Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @Csaba222: Mondjuk a burjátok, pont az egyik legnagyobb kisebbségük, de ők sincsenek többen, mint... (2024.04.10. 20:20) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteo (12) konteó (3) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Oda a betyárbecsület

2011.09.15. 07:06 | Lord_Valdez | 7 komment

Címkék: gazdaság jogállam

A kormány legújabb, igencsak hajmeresztő és közveszélyes ötlete komolyan veszélyezteti az ország stabilitását. Ezt már többen elmondták. Van, aki nevetett rajta, van, aki szörnyülködött. Viszont van még valami. A közvetlen pénzügyi kockázatokon túl egy kevésbé nyilvánvaló, de legalább akkora kockázatot jelentő dolgot is jelent mindez.



Egy gazdasági tranzakció, legyen bármilyen kicsi is, a bizalomra és a bizalmatlanság kettősére épül. Amikor a pincér kihozza az ételt, azzal a feltételezéssel teszi, hogy nem fogsz megszökni fizetés nélkül. Megtehetnéd, jó eséllyel el tudnál futni, de nem teszed, mert van köztetek egy hallgatólagos megállapodás.
Nagyobb összegeknél már túl kockázatos lenne az ilyen szintű informális bizalom, ezért biztosítékokat kérnek, pl. foglalót, letétet. A jövőbeli teljesítésre vonatkozólag pedig a megállapodást írásba foglalják (szerződést) tanuk előtt. Így mindkét fél tudja majd bizonyítani, hogy miben is állapodtak meg és a megállapodás kikényszeríthető, ha arra kerülne a sor.

És itt a bibi. Ahhoz, hogy a gazdaság működjön szükség, hogy a tranzakciók gördülékenyen menjenek. Ez azonban nem működhet gördülékenyen, hogy a szerződés nem szent. Senki nem üzletel egy olyan emberrel, akinek az adott szava csak annyit ér, mint egy sóhaj a szélben.
A kormány terve pontosan a szerződések szentségét vonja kétségbe. A terv szerint az állam módosítja a bank és az ügyfél közti viszonyt és az egyik félnek komoly anyagi hátrányt okoz.
A kormány eddigi tevékenysége is se hagyott kétséget afelől, hogy bármikor képes beavatkozni magánemberek szerződéseibe, de ez egy igen rossz szokás. Kevés dolog ássa alá jobban a gazdaság működését, mint a bizonytalanság.
A jelenlegi gazdasági környezet eleve bizonytalan. Ilyenkor az emberek nem szívesen kötnek kockázatos üzleteket, mint például egy hosszútávú hitelszerződés. Ha ezt megtoldjuk egy olyannal is, hogy bármikor gondolhat egyet a kormány és átárazhatja a már megkötött szerződésed, akkor az egyenesen arra ösztönzi az embert, hogy kerüljön el minden kockázatot.
Ez viszont hihetetlenül káros az elképzelt növekedésre. Mielőtt az ember befektetne bármibe is, legyen az egy zöldséges bódé, vagy egy gyártóüzem, szeretne biztos lenni abban, hogy ez neki meg fogja érni. Ezért mindenféle becslést végez, hogy mekkora haszonra számíthat, és mennyi idő alatt hozza be az árát mindez. Minél kevésbé látja biztosítva a megtérülést annál valószínűbb, hogy a befektetés elmarad, vagy csak magasabb haszon esetén valósul meg. Ezek egyike se kívánatos a jelenlegi helyzetben.
Most, amikor mindenki svájci frankba menekül. Mert, hogy a svájci frank pont azért ennyire erős, mert senki se tudja, hogy hová rakhatná a pénzét, ahol holnap is meglesz. Egy ilyen helyzetben nekünk a stabilitás megingathatatlan bástyájának kellene látszanunk és nem egy irányító terembe tévedt kíváncsi csimpánzzal megáldott atomerőműnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr423228605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.09.15. 10:43:21

Teljesen egyetértek. Még annyit fűznék hozzá, hogy a bizalmat elveszteni nagyon könnyű, visszaszerezni viszont iszonyatosan nehéz, így ennek a hatásai hosszú távúak. Azaz a kormány rövid távú előnyökre cserélt hosszútávú hátrányokat, ami azért lesz probléma, mert utóbbiakat nem lehet egyszerűen jogszabály módosításokkal megoldani.

IdomitottFoka 2011.09.15. 11:21:35

Azért a megkötött szerződésbe egyoldalúan belemachinálni a bankoknak sem volt tabu.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.15. 14:23:47

@IdomitottFoka:
Az egyik, hogy valóban nem szép, cserébe valamennyire szabályozva van, hogy mit tehet meg.
A másik, hogy két eset van:
1. vagy egyből a max. kockázattal számol és akkor nagyon drágán adja.
2. alacsonyabb kockázattal számol, olcsóbban adja, cserébe viszont fenntartja a jogot, hogy emeljen az áron

Mindkét út járható, de az első kevésbé hatékony. A második kevésbé elegáns, illetve biztonságos. Ha nyugodt a környezet, akkor egyértelműen jobban jár mindenki a másodikkal. Nem így alakult.

IdomitottFoka 2011.09.15. 15:56:50

@Lord_Valdez: a bankok agyon biztosították (volna) magukat az ügyfelek kárára, jóformán semmilyen kockázatot nem vállalva, ezt most keresztbe húzza a kormány. Egyáltalán nem vagyok optimista azzal kapcsolatban, hogy akár a kormány, akár az ország profitál ebből a húzásból, de a bankok gyakorlata vezetett idáig. Lehet, máshol konszolidáltabban rendezik ezt a feszültséghelyzetet, de máshol konszolidáltabb is lehetett a devizahitelezési gyakorlat. Itt meg etetették a népet a papapappa módszerrel.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.16. 15:35:04

@IdomitottFoka:
Addig örülj. Egyrészről ez az ügyfelek kárára dolog azért nem annyira durva, mint amilyennek le szokás festeni. Másrészről oltári szerencse, hogy viszonylag bebiztosították magukat. Amcsiníában az államnak kellett kimentenie a bankokat, nálunk két éve viszont a bankok mentették ki az államot.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a kormány kitáncolt az ötlet mögül. Persze, a maga szokásos sunyi módján. Nem mondja meg, hogy ez mégse annyira jó ötlet, hanem előírja, hogy azok élhetnek vele, akik megfelelnek a feltételeknek:
- csak nőknek
- 45-ös lábméret felett
- szoprán
- folyékonyan beszél örményül

IdomitottFoka 2011.09.19. 11:24:17

@Lord_Valdez: "Egyrészről ez az ügyfelek kárára dolog azért nem annyira durva, mint amilyennek le szokás festeni."

Kivéve az ügyfeleket. Aki az akkori kondíciókat is épphogy vállalni tudta, az jól megjárta. Egyrészről, ha aláírt akkor így járt, de a bankok miért kötöttek vele ilyen üzletet? Azt nem hiszem, hogy a bankok számára a devizahitelek kockázata nem volt világos. Nekem nincs bajom azzal, hogy a devizahitelesek pórul járnak, de ez leginkább azért van, mert nem tartozom közéjük. A bankok viszont sztem tisztességtelen üzleteket kötöttek. Kb. mintha csak azért lenne olcsó az új BMW, mert csak nagyon apró betűkkel lenne leírva, hogy a szervó kormányberendezésben az áramkörök átívelhetnek...

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.19. 19:10:39

@IdomitottFoka:
Aki az akkori kondíciókat is épphogy vállalni tudta az bizony súlyosan túlvállalta magát.
Ez a kockázat dolog, sajnos, bonyolult.
2007 előtt a világ rózsaszín volt. Túlságosan alulértékelte mindenki a kockázatokat. Aztán beütött a krach és olyan helyzet állt elő, ami minden józan kockázatbecslésen túl megy. Ha valaki akkor 240-es frankárfolyammal számolt volna, azt menten el is tanácsolták volna, mint elmebeteget.
Bizonyos dolgokra egyszerűen nem lehet felkészülni épeszű költségek mellett.
Japánban gyakori a földrengés, ezért Fukushimát is úgy méretezték, hogy kibírja. Ki is bírta. Van körülötte védőfal, ami felfogja a cunamit is. Arra viszont senki se számított, hogy jön egy rekorder földrengés (amit egyébként az erőmű kibírt), majd egy szokatlanul erős cunami (ezt már nem). Erre egyszerűen nem lehetett felkészülni. Illetve fel lehetett volna, de megduplázta volna az erőmű költségét és azt nagyon nehéz lett volna bárkinek is elmagyarázni.
(viszont ebből jó posztot lehetne írni, csak nem tudom, hogy mikor)
süti beállítások módosítása