Liberatórium

Gondolatok, morgolódások és miegymás klasszikus-, konzervatív- és horribile dictu neoliberális szemmel. Ha úgy érzed, hogy neked is lenne mit írnod, ne tartsd vissza!

Friss topikok

  • Lord_Valdez: @IdomitottFoka: lehet, hogy a nekünk alatt a Fideszt értette. (2024.03.27. 20:19) Tanfolyamot Janinak
  • Lord_Valdez: @Gungnir: Érdekes, megérzésem szerint ez lehetett az eredetije annak, amit a bankár felhasznált. ... (2024.03.14. 07:30) A Google ideológiája
  • Lord_Valdez: www.quora.com/What-is-preventing-the-Ukraine-US-from-accepting-the-Kissinger-Peace-Plan-where-the-... (2024.03.02. 12:02) Mi is a tét?
  • Lord_Valdez: @gigabursch: Ez egy erősen vitatott kérdés. A két leggyakoribb indok az szokott lenni: 1. nem fen... (2023.08.11. 07:20) Elefánt a szobában
  • Tesz vesz IV: @grundigg: miért nem mondod neki hogy nézze az rtl klib híradóját is, pár családban segített, nézh... (2023.07.22. 14:37) A genderőrület új fejezete

Címkék

abszurdisztán (1) adó (11) ajánló (17) alkotmány (13) alkotmánybíróság (2) állam (65) áltudomány (7) any rand (2) baloldal (19) bastiat (1) belpolitika (33) bevándorlás (5) bürokrácia (4) cigányság (5) co2 (3) család (5) demografia (4) demokrácia (6) diktatúra (13) diszkrimináció (4) dohányzás (1) drog (2) egészségügy (3) egyház (3) emberi természet (17) energia (4) erkölcs (20) etika (13) eu (7) félelem (1) felmelegedés (2) fidesz (33) filozófia (21) fizika (1) friedman (3) fülke (2) gazdaság (83) gender (3) globális (9) heinlein (1) hiány (1) honvédelem (3) imf (4) index (1) individualizmus (9) indulatposzt (5) infláció (4) intro (1) iszlám (1) Izrael (1) jobbik (7) jobboldal (2) jog (12) jogállam (25) kalkulációs probléma (2) kdnp (2) kedvezmények (17) keynesianizmus (12) klíma (4) kollektivizmus (9) kommunizmus (10) konteó (3) konteo (12) konzervatizmus (1) korrupció (14) középosztály (7) közlekedés (1) külpol (18) légkör (3) libertarianizmus (7) lmp (4) malév (1) marx (5) marxizmus (4) média (4) megmondás (59) meleg jogok (1) meritokrácia (2) mesterséges intelligencia (1) mezogazdasag (9) migráció (7) moma (1) morgás (27) MSZP (5) mta (2) multikulti (3) nemiség (3) neoliberalizmus (11) nyugdijrendszer (10) offshore (2) oktatásügy (11) önvédelem (6) Oroszország (1) Palesztina (2) paternalizmus (35) példabeszéd (4) pénz (3) piac (42) polgár (4) politikai korrektség (6) populizmus (26) pratchett (3) profit (1) program (1) propaganda (11) prostitúció (1) protekcionizmus (5) reform (19) rothbard (4) Soros (1) sport (1) szabadság (34) szabad fegyverviselés (3) szarkazmus (2) szdsz (6) szellem (1) szema (1) személyes (2) szociálisrendszer (9) szocializmus (18) szólásszabadság (12) szolgálati közlemény (5) társadalmi igazságosság (4) társadalom (41) tiltás (7) történelem (8) tudomány (7) tulajdon (3) tulajdonjog (3) Ukrajna (2) választás (12) vallás (5) vallásszabadság (1) válság (5) vasút (2) zsidók (3) Címkefelhő

Lépni, vagy nem lépni, ez itt a kérdés

2010.11.28. 17:47 | Lord_Valdez | 21 komment

Címkék: morgás nyugdijrendszer

"A Munkáspárti kormány volt az, aki rekordmértékű békeidőbeli adókat hozott. A szocialisták szokásos betegségében szenvednek -  kifogytak más emberek pénzéből"

- Margaret Thatcher

Már napok óta nyomaszt, sőt frusztrál egy kérdés. Lépni, vagy nem lépni.
Amint észrevettem ezzel nagyon sokan vannak így, köztük fideszesek is. Bár a Párt nem támogatja az önálló gondolkodást, sokan közül már kezdenek rájönni, hogy a kiadott érvkészlet mégsem egészen stimmel.

Próbálok nem ezen rágódni, de az esetemben cirka 2 millió forintról van szó. Ez nem egy akkora összeg, amire az ember azt mondja, hogy vigyétek, több is veszett Mohácsnál.
Ezt meg kell fontolni, azonban a dolog nem triviális.


Kézenfekvő lenne, ha maradnék a magánnál.

Csakhogy azt is tudom, hogy igen kedvezőtlen feltételekkel maradhatok. Az egy dolog, hogy nem kapok állami nyugdíjat, mert az amúgy is nevetséges összeg lesz. A nagyobbik baj, hogy kevesebb összegből kell elérni a felhalmozást. Az még nagyobb baj, hogy korlátozza a költségeket. Ez első ránézésre jó dolog, de a másodikra kiderül, hogy ez megakadályozza a vagyonkezelést. Az állam, persze, könnyen beszél, hogy neki milyen kicsik a költségei. Semmit nem csinál a pénzzel, csak könyveli. Nem végez semmilyen vagyonkezelést. Ahhoz képest igenis magasak. Mindegy, mellékszál.
Elveszik az állami garanciát, amitől bizonytalanabbá válik a befektetés, de ez igazából inkább csak extra szívatás ahhoz képest, hogy a garanciaalapot is kiürítik.
14 hónapra elveszik a befizetést és cserébe kapnék 14 hónapnyi állami ellátást, ami rohadtul nem ugyanaz.

Kézenfekvő lenne, ha átmennék az államhoz. Ekkor azonban le kell adóznom a nyereséget (ami az eddigi Fidesz retorika szerint nincs is). Ezt még túlélem valahogy. A pénz elveszik, de megígérik, hogy valami homályos módon figyelembe veszik majd.
Ha most lemondok erről a pénzről, akkor van lehetőségem arra, hogy az államtól kapjak nyugdíjat.

Csakhogy azt is tudom, hogy az állam nem fog tudni fizetni. Nem lesz miből fizetnie. (ld. múltkori írásom)

Tehát, ha nyugdíjat akarok kapni, akkor mégiscsak maradni kellene a magánnál.

Csakhogy azt is tudom, hogy mivel az államnak nagyon nagy szüksége lesz a pénzre az állami nyugdíjrendszer életben tartására, oda fog nyúlni, ahol talál pénzt. A zsebemhez.
Ő az erősebb és  bármikor dönthet úgy, hogy én mégis vissza akarok térni az államhoz. Ehhez nem kell nagyon megerőltetnie magát, elég csak változtatni kicsit a törvényeken. Kivet a kifizetett nyugdíjamra 10% adót, a pénztárra 10-t, megváltoztatja a portfólióképzését stb.
Az állam pillanatok alatt tönkre teheti, ha úgy gondolja, hogy kellene egy kis extra pénz. Ráadásul, mivel valószínűleg mi leszünk kevesebben, tehát ha valakit feláldoznak, akkor azok mi leszünk.

Nem tudom, hogy döntsek. Ha jól mérem fel a helyzetet, akkor ezt mindenképp megszívom. Ilyenkor nehéz okosnak lenni, mert két rossz közül kell választanom, úgy, hogy nem tudom, hogy mit hoz a jövő. Ti mit tennétek?
Idáig a legértelmesebb megoldásnak az tűnik, ha havonta egy nagyobb összeget kimentek az országból, ahol a kormány nem éri el és majd onnan kapom a nyugdíjat. Ez viszont tetemes életszínvonal csökkenés.

Szinte magam előtt látom a következő felvetéseket:
K: Az nem is te pénzed volt, hanem csak egy ígérvény.
V: Az 1000 forintos is csak egy ígérvény. Azt jelenti, hogy a jegybank tartozik neked 1000 forinttal.

K: Az nem is te pénzed volt, hanem az államé.
V: Az állam csak közvetítő volt (ld. postás), abban, hogy köztem (a munkaadóm) és MNYP közötti átutalást automatikusan lebonyolítsa.

Milyen más butaságokat szoktak még mondani? Most nem jut eszembe, de ha valaki említ párat beleírom.

A bejegyzés trackback címe:

https://liberatorium.blog.hu/api/trackback/id/tr822479238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lvjtn (törölt) 2010.11.29. 07:56:04

racionális döntést jelen helyzetben lehetetlen hozni, hosszú távról és tervezhetetlen jövőről van szó. számomra a kérdést két dolog dönti el. az első a bizalom. az mnyp-k felé se túl sok (ezért van már két éve saját nyesz-em), de az állam felé (vezesse bármilyen irányultságú párt a kormányt) minimális. a másik az örökölhetőség. van 40% esélyem, hogy meghaljak 65 év előtt (a valószínű 70-es korhatárról, ami az én nyugdíjba vonulásomkór lesz, ne is beszéljünk), ergo reális forgatókönyv, hogy az mnyp-be maradással legalább az utánam maradókról gondoskodhatok. és emelett természetesen a legfontosabb a legális jövedelmek minimalizálása és a megtakarított pénz országból kivtele. ha már kiíródik az ember a szolidaritásból, ezek nem is olyan amrolásiak számomra a jövőben (eddig nem éltem ezzel)

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2010.11.29. 12:01:29

Én mindenképpen maradok, az érveim a következők:
1) Bár a kommunikációból az jön le, hogy az állam milyen erős, ne feledjük,hogy a MANYUP-ok egy igen jelentős része nemzetközi piacok leányvállalata, akik roppant kreatívak, ha a pénzükről van szó. Nem vagyok pénzügyes, de én még nem láttam olyan szabályozást, amit ne lehetne kitrükközni. Csak néhány példa: tagok kiesését lehet több pénztár összevonásával kezelni, az általad említett megoldást (külföldi számlán fialtatást) szerintem egy vagy két pénztár valahogy meg fogja próbálni stb.
2) Jelenleg a középosztály felől igen nagy az elégedetlenkedés. Bár nem bagyunk sokan (max. 2 millió), de az összvagyonunk sokkal több, mint a lakosság többi részének. Teheti a fidesz, hogy ezt leszarja, de egy pont után ez a réteg tömegével vándorol ki külföldre, és akkor beüt a krach (lásd Argentin helyzet).
3) Ha a döntések hatására jobb lesz a gazdasági helyzet (bár ebben nem igazán hiszek), akkor a MANYUP is több pénzt hoz a számládra.
4) Ne feledd, hogy ez egyirányú utca! Ha egyszer az államnak odaadod a pénzt, egy később változó helyzetben (pl. jogi út, MNYP-k esetleges későbbi erősítése) az a pénz konkrétan nulla (a történelem folyamán csak igen kevés ember tudta az állam által ellopott vagyonát visszaszerezni).
5) Végül egy inkább elvi (libertárius) álláspont: ha választani kell az állam és bárki más közt, akkor a bárki mást választom.

Külön-külön is erős érvek, így együtt aztán teljesen meggyőzőek.

caspi 2010.11.29. 17:56:28

Mérnökként gondolom már végiggondoltad a lehetőségeket. Ami nagyjából annyit jelent, hogy rázd le a talpadról ezt a 93.000 négyzetkilóméternyi sárdarabot és bizz benn, hogy az utolsó majd lekapcsolja a villanyt.
Az álmoskönyv szerint is szívás ittmaradni...

Az eddigiek alapján azon sem csodálkoznék, ha kiderülne, hogy ttitokban már az egész országot eladta Putyinnak és most már csak azon dolgozik, hogy a meglévő lakókat kizavarja itthonról.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.11.29. 20:41:33

@lvjtn:
"van 40% esélyem, hogy meghaljak 65 év előtt (a valószínű 70-es korhatárról"
Nekem meg vagy 70. Az én családomban nagyon kevesen érték meg a nyugdíjkorhatárt. Nekem sokat számít az örökölhetőség. Ez mindenképp a maradás mellett szól. Ugyanakkor egy tollvonással el is vehetik az örökölhetőséget.
Utálom ezt a kiszolgáltatottságot.

@stoic79:
A baj az, hogy a vagyon túl nagy része van ingatlanban. Az ideköti a középosztályt. Meg igazából nem kívánom az országnak, hogy saját bőrén tapasztalja meg, hogy mekkora baklövés is történik éppen.

@caspi:
Gondoltam rá, de valami perverz okból kifolyólag itt képzeltem el az életem. Bár ezt egyre nehezebb racionálisan megmagyarázni.

Egyre inkább hajlok arra, hogy maradjak, de még mindig nem sikerült meggyőznöm magam.

bryan 2010.11.30. 00:02:41

Játékelméleti szempontból szerintem a logikus döntés az lenne, ha maradnál. Az állam egyrészt bármikor szívesen fogja látni a pénzedet, viszont ha egyszer odaadtad, eltűnik, nem látod viszont.
Másrészt szerintem a racionális döntéshez mérlegelni kell a hosszútávú érdekeid abból a szempontból is, hogy ha nem marad meg elég ember az MNYP-kben, akkor azzal újabb gát dőlt le, még kevesebb a jogbiztonságra lehet számítani. Minél többen maradnak MNYP tagok, annál nehezebb lesz a későbbiek során kiszúrni velük, részben azért is, mert minél magasabb a jövedelme valakinek, annál valószínűbb, hogy maradni fog, tehát egy olyan réteg kerülhet szembe az állammal, amely akár hatékonyan ellen is állhat neki. Ha maradunk elegen.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.11.30. 09:10:57

@stoic79: "ha választani kell az állam és bárki más közt, akkor a bárki mást választom."

Magvas gondolat. Tökígyvan...

Nem szívesen ugatok bele nálamnál okosabb emberek dolgába, de azért vannak itt még szempontok.

Tudtommal az eddigi szolgálati éveket visszamenőleg nem törölték el, csak aki mnyps marad, az "nyugdíjrendszerben további szolgálati időt nem szerez, és az ezt követően szerzett keresete, jövedelme a társadalombiztosítási nyugellátások megállapítása során nem vehető figyelembe, azonban a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32/B. §-ában meghatározott feltételek szerint az időskorúak járadékára jogosult."

Akinek tehát megvan a 20 éve, kap nyugdíjat. Neki egyszerűen csak meg kell néznie, a nyugdííj hány százalékára jogosult (20 év után már jár a harmada, 30 év után majdnem a fele stb.), és ehhez képes mennyi mnyp-s megtakarítása van, és ki kell számolnia, hogy mivel jár jobban: ha tovább dagasztja az mnyp-s számláját, vagy ha szerzi tovább a %-okat. (Évenként kevesebb, mint 2% a növekmény...) Akinek van kedve figyelgetni a gazdasági híreket, hogy az első szellőre akár rezdülve portfóliót váltson, mindenképp maradnia kell. (Ismerek olyat, aki 2008 közepén váltott növekedésiből konzervatívra, majd 2009-ben vissza: hülyére kereste magát, és nem vesztett semmit se...) Számolni kell, tervezni: ezt hívják öngondoskodásnak!

A másik eset az, akinek nincs meg a 20 éve: ő öregségi nyugdíjra nem jogosult. (15 év után résznyugdíjra igen, de ahhoz le kell rokkannia) Neki két dolgot kell mérlegelni. Az egyik, hogy képesnek érzi-e magát arra, hogy megérje a 65. életévét - illetve azt a nyugdíjkorhatárt, ami akkor lesz: nem kizárt 70 sem... A másik, hogy szerinte össze tudna-e gyűjteni annyi pénzt, hogy 65 (= 70...) éves kora után ne haljon éhen: azaz meddig fogok élni és mennyit tudok megspórolni addig? És bármivel, nem csak mnyp-ral! Lesz-e 5, 10, 15 stb. évre elegendő megtakarításom?

Az utolsó szempnt sem kutya: vajon mennyi ideig lesz hatályban ez a törvény? Érzésem szerint ez akkora botrányt kavart, hogy nem lehet sokáig életben tartani. De ez persze bizonytalan szempont...

Végül egy személyes példa: nekem 16 év a jogosultságom, tehát ha rokkant leszek, járni fog a résznyugdíj. Nyugdíj ugyan nem, de optimistán is legfeljebb 60 évet fogok élni. Ennek részben genetikai, részben életvezetési okai vannak, mindegy: a lényeg, hogy a gyerekeim örökölni fognak. Jelenleg van kétmillió mnyp-s és másfél millió egyéb megtakarításom, hosszú lejáratú kötvényben. Ez most nem sok, de úgy tippelem, hogy 65 (70) éves koromra lesz (lenne) 10-15 millió megtakarításom: 10m mnyp-ben, a többi életbiztosításban. 70 éves korom előtt nem lesz esélyem nyugdíjba menni, azaz lesz 15 millióm, amiból 10-15 évig nyugdíjasként el lehet éldegélni, tehát 80-85 éves koromig elleszek. Tehát maradok tag, mert nem veszíthetek.

De ez csak az én történetem. Mindenkié egyedi, és egyedileg kell mérlegelni. A lényeg, hogy nem szabad az államban bízni (eddig se kellett volna), hisz mindenkinek saját magának kell megoldania az életét. Ez a felnőttlét alapja. Nőjünk fel!

(Bocs, hogy hosszú lett! Gondolkodtam saját külön bejegyzésen, de gondoltam, itt jobb helyen van az okoskodásom...)

Lacóka 2010.11.30. 21:49:22

nem közgazdasági érv, de az emberek kormánya mindent megtesz, h megkönnyítse az átlépést... átlagosan 40 km utazás, 5 óra sorban állás (a számok hasraütésből származnak)

más: Tóta anno felvetette, h nagyon örülne, ha a biztosítója vhogy átjátszaná neki a pénzét. azt én se nagyon bánnám, ha kitalálnának vmi kiskaput, amivel a kötelezőt át lehet vinni az önkéntesbe, és akkor a maradék 2000 huffal be lehet kocogni matolcsyhoz, h "hoztam a pénzt, miniszter úr"
esélye 0, de olyan szépen hangzik

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2010.12.01. 10:36:00

@Lacóka:

"...azt én se nagyon bánnám, ha kitalálnának vmi kiskaput, amivel a kötelezőt át lehet vinni az önkéntesbe..."

Ennek én is örülnék. Lehetne pl. három választási lehetőség. A MANYUP pénzedet a) hagyod a magánnyugdíj pénztárnál, b) államiba teszed vagy c) önkéntesbe. Valószínüleg ekkor az önkétesbe raknám az összeset.

Balek 2010.12.01. 11:38:18

szerintem azt is vedd fontolóra, hogy ha maradsz az MNYP-ben, akkor feliratkozol egy listára, aminek viszonylag kevés eleme lesz. Könnyen el tudom képzelni, hogy ennek a listának a tetejére ráírják, hogy "A forradalom ellenségei", a többit a fantáziádra bízom.

IdomitottFoka 2010.12.01. 11:56:33

off:

Ezúton granulálok a blogodhoz, kedves Valdez, de a bemutatkozásodban hazudol, téged a nemzetközi nemolyannagytőke fizet (mondjuk tudom, hogy annyira nem jól, mint szeretnéd)

btw ha mindig csak irkálsz, sose lesz meg a lézerkardom...

on

Bármilyen döntés egy nagy sötétbe ugrás, nem tudhatjuk mire képes még Viktor. Ha következetes, akkor jól kitol azokkal, akik maradnak. A fekete autó már lejárt lemez, de nem is muszáj vmi régi módszert leporolni, a másokkal való kicseszésben az ihlet általában könnyen jön. Ha meg hagyod magad átlépni (nem is te lépsz át egy másik halmazba, hanem a halmaz gyűlik köréd) lesz egy ígéreted. Akinek hiánya volt ígéretekből (bárkitől bármilyen) annak jól jön.
Akik meg az MNYP-kben bíznak, azoknak annyit, hogy az mnyp is csak üzlet. Ha veszteségessé válik, akkor az veszteséget kezelő üzleti megoldásokhoz fognak nyúlni. Valszeg csak leépítik az üzletágat és nem tartanak be a kormánynak vmilyen pénzkimenekítési trükkel.

A legjobb döntés megnyerni a lottó főnyereményt. Aki így döntött, az kisegíthetne.

sirsteve 2010.12.01. 12:19:54

@Lacóka: @stoic79: Szerintem fel sem merült bennük, hogy az mnyp megtakarítást az önyp-be át lehessen vinni, mert akkor akinek egy csöppnyi esze is van, az ezt a megoldást választaná.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.01. 12:20:44

@Lacóka: nem biztosító, aki őrzi a tóta vagy bárki pénzét. Ezt ugyanis az előző ellenzék nem hagyta, hogy meglépje a bajnai. erre mondták, hogy "a zemeszpé privatizálni akarja a nyugdíjpénztárakat". Az akkor nyilván félelmetesen sötét nagy marhaság volt: magánon mint magánosít még?! (Ugyanezen a papíron mondták, csak másik oldalon: "megvédjük a nyugdíjpénztárakat...", na az meg hazugság volt a mostani lépések fényében.) Akkor nem igazán értettük, mit beszélnek hülyeséget össze-vissza, ma már tudjuk: ha biztosító lenne, akkor semmiben sem lenne más a viszony, mint nekem az életbiztosítómmal: fizetem a díjat, amiért ők vállalják, hogy ha meghalnék véletlen, adnának pénztet a családnak. E mellett ez a pénz nem vész el (ti. amit befizettem), hanem egy alapaba kerül és ott kamnatozik: 9 év múlva jutok hozzá, akkor másfélmilla lesz. A következő lépés a bankszámla: ahhoz sem nyúlhatnak. (Fognak...)

Ezzel szemben az mnyp pénztár más: ott szuverén tagok vannak a pénzükkel, akik oda betesznek összegeket, ami jó esetben kamatozik és cserébe nem nyúlhatnak hozzá, csak BIZONYOS esetekben: nyugdíjba menés (és ahhoz való jogosultság elérése), ill. halál (öröklés útján). Az a pénz mindig is az enyém volt, sosem volt másé. Összefogtunk páran és összetettük a pénzünket, mert együtt jobban lehet fialtatni, ennyi.

Hogy jogilag ez mit jelent, no, ahhoz nem értek. De hogy az mnyp-k nem szólaltak még fel ellene (mármint hogy nem kell a tagok aláírása az államosításhoz), abból azt gondolom, hogy ez "törvényes". Vagyis azzá lehet tenni. És szerintem azzá tették azzal, hogy azt mondták, járulékügyben hiába alkotmánysértő egy törvény, ha csak a tulajdonhoz való jogot sérti, akkor erről az Alkotmánybíróság nem nyilatkozhat, ergó "nem is alkotmányellenes" (copyright by szíjgyártó).

Ugyanakkor: az Alkotmány mindenkire nézve kötelező. Azt kell hát tenni, hogy fel kell jelenteni a magyar államot a Magyar Bíróságon. A bíróság KÖTELES foglalkozni az üggyel: neki nem mondhatják, hogy nem teheti, mivel független. (Nem is mondták. Mivel AZ már tényleg diktatúra lenne...) Ha ezt a pert a paraszt (én) megnyeri, ővé a lovetta.

Hajrá!

Lacóka 2010.12.01. 12:38:08

az jutott eszembe, h a bizt... pénztárak helyében minimum egy meghatalmazást ki küldenék, h majd ők állnak a sorban helyettem, ha maradni akarok

Akszin 2010.12.01. 12:44:45

A manyup-tagok akkor járnának jól, ha sokan maradnának. De mivel a maradás azzal jár, hogy vállalni kell egy túlélő-túrával felérő macerát, valszeg kevesen fognak a maradás mellett dönteni. Viszont, ha kevesen maradnak, a manyup-ok kerülnek lehetetlen helyzetbe.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2010.12.01. 21:02:06

@IdomitottFoka:
Oké, beismerem, hogy egy multi alkalmazottja vagyok és mint olyan az imperialisták szekértolója és napi 8 órában árulom a hazát :)

Sokan gratulálnak mostanság és így négyszemközt ez megrémít. Ez magas elvárásokat jelent, én meg nem tudom, hogy felkészült vagyok-e az ezeknek való megfelelésre.

@Humperdickk:
Szerintem az jó ötlet lenne biztosítóvá alakítani.
Sőt, ha már reformötletek, akkor leválasztanám a nyugdíjrendszerről (az eddigi rendesen ki sem dolgozott 25-75 szisztémáról) és inkább rájuk bíznám a járulékos rendszer megalkotását.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2010.12.02. 00:00:48

Én inkább azon agyaltam, hogy felírjam-e egy halállistára a nevem. ("Alulírott bejelentem, hogy kiírom magamat a közből, továbbá egy hálátlan ellenálló vagyok és a gyehennán fogok égni.")

Jelen vezetés ismert arról, hogy khm... "számontart" embereket például politikai hovatartozás szerint, az meg szinte közhely, hogy így kaphatsz közszférában munkát. Szóval ha feliratkozol arra a listára, amin a rezisztensek neve van, akár az apeh-nek is küldhetnél önfeljelentést.

Amúgy meg egy miniszter szájából a legtriviálisabb kijelentés is piaci driver, és a msotaniaktól még nem hallottam bullish drivert, csak olyat, amitől lefelé ment a forint, a bux, stb. Mitől változnának meg?

lvjtn (törölt) 2010.12.02. 09:01:25

@King Size Lobster: bennem az idei év tőzsdei eseményeit érintettként figyelve többször fogalmazódott meg az az érzés, hogy a kormány direkt játszik a bux és a forint ellen, mondjuk így igazolandó, mennyire hitványak az mnyp-ak hozamai

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2010.12.02. 23:21:55

És miért nincs párt, aki megfenyegeti ezért a felelősök közül a legnagyobb neveket, hogy ebből idővel böri lesz?

Bence24 (törölt) 2010.12.09. 14:13:29

Érdemesebb maradni, valójában semmilyen retorzió nem fog érni. Van egy fenyegetés, hogy 10-20-40 év múlva nem kapsz majd állami nyugdíjat. Meg kell nézni, hányszor változott a nyugdíjpolitika 90 óta. Középtávon biztos jön majd egy kormány, amelyik bármilyen valós idejű költség nélkül kimondja, hogy munkaviszonyod alapján jogosult vagy a nyugdíjra. (A munkaviszonyt meg elég könnyű bizonyítani a mai napra bármikortól visszamenőleg, mivel az állam fogja utalni a te munkaviszonyod alapján keletkező 10%-nyi járulékot a manyup-nak.)
Szóval szerintem az éri meg a legjobban, ha teljes 10%-ot fizetsz a manyup-ba (2 %pontot "ingyen" meg is kapsz a mostani állapothoz képest), plusz mostantól, amennyire anyagi helyzeted engedi, szorgalmasan fizetsz egy önkéntes pénztárba és az előtakarékossági számlára. Ha viszonylag jól keresel, nyugdíjazásodig lesz összegyűjtött pénzed öregkorodra, miközben fejlődik a pénzügyi tudatosságod, önfegyelmed, és példaértékűen felelős polgári életmódot élsz. Ehhez képest csak plusz lenne, ha az állam mégis megadná az elvett jussod, te ugyanis már leszakadtál az állami emlőkről. Persze ehhez tényleg kell egy adott életszínvonal, és minél kevésbé pályád elején vagy, annál kevésbé éri meg ez a döntés.

Humperdickk · http://kikellennekjonni.blog.hu/ 2010.12.10. 12:34:42

@Protagonist: igen, ezt csak 150-200 nettó fölött érdemes megfontolni (attól függ, van-e gyereked, lakáshiteled stb.). Én 10M fölötti manyup-megtakarítással és 5-6M egyéb, készpénzre váltható megtakarítással számolok addigra. A többi nem érdekel: úgyse élem meg... :)
süti beállítások módosítása