Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Tüntetés és függőség

2010.12.13. 21:01 | Lord_Valdez | 8 komment

Címkék: morgás nyugdijrendszer

Érdekes dologra hívta fel a figyelmem egy Index cikk. A tüntetések reménytelenségére és még többre. Itt van most egy a nyugdíj ügy. 3 millió ember érintett és csak 500 tüntet.

Egy normális országban az ember azt várná, hogy ha 3 millió embernek nekiszegezik a kérdést, hogy az állami nyugdíjat veszítsd el, vagy az eddigi magánnyugdíj célú megtakarításodat (vö. "Pénzt vagy életet!"), akkor az hatalmas felháborodáshoz vezet. Ezzel szemben csak az értelmiség háborog, de igazából még ő is megosztott a kérdésben. Hiába a szemérmetlen hazudozás, hogy nem is volt igazából a tied, hogy bedöntötte volna az országot (ld. később). Hiába tudja az értelmiség nagyobb része, hogy valójában arra kell a pénz, hogy mozgásteret nyerjenek a Nagy Megváltás nevű (kétes) manőverre és addig is elhalaszthassák pár évvel az égető gondok megoldását. Hiába sejti számos ember, hogy erre a műveletre valószínűleg a tízes évek legnagyobb gazdasági baklövéseként fogunk emlékezni. Sehol sincs tiltakozás. Az emberek egymásközt anyáznak rendesen, de az utcán senki.
Oké, nem kívánom ide a párizsi virtust, mert ott kicsit sokat kell utána oltani, de nem hiszem, hogy ne lenne (alsó hangon is) pár tízezer ember, akinek lenne kedve tüntetni.

És itt el is érkeztünk a probléma gyökeréig. Miért nem mozdul meg ez a pár tízezer ember?
Nem azért, mert tél van és hideg. Hanem mert
1. Nem is tud az eseményről. Nincsenek meghirdetve és a mostani ellenzéknek nincsenek meg azok az informális csatornái, amikkel olcsón tud mozgósítani.
2. Nincs motiválva. Nem hiszi el, hogy célt érhet. Nos, ebben igaza van, de ennek ellenére meg kell mutatni magunkat.
3. Mi az az ellenzék?
3.a. a megmozdulások élére az MSZP igyekszik állni, mint a legnagyobb ellenzéki párt, de hogy mutat már, hogy egy baloldali párt akar kiállni egy piacpárti reformért? Ez annyira áll neki jól, mint tehénnek a gatya. Ezzel még saját szavazóit se tudja megmozgatni.
3.b. nem szívesen megy együtt tüntetni olyanokkal, akiket egyébként ki nem állhat. Ha valaki nem MSZP-s, akkor nem szeretné, hogy Gyurcsány zászlaja alatt látszódjék.
4. Miért pártoknak kell ezt csinálniuk? Hol vannak az öntudatos polgárok? Miért van (szinte) minden civil kezdeményezés mögött egy párt?

Mindez rámutat arra, hogy mi is a mi nagy gyengénk. Nagyon kevés a civil öntudat. Még azért se tudunk kiállni, ha átvernek a boltban. Nem tudunk boltot se beperelni, hogy is tudnánk egy tisztességes tüntetést megszervezni. Ehelyett mindent a politikától várunk.
Minden olyan lépés, ami erősíti a polgárok államtól való függését tovább gyengíti majd ezt a gyenguska öntudatunkat, ezáltal növeli kiszolgáltatottságunkat az állam iránt.
Érdeke-e egyáltalán valakinek, hogy öntudatosak legyünk? Az államnak, illetve politikának, persze, kényelmes a függők tömege. Könnyen irányíthatók. Ki akar polgárokat, ha rabszolgái is lehetnek? Sokkal könnyebb velük, mint a önálló emberekkel. Önálló emberekkel talán már nem is tudna mit kezdeni.
Csakhogy az állam, illetve politika is kiszolgáltatottá válik a polgárai iránt. Minden ilyen lépéssel a saját mozgásterét szűkíti. Minden egyes ember, aki az államra számít egy újabb száj, akit etetni kell és egy újabb szavazó, aki büntetni fog, ha ezzel elégedetlen. Neki magának talán még nem esett le, de a függőség kölcsönös. A politika már most is benne van csapdában és a vergődésével csak egyre jobban beleszorul.
Pontosan ez a csapda miatt kezelhetetlenek a problémáink. Nem azért, mert ezek per definitionem megoldhatatlanok1, hanem mert túl sok ember számít az állam segítségére. Túl sok a szent tehén. Eddig se bírtunk el velük. Eddig is nyomasztóan sokan voltak és erre növeljük a számukat.
Miért gondoljuk azt, hogy még többel könnyebb lesz?



1 Lásd szlovák példa.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr812514037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IdomitottFoka 2010.12.15. 09:41:54

Egyrészt tüntetni az MSZP-vel együtt nem menő, másrészt piszok hideg van. Van harmadrészt is. A magáncélú megtakarítás elvételét azért nemcsak Tóni félrebeszélésével indokolják, hanem azzal (ami sajnos igaz is) hogy szarban a haza pénzügyileg. Fanyalogni arra is lehetne ha hitelt vennénk fel (megint és piszok drágán). A kiadáscsökkentés jó kis kifejezés, csak kit kellene emiatt elereszteni? Ez ugye a nyugdíjak megvágását és a költségvetési intézmények kereteinek csökkentését ill. egyes intézmények megszüntetését is jelentené. Ez a támogatottság csökkenésén (ami bőven elég ok nekik a vétóra) túl azt is felveti, hogy ki gondoskodik a sok vesztesről? A liberális hozzáállás ehhez nem vezet eredményre, nagyon sokan nem tudnának gondoskodni magukról. Faterodat tudnátok támogatni ti, de akinek nincsenek olyan hozzátartozói a képesek és hajlandók támogatni őt, azzal mi lesz? Megmondom, egy részük nyomorogni fog, más részük bűnözni. Félreértés ne essék, én maradok így is az mnyp-nél, ha nem lehetetlenítik el a maradást, de ezekre a kérdésekre a fanyalgó értelmiség nem dolgozott ki válaszokat.

lvjtn (törölt) 2010.12.15. 12:39:06

@IdomitottFoka: "A liberális hozzáállás ehhez nem vezet eredményre, nagyon sokan nem tudnának gondoskodni magukról. (...) egy részük nyomorogni fog, más részük bűnözni."

az a nagy helyzet, hogy a jelenlegi 1. pillér változatlan működéssel nagyjából hasonló végkimenetelre vezetne, elértéktelenedő, csökkenő nyugdíjakhoz és nyomorgó öregekhez (azt nehéz azért vizionálnom, hogy 70 évesek bankrablásra adják a fejük)

az én ortodox liberális fölfogásom bizton népszerűtlen, és csak annyiból működőképesebb, hogy ha a nyugdíjrendszer fokozatosan a mind nagyobb mértékű öngondoskodás felé terelődne, a lehetetlen demográfiai és foglalkoztatottsági kilátások mellett lenne legalább egy olyan réteg, aki nem nyomorogna élete alkonyán. a fanyalgó értelmiségnek jómagam inkább azt rónám föl, hogy nem meri kimondani, az egész jóléti rendszer bukni fog, és rettenetesen sokan nyomorogni fognak, hacsak nem képesek és hajlandók a saját jólétükért tenni

IdomitottFoka 2010.12.15. 18:05:13

@lvjtn: "a lehetetlen demográfiai és foglalkoztatottsági kilátások mellett lenne legalább egy olyan réteg, aki nem nyomorogna élete alkonyán"

Nem lenne. A tömeges nyomor miatt olyan biztonsági megoldásokat kell bevezetni, amit csak a gazdagok lennének képesek megfizetni. Csak még jobban elvékonyodna az ún. közép réteg.

A magánnyugdíjpénztári átállás egy nagyon hosszú folyamat és még csak az elején járunk. És nem csak hosszú folyamat, hanem nagyon drága is, és olyan megoldásokat követel(ne), amik nem liberálisak. Azoknak kell kifizetni, akik ki tudják, tetszik vagy sem.

"azt nehéz azért vizionálnom, hogy 70 évesek bankrablásra adják a fejük"
Ezt az állami kiadáscsökkentés kapcsán írtam, ami nem csak a nyugdíjak, hanem a rokkantnyugdíjak és segélyek újragondolását is jelentené (+ az eü rendezését, stb). És ezeknek a vesztesei közt azért akadnának, akik nem átallnának bankot rabolni.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.15. 21:27:29

@IdomitottFoka:
A szarban a hazával az a baj, hogy ettől a lépéstől kicsit később leszünk mélyebben.

Nem kell ennyire radikálisan nézni a dolgot. A spórolást szét lehet teríteni.
Sok mindenen lehet spórolni, ami kevésbé fáj. Olyan nincs, hogy ne fájjon, de sokkal kevésbé is lehet. Pl. ha nem vezetik be a korkedvezményes nyugdíjat, vagy nem az lenne az egyik első dolog, hogy infláción felüli emelést adnak. Adót sem kell ennyire csökkenteni. Máris találtunk több száz milliárdot.
Kisebb spórolás, de nem elhanyagolható, ha nem az új stadionok felhúzása a prioritás. Különböző állami támogatásokat se kell ennyire bőkezűre szabni (pl. művészfilmek). Nem szabad emelni a minimálbért. Stb.
Ez utóbbi az alacsony képzettségűek foglalkoztatottsága miatt is hasznos.
Ezek egyike sem valami radikális lépés, de nagyon sokat jelentenek.

Csúnya dolgot mondok, de a szociális háló soha nem lehet vastagabb, mint a gazdaság, ami tartja. Ha igen, akkor előbb lehúzza a gazdaságot és utána vékonyodik el. És ugyanott tartunk, de legalább mindenki szív.
Szerény véleményem a kérdésben Dávid Ibolyáéval egyezik: a legjobb szociálpolitika a jó gazdaságpolitika.

Még csúnyább dolgot mondok. A szegénység nem csak anyagi kérdés,hanem kulturális is. A tartós szegénység viselkedési minta.
A segély, ha átmeneti, akkor segítség. Ha tartós, akkor kábítószer, csak erősíti ezt a mintát.
Ha ki akarunk törni ebből az ördögi körből, akkor ezt a mintát kell megtörni. Főleg oktatással, de akár közmunkával is. Hiába szánalmas a hatásfoka és sokba kerül, de nem segély. Illetve vonzani kell a beruházásokat. Ha kell, akár adókedvezménnyel is.
Végezetül, nem célszerű a segélyeket nembűnözési díjként felfogni. Akkor nagyon nehéz lesz megindokolni, hogy én miért ne kapjak.

IdomitottFoka 2010.12.16. 09:29:48

@Lord_Valdez: Rendben. De pont ezt nem lehet hallani a fanyalgó értelmiségtől. Vagy éppen az ellenzéktől. Odáig mindenki el tud jutni, hogy felismer egy nem jó döntést.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.16. 19:53:03

@IdomitottFoka:
Elég népszerűtlen dolog ilyesmit kimondani.
Sokuk talán el se jut idáig gondolatban.

erdészpista 2010.12.22. 20:44:00

"Még azért se tudunk kiállni, ha átvernek a boltban."

Ehhez a részhez szeretnék hozzászólni. Szerencsére a piacon működik az, hogy ha érdekel egy termék, utánanézel a neten, elolvasod a teszteket és a vásárlói véleményeket, utána pedig keresel egy boltot ahol az ár és a megbízhatóság számodra szimpatikus kombóját kiválasztod. Nincs is nagy szükség arra, hogy perelj, bár az egyes esetekben szükségszerű lehet, nekem is kellett már fenyegetőznöm fogyasztóvédelemmel), de az a bolt, amelyik a vásárlók átveréséből próbál megélni, előbb-utóbb tönkremegy, de legalábbis nagy piaci részesedést nem tud szerezni. Utcára menés nélkül is működik a rendszer.

Ehhez képest mi van ebben a képviseleti demokrácia nevű izében? Nem ismered a terméket, se az árát, garanciát sem kapsz. Ha pedig nem a nagy / győztes cég termékét választod, később még meg is büntethetnek érte, illetve akkor is fizetned kell a győztes termék árát, ha nem is azt választottad.

teknős 2011.01.07. 21:39:20

Hmmm. Csodálkozol, hogy te nem hiszel a kormánynak, de mi higgyük el neked és a többi okoskodónak, hogy a kormány csaló. És mivel nem tesszük, ezért buták vagyunk.

Tudod, nem csak hozzád hasonló sikeres emberek vannak, hanem vannak kevésbé sikeresek is. Akiknek időnként nincs munkájuk és látják, hogy az a fránya egyenleg csak nem akar gyarapodni. Még virtuálisan sem. Mert ugye arról ne feledkezzünk meg, hogy te bár a kormánynak semmit sem hiszel, de a manyupoknak minden rezdülését elhiszed, ami nem baj, csak a nagy liberális gőgöddel nem tudod elfogadni, hogy vannak olyanok, akik fordítva hiszik és ehhez nekik is éppen úgy szívük joga.
süti beállítások módosítása