Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Egyedül a sötétben

2011.10.03. 07:05 | Lord_Valdez | 7 komment

Címkék: szolgálati közlemény

Megkaptam, hogy néha érdekes dolgokat írok, máskor idegesítő vagyok. Ez minden bizonnyal tényleg így van. Igyekszem inkább érdekes lenni, mint idegesítő, bár utóbbi nyilvánvalóan elkerülhetetlen. Bármit is mondanék mindig lenne valaki, akit idegesít. Ami viszont az érdekességet illeti, az nehéz ügy.


Mi mondanivalója lehet egy olyan eszmének, ami már elérte a célkitűzéseit, sőt a világ túl is haladt rajtuk? Sok minden fordult azóta nem jó irányba szerintünk, de akkor csak annyit mondjunk, hogy térjünk vissza az eredeti célokhoz? Ez tényleg nem lesz túl izgalmas. Az se biztos, hogy érdemes ilyen mereven kijelenteni, hogy hova térjünk vissza. Elvégre azóta nagyot változott a világ is. Újítsuk meg a régi eszmét? Értelmezzük az új keretek között? Igen, ez már sokkal érdekesebb kihívás lenne, sőt hasznosabb is. Na meg, persze sokkal munkásabb is és veszélyesebb is. Fennáll a veszélye, hogy eltévesztjük közben a célt. Hogy valami egész mást alkotunk közben (ami egyébként nem baj).

Mi mondanivalója lehet egy bloggernek, akinek az olvasói lényegében úgy gondolkoznak, mint ő? Nehéz érdekeset mutatni valakinek, akivel az ember egy húron pendül. Aki viszont nem, azok közül kevesen olvasnak. Számukra kellene írnom?
Közülük kevesen fogékonyak rá. Egyelőre. Látni vélem, hogy többen, mint pár éve, de lehet, hogy ez csak illúzió.

Kicsit úgy érzem magam, mint Nietzsche örültje, aki csalódottan földhöz csapta a lámpását. Lehet, hogy túl korán jöttem. Lehet, hogy néhány év múlva eredményesebb lennék, amikorra kiderül, hogy az államok nem tudnak valódi munkahelyeket teremteni. Amikorra kiderül, hogy a mentsük ki mindenkit nem járható, mert drága és oda vezet, hogy mindenki még felelőtlenebbé válik. Lehet, de ahogy olvasom a különféle hozzászólásokat, egyáltalán nem vagyok biztos abban, hogy ez a közeli jövőben lesz. Nézzük meg ezt az egyébként remek írást. Milyen hozzászólások vannak? Kurva bankok, kurva bankárok, akasztani mind. Hány ember látja, hogy mi történik? Igen kevés. Ilyen közegben legyen egy írás, bármilyen remek is, terméketlen talajra hull.

Prófétának lenni eleve hálátlan dolog. Különösen igaz egy kényelmetlen dolgok hirdetésére. Márpedig, amiket én hirdetek igencsak kényelmetlen dolgok. Ugyan ki akarna felelősséget vállalni a tetteiért, amikor van lehetőség a társadalomra hárítani őket? Senki. Amiket mi hirdetünk azok viszont azzal járnak, hogy ha valaki felnőtt, akkor az viselkedjen is felnőttként. Erre itt nem sokan kíváncsiak. Túl sokan kínálják az örök, gondtalan gyermekkor ígéretét. Még, ha történetesen ezek az emberek hazudnak is, mit tudunk ezzel szemben ajánlani? Semmit, csak szabadságot. De a szabadságot nem lehet megenni. A szabad embernek meg kell küzdenie a megélhetésért. De ki akar küzdeni, ha mindennap kaphat kaját a táljába? Mi, hogy utána le fogják vágni? Lári-fári.
Demoralizáló egy ilyen közegben prédikálni. Rosszabb, mint a falnak beszélni. A fal legalább nem utál érte.

Persze, akad még így is sok olyan téma amit, ha mást nem "terápiás" jelleggel kiírhatnék magamból. Gyakran akadnak olyan dolgok, amikről kedvem támad véleményt kifejteni. Ez jó, mert a jó íráshoz alapvetően ihlet kell és idő. Sajnos, a kettő ritkán jár együtt. Amikor valami felizgatja az agyamat és elkezdenék írni róla, akkor általában nem érek rá. Később meg már elszáll a szenvedély, ami miatt írtam volna. Ezért is van egy csomó befejezetlen posztom, illetve sokszor suta befejezéssel adom ki őket.
Ami az időt illeti itt a jövőben a helyzet csak romlani fog, mert a közeli jövőben megvásárolok egy nagyobb lakást, ami felújítandó. Valószínűleg ez az időm igen jelentős részét el fogja venni. Bocs, srácok.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr713273503

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2011.10.03. 10:55:52

A belinkelt cikk csak féligazság. A bankok a kormánnyal karöltve adták a sok papapapa hitelt, pedig nekik elvileg van pénzügyi és közgazdasági tapasztalatuk. És a 2008 -as válság sem a kalapból ugrott elő, a szakértők ezt bejelezték előre. Persze profitorientált magántulajdon minden bank, de nekem akkor is az a véleményem, hogy bárki, aki nemcsak a saját tőkéjével és idejével foglalkozik (tulképpen minden 1 fősnél nagyobb nem családi vállalkozás) felelős a tevékenységének hatásáért is. Tudom, hogy nem értünk ebben egyet :).

lvjtn (törölt) 2011.10.03. 11:47:41

lord_valdez: sok sikert és jó idegeket a lakásfölújításhoz!

a libsi gondolkodásmód "népszerűsítése" számomra egyáltalán nem vonzó, bár meggyőződésem, hogy e téren az utilitarizmus lehet sikeres: bárki könnyebben megértheti, hogy a szabad ember szabad ténykedése sokkal több haszonnal jár, mint bármilyen eszme szerint vezérelt és irányított ténykedés. e szempontból üdvözlendő a blogod "esetközpontú" látásmódja, konkrét példákon keresztül mutatod be a szabadelvű álláspontot

és olyan ez, mint a magvetés: kihajt, terem, ez más kérdés, ha te hinteni akarod, hinted. ha meg elfáradtál benne, pihensz

iphilosopher 2011.10.03. 12:44:45

Nehéz a helyzet, és főleg azért, mert nehéz meglátni a pozitív jövőképet a sok sötét felhő között. De azért jó olvasni értelmes írásokat, még ha a többség nem is érti meg, nem ért velük egyet.

A lakásfelújítás meg egy másik nagyon kemény meló. De jól is elsülhet a végén. :-)

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.10.03. 13:55:44

@IdomitottFoka:
Azóta nagyot változott a gazdasági környezet. Akkor még a bankok is hittek abban, hogy ez az állapot sokáig tart. Senki se tudta megmondani, hogy mikor lesz a válság, csak azt, hogy a helyzet veszélyes. Azt meg végképp nem lehetett megmondani, hogy az amcsik kimentenek egy csomó bankot, de a Lehmann Brothers nem fogják. Erre azóta sincs magyarázat.

Senki se tudja, hogy minek milyen lesz a hatása x év múlva. Ez nagyon sok szereplős játszma.

@lvjtn: @iphilosopher:
Köszönöm a biztatást, nem adom fel, csak nehezen fogok rá időt szakítani. Bár egyelőre még nincs aláírt szerződésem se.

bloah 2011.10.03. 21:15:01

Remélem nem csak én vagyok így:
1) A te blogod rendelkezik az egyik (==első 5 magyar oldal nálam) legjobb karakter/tartalom mutatóval, így pl. ~Index helyett ilyet olvasok csak.
2) Ha kommentelek, igyekszem egy szellemi színvonal alá nem menni. Ez
a) nehéz és időigényes, utóbbiból nekem sok nincs.
b) most pl. nem sikerült.

Trolloknál a 2) tulajdonság nem jelentkezik.
Szóval csak annyit akartam, hogy hajrá Lord_Valdez, hajrá'! :)

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2011.10.05. 07:39:27

Szerintem nyilvánvaló, hogy az általad (és általam is, bár a kettőnk nézetei között lényeges különbségek vannak) képviselt álláspont limitált vonzerővel bír, így nem a mennyiségre, hanem a minőségre kell a hangsúlyt fektetni a szerző és az olvasó részéről is :-)

Egyébként ez szerintem tipikus "jó idő filozófia" (most magamat is minősítem), amit bármilyen, szerzőt érő sorscsapás nyomtalanul elsöpörhet. Addig jó, amíg ilyeneket írunk. Az meg elég természetes, hogy nem akkor van az embernek ideje dolgokat csinálni, amikor leginkább kedve és ihlete is lenne hozzá. Nem tudom, a Neoprimitív együttes dalait ismered-e, de ott volt a "Szép gyári napban": "Szép gyári nap/ Végre kedvem támadt dolgozni" (hang a háttérből: "Éppen vasárnap volt sajnos. Micsoda balszerencse! Egyszer adódik ilyen alkalom az ember életében, és az is vasárnapra esik.")

Egyébként a Szalay stb Atiila féle cikk szerintem kifejezetten szar volt, pontosabban banki PR és érdekvezérelt ügyvédi védőbeszéd a helyzet objektív elemzése helyett.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.10.05. 20:43:50

@zombizan:
Nem tudom. Az élet sok területén egyáltalán nem tartom magam sikeresnek, de attól még nem vonom kétségbe azt a modellt, ami szerint ez nem is csoda. Nem hiszem, hogy sorscsapás invalidálná a világról alkotott képemet, legfeljebb nem olyan magyarázatot fogok rá keresni, mint Isten, a zsidók vagy tököm tudja.
süti beállítások módosítása