

Címkék: külpol

Bevallom, vajmi keveset tudok a szerb belpolitikáról. Ezért is köszönöm a Szerbia Insajd blognak, hogy felhívta a figyelmem erre a valóban egy elfogadhatatlan törvényjavaslatra.


Szerbia most próbálkozik kárpótlással, viszont egyesek úgy gondolták, hogy ebből ki kellene zárni másokat különféle történelmi sérelmekre hivatkozva. Ez már így általánosságban sem hangzik túl jól, de konkrétan most a farok rossz végén vajdasági magyarok vannak (illetve horvátok). Azonban ha ettől most eltekintünk, akkor még elvi szinten is több probléma van ezzel. Legalábbis liberális szempontból.

"Nem jogosult a vagyon visszaszármaztatására az a természetes személy, vagy leszármazottai, aki a második világháború alatt a [mai] Szerb Köztársaság területén ténykedő megszálló erőknek volt a tagja." - szól a törvény.

Valami módon az érthető, hogy nem rajonganak az egykori megszállókért (most azt ne feszegessük, hogy a szerb kollaboráns állam, illetve a szerb önkéntesek mit csináltak), de a dolog mégsem teljesen tisztességes. Egyrészről, mint arra a Szerbia Insajd rámutatott :  a katonáskodásban való részvétel nem önkéntes alapon ment, ezért igazságtalan büntetni a benne résztvevőket. A politikus ugyan ígérte, hogy aki bizonyítani tudja, hogy ellenállt a sorozásnak, annál ettől eltekintenek, de ez porhintés. A kényszersorozók nem szoktak igazolást adni a sorozás megtagadásáról, hanem börtön, esetleg halálbüntetés formájában fejezik ki sajnálkozásukat amiért nem kívánsz részese lenni egy nagyszerű, hazafias cselekménynek. Ilyet igazoló dokumentumhoz maximum csak büntetés végrehajtási feljegyzések között lehet jutni.

A másik nagy probléma igen régi (már az Ószövetség is foglalkozott vele). Jogos-e büntetni a leszármazottat a felmenői bűneiért? Mivel ez egy etikai kérdés, számos megközelítés lehetséges. Jómagam egy olyan eszmének a híve vagyok, ami egyén felelősségét hirdeti az egyén döntéseiért, ezért számomra etikátlan az ilyesmi. A dolgot, persze, nem is kicsit bonyolítja, ha az illető potenciálisan bizonyos előnyöket élvezhetett eddig felmenői bűnei által. Ha ezt figyelembe vesszük is, akkor se jogos a teljes kizárás, maximum csak annak korlátozása az a bizonyos jogtalan előny megszüntetése érdekében.
Ennek a problémának egy oldalága, hogy az ősök száma 2 hatványaival emelkedik generációnként. A világháború kb. 70 éve történt, ami azt jelenti, hogy az érintetteknek kisebb részben a szülei, nagyobb részben nagy- és megint kisebb részben dédszülei vettek éltek akkor. Tehát az illetőnek 2, 4, vagy 8 ember múltbeli tevékenységéért kellene, hogy vállalja a felelősséget. És mindezt visszamenőleg.

Aki kicsit is ismer, az tudja, hogy nem kimondottan rajongok az Orbán-kormányért és módszereiért, de most kénytelen vagyok belátni, hogy diplomáciai keménykedésük teljesen jogos. Hogy eredményes is lesz-e, az nem annyira biztos, de mindenesetre szerencsés helyzetben vagyunk. Van nálunk valami, ami Szerbiának kell: a beleegyezésünk az Unió bővítésébe, tehát meg kell próbálni nyomást gyakorolni. Már csak azért is ki kell az ilyesmit használni, mert a legtöbb esetben nincs ilyen erős lap a kezünkben. Pl. Szlovákia szívózna, akkor nem sok mindent tudnánk mondani, ami meghatná őket.
Csak annyit mondhatok, hogy hajrá! Ezt nem kell annyiban hagyni.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr1003310105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása