Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

A beszívott stratéga irányt mutat

2011.09.02. 07:00 | Lord_Valdez | 7 komment

Címkék: drog morgás

Hát, ezt is megértük. Új nemzeti drogstratégia. Nem meglepő módon a "Tilcsukbe!" irányt jelöli meg kiegészítve némi álmodozással az ideális társadalomról. Nem tudom megállni, hogy bele ne rúgjak egyet képletesen, mert nagyon gyengén sikerült. 

"Még egy ilyen győzelem és elpusztulunk."
- Pürrhosz, Épeirosz királya

Nem olyan rég ment a moziban az Avatar című film. A végén van nagy happy end. A csúnya zsoldosok megszégyenülten elvonulnak és a na'vik élnek boldogan, békében.
Tegye fel a kezét, aki szerint valóságban is ez történne? Nem látom a kezek erdejét. Hát, igen, ha belegondolunk, hogy 20 millió dollár egy kiló az unobtainiumból, akkor senki nem gondolhatja komolyan, hogy nem jönnek vissza még többen, még több fegyverrel. Ez igen csak ellentétes lenne az emberi természettel. A keserű igazság az, hogy amíg gazdaságos a kitermelés, ennek addig nincs vége. Teoretikusan, lehetséges annyira drágává tenni a kitermelést, hogy már ne érje meg, de ekkora haszonnál ez igen nehéz lesz. Nem mondom, ha az unobtainium árrugalmas módon viselkedik, akkor van valami halovány remény, mert az ár emelkedésével csökken a kereslet, így a lehetséges profit is. Ha azonban árrugalmatlan, akkor még ez se megy. Akkor az ár egyszerűen feljebb megy és ismét megéri.

A gyakorlat már sokszorosan igazolta, hogy a kereslet és kínálat törvénye erősebb, minden emberi törvénynél és hatóságnál. Megpróbálták a kommunisták is. Elkoboztak, kivégeztek, bebörtönöztek. Nem sikerült. Minél erősebben nyomták el a gazdaságot, annál jobban virágzott a feketegazdaság (sok ember életét mentve meg). Megpróbálták az iszlám szélsőségesek. Nem sikerült. Megpróbálták az amcsik. Nem sikerül, ellenben Al Capone köszöni a piaci részesedést.

Hát, pont emiatt, sok helyen belátták, hogy amit mereven tiltunk, azt nem tudjuk szabályozni. Olyankor minden folyamat a fekete piac laissez-faire szabályai szerint zajlik, befolyásolhatatlanul. Ez igazából senkinek se jó. Rengeteg pénzt költünk üldözésre és büntetésre, miközben az ugyanúgy virágzik tovább. Sőt, még mellékhatások is keletkeznek, pl. a designer drog jelenség, vagy épp a közös tűhasználat okozta fertőzésveszély1.
Ezért manapság Nyugat-Európában tudomásul vették, hogy itt korlátozott eredményeket lehet elérni és inkább arra koncentrálnak, hogy a drogfogyasztás okozta károkat enyhítsék.
Na, ez az, amit az új stratégia kimondottan nem tagad, de nem is nagyon fogadja el. A stratégia abban hisz, hogy mindez teljesen uralható, csak fellépés kérdése. ( Igaz, ez általános. A munkahelyekről és gazdasági növekedésről is így képzelték.)

Szerinte a designer drog jelenségre a megoldás az anyagok gyorsabb és általánosabb betiltása. Azaz kutyaharapást szőrivel. A designer drog jelenséget ugyanis pont a tiltás okozza. Amikor betiltanak egy anyagot, hamarosan kitalálnak egy másikat, ami még legális. Ez pillanatok alatt elárasztja a piacot, mert amióta létezik emberiség mindig is használt valamit. (Ahogy Keynes mondta, a kereslet megteremti a maga kínálatát.) Az új anyagról viszont nem tud semmit sem a fogyasztó, sem az orvos, sem a hatóság.
Ha most valami módon sikerülne felgyorsítani a tiltólista frissítését, ami nem valószínű, mert idő kell, hogy a hatóságok felfigyeljenek egy-egy új anyagra, akkor se lenne megoldva semmi. Akkor lenne egy egyre dagadó listánk, amin egyre több olyan anyag is szerepelne, aminek egyébként értelmes, legális felhasználása is lehetséges, teszem azt oldószer, vagy gyógyszeralapanyag. Az ezt használó vállalatoknak ez komoly szívatás. A hatóságnak egyre több anyagot kell felismernie, miközben az újonnan felfedezett anyagokra még nem létezik drogteszt.
Ez a kísérlet nem csak azért eleve kudarcra ítélt, mert rengeteg új vegyületet lehet még találni, hanem azért készen is elérhetőek. A világon nagyon sok minden potenciális kábítószer, egyszerűen körülvesznek. Az ember egy igen komplex biokémiai rendszer, amibe ezer ponton be lehet avatkozni és a történelem bőségesen bizonyította, hogy az emberek meg is találják ennek a módját. Hogy mást ne mondjak a szerecsendió erős hallucinogén, a nadragulya szintén2, mák3 és akkor még nem említettem az ember által előállított szintén kéznél lévő anyagokat pl.: habszifont, öngyújtógázt, oldószereket. De, ha még be is tiltanánk a fél világot, akkor még mindig ott van az emberi szervezet maga. Trükkös légzés technikákkal (hiperventilláció, majd hosszas lélegzet visszatartás, fojtogatás stb.) elérhető az agy oxigénhiányos állapota és abból származó kábulat4. Ez egyszerűen megtilthatatlan. Ezért úgy gondolom, hogy ezt az irányt erőltetni nem érdemes. Rengeteg erőforrást lehet beleölni komolyabb eredmények nélkül és csak rosszabb lesz a helyzet.

Szerencsére a stratégia ennél egy picit tovább is lát, na nem sokkal. Látja, hogy a keresleti oldalon is érdemes beavatkozni, ezért a drogok iránti igényt próbálja csökkenteni. Nagyon aranyos elképzelés, hogy megerősítjük a családokat, de képzeljük ezt el gyakorlatban. Ez a kijelentés ugyanis tényleg nagyon szép és tök jó lenne, ha jelentene bármit is. Ha létezne recept, amivel a diszfunkcionális család funkcionálissá tehető, akkor negyedére csökkenne a bűnözés, de nem ismerünk ilyet. Képzeljünk el egy anyát, aki 16 évesen szülte a gyerekét, az apa ismeretlen, ő maga pedig alkalmi munkából él, alkalmi élettársával, vagy egy családot, ahol van 4 gyerek, abból a nagyobbik épp börtönben, az egyik javítóban, az apa épp a kocsmában, az anya pedig otthon segélyen. Hogy lesz ebből egy ideális, minta család?
De nem kell ennyire szélsőségekben gondolkoznunk. Egyszerűen csak képzeljünk el szülőket, akik képtelenek uralkodni a saját frusztrációjukon és elvárásaikon és ezzel gyakorlatilag terrorizálják a gyereket, vagy egyszerűen csak sejtelmük sincs arról, hogy hogyan is beszéljenek egy kamasz gyerekkel, aki már rég nem rájuk hallgat, hanem a társaira, aki most ismerkedik a saját szexualitásával. Hogy beszéljen erről a szülő, hisz jó eséllyel ő maga is tele van komplexusokkal. Erre ők a hitoktatást jelölték meg, mint választ. Lehet, hogy bennem van a hiba, de ez már a Viktoriánus Angliában sem működött valami fényesen. A XIX. században meg már egyenesen ciki. Egyrészről kevesen járnak templomba és akik járnak se veszik túl komolyan a dolgot, legalábbis magukra nézve. A másik, hogy mit tud egy pap mondani egy kamasz számára? Nagyon helytelen, hogy meg akarod dugni Katit, vagy ne törődj azzal, hogy a fél osztály lúzernek tart? Ez aztán hatni fog.

Aztán belekerült egy igen érdekes és igen kollektivista gondolat. A kábítószer fogyasztó megkárosítja a környezetét és ezért kárpótolnia kell azt. Minden részvétem a "kárt szenvedett közösségé", de ez abszurdum. A közösségek millió módon szenvednek valamiféle kárt a tagjaiktól illetve kívülállóktól. Hogy mást ne említsek lélegzik és ezáltal csökkenti a levegő oxigéntartalmát. Oké, ez tényleg marginális, de pl. kocsit vezet, vagy horribile dictu dohányzik is. Ám, ha csak a függőségeknél maradunk és azok káros társadalmi hatásainál, akkor igen nehéz elmenni amellett, hogy Magyarországon kb. 1 millió ember szenved alkoholfüggőségben. (Ez a kép nem azt mutatja, de tanulságos.)

Az ő környezete nem szorul kárpótlásra, gondolom. Jó, tudom az etanol legális drog. Akkor még mindig ott a probléma, hogy számomra nehezen értelmezhető a "kárt szenvedett közösség". Egy ember ugyanis egyszerre számos közösségnek a tagja pl. van egy családja, egy munkahelye, egy baráti köre, de lehet még tagja pártnak, felekezetnek, sportegyesületnek stb., sőt tagja még egy nemzetnek, illetve egy népnek. Most akkor ezek közül melyiket fogjuk kárpótolni? És hogy állapítjuk meg a kár mértékét?

Oltári mázli, hogy központba állítja a többségi társadalom nézőpontját. Igaz, hogy a droghasználó jó eséllyel pont ezzel nem tud azonosulni, de ez majd védelmező erőként hat...

Összességében azt kell, hogy kérdezzem, hogy milyen anyagot szívnak a terv kidolgozói?

  1. Oroszországban pl. még a fogyasztókat is büntetik és szigorúan elutasítanak minden ártalomcsökkentési kísérletet. Az eredmény, hogy a HIV fertőzöttek aránya több, mint 1%, de a Tudományos Akadémia szerint akár a lakosság 7%-át is elérheti. A regisztrált fertőzöttek 83%-a droghasználat során fertőződött meg.
  2. A szerecsendió soha nem volt népszerű szer, mert nagyon könnyű túladagolni és a hatása több napig tart. A nadragulya hatása nem tart ennyi ideig, viszont még könnyebb halálos mérgezést szenvedni tőle.
  3. A máknak az éretlen gumója tartalmazza, a magja szerencsére csak jelképes mennyiségben. Fals pozitív drogteszthez viszont néhány deka mák is elég lehet!
  4. Ezek baromi veszélyes technikák, mégis elég elterjedtek kamaszok körében.

     

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr153193949

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.09.03. 12:54:23

minden ilyen szabályozási törekvés egyértelműsíti, hogy az államnak se kedve, se képessége nincs meg a helyzet kezelésére.

az is lehet, hogy tényleg nem értik meg, hogy vannak dolgok, amiket erővel nem lehet megoldani.

igazából azt sem értem, hogy miért nem hajlandók tanulni más államok által elkövetett hibákból.

a mindenkinél okosabbak vagyunk, a mindent máshogy csinálunk és a mindent meg tudunk oldani erőből viselkedés általában óvoda középső csoportban kinőhető.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.03. 13:05:11

@mcs:
Szerintem nem akarják érteni. Még azon kevesek, akik esetleg mégis értik, se szívesen fogadják el, mert félnek attól, hogy mit szólnak majd a Zemberek.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.09.03. 13:08:33

@Lord_Valdez: hát tapasztalataim szerint az emberek drogokat fogyasztanak. sokan, sokszor, sokfélét.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2011.09.03. 13:12:42

@mcs:
Az igaz, de senki se szereti, ha szembesítik gyengeségeivel.
Mond egy alkoholistának, hogy ő alkoholista. 90% le fogja tagadni és fel lesz háborodva. Meg, persze, ott a félelem a többi drogtól, amit ő nem fogyaszt. Plusz, a képmutatás. Hány füvező vallja be két embernél többnek egyszerre? Egy se.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2011.09.03. 13:40:49

@mcs: Ez történik akkor, ha valaki elvész a vágyvezérelt gondolkodás - kognitív disszonancia - önigazolás Bermuda-háromszögében. Innen nagyon nehéz kimászni, és a folyamat során az adott probléma csak súlyosbodik - erre kiváló példa a drogok elleni háború.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2011.09.03. 16:17:20

@stoic79: ja. mondjuk az se segít, hogy gyakorlatilag nincs visszacsatolás ésvagy számottevő belső kritika a kormánypártban.
süti beállítások módosítása